Молдовська війна за українців – Україна знову в стороні

Середа, 3 червня 2009, 14:14

Молдовська опозиція чекає від України, щоб та хоч якось сприяла культурному розвитку етнічних українців Молдови й збільшила свою інформаційну присутність у регіоні.

Адже втрачаючи українську ідентичність, українці з молдовськими паспортами переймають ідентичність російську – автоматично стаючи антимолдовським фактором.

Таку думку висловлювали учасники міжнародного круглого столу "Молдова: політична ситуація, перспективи подолання явищ та співпраця з Україною", який днями відбувся в Києві.

Іон Апостол
"Етнічні українці – це найбільша національна меншина в Молдові. Наше законодавство в частині національної політики дуже ліберальне. Ми розуміли із самого початку, що українці Молдови мають зберігати свою культуру. Але Українська держава дуже мало робить, краще сказати, практично нічого не робить для збереження української ідентичності в Молдові", – заявив член політради Ліберальної партії Іон Апостол.

Натомість, Росія не сидить склавши руки. "Наші теле- і радіо- ефіри наповнені російським інформаційним продуктом, усюди стоять ретрансляційні станції. Функціонують російські аналітичні центри, громадські організації публікують журнали-часописи", – констатував віце-президент Ліберально-демократичної партії Молдови Міхай Годя.

Ігор Боцан
"Ситуація в Молдові дуже подібна до тієї, що ви маєте в Україні. Молдова теж знаходиться між Сходом і Заходом. Частина громади мислить демократично, хоче змін і європейських стандартів, частина досі сумує за Радянським Союзом і дивиться в бік Росії.

Ми маємо антагонізм світоглядів", – вважає провідний співробітник аналітичного центру ADEPTІгор Боцан .

Однак, крім світоглядної суперечності, є певна відмінність між молдовською й українською дійсністю. Мова йде про етнічну прірву між слов'янським населенням і молдаванами з румунською ідентичністю.

Українців у Молдові більше 600 тисяч! Це трохи менше ніж мешкає у Львові, але більше ніж у Миколаєві. Це як дві Вінниці, або три Франківська (кому як легше порівнювати). Із цих 600 тисяч трохи більше 200 тисяч проживає в неспокійному Придністров'ї. Решта на територіях підконтрольних Кишиневу.

На цю решту, а це, наголошуємо, 400 тисяч українців, припадає 2 українські школи!..

Для порівняння, тільки в Одеській області діє 28 шкіл із викладанням молдавською мовою.

Які вони, українці Молдови, ми запитали у фахівця, який організовував і проводив курси із підготовки вчителів українського зарубіжжя на базі Київського університету.

Отже, українці в Придністров'я мешкають компактно, значна частина з них містяни. Близько 100 тисяч українців Молдови компактно проживають на півночі, по сусідству з українськими кордонами – у місті Бєльці, Веденецькому, Бричанському й Окницькому районах. Решта наших співвітчизників розпорошені, переважно по сільській місцевості.

"У Молдові у двох університетах – Бельцьському й Кишинівському – є відділення української мови й літератури. Була у нас на конференції пані з Бельцкого університету. Розповідає, що молдавські українці йменують себе українцями, у школі вчаться російською, медіа – румунською або молдовською, вдома спілкуються українською", – каже співробітник Центру українознавства філософського факультету КНУ імені Шевченка Людмила Божук.

У місцях компактного проживання українців на півночі Молдови в липні-серпні 2005 року було проведено соціологічне дослідження "Українці в Молдові".

89,5% респондентів розчаровані станом української культури та мови. Вони вважають, що ця культура або ледь жевріє, або вже за півкроку до вмирання. 65% опитаних не почуваються захищеними з боку молдавської держави. З них 31% вбачає в державній політиці Молдови пряму загрозу своїй етнокультурній ідентифікації.

МЗС і освіта закордонних українців

З 90-тих років минулого сторіччя в Україні ухвалили три державні програми співпраці із закордонними українцями.

Згідно попередньої програми, ухваленої на період з 2000 по 2005 роки, освітні потреби українців за кордоном мало задовольняти Міністерства освіти й науки.

Людмила Божук
"Потім, не знаю чому, з 2006 року кошти, які стосуються фінансування освітніх програм були передані до МЗС. На сьогодні Міністерство освіти не отримує жодної копійки на освітні програми закордонних українців. Тепер усе це справа Міністерства закордонних справ України", – каже Людмила Божук.

Науковець, який уже не один рік досліджує проблеми становлення й перспектив розвитку освіти й шкільництва українського зарубіжжя, констатує, що за останні роки робота української держави в даному напрямку практично не ведеться. Управління з питань закордонного українства в структурі МЗС де-факто не діє.

Однак, українська діаспора в РМ бачить саме в Україні "гаранта своїх етнокультурних і соціальних прав". Про це свідчать і результати дослідження: 77% респондентів упевнені в тому, що Україна повинна уважніше ставитися до долі своїх співвітчизників у Молдові та розраховують на допомогу з Києва.

Боротьба за уми й душі українців Молдови тільки починається

Українці в Молдові – цінне кількісно і якісно електоральне поле. Системна робота опозиції з невдоволеними українцями може призвести до втрати правлячою Комуністичною партією цієї групи підтримки.

Перемога опозиційних сил у Молдові означала б посилення молдавського національного чинника в державній політиці, що практично спровокує поглиблення інтеграції з Румунією.

Сьогоднішня державна політика Молдови – це режим із пострадянським світоглядом і політикою, оздобленою національними атрибутами. Перемога опозиції в Молдові означає зменшення впливу російського чинника.

Ступінь російської активності в регіоні можна порівняти із ступенем бездіяльності України.Політика Росії зрозуміла й логічна: частково російськомовне населення з розмитою ідентичністю за умови потужного інформаційно-пропагандистського впливу набуває російської ідентичності.

Будь-яка людна потребує ідентифікації себе з певною спільнотою. Відповідно до цього формуються світоглядні орієнтації, які напряму впливають на політику й владу, зокрема, під час виборів.

Уламки "великого радянського народу" є форпостами російської віртуальної приступності в тій чи іншій республіці. Постійний і активний інформаційний тиск на такі групи є необхідною умовою для збереження російського впливу в кожній із держав.

"Не можна сказати, що українці у Молдові – це російський фактор. Там де є громадські організації, що об’єднують українців, вони зорієнтовані на Україну. Однак, проблема з підростаючим поколінням. Для них питання ідентичності це питання вибору, – зауважує українознавець Людмила Божук. – Ким вони захочуть бути завтра залежить від того, у якому мовно-інформаційному середовищі вони живуть сьогодні".

***

28 травня в парламент Молдови зібрався для другої спроби виборів президента республіки. Однак, комуністи перенесли голосування на 3 червня. Намагалися знайти потрібний золотий голос.

Друге голосування стало провальним – і тепер президент має оголосити позачергові вибори до парламенту. А це нова війна комуністів і опозиції, нове протистояння російського й румунського факторів.

Молдова загалом і молдовська опозиція, зокрема, дивиться на Україну як на велетенську потужну державу, яка "обіймає" її кордони із трьох сторін. На державу, що є взірцем демократичних перетворень.

Україна, ж маючи заморожений конфлікт під самим "дихом", усвідомлюючи, що переважна більшість населення Придністров'я – українці, навіть не намагається впливати на ситуацію в регіоні.

Докоряти – не завдання цієї публікації. Але ж...

Хто в Україні вносить кандидатуру міністра МЗС, хто керує зовнішньою політикою? І, врешті-решт, хто найбільше розповідає про малого українця, його культуру, освітні потреби та ідентичність?

Майбутнє українців Молдови в безконфліктній демократичній Молдові, із задоволенням їхніх культурний потреб. Це можливо в разі вступу обох країн до ЄС.

Тоді, власне, і кордони не матимуть вже ніякого значення. Для досягнення цієї мети українці Молдови мають змінити свій статус із об'єкта на суб'єкт політичного процесу. Але зробити це без участі Української держави вони не зможуть.

Максим Плешко, INTV, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді