З’їзд Королевської без списку. "А был ли мальчик?"

Четвер, 2 серпня 2012, 12:10

Українська виборча історія бачила усяке, але, щоб провести партійний з'їзд і навіть не представити першу п’ятірку - такого ще не було.

Тепер же це вдалося партії "нових лідерів" Наталії Королевської "Україна - вперед!".

З'їзд партії було анонсовано за тиждень до його початку. Але місце проведення одразу мало б відбити у журналістів бажання туди їхати – село Буки Сквирського району. Це 120 кілометрів від Києва.

Технологічно ж крок був зрозумілий. Буки – це родинне гніздо спадкових депутатів Суслових, на прикладі якого команда Королевської могла б продемонструвати, як її команда може перетворити звичайне село на "цукерку".

Але у суботу з'явився ще один привід відвідати цей з'їзд. Володар "Золотого м'яча" Андрій Шевченко вирішив повісити бутси на цвях і приєднатися до партії Королевської.

Стало цікаво, кого ж іще Королевська зможе заманити у свій список.

Зранку в середу в ЗМІ просочилася інформація про те, що третім номером списку стане актор Остап Ступка.

А ось 4 і 5-е місця у списку джерела в партії здали лише перед початком з'їзду.

Ними стали екс-міністр охорони здоров'я Ілля Ємець та ректор Київського національного лінгвістичного університету Роман Васько.

При цьому співрозмовник назвав прізвища без імен. Адже ці особи потрапили в список фактично у день з'їзду.

Близько шостої вечора у Буки заїхало кілька десятків автобусів. Учасників з'їзду висаджували за 100 метрів від славнозвісного фонтану, який колись стояв на Майдані, та церкви, збудованої родиною Суслових.

Звідти, помилувавшись красотами ландшафтного парку та замком над річкою Роставицею, учасники зібрання мали колонами дістатися до кукурудзяного поля, на непаханому шматку якого вже стояла величезна сцена.

Фото Дмитра Ларіна  

Дорогою люди в основному захоплювалися "сусловськими" красотами, але подекуди чулися і дивні вислови.

- Рейтинг в районі упав нижче плінтуса. Я не знаю на що вони сподіваються, - скаржилась одна жінка іншій.

- Та я взагалі х***ю від цих списків, - чулося з іншої групи.

Діставшись до сцени, гості займали свої місця. Частина отримала місця у "глядацькій залі", а частина – безпосередньо на сцені. Здебільшого це були учасники так званого "Народного списку", який обирали за допомогою дорогого проекту Першого національного і Савіка Шустера.

З екранів транслювався фільм про Королевську, якій набридло дивуватися "бестолковости" українських політиків, і вона самотужки вирішила змінити країну.

Вже майже перед початком з'їзду на майданчику з'явився Андрій Шевченко, і журналісти звісно ж оточили його. Але питання поставити йому не вдалося. До них підійшов чолов’яга у рожевій футболці і попросив звільнити дорогу.

Як з'ясувалось потім, це був російський технолог Ніколай Гастелло, який тут працює в парі з Ніколаєм Дороніним. Під час минулої президентської кампанії ці двоє працювали у Сергія Тігіпка. Звідси схожість месседжів, картинки та ідей "народних списків" у  цих політиків.

- Тут будуть іти лідери, - заявив безапеляційно він. А коли журналісти не послухались, почав їх брутально розштовхувати. Не відомо, до чого дійшов би конфлікт, якби не втрутився сам Шевченко.

- Слухай, ну не треба. Припини це, - намагався Шевченко втамувати чолов’ягу, але той продовжував перти як танк.

Шева заспокоює політтехнолога Гастелло, який накинувся на журналістів. Фото Дмитра Ларіна 

- Я прошу вибачення, я відповім пізніше на ваші питання. – пообіцяв футболіст, який видно таки дещо засвоїв з європейського життя.

- Андрію, а ви готові ходити щодня на засідання парламенту? - спитала Шевченка кореспондент УП, коли той вже сів на своє місце.

- Я до всього готовий. Я тут такого побачив за ці дні, що вже нічого не боюся, - зітхнув футболіст.

- А де ви були в ці дні? - запитала журналіст.

- В офісі партії, - пояснив Шева, який, здається, почав розуміти, у яку гру вв'язався.

Коли прохід таки зачистили, на зеленій доріжці з'явилась Наталія Королевська. Лідер партії, яка останніми місяцями ходила лише в строгих спідницях і жакетах, одяглася цього вечора в бежеву коктейльну сукню.

Отримавши достатньо захоплених чоловічих поглядів і оплесків, вона піднялася на сцену, щоб виголосити вступну частину своєї промови. Незважаючи на те, що виступав партійний лідер, важко було позбутися враження, що на сцені актриса, яка отримує сьогодні "Оскара" за кращу роль другого плану.

Фото Дмитра Ларіна 

- Добрый вечер, соратники, - звернулась Королевська до аудиторії приглушеним голосом. - Еще недавно нам говорили, что это невозможно. Нам говорили - невозможно создать партию новых лидеров. Сегодня - это реальность. Мы здесь, и мы команда. Я рада, что мы смогли стать плечом к плечу, и вопреки тому, что происходило, мы смогли объединиться. Объединиться - лучшие из лучших.

- Сегодня я хочу сказать первому своему соратнику. Человеку, который первый стал рядом и поверил, разделил мои ценности. Его родина стала моей второй родиной. Я чувствую здесь себя как дома, здесь в центре Украины, - віддячила Королевська своєму найближчому соратнику Євгену Суслову, який разом з нею вийшов з "Батьківщини" і надав місце для з'їзду.

- Здесь часто говорят: "Мы построили Буки, построим и Украину". Число семь – символическое число семьи Сусловых, и я хочу дать слово седьмому номеру нашего списка Евгению Суслову, - пропіарила Королевська свого соратника.

Суслов вискочив на сцену у футболці, оздобленій національними орнаментами.

- Я пам'ятаю, як десять років тому мене обрали наймолодшим сільським головою в Європі. Мій тато сказав такі слова: як би ти високо не піднімався, пам'ятай – рано чи пізно тобі доведеться повертатися. Роби так, щоб за тобою зеленіла трава і цвіли сади, - заглибився Суслов у власну історію.

Він пообіцяв, що 4 роки гості зібрання зможуть гуляти тут вже не по голому полю, а по новому парку, який буде збудований тут після з'їзду. А "Україна вперед" звісно ж приведе до процвітання всієї України.

- Середній вік "Народного списку" – 34 роки. Це люди, які мають здебільшого дві вищі освіти, енергію і бажання, а також знання, як змінити Україну.

Третім слово отримав переможець проекту "Народний список" Сергій Блажевич. Він зазначив, що з плодами його роботи мають бути знайомі ті, хто ходить у кінотеатри, оскільки він постачає обладнання для них. Сам же він "як і більшість українців стояв перед вибором, чи вивезти родину жити до Європи чи створити Європу в Україні".

Блажевич вибрав останнє, і незважаючи на пропозицію балотуватися у списку, піде у мажоритарний округ 196, де змагатиметься не з ким іншим як Антоном Яценком.

Виступи на з'їзді були лаконічними і розрахованими радше на телевізійну картинку, ніж серйозну дискусію. Бо не містили нічого, крім обіцянок і лозунгу "Україно, вперед!".

Після ще одного учасника "народного списка" на сцену покликали третій номер - Остапа Ступку. Він почав свій виступ цитатою з поеми "Сон" Шевченка.

 Фото Дмитра Ларіна

- Летим, Дивлюся, аж світає, Край неба палає, Соловейко в темнім гаї Сонце зустрічає. Тихесенько вітер віє.. От так я і у нас. Подивіться, яка красива у нас держава, які талановиті люди... Але потрібно зробити багато змін. У нас чудова команда, енергійна команда, яка може втілити ідеї у багатьох сферах, - розписався Ступка у компліментах команді, яку ще, можливо, позавчора навіть не знав.

Останнім слово дали Андрію Шевченку. Весь цей час футболіст крутив у руках папірець з надрукованою промовою, і намагався читати її собі під ніс, як бубонять вірш діти перед уроком. Видно було, що Шевченко дуже хвилюється. Промову він читав з папірця.

- Я грав у самих великих командах світу, виграючи кубки, медалі, "Золотий м'яч". Я пишався тим, що я українець. Коли мене представляли як українця, я вважав, що це мій внесок у престиж моєї країни. Я люблю Україну. Вона у моєму серці. Я хочу, щоб люди в моїй країні жили краще, щоб у них було майбутнє. І для цього я прийшов у політику. Я знаю, що таке перемога. І як її досягти. Будь-яку перемогу забезпечує команда. Найчастіше я чув на стадіоні гасло "Україно, вперед". Сама доля підказала мені мій вибір. Я вірю в Наталю, я вірю в себе, я вірю в нашу команду. Україно, вперед, - дочитав Шевченко під оплески.

Після цього слово ще раз отримала Королевська. Чим більше вона говорила, тим більше ставало видно, як вона намагається навіть у міміці копіювати Юлію Тимошенко.

Фото Дмитра Ларіна 

- Ми показали, що політика може бути відкритою, що політика може бути доступною, новою...Ми маємо привести в політику людей, які працюватимуть для людей, а не конвертувати країну в свої кишені... Я впевнена, що так само як зараз заходить сонце за моєю спиною, так само заходить час старих політиків. Прийшов наш час, - заявила лідер партії під оплески.

Вона ще раз повторила гасло "Україно, вперед", і на цьому з'їзд завершився.

Фото Дмитра Ларіна 

Здивуванню журналістів не було меж. За останні дні бували різні з'їзди. Партія регіонів ухвалила свій список, не оголошуючи, але, щоб взагалі не ставити питання списку - це була новела.

Тому, коли Королевська вийшла до преси, питання було лише одне:

- Чому ваш з'їзд не затвердив списки? - запитали журналісти.

Відповідь була сенсаційною.

- Мы разделили съезд на две части. Первая часть – официальная - прошла недалеко отсюда, где весь список кандидатов утвердили единогласно. И вторая часть, которая была публичной, непосредственно здесь, - пояснила Королевська з діловим обличчям.

- А вам не здається, що це не дуже відповідає публічності. Чому ви не запросили журналістів туди, де ухвалювали списки? - продовжували дивуватися представники ЗМІ.

- Это вопрос к организаторам, я как глава партии не занималась этим процессом, - сказала Королевська.

Друге питання було адресоване Андрію Шевченку і стосувалося колізії навколо останніх 5 років, які він не проживав в Україні, у зв’язку з чим може виникнути проблема з його реєстрацією кандидатом у депутати.

- Я думаю народ должен принять решение, - сказав футболіст, здається, не розуміючи, в чому проблема.

- Але ж проблема не з народом, а з законом, - уточнили журналісти.

- Вы знаете, мы подали документы. Думаю, что они в порядке, - все, що зміг сказати з цього приводу футболіст.

Після цього преса спробувала дізнатися у Королевської хоча б десятку списку.

- Сейчас мы закончим, я подойду и продиктую всем первую десятку, - пообіцяла Королевська.

Минуло більше години, але ні сама Королевська, ні її прес-служба десятку не повідомили.

Між тим, журналісти кинулися шукати делегатів секретного з'їзду. Але їх не було. Кожен опитаний говорив, що його привезли саме на цей з'їзд.

- Який з'їзд? Ні, ми приїхали зразу сюди, - розповіла жінка з бейджиком "учасник з'їзду".

Так само не знали про нього і учасники "Народного списку".

- Ми були на попередньому з'їзді 27 червня, коли було анонсовано проект. Коли відібрали учасників, а більше ніяких з’їздів не було, - запевнила дівчина з "народного списку".

- Так коли ж була перша частина з'їзду? - запитали журналісти в Євгена Суслова, який фотографувався з учасниками зібрання.

- Перша частина була тут, о четвертій годині, - повідомив він.

- А чому ви його вирішили провести без преси? Ви чогось боялися? Чекали скандалу? - не розуміли журналісти.

- Ні, не боялися. Нас там було багато організаційних питань, які стосувалися не лише списку, - спробував викрутитися Суслов.

- Вибачте, ви говорите, що ви нові політики, а насправді ви поводитесь в даному випадку так само як Партія регіонів. А, можливо, і гірше, - дратувались журналісти.

- Ну чому ж Партія регіонів? БЮТ теж практикував закриті з'їзди, - заявив екс-соратник Тимошенко.

- Так ви у них перейматимете все найгірше? - не зрозуміли журналісти. - А першу десятку ви можете назвати?

- Ви її скоро дізнаєтесь, пізніше. Ну треба ж поінтригувати, - усміхнувся депутат і пішов.

Ще через 10 хвилин пошуку все ж вдалося знайти двох людей, які були на тому "закритому з'їзді". Серед них була чернігівська активістка Наталія Романова.

Ще два роки тому ця дама виступала на з'їзді сільських рад у Юлії Тимошенко і обіцяла їй допомогу, а тепер змінила орієнтири.

- Дівчата, ви ставите такі питання! Кожен нормальний з’їзд складається з офіційної частини і урочистої, - розкрила Романова журналістам очі на "нові реалії політики".

- А чому ж на цю офіційну частину не покликали журналістів? - не зрозуміли ті.

-Я думаю, що кожна нормальна партія свій формат з'їзду визначає сама. У нас повна свобода і повна демократія, - заявила Романова.

Як і інші однопартійці Романова не змогла назвати першу десятку. Не справився з цим завданням і Остап Ступка. На питання, хто крім нього є у списку, актор щиро відповів: "Сам би хотів побачити".

Відтак у журналістів виникла підозра, чи не спробує Королевська переглянути список ще раз у найближчі дні.

Фото Дмитра Ларіна 

За інформацією з середини партії, зі списком вийшла халепа. В останні дні туди вставили людей від адміністрації президента, когось привів Шевченко, а тих, хто чимало попрацював на партію, відсунули на непрохідні позиції, старі кадри опинилия нижче 30 місця. І від образи навіть не пішли на з'їзд. Наприклад, екс-власнику партії Євгену Корнійчуку світить аж 31 місце у списку.

Перша ж частина, як вдалося дізнатися колегам з інших видань, була в актовому залі дитбудинку. Список зачитали нашвидкуруч, ніхто навіть не запам'ятав імен. Тому  навіть десятку зараз не може назвати ніхто.

Втім, незважаючи на те, що в роботі зі ЗМІ вийшов цілковитий провал, і читачі Facebook розуміють, хто така Королівська, для багатьох українців, які мало цікавляться нутрощами політики, її п’ятірка виглядатиме дуже красиво – молода лідер, спортсмен, актор, лікар і вчений.

І ніхто з них не здогадається, що нова команда і нова політика Королівської – це лише красива і продумана технологія.

45 хвилин ефіру на Першому національному дали шикарну картинку. Якщо цей час був проданий як комерційна реклама, то це мало б коштувати політ силі Королевської майже 350 тисяч гривень.

 

 Фото Дмитра Ларіна 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді