Нестор Шуфрич: Тимошенко повинна доплачувати Балозі за картинку: "Знову нашу Юлю мордують"

Вівторок, 4 березня 2008, 15:48

Продовження інтерв'ю "Української правди" з Нестором Шуфричем. Першу частину читайте тут: Нестор Шуфрич: Обов'язковою вимогою Ющенка було не чіпати РосУкрЕнерго

– Зараз багато говорять про дострокові вибори. Це якраз стане хорошим шансом перевірити, чи спрацює ваше правило про те, що тільки опозиція виховує справжні партії.

– Я не думаю, що Балога ризикне йти на дострокові вибори. Щодня з боку секретаріату йде брутальна критика дій Тимошенко. З її боку – зневажливе мовчання. Але те, що це зневажливе, знають тільки політики, а те, що це мовчання, бачить уся країна.

Я абсолютно впевнений - провокаційні дії секретаріату викликають тільки співчуття у помаранчевого електорату до Тимошенко. Не випадково сьогодні її підтримують у 4–5 разів більше, ніж особисто Ющенка.

У рамках конфлікту з Тимошенко Балога намагається зміцнити свою корупційну позицію.

– Не обвинувачуйте голослівно. Давайте конкретно, у чому виявляється корупція?

– Я тут можу тільки цитувати Турчинова, що газові схеми корупційно підтримуються з боку секретаріату. Я ж не можу не вірити Турчинову, бо вони начебто представники однієї команди!

– Все-таки в Україні слабка опозиція. Якби вона була сильною, вона б уже провела прес-конференцію з усіма викриттями, схемами, свідками...

– Ми тільки півтора місяця в опозиції, почекайте. Рибі, щоб вона не зірвалася, треба дати заковтнути гачок якнайглибше.

…Подивіться на стосунки Ющенко -Тимошенко! Дурню зрозуміло, що це – війна, яка однозначно нічого хорошого Ющенку не принесе.

У моєму розумінні, у Ющенка був єдиний шанс – це зміцнити в Конституції повноваження прем'єр-міністра і переконати Тимошенко не йти на вибори президента.

Я не думаю, що суспільство готове повернутися до президентської форми правління. Вона загрожує Україні грандіозними корупційними наслідками і продиктаторськими можливостями.

Тому я впевнений, що зміни до Конституції обов'язково будуть прийняті, причому в парламенті. І це буде послаблення президентської влади – що також зрозуміло.

– Ви натякаєте на змову Партії регіонів і БЮТ при внесенні змін до Конституції? Бо інакше 300 голосів не буде!

– Ось розкажи мені, як можна змінити Конституцію в цьому парламенті без Партії регіонів?

– Але й без БЮТ неможливо!

– Тоді чому змова? А якщо ще й "Наша Україна", і комуністи, і Литвин за це проголосують? Давайте відразу знімемо питання змов.

Я завжди був проти широкої коаліції. Більше того, у 2007 році тільки у дуже вузькому колі людей я виступив проти згоди Партії регіонів йти на дострокові вибори.

Я був прихильником силового варіанту захисту інтересів антикризової коаліції на основі діючої Конституції. На жаль, мене і моїх колег тоді не підтримали…

–…Вас не підтримав у тому числі і Янукович! Адже це він благословив сценарій розпуску парламенту, він легітимував дії Ющенко. На фініші він же став однодумцем Ющенка в організації дострокових виборів.

– У Партії регіонів перемогла команда, яка погодилася йти на вибори. Я вважаю, що це була помилка.

– Визнайте: у тому числі й помилка Януковича!

– Я почну з того, що це і моя помилка. Я не зміг переконати своїх товаришів. Виходить, я несу з ними консолідовану відповідальність.

Шуфрич. Фото Мордерер-студіо

– Ви не хочете говорити про Януковича. Хоча, якщо бути об'єктивними, то коли ми говоримо про секретаріат президента, давайте поговоримо про те, що відбувається в Партії регіонів?

– Будемо говорити і про це.

...Партія регіонів погодилася на дострокові вибори, тому що розуміла: у випадку збройного протистояння, якби МВС виступило на стороні коаліції, той, хто програв, сів би до в'язниці років на п'ятнадцять.

Усі подумали, що краще ризикнути, але без тяжких тюремних наслідків, ніж протистояння. Хоча, на мій погляд, у цьому випадку гарантований успіх був би на нашій стороні.

…У підсумку Балога обдурив Партію регіонів, якій він обіцяв широку коаліцію.

І якщо в Києві він ще робить спроби якось це приховати, то в Закарпатті Балога говорить: "А що мені Партія регіонів? Я з ними вже медалькою розрахувався, нехай радіють!".

– Якою медалькою? "Орденом за заслуги" Колеснікову?

– Я не знаю, що Балога мав на увазі. Але він вважає, що розрахувався з Партією регіонів за весняні домовленості. Балога грав у свою гру, бачив себе прем'єр-міністром.

Якби Ющенко знав, чим закінчаться дострокові вибори, він ніколи б на них не пішов.

А сьогодні ми бачимо безтямний конфлікт між секретаріатом і Тимошенко.

Балога намагається показати сильного Ющенка, а насправді народ бачить Ющенка, який заважає працювати улюблениці помаранчевого електорату Тимошенко.

Але ж є ще другий конфлікт: Балога – "Наша Україна". Це протистояння було закладено ще взимку 2006 року, напередодні позаминулих виборів до Верховної Ради.

Тоді, вночі перед з'їздом, міністр надзвичайних ситуацій Балога був викинутий зі списку, і навіть крики Ющенка "внесіть Балогу назад" ні до чого не призвели, він так і не став кандидатом у депутати на виборах-2006.

– Хто це зробив?

– Батьки-засновники "Нашої України". Група Порошенко, Жванія, Мартиненко, Червоненко.

Напевно, вони мали на це право. Тому що вони не могли не знати, як у 2004 році Балога, плазуючи перед губернатором Різаком, пропустив Януковича в Закарпаття в другому турі виборів президента.

Тоді Янукович набрав близько 40%. Балога буквально прибіг до Різака після першого туру і благав залишити його бізнес, пообіцявши прибрати будь-як опір під час проведення другого туру виборів.

– Ви готові це підтвердити в суді, якщо буде позов з боку Балоги?

– Звичайно. Є багато свідків у Закарпатті, які скажуть, що за вказівкою Балоги штаби "Нашої України" не чинили спротив у другому турі. Я думаю, що ці люди не побояться прийти зі мною в суд. Тут найцікавішими будуть свідчення самого Різака.

Цим і пояснюється таке нелюдське переслідування цієї людини з боку Балоги. Він не міг пробачити Різаку, що той знає про його ганьбу і зрадництво.

Сьогодні важливо, як буде поводитися "Наша Україна". Балога здивований останнім соцдослідженням, яке показало: "Гарт" з Ющенком одержує в два з половиною рази менше підтримки, ніж "Наша Україна" з Кириленком і Луценком.

Що відбулося за ці п'ять років? "Наша Україна" як бренд збереглася, а Ющенко як бренд уже перестає бути цікавим.

У чому сила "Нашої України"? Вони, жорстко сівши на лижі підтримки курсу до НАТО, з точки зору закріплення електоральних симпатій поводяться правильно. Тому що, зачепившись за НАТОвський електорат, вони гарантовано забезпечують собі 6–7% підтримки.

І в цій ніші їм навіть Тимошенко не суперниця, тому що вона планує одержати підтримку на Сході і Півдні України і не лізе в тему НАТО.

ЯКЩО МИ ВИКЛЮЧИМО БОГАТИРЬОВУ, ТО ПРОЯВИМО СИЛУ

– Ви зараз скептично висловилися про Ющенка. Останнім часом багато хто згадує, як у 1998 році Лазаренко вже примірявся до крісла президента, а Кучма розцінювався як збитий льотчик. А потім він виграв вибори президента. Тоді працював той же фонд "Соціальний захист", який зараз може діяти під вивіскою "Гарт".

– По-перше, у 1999 році вдалося розіграти протистояння Кучма – комуніст Симоненко, і залишили людей фактично без вибору, що зараз неможливо.

По-друге, у Ющенка немає своїх таких повноважень як у Кучми, а Тимошенко ними не поступається. Вона навіть востаннє поїхала до Москви, не звернувши уваги на Ющенка.

Тимошенко сьогодні вибрала непросту тактику: усі наїзди терпіти, але робити все одно по-своєму. При цьому створюється картинка, що "Ющенко не дає Тимошенко працювати, знову нашу Юлю мордують". За це Тимошенко мала б Балозі доплачувати.

Але ж існує інший конфлікт: Балога – Кириленко. Перший раз він проявився, коли Кириленка не зробили спікером. Потім Луценко з великим боєм отримав портфель міністра внутрішніх справ. І сьогодні ми отримуємо сигнали, що дехто в "Нашій Україні" готовий проголосувати за відставку Луценка.

Тепер дуже багато  залежить від Кириленка і Луценка. Якщо у Луценка є люфт, він просто може залишитися у своїй "Народній самообороні", то у Кириленка такого люфту немає.

Кириленко має або протиставити себе Балозі, або здатися, погодитися стати підношувачем портфеля, щоб не сказати холуєм, Балоги.

Ось зараз Кириленко має здати для себе іспит життя. Або він згадає, як на початку 1990-х очолював студентські акції протесту, згадає свій Майдан, або …

– Ви йому поставили таку розтяжку…

–Цю розтяжку для "Нашої України" створив Балога, який боротьбу за симпатії людей підмінює підкилимною адміністративною боротьбою.

– Ой, чи вам критикувати Балогу, пам'ятаючи про Медведчука?!

– Але Медведчук виконав усі поставлені перед ним завдання. Навіть Янукович став президентом.

– Ну, де-факто президент сьогодні Ющенко…

–Тут є кілька юридичних нюансів. І ми про них поговоримо через декілька років.

Янукович і Шуфрич. Фото надано "Українській правді" у прес-службі Шуфрича

– Прийнято вважати, що дії Балоги спрямовані на створення широкої коаліції з Партією регіонів і частиною "Нашої України", де він би став прем'єром, а Янукович – спікером.

– Це неможливо. Якщо буде створюватися якась широка коаліція, де Янукович має стати спікером, повір, моя позиція буде почута. Максимально можливий компроміс, щоб уникнути ще одних дострокових виборів: Янукович – прем'єр і повна відмова від НАТО, включно з ПДЧ.

Уже зрозуміло, що через Ющенка і Балогу нинішня коаліція довго не протягне. Якщо чесно, реально зняти Тимошенко без бажання більшості "Нашої України" неможливо.

Можна говорити про формальну відставку, але поки у фракції НУНС не буде 37 голосів за нову коаліцію, Тимошенко залишиться керівником уряду де-факто. Крім того, її депутати завжди можуть скласти 156 мандатів і зробити парламент недієздатним, як у 2007 році.

Але що стосується нашоукраїнців, то ці люди вже дивляться на рік уперед, де домінуючим політиком у помаранчевому електораті буде Тимошенко, а не Ющенко. Тому вони навряд чи ризикнуть піти на такий крок.

Ми повинні будемо пройти через ще одні вибори, після яких якщо одна з політичних сил не зможе набрати самостійно 226 голосів, то ми змушені будемо йти на широку коаліцію. Причому і Партія регіонів змушена буде йти, і наші опоненти також. За прикладом Німеччини, хоч на одне парламентське скликання.

– Партія регіонів теж переживає кризу жанру, у вас – свій шпагат: або йти в опозицію, або приймати сторону Ющенка в конфлікті з Тимошенко. Ви ж не будете заперечувати внутрішній конфлікт в Партії регіонів? Є група Колеснікова, є група Льовочкін–Фірташ, є група Клюєва?

– Я не буду сперечатися з конфігурацією всередині Партії регіонів. Якась логіка є, тільки без Фірташа. Але немає конфлікту! Я можу говорити тільки про дискусії всередині Партії регіонів. А з приводу шпагата, то для мене його немає.

У нас є тверда позиція – до виборів ніяких широких коаліцій, гідна опозиція краща за будь-які плазування за владу. Ми повинні змусити владу зважати на опозицію. Реалії показують, що без Партії регіонів ніякі рішення не проходять.

– Хіба в Партії регіонів не проходить свій процес напіврозпаду? Коли ви можете не витримати випробування опозицією, тим більше є Богатирьова, з якою можна вирішувати конкретні питання?

– Сьогодні рейтинг Партії регіонів базується на рейтингу Януковича. Ось в "Нашій Україні" ситуація навпаки. Там уже рейтинг Ющенка нічого не дає, тому що партія живе окремо від свого лідера.

– Скільки людей реально Ахметов контролює у фракції Партії регіонів?

– Не знаю, я не рахував. Я можу розповісти, як проходять засідання фракції. У нас люди дуже емоційні, з дуже непростим характером. І якщо на фракції пропонуються правильні чоловічі речі, фракція їх підтримує. Незалежно від того, хто яку групу представляє.

– Як відхід Богатирьової в РНБОУ вплинув на партію?

– Якби Богатирьова була виключена з Партії регіонів, то це ніяк би не вплинуло. Партія проявила б свою силу. Але цього не сталося, і це – слабкість партії.

– Тому що Богатирьова відноситься до донецької організації Партії регіонів, яка підконтрольна Колеснікову. Це говорить про те, що Колесніков як мінімум не хоче сваритися з Богатирьовою і секретаріатом президента.

– Володимир Сівкович порушив питання про те, що питання виключення Богатирьової має бути розглянуто на з'їзді партії. Я його в цьому підтримую. Я вважаю, що відмовчатися з приводу такого вчинку Богатирьової – це прояв слабкості партії.

– Ви вважаєте її зрадником?

– Мені важко говорити так щодо жінки…

У політиці немає розрізнення за статевою ознакою.

– Я вважаю, що її крок несумісний із членством в партії.

– Ви з нею спілкувалися після того, як вона стала секретарем РНБОУ?

– Так, я говорив з нею по телефону. Висловив свій подив з приводу цього призначення і побажав їй успіхів. Цим я підкреслив, що вона вибрала свій шлях. Але не як член Партії регіонів, а як особистість. Тобто, вона віддала перевагу власній кар'єрі, а не партійній дисципліні і долі партії.

– Вчинок Богатирьової говорить про те, що вона не бачить у Януковичі перспективи. А ви бачите?

– Я бачу. Янукович буде основним кандидатом в президенти під час виборів.

– Чи може група Колеснікова й умовна група Ахметова підтримати новий проект, який задумав Балога?

– На підставі особистих вражень можу сказати, що Ахметов не підтримає створення проющенківської партії. Давайте цю тезу далі не розвивати.

Наступне. Уявляєте картинку: виборча кампанія Ющенка на Донбасі. Навколо нього Раєчка, Віктор Федорович, Нестор Шуфрич і всі регіонали танцюють і просять людей проголосувати за Ющенка. Так вони в кращому випадку скажуть, що ми з глузду з'їхали, а в гіршому – закидають нас яйцями і помідорами.

На Сході і на Півдні дуже глибокий конфлікт Янукович–Ющенко. Треба визнати, що досить вдалі кроки Тимошенко з приводу виплат внесків Ощадбанку, безумовно, не зможуть не вплинути на рівень її підтримки.

Ви, до речі, забрали свою тисячу гривень з Ощадбанку?

– Я заберу останнім.

А ваші батьки забрали?

– Я не запитав, я поцікавлюся.

Давайте подзвонимо і запитаємо!

(Нестор Шуфрич телефонує)

– Мамулю, привіт. Скажи, будь ласка, ти і тато забрали свої внески в Ощадбанку по тисячі гривень? А будете забирати? Тобто, ви поклали гроші в 1992 році? Добре, мамулю, я цьомаю. Я передзвоню трохи пізніше…

(Шуфрич кладе трубку)

На жаль, мої батьки поклали гроші вже після 1992 року, тому на них не поширюється компенсація.

ТІЛЬКИ ПРИ ТИМОШЕНКО І КУЧМІ ПОЛІТИКІВ КИДАЮТЬ ДО В'ЯЗНИЦІ

– Очевидно, що багато тез, які ви проговорюєте, лягають у канву інтересів Блоку Юлії Тимошенко. Не секрет, що вас вважають рупором інтересів Тимошенко...

– Не треба провокувати, адже ти змушуєш мене давати оцінку Тимошенко через призму її конфлікту з Ющенко. Я проти будь-якої широкої коаліції. Коли ми йшли на вибори, то не отримали у людей мандат на створення широкої коаліції як з "Нашою Україною", так і з БЮТ.

На жаль для країни і, можливо, на щастя опозиції, існує конфлікт Ющенко-Тимошенко, який від опозиції не залежить, але який реально є. У цьому конфлікті, є сторона, яка має рацію, і є та, що не має.  Я не можу цього не бачити і не давати цьому оцінку, тим більше, що ти запитуєш.

Можливо, у мене домінує особисте несприйняття Ющенка, якого я ніколи не приховував. Але я не можу не звернути уваги на реальну соціологію, де видно, що Тимошенко під час цього конфлікту одержує підтримку людей. Тому обвинувачувати, що Шуфрич став на сторону Тимошенко, некоректно. Просто я реально систематизував ті дані, які є.

– Ви хоч раз у житті в інтерв'ю критикували Тимошенко?

– Звичайно. Наприклад, буквально два тижні тому я сказав, що тільки при уряді Тимошенко людей кидають у в'язниці. Так було в 2005 році – спроби арешту Тихонова, Кушнарьова, Колеснікова, Різака. Зараз – Рудьковський.

При Єханурові чомусь нікого не заарештовували. У нас сьогодні два керівники, при яких заарештовують політиків. Це Кучма і Тимошенко.

Медведчук, Кучма і Шуфрич. Фото надано "Українській правді" у прес-службі Шуфрича
– Коли Тимошенко перший раз була прем'єром, була порушена справа проти вашого друга Олександра Грановського. І ви особисто зверталися до Тимошенко вплинути на Луценка і припинити переслідування Грановського. Луценко потім обіцяв ще усіх вивести на чисту воду. Було таке?

– Ми дійсно звернулися до прем'єра з приводу припинення переслідувань членів нашої команди в Закарпатті – 18-річних хлопців, яким нирки відбивали, вимагаючи показань. Але цим прем'єр-міністром був Єхануров.

Питання щодо Грановського було вирішене при Єханурові. З ним особисто проводив переговори Медведчук. А Тимошенко завжди уникала цієї теми. Вона боялася продемонструвати якусь об'єктивність.

– Недавно ви заявили, що допомагали звільняти з в'язниці Михайла Бродського. Однак Бродський виступив зі спростуванням, заявивши, що вийшов із СІЗО після обрання депутатом.

– Я спочатку хотів відповісти Бродському, але потім передумав. Якщо ж ви мене запитали... Бродський сказав, що "із СІЗО його звільнили кияни". Але у нас є досвід Юрія Оробця, якого в 1998 році кияни замучилися вибирати народним депутатом, а його ніяк ЦВК не визнавала.

Дійсно, у 1998 році кияни вибрали Бродського, який знаходився в СІЗО депутатом Верховної Ради. Однак рішення про його обрання було заблоковано. Розблокував це рішення Медведчук. Треба було зробити чи то висновок Верховного суду, чи то ЦВК про те, що обраний народним депутатом уже має недоторканність. І я пам'ятаю, що я в Давидовича підписував документи з цього приводу.

Я передавав ці документи. Треба було знайти людину, яка не побоялася б це робити за спиною Кравченка і Кучми, яка змогла б змусити начальника СІЗО відпустити Бродського.

Адже Кучма страшно не любив Бродського, тому що Кравченко намовив тоді проти нього Кучму. У пом'якшенні позиції Кучми певну роль зіграв Медведчук – тоді просто народний депутат. Якщо не помиляюся, він був радником Кучми з питань податкової політики.

– Але з СІЗО Бродського ви фізично не забирали?

– У цьому не було необхідності. Фізично Бродського із СІЗО забрали адвокати, одержавши документи, які оформив Медведчук, і в оформленні яких я брав участь.

– Тобто, ви були з Бродським у нормальних дружніх стосунках?

– У дуже гарних стосунках.

– Тоді ви повинні пролити світло на таку історію. Правда, що в 2005 у вас була зустріч із Бродським, на якій обговорювалося питання компенсації Тимошенко за Південний гірничо-збагачувальний комбінат, який у нього відібрав Коломойський у 2001 році? І Бродський був на цій зустрічі представником Коломойського, а ви – представником Тимошенко?

– Взагалі якийсь ідіотизм! Це тільки в чийомусь хворому мозку могла виникнути така зустріч. Мені здається, певному героєві цієї ситуації хочеться бути надзвичайно значимим у цій країні. Я навіть не хочу таке коментувати.

– А з приводу слів Бродського, що ви були в нього будинку на обіді в компанії Тимошенко?

– Ага, і з Ющенком на додачу. Цього не було.

– А якщо завтра Бродський покаже фотографію?

– Я дуже здивуюся. Сьогодні, звичайно, є різні можливості "Фотошопу", але я сумніваюся, що навіть у цій комп'ютерній програмі у Бродського це вийде.

Нехай Бродський сам розбереться з Тимошенко. У них там якась темна історія стосунків, вони щось не поділили в Києві.

– Ви ж усе одно до Тимошенко небайдужі...

– Як, напевно, і 45 мільйонів громадян нашої країни. Тимошенко можна любити або не любити, але не поважати її не можна. Хоча б тому, що вона – жінка, яка придумала дострокові вибори для того, щоб стати прем'єр-міністром!

От якби ти мені сказав про дострокові вибори рік назад, я б сказав, що ми живемо на Місяці. Але Тимошенко їх придумала, знайшла собі паяльник у вигляді Балоги, що змусив Ющенка піти на ці вибори. У підсумку Тимошенко стала прем'єр-міністром. Вона захотіла, і вона це зробила.

А Балога виконав роль паяльника для Ющенка! А зараз він уже так розжарився, що Ющенко дивися, як репетує!

Ось я як політик можу цього усього не бачити? Не можу! А раз Тимошенко це змогла зробити, можу я до цього не ставитися з належним ступенем поваги?

– На відміну від Бродського, ви звільняти Тимошенко із СІЗО не пробували?

– Ні. До речі, у 2004 році я відмовився голосувати за зняття депутатської недоторканності з Турчинова і Хмари. Якщо пам'ятаєте, вони ледве не придушили начальника 13–го СІЗО, коли звільняли Балюру, Шаго і Сивульского.

У мене є принципи. Я ще в 1994 році виступав проти репресій. І в політику я пішов після того, як захистив на той час відомого ужгородського підприємця Віктора Горняка, тому що проти нього влада почала свавілля. Я ніколи не дозволяв переслідувати політиків.

– Чому ж ви мовчали, коли порушувалися справи, наприклад, проти Порошенка в 2003 році?

– У 2003 році була спроба заарештувати одного з близьких родичів Порошенка, який був директором його заводу, де були допущені розкрадання. І я тоді звертався до Медведчука, щоб цього не сталося. По-моєму, тоді відмовилися від ідеї арешту.

– До речі, а чим зараз займається Медведчук?

– Наскільки я знаю, він зараз більше займається приватним бізнесом. Це юридичні консультації, у тому числі з питань Конституції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді