Історична перемога

Середа, 5 листопада 2008, 14:44

У шостій ранку за київським часом американські телеканали оприлюднили результати exit polls у Каліфорнії, після чого стало відоме ім'я 44 президента Сполучених Штатів. Ним став Барак Хусейн Обама. Каліфорнія – найбільший американський штат додав в актив Обами 55 голосів у колегії виборців і забезпечив чорношкірому кандидатові підтримку понад 270 делегатів колегії.

Результати президентських перегонів у США не подарували сенсації. Фаворит виборчої кампанії Барак Обама переміг із значною перевагою. Ще напередодні голосування перші шпальти більшості американських газет вийшли із заголовками на підтримку Обами.

Що очікує американська і світова преса від новообраного президента?

Заголовки післявиборчих ранкових американських медіа проголошують нову епоху в житті Америки. "МакКейн програв як спадкоємець Буша", "Барак Обома увійшов в історію перемогою на президентських виборах", "Білі американці грали провідну роль в виборах першого чорного президента", "Расові бар’єри пали, коли виборці відізвалися на заклик до змін "

Хедлайни газета в усіх країнах також схожі: "Історична перемога Обами" (The Economist, Великобританія), "Перемога Обами – нова американська мрія" (Le Monde, Франція), "Китайські лідери вітають президента Обаму!" (китайське інформагенство Xinhua).

Британська The Times підсумовує настрої світової преси: "Вибори у Штатах. Світ не має права голосу, але знає, хто йому потрібен".

Французька газета Le Figro на першій шпальті розмістила фотографію Барака Обами із заголовком "Той, хто увійшов у історію".

У редакційній статті французької газети говориться про те, що якби вибори 44 американського президента проходили по усьому світі, то він би виграв зі значно більшою перевагою ніж у рідних Сполучених Штатах.

А британська The Guardian уже встигла сказати "До побачення!" 43 президентові Америки. У статті "Людина, якої немає: прощання з "В", самим-самим президентом-невдахою" британські журналісти задають питання: а куди подівся останніми днями Джордж Вокер Буш? Король пішов, хай живе новий король!

Американська преса зробила свій вибір на користь Обами ще до виборів.

У останню перед виборами п'ятницю на сторону Обами перейшли найбільші регіональні газети Сполучених Штатів – Los Angeles Times, The Chicago Tribune, The San Francisco Chronicle, а також найбільша іспаномовна газета Нью-Йорку El Diario.

"Обама освічений і красномовний, розсудливий та цікавий, непохитний та солідний кандидат. Він уособлює націю, якою вона є і якою вона хоче стати, - йдеться у редакційній статті Los Angeles Times.

Газета El Diario вважає що Обама пропонує нові рішення у питаннях освіти та міграції. Видання The Chicago Tribune, яке зазвичай підтримує на виборах кандидатів від республіканців, зізналося в "гігантській" вірі "інтелект" Обами, його моральні засади і здатність приймати обережні рішення.

The San Francisco Chronicle порівнює поведінку Барака Обами і Джона Маккейна під час фінансової кризи і запевняє, що "Обама – кращий президент для буремних часів".

Авторитетне американське видання The Washington Post, яке теж підтримало чорношкірого кандидата, цитує філософа Френсіса Фукуяму: "Обама краще впорається з занепадом Америки" та редактора журналу Newsweek Фарида Закарію: "Обама здатен змиритися із післяамериканським світовим порядком".

Однак, вашингтонська газета нагадує, що подібні занепадницькі настрої охоплюють американських інтелектуалів у середньому кожні десять років. В кінці 1970-х Штати "шукали кордони своєї сили", наприкінці 1980-х – "страждали від імперського перенапруги", а в 1990-х Америка відчувала себе "ізольованою наддержавою". І ось тепер США бояться "післяамериканського світу".

Розподіл симпатій американських друкованих медіа напередодні голосування був дуже нерівномірний. На стороні Маккейна виступили окремі загальнонаціональні видання, такі як Forbes та New York Post. Але противники республіканського кандидата одразу заговорили про те, що редакції цих поважних часописів зробили свій вибір під тиском своїх власників – мільйонера Стіва Форбса та мільярдера Руперта Мердока.

Це дало підстави для чергових звинувачень Маккейна у тому, що його підтримують грошові мішки.

Зате своїй перемозі новообраний президент США не в останню чергу повинен завдячувати "обамоманії", яка охопила американську пресу.

Сорокасемилітній чорношкірий політик заручився підтримкою молоді завдяки популярному журналу про музику Rolling Stone.

Фото Обами в образі рок-зірки прикрасило обкладинку цього культового журналу ще в березні.

Заголовок на першій сторінці не залишав сумнівів щодо симпатій редакції: "Барак Обама: нова надія".

І коли через кілька тижнів після цього Rolling Stone присвятив номер Маккейну, то обкладинку журналу прикрашала карикатура на кандидата від республіканців.

Крім цього, на десяти сторінках читачам популярно роз'яснювалося чому за Маккейн не варто голосувати.

Уже зовсім неочікуваною була підтримка Обами з боку журналу для чоловіків Esquire та наукового часопису Nature.

Журнал Esquire назвав Барака Обаму "взірцем стилю" і також розмістив його фото на обкладинці.

Слід сказати, що з моменту заснування у 1932 році, редакція Esquire уперше публічно висловила свої політичні уподобання.

А журналістів Nature так вразили пропозиції Обами у царині науки, що редакційна стаття останнього номеру часопису перед виборами закінчувалася такими словами: "Якби наш журнал мав право голосу, то віддав би його за Обаму".

У переддень виборів авторитетна ділова газета The Wall Street Journal знайшла місце на своїх шпальтах для статей обох кандидатів у президенти. Що ж написав майбутній переможець перегонів?

Обама вибрав заголовком свої статті риторичне запитання "Які зміни нам потрібні", і вкотре нагадав виборцям про фінансову кризу. Після цього майбутній президент процитував ексголову Федеральної резервної системи США Алана Грінспена: "Америці потрібен новий шлях розвитку".

Але замість того щоб окреслити цей "новий шлях", Обама взявся критикувати економічні пропозиції свого супротивника. І лише після цього він обіцяє знизити податки для бідних і підняти – для багатих.

Обама звернув увагу на те, що вже 760 тисяч американців втратили роботу через кризу, тому обіцяє створити аж 2 мільйони нових робочих місць. Також малозабезпеченим обіцяно медичну страховку "на рівні конгресменів".

Як бачимо, оптимізму новому президенту не позичати. При цьому окремі його пропозиції дуже оригінальні. Наприклад, він пропонує провести широкополосний доступ до інтернету у кожну американську оселю.

Осторонь американських виборів не залишились і британські видання. Ще у квітні на сторону Обами перейшла The Financial Times, написавши у своїй редакційні статті: "Демократична партія довго очікувала на такого кандидата. Досить чекати!". А напередодні голосування авторитетна британська газета назвала Обаму "першим синім президентом".

The Financial Times звертає увагу читачів на те, що колір шкіри Барака Обами відволік увагу від його політичного забарвлення. "44-м президентом, уперше з 1960-х років, став демократ – міський житель з Півночі США. Уже майже півстоліття Америка політично розколота на "червоні" південні штати та "сині" північні штати, між якими виникла соціокультурна прірва. Північ постійно голосує за демократів, південь – за республіканців. За останні 40 років демократи тричі вигравали вибори. Але президенти Джонсон, Картер та Клінтон були білими вихідцями з сільського Півдня. І лише чорношкірий університетський викладач Барак Обама приніс перемогу міській Півночі. "Синій" кандидат нарешті переміг".

Барака Обаму також підтримав авторитетний британський часопис The Economist, який визнав, що "у передвиборчій кампанії Обами було більше стилю, інтелігентності та самодисципліни". Редакційна стаття на підтримку кандидата від демократів закінчується словами: "Ще належить побачити як він реалізує свій потенціал, але Обама заслуговує на президентство".

Англомовна російська газета The Moscow Times, оцінюючи 44-го президента США Барака Обаму з точки зору російських інтересів, особливо відмітила вік американського лідера. Обама – другий після Медвєдєва голова держави G8, який народився після періоду "бейбі-буму" та розпалу холодної війни. Видання висловлює сподівання, що російський та американський лідери зможуть порозумітися.

Однак бажання росіян домовлятися вилилося у дуже своєрідній формі. Виступаючи у середу перед з посланням до Федеральних Зборів РФ, президент Росії Медвєдєв обвинуватив Сполучені Штати у розпалюванні війни на Кавказі. Москва стала першою у грі "Хто на новенького?".

Так чи інакше американські виборці, які видали Обамі кредит довіри 4 листопада, будуть оцінювати свого президента у першу чергу по успішності його економічних реформ.

Одразу після обрання нового президента курс долара зріс на валютному ринку.

Проте у перші хвилини після перемоги Обама ще не готовий думати про міжнародну політику і валютні курси. У свої першій промові після оприлюднення результатів голосування він нагадав усім про те, що є такою ж людиною як і усі інші. Та пообіцяв своїм дочкам Малії Енн та Наташі завести у Білому домі цуценя.

Андрій Кашуба

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді