Юлія Тимошенко опинилася між двома вогнями

П'ятниця, 7 грудня 2007, 19:10
Верховна Рада впритул наблизилася до затвердження Юлії Тимошенко прем’єр-міністром.

У п’ятницю парламент не зміг обрати заступників спікера.

Однак, заявив Арсеній Яценюк, навіть якщо це не буде зроблено й у вівторок, це не зламає плани. Тому 11 грудня депутати "за будь-яких обставин" визначатимуться стосовно призначення Юлії Тимошенко на посаду глави уряду.

"Я підкреслюю, що це чітка законодавча і регламентна норма", - заявив Яценюк. Він мав на увазі, що кандидатуру прем’єра слід поставити на голосування протягом пти днів з моменту надходження подання до парламенту.

Однак, як вдалося з'ясувати "Українській правді", у вівторок планується не тільки обрати уряд, але і підштовхнути до роботи Конституційний суд.

У п’ятницю засідання парламенту звелося до взаємних звинувачень опозиції та нової коаліції.

Лідерка БЮТ намагається знайти резерв голосів для підстраховки на вівторок – день голосування за свою кандидатуру.

Негласно переможець тендеру на першого віце-спікера має принести з собою хоча б кілька карток для підтримки настрою Юлії Тимошенко.

Паралельно Банкова намагається провести на місце першого заступника комфортну для себе людину.

Тому глава секретаріату Віктор Балога виступив з заявою, що Ющенко "рекомендує депутатському корпусу" обрати на цю посаду представника Партії регіонів.

Жодних прізвищ при цьому не називається, але натяк на Раїсу Богатирьову читається дуже прозоро. Тим більше, що її кандидатура обговорювалася всередині самої фракції регіонів.

Однак несподівано Янукович вирішив зробити ставку на Адама Мартинюка, який не сповідує сентиментів стосовно Ющенка. У свою чергу "Наша Україна" пообіцяла, що за комуніста голосів своїх не дасть.

Крім того, Тимошенко знайшла спосіб зменшити вплив Партії регіонів на процеси у Верховній Раді.

Вона запропонувала, щоб розподіл комітетів починався з двох найменших фракцій – блоку Литвина та Компартії.

Саме їм Тимошенко хоче дати право вибирати собі портфелі в першу чергу.

Тимошенко розуміє, що Литвин і Симоненко оберуть два найрейтинговіших комітети – з питань бюджету або, наприклад, з питань фінансів та банківської діяльності або з питань паливно-енергетичного комплексу.

Відтак Тимошенко позбавила би регіоналів шансів очолити важливі для них напрямки. А уряду набагато легше працювати зі слабким опозиціонером на чолі ключового комітету, ніж з сильним, за яким стоїть фракція в 175 депутатів.

Комбінація також тонко розрахована, оскільки Янукович поставлений перед вибором – або віддати жирні шматки двом маргінальним союзникам по опозиції, або забрати комітети собі, автоматично наживши ворогів на своїй території. Ніщо не провокує внутрішні сварки так, як поділ посад.

У Партії регіонів як могли чинили супротив цьому сценарію – вони запропонували зробити розподіл комітетів за системою балів, коли найбільш ліквідні портфелі забрали би собі найчисельніші фракції.

Тимошенко ж веде свою гру – за рахунок розхитування опозиції шукає союзників під голосування за своє прем’єрство.

Лідерів БЮТ не залишає стурбованість, що Партія регіонів перекуповує їхні голоси. І от у четвер на засіданні політради коаліції Тимошенко зізналася, чим займається керівник департаменту внутрішньої безпеки БЮТ Андрій Кожемякін.

"Він вночі витягує наших депутатів з різних кабінетів регіоналів! Уже пропонують по сто мільйонів за трьох депутатів-зрадників! Я не знаю, скільки ще можу втримати цей процес", - переповіли слова Тимошенко учасники наради.

Про плани коаліції Юлія Тимошенко розповіла на підсумкових зборах фракції БЮТ. Вони відбулися після закриття п’ятничного засідання Верховної Ради, випадковим свідком чого стала і "Українська правда".

Головним завданням на найближчий період Тимошенко бачить втілення норми про імперативний мандат, який би дозволив демократичній коаліції бути дієздатною навіть у складі 227 депутатів.

– Я знаю, що в "Нашій Україні" є три-чотири людини, які не хочуть голосувати за імперативний мандат. Але я впевнена, що зможу їх переконати, і знайду 227 голосів за цей закон, - пообіцяла Юлія Тимошенко на закритому засіданні БЮТ.

За інформацією "Української правди", в число цих людей входять члени НУНС Віктор Тополов, Владислав Каськів, Володимир Стретович і Микола Катеринчук.

Тут же Тимошенко додала, що вона не одинока в бажанні прив’язати депутатів до лінії фракції.

– При всіх моїх сумнівах хочу сказати, що президент сьогодні твердо стоїть на позиції імперативного мандату.

(Як відомо, сам Ющенко на зборах фракції НУНС сказав кардинально інше: "Помиляється той, хто думає, що всіх можна поставити по шнурку. Є догмат – вільний і незалежний депутат!")

Утім, у Тимошенко на випадок провального голосування за імперативний мандат у парламенті є резервний варіант.

– Якщо все буде добре, у вівторок Верховна Рада приведе до присяги трьох суддів Конституційного суду. Рішення Конституційного суду вже написано – треба, щоб судді за нього проголосували.

Очевидно, Тимошенко мала на увазі підготовлений ще навесні вердикт КС, який, втім, так і не був оприлюднений.

Проект, який зараз перебуває на обговоренні в суддів КС, підтверджує право імперативного мандату на існування.

Станом на нинішній момент чекають на присягу два судді Конституційного суду з президентської квоти – Степан Гавриш та Василь Костицький.

Ще один указ, який би заповнив останню вакансію, не підписано. Однак, за деякою інформацією, до КС може бути делегований радник Ющенка Микола Полудьонний.

Тому, повідомила Тимошенко, так чи інакше, але імперативний мандат буде запроваджено – або законом, або вердиктом КС.

– Саме тому Івана Плюща досі не виключили з фракції "Наша Україна" – тому що його будуть позбавляти депутатства через процедуру імперативного мандату, - відкрила секрет Тимошенко своїм депутатам.

Дисципліна серед членів коаліції потрібна Тимошенко, щоб після переходу на посаду прем’єра зменшити рівень спротиву при ухваленні потрібних законів.

А до цього історичного моменту залишилося чотири дні. Тимошенко повідомила своїм соратникам про сценарій на вівторок, 11 грудня.

– Спочатку відбудеться голосування за прем’єра, потім – за весь уряд однією постановою, - сказала вона.

Далі Тимошенко окреслила, як вона формуватиме Кабмін.

Виявляється, всі депутати її фракції подавали власні кадрові пропозиції. Однак Тимошенко відразу попередила, що до цього моменту їх навіть не вивчала, тому і рішень стосовно кандидатур міністрів не ухвалювала.

– Сьогодні буде перший день, коли я візьму всі талмуди, які ви давали Миші Левинському (помічнику Тимошенко). Поки я займуся тільки претендентами на посади міністрів, ніяких голів комітетів я обговорювати не буду, - заявила Тимошенко.

Вона пояснила це необхідністю узгодити хоча б десяток міністерських портфелів, які відійшли БЮТ.

– Ми за ці дні просто не встигнемо зробити кадрову матрицю, - зазначила Тимошенко.

Вона також попередила, що "ми поки не говоримо про нових керівників "Нафтогазу", "Енергоатому" чи державних банків".

Як відомо, ці дві державні енергетичні монополії, а також "Ощадбанк" та "Укрексімбанк", за коаліційною угодою, відійшли до БЮТ.

Але якщо керівники "Енергоатому" та "Нафтогазу" призначаються постановою уряду, то намір Тимошенко в прискореному темпі поміняти керівництво державних банків виглядає нереально.

Їх керівників призначає не Кабмін, а наглядова рада, до якої входять п’ятнадцять осіб: по п’ять від президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради. Однак постанова уряду про призначення своєї п’ятірки зараз оскаржується в Конституційному суді. І варто не прийти одному представнику від Ющенка, як на засіданні наглядової ради просто не буде кворуму для ухвалення рішень для заміни голови правління "Ощадбанку" чи "Укрексімбанку".

Наступне питання, яке Тимошенко порушила на засіданні фракції – це поділ власних підопічних по комітетах парламенту.

– Якщо хтось з вас не ознайомився з розподілом по комітетах, то негайно це зробіть! Зараз щось ще можна виправити, щоб потім мені вночі не обривали телефони, що "мене образили, не туди записали"..., - попросила лідерка БЮТ.

Насправді, найбільш болючим процесом всередині політичної сили є розподіл портфелів – число яких обмежено. Тимошенко намагалася заспокоїти власних депутатів, які вистроїлися в чергу за керівними посадами у комітетах.

За її словами, БЮТ матиме дев'ять голів комітетів, дев'ять перших заступників та дев'ять секретарів комітетів.

– У нас вже зараз на деякі комітети по п’ять претендентів. Я відразу вас всіх попереджаю – я не буду агітувати за якогось претендента! І Олександр Валентинович чи Йосип Вікентійович також не будуть! Головою комітету стане та людина, яка пройде через вибори у фракції, - Тимошенко "попустила" своїх соратників.

А у своїй наступній репліці Тимошенко розкрила секрет заохочення власних депутатів під час передвиборчої кампанії.

– Ви пам’ятаєте, коли ми йшли на вибори, я сказала, що пріоритетне право очолити комітет матиме та людина, яка працювала на окрузі та взяла найбільший приріст голосів.

Однак, попередила Тимошенко, дехто з переможців цього внутрішнього змагання може стати жертвою свого віку.

– Ви знаєте, що у нас є депутати, які працюють чотири-п'ять скликань у парламенті та мають більше досвіду. І молодим депутатам треба попрацювати ще одне скликання...

Тимошенко усвідомлювала, що ображений депутат є першим претендентом на зраду коаліції. Аби якось вгамувати їх апетити, Тимошенко запропонувала вибирати з іншого переліку портфелів.

– У нас в кожному комітеті парламенту є підкомітети, а це просто безліч посад! Крім того, є посади у представництвах парламенту при міжнародних організаціях... А ще є посади у керівництві партії! Давайте домовимося, що одна людина не буде займати відразу чотири місця.

Аби якось заспокоїти БЮТівців з надмірними амбіціями, лідери БЮТ вирішили вдатися до особистого прикладу. Так, Олександр Турчинов записався до непопулярного комітету з питань культури та духовності.

Коли депутати БЮТ про це дізналися, то дружньо посміялися. Хоча зрозуміло, що Турчинов там не працюватиме, оскільки збирається стати першим віце-прем'єром в уряді Тимошенко.

Розуміючи, що скривджений депутат, який не отримав владну табуретку, може зіграти злий жарт, Тимошенко ще раз спробувала переконати побратимів.

– Якщо у нас конфлікт через посади, то давайте всі разом краще залишимося в опозиції! - заявила Тимошенко.

Ці зерна невдоволення можуть впасти на благодатний грунт, підготовлений соратниками Януковича. Звернувшись до нестійких членів БЮТ, Тимошенко ще раз нагадала їм свою установку.

– Ви знаєте, я тут нещодавно зустрілася з двома лідерами Партії регіонів. І я їх попередила – якщо вони будуть давати хабарі нашим депутатам, то наші люди будуть їх брати, але... Але віддаватимуть їх на дитячі будинки! І при цьому з коаліції виходити не стануть.

– А якщо хтось у Партії регіонів буде не задоволений таким підходом, то нехай звертається до апеляційного суду, - пожартував Турчинов.

Щоправда, пізніше "Українській правді" вдалося знайти свідків цієї розмови Тимошенко з Борисом Колесніковим. За словами анонімного співрозмовника, Колесніков на цю репліку Тимошенко відповів:

– Якщо так, то ми теж будемо передавати дитячим будинкам земельні ділянки! Ті самі, які БЮТівець Богдан Губський обіцяє нашим депутатам за підтримку коаліції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді