За знищенням старовинного будинку в Києві стоїть Хорошковський?

Субота, 8 січня 2011, 14:07

Знищення чергового історичного будинку в столиці сколихнуло активістів та свідомих громадян.

У ніч на 30 грудня, коли переважна частина киян готувалася до Нового року, на вулиці Сагайдачного, 1 був знесений маєток 1909 року – так звана "садиба архітектора Казанського".

У коментарі "Газеті по-київські" головний архітектор столиці Сергій Целовальник повідомив, що його управління погодило знесення історичної споруди та будівництво на її місці 6-9 поверхового "офісного центру".

28 грудня проект отримав позитивний висновок державної експертизи, а вже наступного дня, 29 грудня маєток зрівняли з землею.

За словами Целовальника, замовником будівництва офісного центру є ТОВ "Спільне підприємство "Сітко-Поділ-Київ".

Хто замовник?

"Українська правда" спробувала дізнатися, хто стоїть за руйнуванням ще однієї дореволюційної споруди в Києві.

Ще у 2000 році рішенням Київради СП "Сітко-Поділ-Київ" продали 16 соток землі навколо садиби Казанського - "для обслуговування та експлуатації адміністративного будинку та вбудованих в схил гори нежилих приміщень". Ділянка в центрі столиці дісталася цій загадковій фірмі за 710 тисяч гривень.

Всі ці роки згадане спільне підприємство залишалося власником садиби Казанського і явно щось замислювала - у 2008 році Леонід Черновецький дав дозвіл СП "Сітко-Поділ-Київ" на демонтаж гідротехнічних споруд по Сагайдачного, 1 - підпірних стінок, дренажно-штольневих систем і водозливу.

І от тепер знесений сам маєток.

Встановити замовників цього архітектурного вандалізму насправді допомогла добра пам’ять.

 Знищена садиба Казанського

Наприкінці 2005 року в цьому сьогодні вже неіснуючому будинку по вулиці Сагайдачного кореспондента "Української правди" на правах господаря приймав… нинішній глава СБУ Валерій Хорошковський.

На той час Хорошковський працював у Москві в "Євраз Холдингу", та під час одного з візитів до Києва він погодився дати інтерв’ю, яке призначив у нині знесеному будинку.

Про те, що "садиба Казанського" мала стосунок до Хорошковського, свідчив і ще один факт – в цьому будинку від початку 2000-их років квартирувалося створене Хорошковським, а нині вже також неіснуюче Агентство гуманітарних технологій.

Слід Хорошковського також чітко прослідковується в компанії "СП Сітко-Поділ-Київ", яка виступає замовником будівництва офісного центру.

Україно-швейцарське спільне підприємство "Сітко-Поділ-Київ" було створене в 1994 році.

Тоді на зорі незалежності в Україні діяло законодавство, згідно з яким підприємства з іноземними інвестиціями отримували податкові пільги. Така норма була запроваджена з метою залучення грошей з-за кордону в зруйновану українську економіку.

Цією щілиною в законодавстві активно користувалися українські бізнесмени, які створювали в зонах спрощеного оподаткування на Заході, в тому числі в Швейцарії, "пусті" фірми, від їх імені заводили в Україну формальні інвестиції та отримували за це пільги.

Акціонерами СП "Сітко-Поділ-Київ" виступили засноване в Печерському районі Києва пiдприємство з iноземними iнвестицiями фiрма "Бовi" та зареєстрована в місті Лугано фірма "Sitco AG".

Жодних слідів компанії "Sitco AG" в базі даних сучасних швейцарських підприємств віднайти не вдалося – очевидно, вона більше не існує. А от про київську фірму "Бові" є згадка... в офіційній біографії Хорошковського на сайті СБУ.

В описанні трудового шляху Хорошковського протягом 1994-1997 років сказано, що він обіймав посади "директора виробничо-комерційного підприємства "Венеда Лтд", президента фірми "Бові", президента концерну "Меркс Інтернейшнл".

Більше того, саме Хорошковський значився першим директором СП "Сітко-Поділ-Київ", яка опинилася в епіцентрі сьогоднішнього скандалу.

Пізніше швейцарську фірму "Sitco AG" було виведено зі складу акціонерів спільного підприємства – її місце посіла зареєстрована на Кіпрі фірма "Linzako Ltd". Другим акціонером залишалася київська фірма "Бові".

 Використано фото ЖЖ Михайла Кальницкого

Про те, що ці компанії залишалися в орбіті нинішнього шефа СБУ, свідчить ще один факт - на виборах 2002 року гендиректор фірми "Бові" Олександр Ємець балотувався до парламенту за списком Хорошковського "Команда озимого покоління".

Схоже, і до останнього часу "Сітко-Поділ-Київ" залишалося тісно пов’язане з Хорошоквським.

Так, у вересні 2009 року в Господарському суді Києва розглядався позов Укрсоцбанку до СП "Сітко-Поділ-Київ" про стягнення боргу в розмірі півмільйона гривень.

Представником "Сітко-Поділ-Київ" в процесі був Валерій Сімчук – адвокат групи каналів "Інтер". 

Так, цей же Сімчук багаторазово в різних судових процесах був представником телекомпаній Хорошковського НТН та Enter Film, а також материнської компанії групи "Інтер" - ЗАТ "Українська незалежна ТВ-Корпорація".

Зокрема, Сімчук представляв медіа-холдинг Хорошковського в судовому процесі за скандальним конкурсом з розподілу частот від 27 січня 2010 року, коли куш зірвали "5 канал" та ТВі.

Що буде на місці старовинного маєтку?

Руйнування одного з історичних будинків викликало резонанс серед киян, в зв’язку з чим новий глава міської адміністрації Олександр Попов організував "Газеті по-київські" оперативний коментар головного архітектора Києва Сергія Целовальника.

Дозвіл на знесення "садиби Казанського" Целовальник обгрунтував тим, що згідно з наказом Мінкульту від 13 липня.2009 року №521/0/16-09 "щойно виявлений об’єкт культурної спадщини – прибутковий будинок по вул. Сагайдачного, 1 не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України у зв’язку з невідповідністю критеріям...".

Таким чином було прибрано формальну заборону на знищення будівлі.

Цікаво, що на самому сайті Мінкульту в переліку наказів за липень 2009 року документ за таким номером відсутній.

Ще цікаво, що на засіданні міськобудівної ради 4 квітня 2007 року розглядався проект забудови ділянки за адресою Сагайдачного, 1.

Тоді передбачалося не зносити "садибу Казанського", а здійснити її "розширення та реконструкцію". Замовником також було спільне підприємство "Сітко-Поділ-Київ", а розробником - Архітектурне бюро Юрія Бородкіна.

Проект трирічної давнини виглядав так:

 Використано ілюстрації з сайту http://archunion.com.ua

Згідно з проектом 2007 року, 5-поверховий офісний центр, збудований в сучасному стилі, мав закрити собою дореволюційну споруду. Однак „після тривалого обговорення проект було відправлено на доопрацювання з рекомендацією – розробити варіанти забудови проектованої ділянки".

І от тепер, згідно з повідомленням Целовальника, 10 червня 2010 року "коригування проекту було розглянуто та схвалено на засіданні секції містобудування та архітектури архітектурно-містобудівної ради". "Згідно з відкоригованим проектом поверховість будинку становить 6,7 і 9 поверхів, загальна площа – 12 тисяч квадратних метрів".

Тобто в 2007-му проект в п’ятиповерховому вигляді викликав застереження, а в 2010 році дев’ятиповерховий проект сподобався міським чиновникам. Що принципово змінилося за ці роки? Хіба що місце роботи Валерія Хорошковського – він став главою Служби безпеки України.

Поряд зі знищеною садибою Казанського останні роки активно будується інший український олігарх Леонід Юрушев. Спочатку на Поштовій площі з’явився готель "Рив’єра", а нещодавно прямо поряд зі знесеним будинком було зведено офісний центр.

Тепер, за проектом, замість садиби Казанського має вирости ще один офіс, який гармонійно продовжить лінію бізнес-центрів. І колись в майбутньому законспіровані власники СП "Сітко-Поділ-Київ" зможуть продати цю нерухомість за декілька десятків мільйонів доларів.

"Українська правда" звернулася до речника СБУ Марини Остапенко з метою отримати коментар Хорошковського. Остапенко сказала, що не володіє інформацією на згадану тему, але пообіцяла спробувати дізнатися в понеділок. Сам Хорошковський також не відгукнувся на прохання про коментар, надіслане йому в смс.

P.S. У понеділок в Києві заплановано мітинг проти знищення ще однієї вірогідної жертви – "Замку барона" на Ярославому Валу. Акція відбуватиметься у п’яти хвилин ходи від робочого місця Хорошковського в центральному управлінні СБУ. Тож заодно мітингувальники мають гарну нагоду запросити його до "розмови" на тему знищеної садиби Казанського...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді