Тимошенко шукає підтримки в Балоги та Коломойського

Четвер, 4 червня 2009, 16:58

Уже три тижні прес-служба уряду не замовляє трансляції на Першому національному телеканалі – бо уже три тижні Юлія Тимошенко уникає спілкування з журналістами.

Це в минулому житті вона могла проводити декілька прес-конференцій на день. Але зараз прем’єрка, головною зброєю якої була її публічність, вкотре скасовує брифінги після засідання уряду. Вона не хоче давати прямі відповіді на запитання. А правда, яка ляже на непідготовлений грунт, може викликати шок.

Тому останні дні Тимошенко присвятила боротьбі за громадську думку. Вона будь-якою ціною пробує залучити до коаліції третіх учасників, аби це об'єднання не виглядало як змова двох найбільших фракцій з метою збереження влади.

За інформацією "Української правди", днями Тимошенко провела переговори зі своїм найлютішим ворогом останніх трьох років - Віктором Балогою.

Окрім семи-восьми депутатів "Єдиного центру", Балога має вплив на Конституційний суд. Тому прем’єр намагалася заручитися його підтримкою в обмін на гарантії колишньому главі секретаріату президента.

Крім того, у четвер вона передала блоку Литвина для ознайомлення екземпляри коаліційної угоди та зміни до Конституції.

Тим часом різноголосі демократичні залишки "Нашої України – Народної самооборони" включилися в процес спротиву широкій коаліції.

Задача прем’єра – хоч всю фракцію НУНС, хоч "окремими тушками", але отримати під "ширкою" підписи нашоукраїнців.

Формально для участі в цьому союзі фракція має ухвалити рішення 37 голосами. Це важливо, але не найголовніше для Тимошенко. Її завдання – набрати пакет знакових прізвищ на підтримку цього проекту.

Нинішній лідер фракції Микола Мартиненко позиціонує себе як борець з широкою коаліцією. На днях відбулася його зустріч з Тимошенко, де вона не приховувала своїх планів і пропонувала приєднуватися, поки не пізно. Бо рішучість БЮТ і Партії регіонів засвідчує те, що більшість законів в останні дні голосуються понад 300 голосами.

Сокиру війни зарито? Фото Анатолія Медзика

Єдине рішення, на яке спромоглася політрада блоку Ющенка – це переконати Тимошенко в недоцільності ширки.

"Нашоукраїнці" хочуть вибити в прем’єра козир, що в нинішньому форматі коаліція НУНС-БЮТ-Литвина не дозволяє ухвалювати закони.

Тому на політраді вирішено почати переговори з "Єдиним центром" і об'єднанням "За Україну" – з тим, щоб вони приєдналися до поки ще дійсної "коаліції трьох" та довели її чисельність до 240 депутатів.

Зокрема, вести переговори з ЄЦ делеговано Олександра Третьякова і Анатолія Матвієнка, а з групою Кириленка – Тараса Стецьківа та Романа Зварича.

Особливо важливо для Тимошенко затягнути в коаліцію "Народну самооборону".

Таким чином вона не лише заручиться підтримкою 18 депутатів, серед яких "польові командири Майдану", що створює підґрунтя для правильного піару. Через участь у ширці Тимошенко намагається "замазати" Юрія Луценка.

Бо прем’єр розуміє – в разі її об'єднання з Януковичем освоювати електоральне поле БЮТ кинеться безліч політиків другого ешелону. А її задача – щоб число людей, які збиратимуть урожай на її вотчині, було якнайменше. Втягнувши "Народну самооборону", з цієї гри можна виключити Луценка.

Останні збори "Народної самооборони" показали, що ширка викликає категоричну алергію лише в шести депутатів: Стецьківа, Шемчука, Стеця, Донія, Стретовича і Марущенка. Інші готові до переговорів, стартовою позицією яких є "широка коаліція – це добре, але без змін до Конституції". Наче не розуміють, що одне без іншого не має сенсу.

Ще одна умова – це збереження Луценка на посаді міністра внутрішніх справ, яка в нових реаліях буде квотою БЮТ. Тимошенко спочатку була готова на це, що викликало бурхливий протест з боку Бориса Колеснікова, який має стати одним з віце-прем'єрів.

Вимога регіоналів – публічні вибачення Луценка за заяви на адресу Колеснікова. Вони посилаються не лише на моральну сатисфакцію, якої прагне друг Ріната Ахметова, але на рішення суду, яке зобов'язує до цього лідера "Народної самооборони".

Тому сумнівно, що Тимошенко буде ризикувати всім заради Луценка. І тому посаду міністра внутрішніх справ готують для Олександра Турчинова, який уже приміряв, але так і не отримав це крісло після помаранчевої революції.

Тим часом примара ширки змушує включатися в процес навіть тіньових кардиналів угрупувань всередині НУНС.

Окрім Балоги, зустріч з Тимошенко провів Ігор Коломойський. Сталося це у суботу, заради чого олігарх, який квартирується в Женеві, спеціально прилетів до України.

Ресурс Коломойського – не лише п'ять депутатів НУНС, які могли би "розбавити" коаліцію, але вплив на медіа-політику в Україні. В умовах ворожого ставлення "Інтера" Тимошенко в намагається заручитися підтримкою 1+1.

Але не лише Тимошенко шукає спільної мови з Коломойським. Отримати прихильність олігарха намагається той же... Юрій Луценко.

За інформацією "Української правди", нещодавно головний міліціонер таємно їздив на зустріч з Ігорем Коломойським. У супроводі Олександра Третьякова міністр внутрішніх справ відвідав Женеву для вироблення спільної лінії поведінки в нових реаліях.

Речниця МВС Інна Кисіль підтвердила "Українській правді" інформацію про поїздку шефа до Швейцарії.

"Під час офіційної відпустки Юрій Луценко разом з родиною справді побував у Женеві. На той момент міністр був відсторонений від виконання обов’язків в зв’язку з розслідуванням інциденту у Франкфурті, тому я більше нічого повідомити не можу", - сказала Кисіль.

Крім Луценка, до себе в Швейцарію на зустріч Ігор Коломойський запрошував нинішнього керівника фракції Миколу Мартиненка, але той не приїхав.

Сьогодні "Наша Україна – Народна самооборона" завмерла в своїй невизначеності. Щоб вийти з нинішньої коаліції, недостатньо того, що один з 37 підписантів коаліційної угоди відкликав свій автограф назад.

Треба заново збирати 37 підписів за це рішення, і немає жодної впевненості, що їх можна буде знайти. А головне, чого не хочуть нашоукраїнці – бути першими, тобто повторювати сценарій 2 вересня 2008 року, коли фракція зробила це на нічних зборах під впливом синхронних дій Тимошенко і Януковича.

Зараз нашоукраїнці чекають, коли про розпад нинішньої коаліції оголосить сама Тимошенко – і таким чином візьме на себе лаври руйнівниці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді