У Луганську виставили на показ новорічні прикраси СРСР

Середа, 9 січня 2008, 12:23

У Луганську відкрили ретро-виставку новорічних прикрас часів Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Як повідомляє "5 канал", на виставці представлені ялинкові іграшки і листівки від царської Росії до 70-х років минулого століття, які були виготовлені на території України.

Перші ялинкові прикраси робили з матеріалів недовговічних – картону і вати, тому якби не музей сучасникам довелося б лише здогадуватися, якою була новорічна ялинка навіть півсторіччя тому, йдеться в сюжеті.

Виставку ретро-прикрас відкриває ялинкова "машина часу" – знизу розвішані найстаріші іграшки прабабусь, а над ними – сучасні.

Тварини і свійські птахи з картону, садовина та городина – гордість музею, бо це перші виготовлені в Україні прикраси.

Історія вироблення ялинкових іграшок мала перерву: 1929 року радянська влада Новий рік і Різдво занесла до переліку буржуазних свят. Відтоді ялинок не прикрашали до кінця 30-х, і тому новорічних прикрас із доопального періоду збереглося небагато, зазначає канал.

За словами завідувачки експозиції Алли Макарової, найбільш цікаві дві іграшки – клоуна та хлопчика в зимовому одязі.

"У них каркас із дроту, а потім у середині спресована бавовна. А потім усе це обклеювалося спеціальним розчином клейстеру й обсипалося блискітками. Ну, там цікаво, що голівки виготовлювалися з глини й розписувалися", - розповіла вона.

Ретро-Діда Мороза для колекції змогли знайти лише одного – його господарі привезли із Прикарпаття.

Основа колекції – це прикраси 50-х – 70-х років ХХ сторіччя. Більшість із них виготовлені зі скла і передають увесь колорит тих часів.

Хрущовська кукурудза, космонавти, копії перших штучних супутників землі - от що найчастіше розвішували на домашні ялинки. А особливо популярними були червоні зірки, передає канал.

У музеї також є й перші виготовлені в Україні ялинкові прикраси, але їх збереглося небагато. Тварини і свійські птахи з картону, та фігурки людей складної техніки пап’є-маше.

Усі іграшки, вироблені до 1966 року, Міжнародна асоціація колекціонерів вважає антикварними. Адже вік кожного такого витвору короткий.

Усі ці експонати працівники музею збирали самотужки, тому і з відвідувачів виставки грошей не беруть. Тут лише просять усіх цікавих за можливістю поповнювати колекцію.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді