Мігалки для Григорія Суркіса

Середа, 4 серпня 2010, 11:09
Здавалося, мода на всілякі мигалки та проблискові маяки, якими прикрашають свої автомобілі vip-персони, пішла в минуле.

Це в середині 1990-х кожен власник більш-менш великого бізнесу вважав, що обладнати свою машину спецсигналами - це круто.

Згодом такі "понти" почали зникати...

Як раптом в липні цього року журналісти "Української правди" зі здивуванням побачили червоні та сині проблискові маячки на автомобілі президента Федерації футболу Григорія Суркіса.

Це сталося, коли футбольний олігарх разом зі своїм братом-президентом клубу "Динамо" (Київ) Ігорем Суркісом приїхав на день народження до Віктора Януковича в резиденцію "Залісся".

Пізніше, уже в процесі підготовки матеріалу, автор став випадковим свідком картини, як на Європейській площі автомобіль з номером АА 0006 ВР у супроводі двох джипів охорони з включеними червоними і синіми маячками мчав у напрямку стадіону "Динамо", підрізаючи інші машини.

Оскільки минула влада проводила цілу кампанію з вилучення сигнальних маячків, "Українська правда" зацікавилася, на яких підставах Суркіс користується привілеєм.

Адже проблискові маячки синього та червоного кольорів гарантують практично безперешкодний проїзд по території України.

 
За Правилами дорожнього руху, такі маячки надають власнику машини переваги над усіма іншими учасниками руху. Наприклад, обганяти машини з увімкненими синіми та червоними маячками та супроводжувані ними транспортні засоби заборонено.

Інші водії зобов'язані зупинитися на правому узбіччі, коли побачать авто з увімкненими проблисковими маячками синього і червоного кольорів.

"Українська правда" звернулась до ДАІ, щоб дізнатись, яким категоріям осіб дозволено встановлювати такі спецсигнали.

Як виявилось, вони доступні виключно для підрозділів Державтоінспекції МВС та Управління державної охорони України. Встановлення сигнальних пристроїв можливе лише за наявності дозволу ДАІ.

Більше того, працівники ДАІ зі здивуванням дізнались про маячки на машині Григорія Суркіса, адже він не отримував їх дозвіл на їх використання.

"У ДАІ МВС України відсутня інформація, що автомобіль, який обслуговує президента Федерації футболу України Григорія Суркіса, обладнано спеціальними сигнальними пристроями", - ідеться в листі Державтоінспекції до "Української правди".

"В разі надання вашою редакцією більш конкретної інформації щодо цього авто, ДАІ МВС України буде проведено перевірку та вжито заходів згідно із законодавством".

 

 
 
Цікаво, що в архіві "Української правди" є машина Суркіса, сфотографована восени 2005 року, коли президент Ющенко збирав олігархів на Банковій. Автомобіль Суркіса був без спецсигналів.

 
Щоб вияснити, коли і яким чином заборонені маячки з'явились на машині в Суркіса, "Українська правда" надіслала інформаційний запит до Федерації футболу України.

Впродовж двох тижнів ми не отримали відповіді. Врешті керівник прес-служби Федерації футболу Сергій Васильєв (в часи Кучми - керівник управління інформаційної політики адміністрації президента, "відповідальний" за темники) повідомив, що... не коментуватиме це питання.

"Наявність проблискових маячків на машині Григорія Суркіса жодним чином не впливає на розвиток українського футболу. Для футбольної громадськості ця інформація абсолютно не цікава", - пояснив Васильєв.

"Якби питання стосувалось професійної діяльності Григорія Суркіса як футбольного функціонера на посаді президента Федерації футболу України - то без проблем. Але запитання типу: "А чому ви носите краватку не червону, а синю?" - це, м'яко кажучи, недоречно", - заявив Сергій Васильєв.

За словами Васильєва, оскільки ДАІ не висловлювало претензій до Суркіса щодо його маячків - значить, порушень немає.

"Якщо щось використовується незаконно, є відповідні органи, які повинні це визначити. Тоді вони зупиняють людину і говорять: "Ви не маєте права цього робити". А якщо контролюючі органи не відреагували - значить, очевидно, питання не має сенсу", - наголосив Васильєв.

У зв'язку з цим, "Українська правда" вирішала відгукнутися на прохання ДАІ та надіслати їм більш детальну інформацію щодо проблискових маячків на автомобілі Григорія Суркіса з проханням повідомити редакцію про результати перевірки законності встановлення ним спецсигналів.

Поки що Україна - не Росія. Там величезна кількість спецсигналів на машинах простих чиновників призвела навіть до громадянського руху "Сині відерця". Проте велике завжди починається з маленького - дивлячись на Суркіса кожен маленький клерк може сказати, а чим я гірший. Спитаємо - чим Суркіс кращій?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді