Мільйони на американських лобістів: Тимошенко, Литвин і Янукович

Середа, 3 листопада 2010, 15:27

Спікер парламенту Володимир Литвин долучився до числа українських політиків, що винаймають американських радників.

Це стало відомо зі звіту генерального прокурора США до Конгресу щодо дотримання Акту про реєстрацію закордонних агентів, оприлюдненого на сайті Мінюсту США.

За американськими законами, лобісти та представники іноземних компаній та політиків мають реєструватися у відповідному підрозділі Мінюсту. З півторарічною затримкою ці дані оприлюднюються на сайті американського відомства.

Нещодавно було опубліковано звіт за перше півріччя 2009 року.

Протягом шестимісячного періоду, який закінчується 30 червня 2009 року, в США діяли два зареєстрованих лобісти українських політиків.

Представляти інтереси Володимира Литвина була найнята фірма Mariner Group, а Юлії Тимошенко - компанія TD International, LLC.

 
 

В обох випадках звіт генпрокурора США не містить інформації, які суми були витрачені українськими політиками на послуги лобістів.

Однак детальна інформація присутня в звітах самих лобістів, які вони зобов'язані подавати до Мінюсту США.

Напевно, українські політики, що не хочуть приймати закон "Про доступ до публічної інформації", були би шоковані, але ці дані в Сполучених Штатах також є відкритими.

Отже, користуючись виключно офіційними та публічними документами, "Українській правді" вдалося встановити вартість послуг американського лобіста Володимира Литвина.

Згідно з договором, Mariner Group запросив 70 тисяч доларів щомісяця протягом двох місяців плюс 20 тисяч доларів видатків щомісяця на відрядження представників Mariner Group.

Тобто загалом - 200 тисяч доларів за двомісячний контракт надання лобістських послуг Литвину. Все це записано в контракті, який в США також є публічним.

 
 
 

З українського боку угоду підписав пан на прізвище Володимир Мельник. Встановити, ким є ця особа, не вдалося.

У звіті Гері Келлнера, президента Mariner Group, вказано статус Литвина як замовника його послуг - це "голова Верховної Ради".

Також Келлнер зазначає, що "видатки Литвина покриваються урядом України". Але з цієї фрази незрозуміло, чи оплачував піарників державний бюджет.

 
 

Келлнер повідомляє Мінюст США, що погоджується бути "політичним консультантом пана Литвина", а також брати на себе організацію його зустрічей з членами Конгресу та представниками американського уряду під час візиту спікера до США, який планувався у липні 2009 року.

Гонорар персонально самого Келлнера склав 20 тисяч доларів. Непогано як за два місяці непильної роботи.

 

Цікаво, що Литвин погодився витратити на послуги консультанта 200 тисяч доларів - тобто півтора мільйона гривень - якраз в період тотального безгрошів'я в Міністерстві закордонних справ, коли посольство України у США розпродавало свої машини, економило на папері, страховках своїх співробітниках і навіть бензині.

Але найабсурдніше, що, з незрозумілих причин, візит Литвина до Америки так і не відбувся.

28 липня 2009 року джерела "Української правди" у Вашингтоні повідомили про скасування відрядження, хоча лобісти Литвина домоглися для нього зустрічі з американськими можновладцями та організували публічний виступ у Центрі Американського Прогресу.

В зв'язку з відмовою Литвина їхати до Вашингтону його виступ в терміновому порядку довелося замінити дискусією під назвою "Криза в Україні".

Надя Дюк з Національного фонду за демократію назвала можливою причиною скасування подорожі те, що Литвину довелося би почути неприємні запитання щодо Гонгадзе - в ті дні якраз був арештований Олексій Пукач.

"Українська правда" спробувала взяти коментар у Литвина щодо його американських лобістів. Зокрема, з яких джерел покривалися послуги лобіста.

І хоча інформація розміщена не на якомусь сумнівному ресурсі, а на сайті Міністерства юстиції США, однак спікер зробив вигляд, що не має до цієї історії жодного стосунку.

"Мы не располагаем информацией по вопросам, поставленным "Украинской правдой". Можем только подтвердить, что в плане официальных и рабочих визитов главы украинского парламента на 2009 год посещение США не значилось. Планирование ежегодных визитов председателя ВРУ осуществляется в соответствии с прозрачной, выверенной и коллегиальной процедурой, согласовывается с комитетом по иностранным делам Верховой Рады и Министерством иностранных дел Украины", - ідеться у відповіді прес-секретаря Литвина Ольги Чорної.

Друзі Юлії Тимошенко

Інший український фігурант останнього звіту генерального прокурора США до Конгресу щодо іноземних лобістів - це Юлія Тимошенко.

В першому півріччі 2009 Тимошенко залучала послуги компанії TD International, LLC.

 

У звіті сказано, що вони виконували функції "представника БЮТ в Сполучених Штатах Америки" та виступали в їх інтересах у зносинах з офіційними особами американського уряду, представниками медіа, бізнесменами та неурядовими організаціями.

TD International LLC також давало поради блоку Тимошенко "щодо сприйняття України та БЮТ в Сполучених Штатах та на міжнародній арені".

У звіті також не вказано, яку суму БЮТ заплатив американським радникам.

"Українська правда" звернулася до Григорія Немирі, який підписував контракт з TD International LLC, стосовно того, хто оплачував їхні послуги.

Відповідь не вирізнялася інформативністю: "Заплачено було з джерел БЮТ та  наших прихильників". Кого він має на увазі під терміном "наші прихильники", Немиря розповісти не захотів.

"Важливо розуміти, що TDI не є "лобістами". Вони не "лобіювали" або просили про щось американський уряд або когось іншого. Вони давали нам поради щодо низки питань", - пояснив Немиря наймання послуг американців.

"Компанія TD International була найнята як радник БЮТ в період перебування блоку в опозиції. Не є секретом, що існували вказівки нашим посольствам - формальні і неформальні - щодо несприяння БЮТ у його діяльності за кордоном.

TD International виступила в ролі радника замість них і надавала консультації щодо підтримки зв'язків в США та деяких країнах ЄС.

Коли Юлія Тимошенко стала прем'єр-міністром, ситуація змінилась. Посольства взяли на себе майже повну відповідальність за всю нашу діяльність та логістику під час закордонних візитів. TDI припинила виконувати свої дорадчі функції і, на даний момент, не має жодного відношення до БЮТ", - зазначив Немиря.

Насправді це не так.

Уже будучи прем'єр-міністром, Тимошенко продовжувала користуватися послугами TD International LLC, а сама фірма залишалася представником БЮТ в Штатах.

Як і у випадку з Литвином, детальна інформація є у звітах, які подають посадовці TD International LLC до американських урядових структур.

Там же названо і вартість послуг американської компанії їхнім замовникам.

Так, в період з 1 червня по 2 серпня 2009 року БЮТ здійснив виплати TD International LLC за послуги, надані в червні 2008 - лютому 2009 року, на суму 524 тисячі доларів.

 

В звітах американських лобістів навіть детально розписують, які самі послуги вони надавали своєму клієнту.

Протягом червня-листопаду 2008 "представники Тимошенко" найбільше контактували з офісом віце-президента США. Їх співрозмовником був спеціальний радник віце-президента Джен Фишел (Gene Fishel). Одна з розмов 13 серпня 2008 року стосувалася вторгнення Росії на територію Грузії.

В цей же день "представники Тимошенко" для з'ясування позиції офіційного Вашингтона зв'язувалися зі заступником помічника Державного секретаря США з питань Європи та Євразії на ім'я Мет Бриза (Matt Bryza).

Як відомо, поведінка Юлії Тимошенко в ті дні запам'яталася тривалою відсутністю будь-якої реакції на грузинську війну.

 

Крім того, 10 червня 2008 "представники Тимошенко" зустрічалися з президентом Українського конгресового комітету Америки Майклом Савківим для обговорення можливого візиту до США "посадовців БЮТ". Але, як відомо, Юлія Тимошенко за часів свого прем'єрства так і не відвідала Вашингтон.

524 тисячі доларів за послуги, надані в червні 2008-лютому 2009 року - це не всі гроші, заплачені БЮТ американцям.

Так, за роботу з березня 2007 по січень 2008 лобістам БЮТ було заплачено 528 тисяч доларів.

Протягом цього періоду TD International LLC займалися організацією візиту Григорія Немирі до Вашингтона, який відбувся у жовтні 2007-го. Вони організовували йому зустрічі з заступниками помічника Держсекретаря США Девідом Кремером та Метом Бризою, директором по центральній та східній Європі Ради національної безпеки Адамом Стерлінгом, а також інтерв'ю газеті "Вашингтон Таймс".

 

Ще раніше БЮТ заплатив TD International LLC 298 тисяч доларів за організацію в січні-лютому 2007 року двох візитів до Вашингтона - спочатку Григорія Немирі та Олександра Турчинова, а згодом - і Юлії Тимошенко, яка зустрічалася з Держсекретарем Кондоліззою Райс та отримала нагороду від Республіканської партії на бенкеті імені Рональда Рейгана.

З цих 300 тисяч доларів 137 тисяч пішло фірмам Dezenhall Recourses та Glover Park.

 

Таким чином, протягом 2007-2009 років БЮТ заплатив американським консультантам щонайменше 1 мільйон 350 тисяч доларів.

Але Григорій Немиря основну проблему бачить не у витратах великих грошей на консультантів, а у відсутності звітів з боку лобістів Партії регіонів:

"Всі українські партії наймали американських радників, але БЮТ був єдиною політичною силою, яка повністю дотримувалась законів США, та чиї консультанти були зареєстровані згідно з законом про реєстрацію закордонних агентів. Де реєстрація Манафорта, який консультує Януковича?"

Справді, в звітах генерального прокурора США до Конгресу востаннє Партія регіонів згадувалася в описі періоду січня-червня 2008 року.

При чому напряму Пол Манафорт як радник Януковича з незрозумілих причин справді не фігурує. В звіті записана компанія Daniel J.Edelman Inc, яку компанія Манафорта залучала як субпідрядника.

 

"Daniel J.Edelman Inc за посередництва Davis Manafort International, Inc надає послуги політичного консалтингу в Україні для Партії регіонів", - сказано в звіті за перше півріччя 2008 року.

Тоді за шість місяців роботи Daniel J.Edelman Inc було заплачено лише 63 тисячі доларів. Але скільки отримав Манафорт за багаторічні - мінімум протягом шести років! - послуги Януковичу, так і залишається загадкою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді