Олігарх з насосної станції

П'ятниця, 2 квітня 2010, 13:03

 Дерибан спадку Кожум'яки- 2

Біля Києва є заповідний Жуків острів. Широкій громадськості він відомий завдяки запеклій боротьбі за острів між екологами та земельними рейдерами. В глибині цього острова є цікава будова.

Згідно таблички на паркані, це "Насосна станція №1 "Дніпро". "Об'єкт охороняється технічними засобами та службовими собаками. Прохід тільки за перепустками". З цим написом за парканом відповідно сама насосна станція. Щоправда язик не повертається назвати, те що бачать очі, а саме - великий світлий палац з колонадою, обсаджений вічнозеленими туями, з видом на затоку Дніпра, насосною...

Якщо це насосна станція, то без перебільшення найпрекрасніша в світі.

Питаю дядька на велосипеді, що неподалік колесить луговою дорогою: "Чого це на острові така пишна насосна станція?" "Це Вася-насос, а не насосна, - сміється чоловік і пояснює, - Тобто будинок народного депутата Василя Хмельницького"....

Земельна афера вартістю в капітал Ріната Ахметова

Автор вже піднімав тему земельного бізнесу відомого багатія Василя Хмельницького. Зокрема, в ній йшлося про те, що бізнес-структура з імперії народного депутата - агрокомбінат "Хотінський" - приватизувала в межах сільради села Ходосівки, під боком у столиці, 77 га земель.

Серед інших актів на право власності був виданий і акт на 14 га, де розташований пам'ятник ЮНЕСКО "Змієві Вали" - оборонний вал стародавнього, скіфських часів, городища.

Після цієї публікації автор заглибився в дослідження методів введення земельного бізнесу Василем Хмельницьким.

Зокрема, цікавлячись діяльністю агрокомбінату "Хотівський", стосовно якого команда Хмельницького і не втаємничує, що це їх дітище, автор натикнувся на підозрілу історію.

Восени 2007 року в Києві розгорівся великий земельний скандал. Почався він з того, що на наступний день після дострокових виборів у Верховну раду, 1 жовтня, Київрада раптово скликала пленарне засідання.

На цьому засіданні силами фракцій, підконтрольних меру Леоніду Черновецькому, та депутатів "Нашої України" було щедро роздано в приватні руки близько двох тисяч га київської землі. В основному це були улюблені землі відпочинку киян - в урочищах Голосієво, Пирогово, Жукового та Козачого острова, Конча-Заспівського лісництва та Дачного лісництва.

Скандал був неймовірний, депутати БЮТ та ПР трубили про "зраду інтересів киян" на кожному кроці. Тільки не зрозуміло, чому ніхто тоді чітко не вказав ім'я нового власника гігантських наділів.

Адже, коли автор, зацікавився цим питанням, то встановити зв'язки виявилося легше легкого - 70% рішень Київради, що стосувалися 1 500 га землі, були прийняті в інтересах однієї структури - бізнес-імперії Василя Хмельницького.

Зокрема, в більшості рішень Київради фігурував герой попередньої публікації - ТОВ агрокомбінат "Хотівський".

Схема відчуження земель була не особливо вишукана, ба навіть дуже грубою.

Земля виділялася під малоповерхову забудову 18-ти липовим житловим кооперативам, які були створенні напередодні по паспортам студентів-заробітчан з "романтичними" назвами "Соцбудівництво", "Залізничник", "Харчомашовець".

Київрада передавала кооперативам земельні наділи, раніше орендовані агрокомбінатом "Хотівський", який чомусь охоче поступався "соцбудівничим" своїми сільськогосподарськими землями.

Неважко здогадатися, що ця схема була реалізована для того, щоб змінити цільове призначення земель для власників "Хотівського" - перевести їх під забудову, а також легалізувати право власності на ці землі.

Адже "Хотівський" володів цими землями в досить сумнівний спосіб. Зокрема, в рішеннях Київради по "кооперативам" є посилання, що агрокомбінат "Хотівський" орендував земельні ділянки в Києві, згідно з рішенням Київради від 23.10.2003  № 117/990.

Коли, автор спробувала ознайомитися з цим документом на офіційному сайті Київради, то знайшла рішення про скасування передачі земель в урочищах Голосієво, Китаєво, Самбурки, Болгарське та Буряківщини у власність с/г агрокомбінат "Хотівський".

Однак рішення Київради № 28/3492, що скасовувало рішення № 117/990, датувалося 6 жовтня 2005 року.

 
Одне з 18 рішень Київради від 1жовтня 2007 року 
Хтось може зауважити, що не в усіх 18 рішеннях Київради, про передачу земель кооперативам можна угледіти інтереси Хмельницького, адже не скрізь фігурував його агрокомбінат "Хотівський". В частині рішень йшлося про землі інших товариств.

Наприклад, біля Алмазного озера на вулиці Пухівській землі липовим кооперативам надавало сільськогосподарське ТОВ "Нова Україна", а на острові Жуковім - сільськогосподарське ТОВ "Тарасівка" та ТОВ "Бузівське".

Однак, як з'ясував автор, всі ці фірми - квіти одного букету. Наприклад, засновник засновників всіх чотирьох сільськогосподарських господарств один і той же - це офшорка на Кіпрі - "Денсек лімітед".

Ця сама офшорка - один з засновників ВАТ "Київенергохолдінг", яке давно пов'язують з Василем Хмельницьким.

Окрім того, у вервечці засновників цих сільськогосподарських ТОВ мелькають фірми, де директорську посаду в свій час обіймав Микола Шмідт, нинішній депутат з блоку Литвина і колишній член спостережної ради "Запоріжсталі", коли комбінатом ще володів Василь Хмельницький.

Цей самий Шмідт власною персоною засвітився, коли приїжджав вирішувати питання "Хотівського" в село Ходосівку, де почалися протестні виступи селін.

Цю ж офшорку "Денсек лімітед" можна знайти у вервечці засновників "Київської інвестиційної групи". В свій час директором цього підприємства був Андрій Іванов - бізнес-партнер Василя Хмельницького, а тепер - Дмитро Козаков, який також є директором "Київ інвестмент груп" - компанії, що нині управляє активами бізнес-імперії Хмельницького.

В засновниках останньої фірми засвітився цілий букет бізнес-партнерів Хмельницького. Там і сам Василь Іванович - депутат Партії Регіонів, Андрій Іванов - депутат Київради, депутати Блоку Литвина - Шмідт, Гривковський, Павленко, Поліщук.

До речі, останні дві фірми, мають юридичну адресу - Мазепи, 40. Це офісний центр Василя Хмельницького навпроти Лаври.

Отже, в своїх земельних аферах Василь Хмельницький зовсім не турбувався про питання конфіденційності. Його люди та фірми майже відкрито фігурують в схемах з київською землею.

До речі, окрім кооперативів, на сумнозвісному засіданні Київради 1 жовтня 2007 року землю отримало також кілька підприємств, що належать до бізнес імперії Хмельницького.

Найбільший шматок урвало ТОВ "Галерна Затока", яка отримала 43 га на островах Дніпра. Як виявилось у цього ТОВ і с/г ТОВ "Бузівське", яке ми згадували раніше, спільний засновник - Інвестгрупа "Регіон Капітал". А якщо тягнути вервечку засновників далі то знову виходимо на "Денсек лімітед".

Проект забудови Галерної Затоки 
Отож скандальне засідання Київради 1 жовтня 2007 року було майже усуціль присвячено земельним інтересам Василя Хмельницького. Можна лише уявити, які зусилля були прикладенні для того, щоб стати головним іменинником на святі роздачі землі.

Опозиційні депутати тоді стверджували, що всі учасники голосування по виділенню земель отримали набір американських президентів з шістьма нулями. В свою чергу бізнес-імперія Хмельницького отримала землі ринковою вартістю близько 5 мільярдів доларів. Це половина капіталу Ріната Ахметова!

Якби ці землі були продані на аукціоні, можна лише уявити, якими додатковими коштами наповнився би київський бюджет. Як мінімум Київ міг би самостійно побудувати і міст для окружної дороги і Лікарню Майбутнього.

Маєток на насосній станції

Нині від скандального рішення Київради минуло більше двох років. Автор вирішив провести інспекцію земель липових кооперативів. Отже їду на Жуків острів, адже саме тут кооперативи з земельної кухні Хмельницького отримали найбільше земельки - близько 600 га - це майже половина гігантського острова.

На Жуків їду від Чапаєвки по вулиці Лісничій. Перед в'їздом на острів - пропускний пункт з охоронцем, щоправда проїжджаю без проблем. За ним - з двох сторін дороги землі, виділені Київрадою того ж 1 жовтня 2007 року кооперативу "Медтехнік" (105 га) та "Харчомашовець" ( 79 га).

Будівництво тут, ще не почалося - навколо самі луги з гігантськими дубами. Їду далі, дорога перетинає озеро, раптово закінчується і перед очима постає прекрасний палац - насосна станція, яку ми згадували на початку статті.

 

Знайти підтвердження, що ця насосна дійсно має стосунок до Василя Хмельницького, виявилося неважко.  Адже на табличці на паркані також написано, що тут представництво естонської компанії AS "Nelgilin".

 

Цікавлюся цим AS "Nelgilin", дізнаюся, що раніше офіс цієї фірми знаходився на Турівській 13, тоді це був офіс-центр Василя Хмельницького, а нині - центральний штаб БЮТ.

Далі, вдалося з'ясувати, що директор представництва AS "Nelgilin" Ігор Стефаненко - так само директор іншого підприємства "Ролвуд оіл", в засновниках якого - "Інтер-інвест", який також є співзасновником тих сільськогосподарських товариств, які ми згадували раніше, і які поступалися своїми землями для липових кооперативів.

І нарешті в біографії одного з депутатів Блоку Литвина Ігоря Головченка, який вважається людиною Василя Хмельницького, написано, що в 2002-2003 року він був директором представництва цієї естонської компанії.

Отже насправді ця шикарна насосна станція належить до маєтків бізнес-імперії Хмельницького. Дядько на велосипеді певно не помилявся, коли сказав, що тут особисто живе Василь Хмельницький.

Як насосна станція стала маєтком?

Хмельницький частково володіє "Київводоканалом". Можливо це все пояснює? Також Хмельницький має трошки "Київгазу", тому не дивно, що новенька жовта труба проведена через луги в глиб острова, якраз до насосної.

Фотографую маєток - мною відразу зацікавлюється охорона.

"Що фотографуєте?", - грізно питає охоронець. Відповідаю: "Насосну станцію, вона така незвичайна!". "Сучасна!", - гордо пояснює чоловік. "А де ж тут насоси?", -питаю. "По всій території", - каже охоронець.

Чому маєток олігарха маскується під насосну станцію, неважко здогадатися. Справа в тому, що будуватися на березі затоки заборонено водоохоронними законами, отож камуфляж станції досить доречний.

 
Окрім палацу, на території маєтку, ще шість будиночків (В, Г, Д, Е, Ж, З) різного призначення. Якщо палац - це насосна, то басейн, спортивна площадка, садовий будиночок, ангар для яхт, гараж для авто, адміністративна будівля і ще один гарненький жовтий будиночок закамуфльовані під "берегоукріплювані споруди".

Цю інформацію автор знайшов на сайті Київради за минулий рік - рішенням міських депутатів ТОВ "ДЕЛЬТА-БУД-ТЕХНОЛОГІЯ" було виділено під ці "берегоукріплювальні споруди" земельні ділянки.

"Берегоукріплювальна споруда" в маєтку Хмельницького 
ТОВ "ДЕЛЬТА-БУД-ТЕХНОЛОГІЯ" - також фірма з бізнес-імперії Хмельницького, її директор Кобильченко Григорій в свій час керував представництвом естонської AS "Nelgilin".

Отож даремно екологи хвилюються, що Жуків острів буде щільно забудований. Якщо посеред земель, які захопили кооперативи Хмельницького, розташувався маєток олігарха, це означає, що він залишить для себе життєвий простір у вигляді природного ландшафту. Правда не факт, що на ці га в майбутньому будуть пускати сторонніх.

До речі, один з мешканців Чапаєвки розповів, що два роки тому, коли на вулиці Лісничій був поставлений пропускний пункт, будівничі почали від нього тягнути паркан, щоб огородити прилеглі луки. Однак місцеві жителі знесли і шлагбаум і загорожу. Після того власник маєтку припинив спроби огороджуватися.

Чи нині мешкає Василь Хмельницький в маєтку, місцеві не знають. Лише стверджують, що шикарні машини туди проїжджають доволі часто, особливо в літній період. В минулому році один дядько бачив, як в маєток везли парочку яхт. До речі, як помітив автор, на території "насосної" зроблена велика бетонна гавань для корабликів. Вона розташована якраз навпроти головного палацу, зразу за басейном.

Далі буде

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді