Кінець Західної цивілізації

Понеділок, 1 червня 2009, 16:32

У будь-якого суспільного процесу завжди існують знакові події, які розкривають його сутність. Вони можуть значно випереджати стадію завершення процесу, але однозначно вказують на його об’єктивні тенденції.

Приміром, процес розпаду Російської імперії почався після 1812 року, коли російська армія потрапила до Європи і виявила для себе, що жити можна зовсім інакше. Розпад Радянського Союзу почався після 1945 року, коли мільйони громадян "страны дураков" опинилися в Європі і самі пересвідчилися, що в СРСР вони жили незрівнянно гірше, ніж люди у "фашистській Німеччині".

Мої покійні батько й мати, які закінчили війну відповідно в Австрії і Берліні, повернулися додому зовсім іншими людьми. Через 15 років саме з них проросли шістдесяті, а ще через 30 років дев’яності.

Нинішній час теж ознаменований одразу двома знаковими подіями, що вказує на його неординарність у сенсі цивілізаційної визначальності.

Враховуючи реальне прискорення геополітичного часу на початку ХХІ століття, можна з великою долею ймовірності передбачити, що до 2015 року нас чекають грандіозні зміни суспільної світобудови.

Перехід на новий цивілізаційний рівень може відбутися лише через великий суспільний катаклізм. При цьому, як завжди бувало раніше і буде в майбутньому, матеріальним змінам неодмінно передують зміни у свідомості людей. Криза суспільства зароджуються в головах, а не у виробничих потужностях.

Що ж це за дві знакові події?

Вважаю, що ними стали світова фінансова криза, яка висвітлила фундаментальні концептуальні вади західного лібералізму, а також події, на які, в сенсі їх стратегічності, практично ніхто донині не звертає увагу.

Можливо я буду першим. Маю на увазі надзвичайно швидке, в історичному сенсі, зародження  піратства на одній з головних транскомунікаційних магістралей Світового океану.

Це не простий локальний епізод, як його донині сприймає світове співтовариство. Безпричинних явищ у світі просто не буває.

Геостратегічне значення піратства у зародженні Західної цивілізації сучасного світу надзвичайно велике. Фактично пірати глобалізували світові економічні процеси, поставивши західні країни на чолі цивілізаційного процесу. Пірати цей процес і закінчують, демонструючи новим цивілізаційним гравцям, Китаю і ісламському світові, що час Західної цивілізації вже вичерпався.

Абсолютна неспроможність "озброєних ліберальними цінностями" західних демократій впоратися як із фінансовою кризою, так із кризою піратською, вказує аналітикам на швидкі темпи деградації Заходу.

Дійшло вже до того, і то дуже швидко, що президент США Барак Обама вимушений був заявити, що його країна в майбутньому не буде надавати такого значення фінансовій системі.

Кажучи зрозумілою мовою, Барак Обама визнав, що вся Західна цивілізація, яка поклала в основу своєї діяльності гроші, дійшла "до ручки". Згадаємо і колишній Радянський Союз з його програмою "задоволення все зростаючих потреб радянський людей".

Більше 15 років тому я написав геостратегічну статтю про те, що Західна цивілізація приречена на загибель і програш Китаю і ісламському світові. Який крик тоді підняли невігласи. Навіть програма "Радіо свобода" була присвячена розвінчанню ідей, викладених у цій статті. Де нині ці "аналітики", які далі свого носа не бачать.

Світ розвивається, як відомо, по спіралі. Світові фінансові кризи вже були і вони закінчувалися радикальною перебудовою всесвіту. Піратська епопею теж була і вона теж закінчилася грандіозними змінами.

Але ніколи за останні століття не траплялося, щоб вони співпали у часі. Через це можна передбачити кардинальний "парад планет" вже в найближчий період.

 

Петро Масляк, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді