Від чого в Тимошенко "коса стає дибом"

Середа, 9 січня 2008, 13:56
"Коса дибом стає" – цей вислів Юлії Тимошенко став лейтмотивом її оцінки дій попередньої влади. Нестандартну поведінку своєї зачіски прем’єр вирішила описати перед новим роком в ефірі програми "Я так думаю". Тоді Тимошенко торкнулася теми перевірки дій своїх попередників та знайдених при цьому зловживань.

"Дійсно, є дві частини антикорупційного аудиту – це те, що відбулося до нас і у нас. Те, що було до нас – ви знаєте, вже зараз коса дибом стає від того, що там відбувається", - зізналась прем'єрка в телеефірі, зірвавши оплески присутніх.

"В будь-яке міністерство заходиш і... Були прекрасні машини, які придбали в 2006 році, колосально дорогі. Так їх чомусь продали по півтори тисячі гривень, тоді як кожна коштує по 100 тисяч. В останні дні підписані тендери, які купують товари в 10 разів дорожче, ніж реально коштують", - розповіла Тимошенко.

"Українській правді" вдалося знайти ці приклади, про які на всю країну говорила Тимошенко.

Отже, як з'ясувалося, у традиційній для себе манері Тимошенко, щоб змалювати злочинність уряду Януковича, дещо перебільшила та прикрасила реальність.

У якості першого прикладу свого обурення Тимошенко згадала про "прекрасні, колосально дорогі машини, які придбали в 2006 році, які чомусь продали по півтори тисячі гривні, тоді як кожна коштує по 100 тисяч".

Тимошенко обурив намір Міністерства економіки масово продати автомобілі зі свого гаража перед зміною влади.

Як видно з наведених документів, мова йде про застарілі автомобілі із залишковою вартістю кілька сот чи тисяч гривень.

Так, на аукціон пропонувалося виставити чотири машини "Деу Нубіра" 1998 року випуску із залишковою вартістю від 6 до 6,5 тисяч гривень.

Їх стартова ціна була визначена у три тисячі доларів (15.535-15.828 гривень).

Два автомобілі "Пежо 406" 2003 року оцінили в 7,5 тисяч доларів.

Виявляється, на балансі Мінекономіки був навіть екскаватор. Схоже, його дуже активно експлуатували, бо залишкова вартість склала 1 тисячу 400 гривень. Продати його пропонувалося за 8 тисяч доларів.

Торги на всю цю техніку були заплановані на 28 грудня. Однак, за інформацією "Української правди", після приходу Тимошенко за цими фактами була призначена службова перевірка та направлено комісію Контрольно-ревізійного управління.

Щоб не допустити зловживань з продажем автомобілів, можливо, тепер їх буде вирішено не продавати, а передати з балансу Мінекономіки до районних адміністрацій, для обслуговування місцевих чиновників.

Друга ж історія, про яку згадала Тимошенко в контексті "коси, що стала дибом" – це скандальне придбання Мерседеса S-класу для Мінекономіки вартістю мільйон гривень, про яке вже раніше писала "Українська правда".

Описуючи цю ситуацію, Тимошенко передала її в драматичних фарбах: "У останні дні попереднього уряду були підписані тендери, які купують товари в 10 разів дорожче, ніж реально коштують".

Тепер Тендерна палата, яку патронує БЮТ, вимагає скасувати закупівлю цього представницького автомобіля для міністра. Хоча насправді формальна причина для позову – це порушення законодавства в частині надання документів.

Хоча, якщо вже бути зовсім справедливим, то Тимошенко, оголосивши свій антикорупційний аудит, мала б дійти і до самої Тендерної палати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді