Наша Україна: похорони скасовуються?

Понеділок, 3 березня 2008, 11:03

"Наша Україна" не збирається помирати і тим більше поступатися "правом власності" на Віктора Ющенка. Такий висновок можна зробити за підсумком політради "Народного союзу Наша Україна", яка відбулася 1 березня.

Після того як 15 лютого з партії вийшов голова секретаріату Віктор Балога, а слідом за ним ще кілька не останніх людей, здавалося, що ще трохи і НУНС розсиплеться як картковий будинок. Тим більше, що в партії навіть не змогли народити гідну заяву у відповідь на дії голови президентської канцелярії.

Правда, дії Балоги все ж спонукали фракцію НУНС у парламенті нарешті зареєструвати проект змін до закону про партії, який передбачає їх злиття без саморозпуску попередніх структур.

Виконання давнього бажання Віктора Ющенка зібрати всіх демократів під крило однієї партії наразі видається єдиним способом вижити для "Нашої України", а тому вона вкотре заходилася виконувати волю президента.

Саме питання створення єдиної партії разом з обговоренням "поточної політичної ситуації" було винесене на розгляд політради НСНУ 1 березня.

Правда, перед цим партії довелося вирішити ще одне цілком математичне питання – чи буде кворум. Як відомо, попереднє засідання політради, на якому мала розглядатись ситуація з непідписантами коаліційної угоди, не відбулося через відсутність достатньої кількості учасників. Тоді В’ячеслав Кириленко програв телефонному праву Віктора Балоги.

Наразі лідер НУ вирішив перестрахуватися, і, кажуть, здійснив особистий "обхід" усіх учасників політради, щоб переконати їх прийти. Мета була досягнута. На засідання прийшло 155 зі 197 членів політради. Певного оптимізму додавала присутність на політраді харківської делегації на чолі з племінником президента Ярославом Ющенком і негласного "штандарту" президента Віри Іванівни Ульянченко.

Перед початком політради лідер партії В’ячеслав Кириленко відмовився давати коментарі, лише кинувши пресі, що "настрій прекрасний".

Куди багатослівнішим виявився губернатор Дніпропетровщини Віктор Бондар. Як відомо, минулого тижня він також заявив про можливий вихід з "Нашої України" і на політраді партії виступав скоріше як посланець Віктора Балоги, який мав озвучити його план партійного будівництва.

"Якщо не буде прийняте рішення щодо створення єдиної потужної демократичної партії, якщо не будуть ліквідовані всі ті дрібні партії, які були створені протягом останніх 15 років, в яких, вибачте, по 2-3 чоловіки в президії, і більше нема про кого згадати, нема програми, нема реального впливу на суспільство, то тоді немає сенсу далі рухатися в такому проекті як "Наша Україна", - сказав Бондар журналістам.

Якщо на базі "Нашої України" буде створена єдина партія, яка "забере в себе всіх найвідоміших найвпливовіших людей в суспільстві, представників бізнесу, промисловості, людей, що прагнуть поміняти в цій країні, тоді ця партія ще має якийсь шанс", вважає він.

Бондар не вірить, що "дрібні царьки" підуть в одну партію. На питання ж, де гарантія, що це вдасться новому проекту, губернатор відповідає, що той піде іншим шляхом.

"Це вже проект не окремих колишніх політичних лідерів. Це проект, в який мають увійти найбільш впливові бізнесмени України, найбільш впливові представники підприємств, успішні мери міст, які обиралися по три рази, губернатори, які мають довіру в регіоні. Тобто люди, які впливають на ситуацію", - розкрив губернатор плани нового проекту.

За його словами, якщо рада "Нашої України" не ухвалить рішення по створенню єдиної партії, то через 2-3 тижні буде заявлено про нову платформу.

"Тоді треба сісти на наступному тижні, зібрати людей, які впливають на суспільство і поговорити, на базі якої сили створювати партію, як вона буде називатися і тоді приймати рішення, як ми її створюємо", - заявив Бондар.

На його думку, в такої сили має бути один лідер, "представник бізнес-середовища" або "представник нової генерації". "Арсеній Яценюк, чому б ні?", - запитав Бондар у журналістів.

Поки дніпропетровський губернатор розповідав пресі про майбутню партію, за його спиною на політраду пробіг один із сірих кардиналів НСНУ Олександр Третьяков. Уже у дверях він повернувся у бік Бондаря і зробив такий вираз обличчя, що не залишилося жодних сумнівів, що він про нього думає.

Засідання розпочалося. В залі ухвалювали заяву щодо з'їзду в Сіверськодонецьку, а в коридорі на підвіконні палили цигарки і обдумували куди більш важливі питання "стовпи" партії.

Політрада вже повертала на другу годину засідання, коли під приміщенням "Київпроекту", де вона відбувалася, з'явився брат президента Петро Ющенко. Наступні півгодини він витратив на дискусію з журналістами про розкол у партії.

"От ви такі молоді люди, а як і ми мислите за інерцією мислення, яке зародило комуністичне суспільство. Любий демократичний вчинок він у нас зразу асоціюється з видимими чи невидимими течіями, розколами і так далі", - обурився брат президента.

На зауваження, що на таких демократичних "течіях", НСНУ четвертий рік втрачає рейтинг, Ющенко зітхнув: "Отакі ми хворі.... Але ж людина відрізняється від тварини тим, що володіє імперативом свободи волі, свободи вибору".

Далі Петро Ющенко заглибився в історію створення партії, "ентропію" духу Майдану і "еманацію" свободи вибору, зачепивши по ходу і конституцію США, так що вивести його зі стану філософствування змогло лише питання, чи збирається він особисто виходити з партії.

- Безумовно, ні, - відповів він.

Петро Ющенко також висловив переконання, що партія буде підтримкою Віктора Ющенка на наступних президентських виборах.

На уточнення, яка тоді роль партії Віктора Балоги, брат президента відповів: "У нього є варіант додатковий – додаткових ресурсів, додаткових резервів, які ми цим залом не охоплюємо. Можливо, на Сході, можливо, на Півдні".

Судячи з цих слів, в президентській родині поки що вирішили не відмовлятися від такого проекту як "Наша Україна" на користь ідеї Віктора Балоги. Скоріше за все, яйця будуть розкладати в два кошики - з одного боку НСНУ боротиметься за старий демократичний електорат. З іншого боку, глава президентської канцелярії (можливо, разом із Раїсою Богатирьовою) пробуватиме переманити на бік Ющенка східний електорат разом з тамтешньою бізнес-елітою.

Крім того, за НСНУ залишалося завдання зібрати всі демсили в одну партію. На роздуми, як це зробити, політрада "Нашої України" витратила більше 5 годин.

Щоправда, не всі партійці витримали цей 5-годинний марафон.

Так з третьої години чкурнув займатися Євро-2012 Євген Червоненко, який порадував у перший день весни журналістів своєю курткою з хутра вовка.

За Червоненком почали потихеньку тікати з політради і інші рядові члени. З короткого спілкування з ними стало зрозуміло, що бійки в залі немає, іде дискусія, багато хто критикує керівництво партії за неможливість до нього достукатися і неповороткість.

Роман Зварич презентував залу статут єдиної парті і повідомив, що вже на 95% готові її програмні засади. Павло Жебрівський закликав не чекати ухвалення закону, а просто дати всім політсилам двомісячний термін, щоб об'єднатися.

Інші рядові члени висловлювалися в дусі, що НСНУ дострокові вибори не страшні, а от іншому "дріб’язку"... нехай тоді спробують подолати бар’єр.

На виході з партії Балоги та інших "відщепенців", кажуть, особливо не зациклювались, але була ідея зібратися за два тижні, щоб обговорити ситуацію власне всередині політсили.

Як сказав Кириленко журналістам після політради, будь-хто "має право вільно входити до будь-якої політичної партії і вільно виходити з неї".

Він підкреслив, що ще на президії партії було сформовано позицію, що жодних претензій не буде до наших колег, за умови, що вони, як народні депутати, дотримуватимуться коаліційної угоди. "При цьому вони можуть бути позапартійними і це їхня особиста справа", - наголосив Кириленко.

Він додав, що "поки що в нас таких претензій немає і в нас немає офіційних підстав думати, що вони можуть виникнути у майбутньому".

Схоже замість того, щоб витрачати сили на словесну війну з Балогою, уми "Нашої України" придумали інший вихід по збереженню партії. Вони вирішили зробити заступником голови партії і членом президії племінника президента Ярослава Ющенка. Таким чином президент виявився прив’язаним до партії не лише історично, але й родинними узами.

З іншого боку, згода Ющенка-молодшого увійти до керівництва партії , є знаком того, що президент поки що залишається з партією і не знищуватиме її навіть у разі появи іншого політичного процесу.

Тепер племінник президента особисто відповідатиме за ефективність і неподільність партії.

"Харківська організація не має жодних намірів виходити з лав партії. Якщо це і буде відбуватися, то в окремих випадках. Але хочу запевнити, що після сьогоднішнього безкомпромісного обговорювання таких намірів серед наших однопартійців немає", - запевнив Ярослав Ющенко у неділю.

"Навпаки, усі вважають, що треба пережити ці важкі процеси, зробити висновки, якими б вони не були складними. Ніяких сумнівів, що всім нам потрібно триматися цієї політичної сили", - повідомив голова харківської обласної організації НСНУ.

Так що тему розколу НСНУ наразі вдалося подолати. Як сказав Кириленко, "ні сьогодні, ні вчора не було жодних заяв про вихід".

Навіть дніпропетровський губернатор Віктор Бондар вирішив на тиждень залишитися в партії.

А губернатор Київщини Віра Ульянченко закликала журналістів "не поспішати хоронити політичну силу".

"Проблеми є, але партія є і буде досить активно працювати, і не лише партія, але і її фракція", - сказала Ульянченко.

За її словами, хоч керівництву партії і дісталось на горіхи, але дискусія була плідна.

"Критикували і за невиразну політику щодо об'єднання, і що робота виконкому слабка, була і критика фракції, що немає єдності рішень, особливо щодо питань, які вносяться президентом", - зазначила губернатор.

Тепер за підсумками політради "Наша Україна" почала активно виправлятися. Вона задекларувала і підтримку президентської ідеї про ухвалення конституції на референдумі. І знищення Тендерної палати. І головне, взяла 2 місяці на створення об’єднаної партії на основі блоку НУ-НС.

За словами Кириленка, після того, як у ВР будуть ухвалені зміни до закону про партії, які передбачають їх реорганізацію шляхом злиття, а потім партії-учасниці отримають два місяці на проведення з’їздів, на яких має бути ухвалено відповідне рішення.

І ще.

"НСНУ не буде зупинятися на шляху просування до створення єдиної партії. І якщо в когось будуть виникати причини, щоб не входити в партію, ми не будемо їх чекати, а будемо працювати з тими, хто причин вигадувати не буде", - попередив Кириленко.

Для того, щоб реалізувати намічене, лідерам НСНУ потрібно розблокувати парламент і знайти в ньому 226 голосів за закон про партії. Втім Кириленко не переживає – каже, що закон входить до списку коаліційної угоди.

Утім навіть, якщо Кириленку і не вдасться таки зібрати демократів докупи, в нього є ще один козир для виживання своєї політичної сили – вона є єдиною опорою президента в парламенті.

Що ж до Віктора Балоги, то судячи зі слів Бондаря і Петра Ющенка, він будуватиме для президента зовсім інший, незалежний від НСНУ аеродром і зовсім на інших засадах.

Навіщо Ющенку два плацдарми? Тому що з простого схрещення бульдога з носорогом - частини НСНУ і частини Партії регіонів - вийде пшик і розчарування обох частин електорату. Відтак треба будувати новий проект із залученням туди лише окремих відомих облич обох сил.

І навряд чи в цей проект підуть демократи, які підтримують Ющенка, тому їх залишать на відкуп "Нашої України".

Так що навряд чи НУНС будуть активно руйнувати найближчим часом.

Фото з сайту "Нашої України"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді