Партія регіонів: програти, вигравши

Понеділок, 1 жовтня 2007, 11:52

Журналісти, які прийшли в штаб Партії регіонів зранку в неділю, могли спостерігати дивну картину – Віктор Янукович з дружиною позували на сцені для брифінгів для свого фотографа. Можливо, ці фото мали стати приємною сторінкою сімейного архіву, але вечір поставив ці сподівання під сумнів.

Партія регіонів знову перемогла на виборах. І навіть покращила результат 2006 року, довівши його за даними екзит-полів до позначки 34%. Але й цього результату їй може не вистачити для того, щоб зберегти своє перебування при владі. Адже показники головних конкурентів виявилися непередбачувано високими...

Ближче до дев'ятої години в штабі Партії регіонів зникло світло. Спочатку на півхвилини і частково, а потім всерйоз і надовго.

Лідери Партії регіонів і її спікери мусили пересуватися по кінотеатру "Зоряний", де розмістився штаб партії, з ліхтариками та свічками в руках. Декому з гостей штабу в цьому вже почали вбачатися певні символи, але регіонали вважали за краще не зважати на такі дрібниці.

"Скоріше за все, це перенапруга електромережі. Тут багато техніки і багато комп'ютерів, можливо, замикання", - пояснила Ганна Герман, виходячи з партійного ресторану.

- До речі, ви не знаєте, яка явка на виборах? - поцікавилась регіоналка.
- 57%, - повідомили їй журналісти.
- А лідирує Тернопільська область? - скептично перепитала Герман.
- Так, а слідом за нею Донецька, - почулося з темряви у відповідь.

Як відомо, питання явки було одним з ключових для Партії регіонів на цих виборах. Саме за рахунок її підвищення в східних і південних областях регіони планували наростити ще кілька відсотків до свого рейтингу.

Не дарма ж і в день вибору по Донецьку їздили авто зі зловісним надписом "Або ми, або вони".

Звичайно, ідеальним варіантом для регіоналів було б, аби явка на Заході при цьому лишилася на рівні минулого року. Але, сталося не так, як гадалося. І не тільки з явкою.

Ближче до десятої журналісти почали обговорювати вже отримані, але ще не оприлюднені дані екзит-полів. З них ставало зрозуміло, що НУ-НС і БЮТ отримують в парламенті більшість навіть за умови, якщо Партія регіонів об'єднається з КПУ і блоком Литвина.

І це незважаючи на те, що регіонали вибори виграли, і навіть покращили результат порівняно з минулим роком.

Зрозуміло, що провідні гравці Партії регіонів теж були в курсі результатів екзит-полів і це проступало виразом невдоволення на їхні обличчя, який вони щодуху намагалися видати за прагматичну стриманість.

Замість того, щоб коментувати результати екзит-полів, керівник штабу ПР Борис Колесніков закликав не перебільшувати їх значення.

- У нас абсолютно спокійна реакція. Ми знаємо, що є значна перевага Партії регіонів порівняно з другою політичною силою, - запевняв керівник штабу регіонів.

- Насправді, всі соціологічні опитування, всі екзит-поли зроблені без кореляції на населення тієї чи іншої області або рівня явки. Тобто 27 суб'єктів множили на 20-25 дільниць, - роз'яснював керівник штабу регіоналів, і знову нагадував, що партії вдалося підвищити явку в своїх областях....

- Ви пам'ятаєте, Джон Керрі вже о 6 годині був президентом Сполучених Штатів Америки, так? І пам'ятаєте, чим це закінчилося. Так це в країні із усталеними екзит-полами були допущені такі помилки. Тому я не думаю, що нам дуже вже треба орієнтуватися на результати екзит-полів, - запропонував Колесніков з не надто оптимістичним обличчям.

Власне, це був перший і останній вихід керівника штабу до преси в ніч з неділі на понеділок. Після короткого брифінгу він зник в боковій кімнаті, в якій, за неофіційною інформацією, засідали він, Віктор Янукович і Рінат Ахметов.

Тим часом хвиля невизнання екзит-полів ланцюговою реакцією передалася від одних спікерів Партії регіонів до інших.

Я думаю, що ті відсотки, на які відрізнятимуться офіційні результати виборів від даних попередніх екзит-полів, можуть бути вирішальними для долі України, - запевняла журналістів Інна Богословська.

Цю ж тему вона продовжувала і в ресторанчику на першому поверсі штабу, де переконувала соратників, що не могли так за кілька днів вирости рейтинги БЮТ. Нізвідки їм було взятися.

При цьому Інна Германівна, здається, не брала в розрахунок той факт, що електорат, який значився в соцдослідженнях як такий, що не визначився, вагався радше не з підтримкою ПР, а з тим за кого з демократів голосувати.

Але в Партії регіонів вкотре вирішили не вірити трьом екзит-полам. Тим більше, що Валерій Коновалюк приніс свою версію опитування на виході: ПР - "майже 36%", БЮТ - 30%, "Наша Україна - Народна самооборона" - 11%, КПУ - 4,5%.

Від цього всього почалося з'являтися стійке відчуття дежавю – 2004 рік, другий тур виборів. Партія регіонів різко не сприймає дані екзит-полів і пропонує свою соціологію. Як результат - фальсифікації і перевибори.

Зараз, 30 вересня 2007 ключові гравці ПР з усіх сил намагаються зобразити спокій і задоволення результатом.

- Ми святкуємо і чекаємо на остаточний результат. Настрій (у ПР) оптимістичний, врівноважений. Ми переконані, що ми перемогли. Зараз важливо з'ясувати остаточно, скільки відсотків голосів віддано за Партію регіонів і опонентів, - запевняла журналістів Раїса Богатирьова і обіцяла вже в понеділок озвучити ініціативи по створенню коаліції.

- Але минулого року в цей час ви вже пили шампанське, святкуючи перемогу... Що не так цього року? – пригальмували її оптимістичний порив журналісти.

- Нічого подібного. Можливо, дехто і п'є. Це така справа, але треба дочекатись офіційних результатів, - пробувала віджартуватися Богатирьова.

- Але в БЮТ вже п'ють шампанське..., - не заспокоїлися журналісти.

- Ну, може, в них нема міцніших напоїв, - звела алкогольну дискусію нанівець Богатирьова.

Здається, в цей день вона воліла не згадувати про БЮТ, а особливо про його лідерку. Адже в неділю Раїса Василівна припустилася катастрофічної помилки – вдягла на виборчу дільницю такий точнісінько піджак як у Тимошенко. Причому остання ходила в такому останні роки два.

Вечір Богатирьова провела вже у кофтинці блідо-рожевого кольору, яка, певно, мала символізувати сподівання регіоналів залишитися при владі.

В кулуарах керівник апарату Кабміну Сергій Льовочкін наголошував, що виграв не той, хто отримав більше голосів, а той, хто сформував коаліцію.

Сподівався керівник апарату Кабміну в основному на те, що за остаточними результатами (слід розуміти, при "вдалому" підрахунку і після оскаржень в судах) регіони спроможуться на більшість з комуністами і Литвином. Якщо ж ні, то в регіоналів ще жевріє сподівання загітувати НУ-НС на свою користь.

Головний статус-меседж регіоналів у ніч з неділі на понеділок – коаліцію має формувати сила, що перемогла на виборах. Саме з таким посилом і вийшов опівночі до преси Віктор Янукович.

- Головне, що відбулось в нашій країні – вибори підтвердили ще раз, що уряд, який працював минулий рік, проводив успішну економічну політику, соціальну політику. Саме наслідком цієї роботи є значна підтримка українського народу, покращення результатів, отриманих на минулих виборах 2006 року, і це карт-бланш для Партії регіонів, щоб формувати новий успішний уряд.

Ми – як переможці цих виборів (а я впевнений в тому, що ми перемогли з добрим результатом), маємо право формувати коаліцію. І я вважаю, що вже завтра ми будемо запрошувати наших партнерів до переговорів – після того, як отримаємо попередній результат підрахунку голосів.

Я вважаю, що всі партії, які пройшли до парламенту, подолавши тривідсотковий бар'єр (результати ми дізнаємося вже найближчим часом), мають право вступити в переговори. І ми будемо цей процес організовувати, - переконував прем'єр.

У цей день він хотів виглядати переможцем, але в нього це не виходило, як і в інших. Тому прем'єра вирішили відгородити від запитань журналістів. Але одне він все ж отримав.

- Вікторе Федоровичу, якщо ви перемогли, то чому ви такий похмурий? - кинулася до нього журналістка.

- А ви на себе в дзеркало подивіться, - буркнув їй невдоволено Янукович.

Зробивши заяву, він зник за тими ж дверима, що і Колесніков. Через кілька хвилин після його заяви пресу знову зігнали до залу, пообіцявши продовження спілкування з прем'єром, але нова зустріч так і не відбулася.

Після першої ночі зі штабу партії почали потроху зникати ключові гравці. Пішли Раїса Богатирьова і Володимир Рибак, які кілька годин мирно проспілкувалися в ресторані. Все менше з'являлися на люди Богословська і Лукаш. Побіг як і прибіг Андрій Клюєв. Причому швидкість появи і зникнення була така, що журналісти лише встигали спостерігати за його спиною.

Щоправда, підтягнулися до штабу традиційні спікери – Нестор Шуфрич і Валерій Коновалюк. У своїх коментарях вони не відрізнялись від інших і не втомлювалися повторювати іншу ключову фразу вечора – Партія регіонів не лише перемогла на виборах, але й вперше в історії покращила свій електоральний результат, будучи партією влади.

Тему ж майбутнього уряду пропонували продовжити після оголошення попередніх результатів виборів.

Ближче до другої в штабі регіоналів стало майже порожньо. З відомих осіб лишилися тільки Ганна Герман та той таки Льовочкін.

Велика кількість охорони та дівчата, що час від часу курсували до кабінету з трьома чашками і чайником, нагадували, що головні персони все ще тут.

Якраз у цей час в холі "Зоряного" з'явився ще один несподіваний гість - міністр транспорту Микола Рудьковський.

Міністр був не охочий до бесід.

- Ви прийшли привітати Партію регіонів з перемогою? - підкралися до нього журналісти.
- А чому б і ні? - неначе відфутболив Рудьковський.
- Ну інший міністр-соціаліст (Василь Цушко) "висловив своє вітання", подавши у відставку...
- Ми два різні міністри, - скептично усміхнувся Рудьковський.
- Можете зайти, - раптом суворим голосом покликав міністра охоронець Януковича, ледь визирнувши з-за дверей.

Рудьковський зайшов за двері і вибіг звідти менш ніж за хвилину.

- Про що ви говорили? – крикнули йому в слід журналісти.
- По роботі, - не повертаючись зі сходів кинув їм Рудьковський.

Разом з міністром транспорту в штабі Партії регіонів з'явився ще один гість – Костянтин Затулін. Він, певно, сподівався на гостинний прийом, але поблукавши одинаком кілька хвилин по "Зоряному", пішов геть.

Замість нього коридором попрямував Янукович-молодший. Він майже на мигах щось спитав в охорони. Ті показали, що хтось вже пішов униз. Віктор Вікторович спустився на перший поверх. А через кілька хвилин другий поверх залишила вся охорона. Стало зрозуміло, що ключові гравці залишили штаб.

Але в цю ніч особисто від них вже мало що залежало, незважаючи на їхню політичну могутність і економічний капітал.

Тепер все було в руках маленьких людей на далеких від Януковича, Колеснікова і Ахметова дільницях.

Саме від того, як вони відпрацюють у ніч на понеділок, залежатиме майбутнє цих трьох владоможців. Саме від них залежить, які результати покладуть головним регіоналам на стіл, щоб вони обмізкували, як діяти далі.

Фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді