Віктор Янукович дебютував на європейському ринку

Вівторок, 2 березня 2010, 11:26

Візит Януковича до Брюсселя припав на гарний час. Зараз до керівництва ЄС прийшли люди, не обтяжені помаранчевою ностальгією.

Фактичний президент Євросоюзу Герман Ван Ромпей і верховна представниця ЄС баронеса Ештон не були причетні до вироблення зовнішньої політики Європи в часи Майдану.

Тому вони не спостерігали зсередини за розквітом і деградацією помаранчевої "команди мрії". Це бачив тільки керівник Єврокомісії Дуран Баррозо, але на зустрічі з Януковичем він був сама гостинність і люб'язність.

Сірий бельгієць Герман Ван Ромпей, який очолив Євросоюз з нового року – це продукт компромісу в європейських столицях. Екс-прем'єр Бельгії вважається уособленням безбарвності в політиці, такий собі прототип Валерія Пустовойтенка. Минулого тижня під час дебатів у Європарламенті якийсь напівбожевільний британський депутат навіть назвав Ван Ромпея "людиною з харизмою мокрої полової ганчірки". До честі керівника ЄС, образу він вислухав, але проігнорував.

Через відсутність в нинішніх європейських керівників постпомаранчевого синдрому, Янукович має чистий аркуш з ЄС. "У нас більше немає чорно-білої картинки щодо українських політиків. Ми дивимося тільки на справи", - визнають європейські дипломати.

І на п'ятий день перебування в повноваженнях президента Янукович відправився до Брюсселя написати на цій сторінці стосунків перший рядок.

Більше того, британська "Файшненшл Таймс" навіть пояснила, чому нового президента України в єврокоридорах міг чекати теплий прийом - бо Ющенко з його вимогами членства в НАТО "часом менше вітався в Брюсселі, ніж це здається, тому що така політика несла ускладнення у стосунках між ЄС та Росією".

Льовочкін бере вогонь на себе

У поїздку до європейських інституцій Янукович взяв з собою різнобарвну і подекуди парадоксальну команду. Це і заступник глави адміністрації президента Ганна Герман, і незвільнений заступник глави неіснуючого секретаріату президента з міжнародних питань Андрій Гончарук, і міністр закордонних справ Петро Порошенко, і тіньовий міністр енергетики Юрій Бойко.

Крім того, Януковича супроводжував ще один тіньовий міністр – з питань транспорту – Володимир Козак. Очевидно, присутність двох останніх в делегації слід розуміти як їх презентацію на міжнародній арені в якості гіпотетичних міністрів ще нествореного уряду.

І зовсім незрозуміло, як в делегації опинився керівник телекомпанії "Київ" Дмитро Джангіров – виявилося, що журналіста та оператора цього каналу  для такої відповідальної поїздки замало.

Як і слід було очікувати, глава президентської адміністрації Сергій Льовочкін поступово набуває ваги. На фоні неговіркого Януковича він виступає оракулом його намірів. Так, у день прильоту українського президента в Бельгію "Файненшл Таймс" опублікували статтю, засновану на інтерв'ю з Льовочкіним. В цьому матеріалі керівник адміністрації розповів про плани Януковича в найбільш болючій для європейців темі – газовій. Як і обіцяв Янукович, він збирається віддати трубу в спільне управління західним та східним сусідам.

"Новий президент України має кілька ідей як створити консорціум в співпраці з Росією та ЄС, який би управляв українською газотранспортною системою", - сказав Льовочкін британському журналісту. Він додав, що ці пропозиції будуть представлені після призначення нового уряду на місце Юлії Тимошенко. Очевидно, робити презентацію за задумом буде ніхто інший як Бойко, який в 2003-04 вже брав участь у створенні консорціуму під егідою Кучми, Путіна і Шредера.

 Фото прес-служби президента. Зустріч Януковича з керівником Єврокомісії Баррозо. Після перекладача поряд з Януковичем розташувався Льовочкін, далі за ним – Порошенко, потім Герман, Гончарук, керівник протоколу Януковича Ладний, нардеп Юрій Бойко і останній – посол України при ЄС Андрій Веселовський. Той факт, що Веселовський був присутній на переговорах – суттєвий прогрес порівняно з безтактностями, які траплялися під час поїздок Тимошенко до Брюсселя, коли українських дипломатів бувало взагалі не пускали на зустрічі, щоб прем'єр могла без зайвих вух "обробити" європейців

Янукович прибув до Брюсселю на півдоби – зранку туди, ввечері – назад. Жест, який полягав у здійсненні першого візиту саме в європейську столицю, місцеві бюрократи оцінили. Зустрічати Януковича на ганок Європейської комісії вийшов керівник цього органу Дуран Баррозо. Він не часто особисто вітає гостей внизу. Тому цей знак нова команда Банкової одразу могла записати собі в плюс.

Безвізовий пріоритет Януковича

Після зустрічі Янукович і Баррозо вийшли до преси, де розповіли про спільно проведений час. Хоча український президент, за словами Ганни Герман, активно вчить англійську мову, але за його поведінкою в Єврокомісії це було не помітно. Поки Баррозо виголошував вступне слово, Янукович довго намагався примостити навушник з трансляцією перекладу собі на вухо.

 Янукович намагається зрозуміти, про що говорить єврокерівник

- Ми говорили про реформи в Україні, і яким чином Євросоюз може тут допомогти..., - розповідав Баррозо.

Тим часом Янукович, явно не задоволений своїм знанням англійської, переміщав підкажчик з одного вуха в інше.

- Коли Україна відновить співпрацю з МВФ, ми зможемо надати макрофінансову допомогу з боку Євросоюзу, - пообіцяв Баррозо.

Ідеться ще про півмільярда євро. Ці гроші жодним чином не пов'язані з МВФ, але їх виділення було заморожено в зв'язку з припиненням співпраці України з Фондом. Що сталося в тому числі через ухвалення Партією регіонів закону про підвищення соціальних стандартів. Таким чином, політичний бумеранг повернувся в точку старту – Янукович, який ініціював цей акт, тепер на Банковій пожинає негативні наслідки своєї попередньої діяльності.

Тим часом, впоравшись з навушником, український президент нарешті дізнався, про що розповідав Баррозо журналістам. Виявилося, що про намір України і ЄС завершити опрацювання угоди про асоціацію до кінця 2010 року.

Хоча Ющенко разом з Тимошенко в останні місяці перебування при владі чомусь вперто запевняли, що угоду буде підписано ще в 2009 році, але суворі життєві реалії повернули їх на землю. Для укладення цього воістину історичного документу залишилося узгодити блок про створення зони вільної торгівлі.

Цей напрямок переговорів відстав через те, що Україна надто пізно стала членом Світової організації торгівлі. Відчуваючи, що так тягнеться вниз весь переговорний процес, Київ запропонував Брюсселю виділити в угоді про асоціацію політичний блок і підписати тільки його. Але європейці відхилили цей маневр – або договір буде прийнятий єдиним документом, або не буде взагалі.

Зате коли угода про асоціацію буде зрештою ухвалена, то це, безперечно, стане великою подією. І схоже на те, що вітання прийматиме саме Янукович, оскільки саме він в цей час матиме мандат президента. Якщо, звичайно, внесе ясність у свої попередні заяви, що стурбували європейців.

"Він казав, що хоче митний союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном, водночас каже, що прагне в Європу. Так не буває. Ми бажаємо почути, чого насправді хоче пан Янукович", - казали європейські дипломати напередодні брюссельського вояжу президента.

Янукович і Баррозо

Але якщо зона вільної торгівлі стосується ділових кіл, то реальний вимір євроінтеграції, який Янукович може пред'явити громадянам – це скасування візового режиму з шенгенською зоною.

За традицією євробюрократії, рух України до цієї мети запропонували оформити в план заходів, для якого вигадали красиву назву. Але коли він вступить в дію – поки невідомо. Вже не кажучи взагалі про скасування віз.

- Початок "Дорожньої карти безвізового режиму" залежить від прогресу з обох боків, - заявив Баррозо після зустрічі з Януковичем.

Публічно європейські керівники не назвали жодних термінів. Неофіційно же мета Януковича полягає в тому, щоб узгодити конкретні пункти "Дорожньої карти" в першій половині року, а почати її втілювати – в другій.

- Ми домовилися, що ця "Дорожня карта" буде виконана вже в цьому році, - сказав Янукович у вступному слові після зустрічі з Баррозо.

Насправді результативність безвізових планів Банкової залежить виключно від України – і ключове тут навіть не введення паспортів з біометричним даними, а здатність влади побороти всю ту ж корупцію – починаючи від видачі за хабарі дипломатичних паспортів, які вже зараз дають безвізовий в'їзд до Європи, та закінчуючи запровадженням покарання для тих громадян України, які надають фальшиві документи до консульств європейських держав.

Знайомство в рамках протоколу

Неозброєним оком було видно, що під час свого перебування у Брюсселі Янукович намагався сподобатися. Кожне вступне слово він ретельно зачитував з підготовленого папірця, який уже лежав перед ним на трибуні в той момент, коли він до неї виходив.

Не робив різких заяв. Гарантував свою відданість європейській справі. Обіцяв, що особисто включиться у створення стабільності.

- Для України євроінтеграція – це ключовий пріоритет зовнішньої політики та стратегія здійснення внутрішніх реформ, - говорив Янукович щоразу, коли виходив до мікрофона.

- Я за те, щоб ми більше робили, а менше говорили. Цим і відрізняється європрагматизм від євроромантизму, - ще одна фраза нового президента з його фірмового меню для західної аудиторії.

Він не вийшов за рамки нейтральних заяв навіть коли мова зайшла про вступ до НАТО.

- Чому ви приїхали до Брюсселя, але знехтували можливістю провести зустрічі в штаб-квартирі Альянсу? Чи ви маєте намір зробити Україну частиною НАТО? – запитали в Януковича німецькі журналісти.

- Та програма, яку я виконую в Брюсселі, спрямована на вирішення поточних задач. Співпраця з НАТО зараз є на рівні, відпрацьованому моїми попередниками. Статус України залишається незмінним. Наші партнерські стосунки зберігаються, - обмежився новий президент відповіддю без відповіді.

 Янукович дебютує в Брюсселі

- Чи зможете ви привнести стабільність в Україну, якщо не маєте більшості у Верховній Раді? – продовжував допитуватися в Януковича німецький журналіст.

- Безумовно! Створення більшості в парламенті, а потім - організація ефективної роботи уряду – це перше завдання, яке стоїть перед мною, - сказав Янукович, хоча за Конституцією це зовсім не його повноваження.

Але подібні формальності не зупиняли Януковича, а європейці не смикали його за рукав, щоб повернути назад в правове поле.

- Це той виклик, який я маю взяти на себе і виконати його разом з депутатами Верховної Ради, - переконував він. - Після повернення з Брюсселя я почну цю роботу...

Такий вихід за рамки мало обходить євробюрократів – для них головне, щоб в Києві нарешті з'явилася стабільність. Як колись Генрі Кісінджер просив визначити телефонний номер, на який можна потелефонувати, щоб поговорити з Європою, так сьогодні ЄС, втомлений п'ятирічкою втрачених надій, аналогічно хоче знати, з ким говорити в Україні та хто несе відповідальність за кінцевий результат.

І головне, чим міг сподобатися Янукович – він не напружував європейців заявами про бажання отримати членство в ЄС, чим не ставив їх у незручне становище.

- Я запевнив пана Баррозо – до якої глибини стосунків з Україною буде готовий ЄС, до такої глибини ми будемо прагнути, - заявив новий президент.

Баррозо, тримаючись в рамках правил, які не дозволяють вголос говорити про членство в Євросоюзі, відповів лише натяком, який нічого не коштував:

- Угода про асоціацію та зона вільної торгівлі, які будуть укладені з Україною, показують на те, що ваше майбутнє є європейським.

Янукович і керівник Євросоюзу Ван Ромпей. Фото прес-служби президента

За аналогічною схемою відбулися й інші ознайомчі зустрічі Януковича. Керівника Євросоюзу Ван Ромпея він запевнив в тому ж самому, що і Баррозо, тільки іншими словами.

- Наша зовнішня політика не зазнає радикальних змін, але стане більш прагматичною, - пообіцяв Янукович.

Так само відбулася його зустріч з верховним представником ЄС Кетрін Ештон, яка приїздила на інавгурацію Януковича і за це, до речі, отримала свою порцію критики. Європейські урядовці чекали Ештон на зустрічі міністрів оборони країн ЄС на Майорці, а вона віддала перевагу святу в Києві.

На зустрічі з верховним представником ЄС Кетрін Ештон

Щоб не ризикувати з помилками, Янукович навіть не зробив повноцінний запис у книзі почесних гостей Європарламенту. Поставив лише дату "1.03.2010" – і підпис. Тому з публічних подій єдиною несподіванкою візиту Януковича в євроінституції можна вважати те, що він... застряг у ліфті в Європарламенті.

Конфуз ексклюзивно для "Євроньюз"

Якщо з вітриною візиту Януковича виявилося все гаразд, то "задній двір" у нього не зазнав суттєвих змін. Запис інтерв'ю каналу "Євроньюз" показало повну нездатність нового керівника держави навчатися на власних помилках, а його оточення – на ці помилки вказувати.

Для розмови Януковича з кореспондентом "Євроньюз" відвели півгодини, але через збій графіка час скоротили до 15 хвилин. Журналіста, що мав розмовляти з Януковичем, в очікуванні гостя розважав його прес-секретар Денис Іванеско.

- У Віктора Федоровича фотографічна пам'ять! П'ять сторінок читає – і потім п'ять сторінок на пам'ять повторює у виступі від себе! – похвалився Іванеско здібностям нового президента.

- Це непогано, - визнав ведучий. - Але ще краще, коли людина імпровізує в кадрі.

І Янукович не зрадив його сподівань.

Спочатку інтерв'ю не віщувало проблем. Усі запитання, що лунали до Януковича, були очевидними. Але журналіст "Євроньюз", позбавлений досвіду співпраці з прес-службою Януковича, почував себе вільно і там, де був не задоволений відповіддю, повторював запитання доти, поки не отримував щось більш конкретне.

Януковича запитали, чому для першого візиту він обрав Брюссель, а не Москву? Бо спочатку запросили до Європи - відповів Янукович.

Насправді ж, за інформацією джерел, така послідовність візитів пов'язана з тим, що новий президент хоче приїхати в Росію, відправивши Тимошенко у відставку та маючи стовідсоткову легітимність. До того ж, позбавивши Кремль можливості грати на протиріччях цих двох українських керівників.

Однак ведучий не відступав під напором абстрактних відповідей. Він запитав, чи залишається мета вступу України до ЄС і НАТО.

Євроінтеграції - так, відповів Янукович. А питання вступу до НАТО не стоїть на порядку денному в Україні, додав новий президент.

Наступне запитання стосувалося улюбленої теми Януковича. У 2008 році разом з урядом Нікарагуа він виявився в тій нечисельній групі політиків, що закликали визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії.

Журналіст запитав Януковича – чи готовий він зробити те ж саме, але вже в статусі президента. Відповідь не розчарувала колекціонерів публічних конфузів Януковича.

Янукович нагадав, що свого часу висловлювався проти політики подвійних стандартів на прикладі Сербії.

За секунду він виправився і додав, що мав на увазі визнання незалежності Чорногорії. Ні, не Чорногорії, передумав він, а Косово!

Роблячи паузи перед кожною новою державою, лише з третьої спроби магістр міжнародного права Віктор Янукович згадав, який же прецедент у світовій практиці стурбував його до глибини душі.

Але на цьому Янукович не зупинився. Він заявив, що прецедент Косово призведе до того, що заморожені конфлікти будуть лише загострюватися. І наступний яскравий приклад, за версією Януковича, це... Північна Осетія.

Так Янукович на додачу переплутав Північну Осетію, яка була і залишається російською територією, з Південною, яка стала жертвою грузинської війни.

Не моргнувши оком, журналіст перепитав - чи готовий Янукович визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії?

Але Янукович включив задній хід, оголосивши, що це питання не стоїть на порядку денному.

Наступна тема розмови стосувалася заяв нового президента про бажання інтегруватися в Єдиний економічний простір.

Янукович заявив, що не розуміє роль, яку там відіграватиме Україна, що вже є членом Світової організації торгівлі, тоді як Росія, Білорусь і Казахстан поки не входять до СОТ.

Тобто у своїй відповіді він прямо дав зрозуміти, що нічого не вийде, адже Україна живе за одними правилами зовнішньої торгівлі, а учасники митного союзу – за іншими.

Журналіст не міг обійти тему газових переговорів з Росією. Янукович зажадав знижки на газ, отримання якої він погодився включити у більш широкий пакет домовленостей.

Насамкінець "Євроньюз" нагадало Януковичу, що Тимошенко відмовляється визнавати його легітимним президентом і при цьому продовжує керувати урядом. Їй час у відставку - відповів Янукович.

Коли камера виключилася, Ганна Герман похвалила президента.

- Все чудово! – сказала вона Януковичу.

А далі трапилося найпікантніше – українська делегація почала просити журналіста порізати відео так, щоб в ефір не пішли шматки з обмовками Януковича

- У нас дуже коротке інтерв'ю і можливості для монтажу дуже обмежені, - відповів ведучий.

Який же продукт буде на виході, стане відомо наприкінці тижня, коли повна версія розмови з Януковичем має вийти в ефір "Євроньюс".

***

Здійснивши свій перший візит до Брюсселя, Янукович віддав шану мові політичних символів. Можливо навіть, якийсь час про нього схвально писатиме європейська преса. Але його спроби завоювати симпатії не матимуть жодного результату, якщо за словами не підуть справи.

У 2006 році дебют в якості прем'єра Янукович також здійснив у Брюсселі – він тоді навіть двічі приїздив протягом тижня – але жодних суттєвих наслідків це не мало. І так само в 2005-му після майдану Ющенко перший символічний візит робив до Москви, а завершував він повноваження, підданий політичній анафемі в Кремлі.

Сьогодні на користь Януковича грає лише контраст з його опонентами. Тимошенко і Ющенко за декілька років примудрилися повністю дискредитувати себе в очах бюрократії Брюсселя. Одні розмови – жодних реформ. Якщо ними, звичайно, не вважати запровадження мита на імпорт автомобілів та холодильників в інтересах українських лобістів, яке суперечило правилам Світової організації торгівлі та викликало несприйняття в Європі.

Особливо вражені європейські чиновники з того, як український уряд витягнув з МВФ десять мільярдів доларів, які фактично пішли на пенсії та підтримання рейтингу Тимошенко.

У цьому випадку джерела розповідають про візит французького міністра Лелуша наприкінці минулого року в Києві. Тимошенко не змогла з ним зустрітися через виборчий тур навіть в аеропорту. Тоді все, що він думає, Лелуш висловив одному з підлеглих прем'єрки: "Ми даємо вам гроші, а ви їх витрачаєте на популізм! Але у нас у Франції теж армія безробітних. І мене як міністра питатимуть у парламенті – чому кошти пішли не французьким малозахищеним верствам населення, а українським?".

На що український чиновник відповів французу: "Якщо ви не дасте гроші, то ми рухнемо, а ви – слідом за нами".

Сьогодні у Януковича є шанс запропонувати європейцям щось додаткове окрім шантажу. Але без пред'явлення результатів цей карт-бланш у стосунках перетвориться на "блек ліст" навіть швидше, ніж з помаранчевою командою.

Фото прес-служби Єврокомісії та прес-служби президента

Поїздка журналіста Української правди до Брюсселя здійснена за сприяння Міжнародного фонду "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді