Всі в стійло! Янукович починає шоу "Без мандата"

Четвер, 7 березня 2013, 09:43

Рішення Вищого адмінсуду від 6 березня не просто позбавило мандата одного з найближчих соратників Юлії Тимошенко Сергія Власенка. Суд тим самим відкрив скриню Пандори для всіх депутатів, зокрема і Партії регіонів, які осміляться не погоджуватися з "генеральною лінією партії".

Напевно, з точки зору політичної кон'юнктури ні в кого не було сумніву, що у Власенка заберуть мандат. Особливо, зважаючи на те, що напередодні мандата позбавили регіонала Андрія Веревського. Щоб ні в кого на заході не було сумнівів - украінське правосуддя не вибіркове. Пощади не буде ні своїм, ні чужим.

Втім після того, як Вищий адмінсуд у вівторок задовольнив майже всі клопотання сторони Власенка, а також залучив до матеріалів усі надані його захисниками, у справі з'явилась хоч примарна, але надія.

Арсеній Яценюк, який взяв на себе роль головного захисника однопартійця, наголошував, що Власенко з 2008 року не займається адвокатською діяльністю, і не бере участі в процесах як адвокат, а у всіх справах Юлії Тимошенко виступає лише як захисник і представляється народним депутатом.

"Чи можна штрафувати за проїзд на червоне світло людину, яка має права, але не має автомобіля", - запитував риторично лідер фракції "Батьківщини".

Ну і фінальним доказом Яценюк подав листа Львівської асоціації адвокатів від 1 березня 2013 року про те, що повноваження Власенка як адвоката за його власним поданням припинені.

Отримавши цей доказ суд "за власною ініціативою" вийшов до нарадчої кімнати, і ухвалив витребувати відповідні документи від Генеральної прокуратури та Національної асоціації адвокатів щодо участі Власенка у судових процесах з захисту Юлії Тимошенко.

Незважаючи на те, що рішення ухвалювалося о 17 годині вівторка, суддя Михайло Зайцев висловив впевненість, що до 10 ранку середи відповідь у нього буде. Запізнились документи лише на півгодини.

Відповідь ГПУ викликала неприховану радість Арсенія Яценюка — там ішлося про те, що в процесах по Тимошенко Власенко діяв як захисник на підставі посвідчення народного депутата.

Арсеній Яценюк не приховує радість, демонструючи відповідь генпрокуратури
Арсеній Яценюк не приховує радість, демонструючи відповідь генпрокуратури

"Ну Курись! Є ще чесні люди в прокуратурі. Буде при нас генпрокурором", - радів Арсеній Яценюк і демонстрував на камери документ.

Тим часом штатний юрист "Батьківщини" Микола Титаренко вивчав талмуд, переданий Національною асоціацією адвокатів.

Судячи з обсягів цей документ готували не один день.

В ньому зазначалось, що Власенко бере участь в захисті Тимошенко як адвокат.

При цьому відомство Лілії Ізовітової посилалось на звернення судді Оксани Царевич до дисциплінарної комісії адвокатів м. Києва зі скаргою на дії Власенка.

Крім того, в документі вказувалось, що Власенко порушив норми: а) не написавши заяву на третій день після вступу в обов'язки депутата, б) коли звернувся до львівської ради адвокатів, оскільки звернувся не як адвокат, а як громадянин; в) президія львівської ради адвокатів не була тим органом, що міг розглядати відповідне звернення.

"На момент розгляду даного спору адвокат Власенко С.В. З відповідною заявою за своїм підписом, як того вимагає порядок ведення Єдиного реєстру адвокатів України, не звертався", - вказувалося в документі.

Втім навіть в додатках до цього висновку лежав документ, що засвідчував участь Власенка у справі про вбивство Щербаня як захисника.

Крім того, Яценюк продемонстував рішення дисциплінарної комісії адвокатів Києва (кажуть, воно великими трудами далося Влдасенку), яка відмовила судді Царевич, зауваживши, що захисник Тииммошенко бере участь у процесі не як адвокат, а як народний депутат.

Але суд зацікавили інші думки відомства Ізовітової, дружньої до Андрія Портнова. По суті, саме цей висновок асоціації і було покладено в основу судової ухвали.

Провівши в нарадчій кімнаті 5 годин, суд позбавив головного захисника Юлії Тимошенко депутатського мандата і недоторканності.

 Судді у справі проти Власенка зачитує рішення

Суд відзначив, що відповідно до перехідних положень нового КПК, п. 17. "Особи, які на день набрання чинності цим Кодексом беруть участь у кримінальному провадженні в якості захисників і не мають статусу адвоката, продовжують здійснювати повноваження захисника в такому кримінальному провадженні під час досудового розслідування, а також судового провадження у судах першої, апеляційної, касаційної інстанцій та Верховному Суді України".

Водночас ВАСУ вирішив, що "цей пункт поширюється лише на осіб, що не мають статусу адвоката".

"ВАСУ приходить до висновку, що народний депутат Власенко, виконуючи функції захисника у кримінальному провадженні, не зупинивши право адвокатської діяльності, займався адвокатською діяльністю", - вирішив суд.

Суд також вказав, що Власенко мав відповідно до закону про адвокатуру скласти адвокатське посвідчення протягом трьох днів, і не зробивши цього є сумісником.

"Адміністративний позов голови Верховної Ради Володимира Рибака до народного депутата Сергія Власенка про дострокове припинення повноважень народного депутата задовольнити. Достроково припинити повноваження Власенка", - зачитав суддя Зайцев.

Безумовно, якби Україна була рафінованою правовою державою, де поважають дух і букву закону, то участь депутата в судових процесах була б неприйнятною. З тих хоча б міркувань, що судді призначаються на посади Верховною Радою, а відповідно участь депутата в процесі є тиском на суддю, який залежить від нього в отриманні чи продовженні посади.

Але в Україні інші реалії. І Власенко, і Кожем'якін отримували статус захисників в тому числі , щоб координувати свої дії з Юлією Тимошенко.

А українські судді набагато залежніші від волі кількох осіб з вулиці Банкова, які визначають вектор їхньої діяльності і рівень добробуту, ніж від депутатів.

Те, що позбавлення мандата Власенка є політичною розправою, ні в кого не викликає сумніву. За останні три роки він став головним захисником Юлії Тимошенко, який міг не тільки пообіцяти придушити "подонка Нечвоглода" з ГПУ, а й показати середній палець владі, а отже президенту.

Власенко показує середний палець - нє дождьотесь!
Власенко показує середний палець - нє дождьотесь!

Крім того, кажуть, саме Власенко був натхненником позиції Юлії Тимошенко "хотіти, але не ходити" до суду ні в справі ЄЕСУ, ні справі Щербаня, що дуже дратувало ГПУ.

Звісно, рішення ВАСУ зробить його вразливим не лише до фінансових зазіхань його екс-дружини, а й поставить під домокловим мечем низки кримінальних справ, порушених ГПУ.

Втім, якщо екс-дептата не посадять, то захисником Тимошенко він все ж залишиться. Адже сама ГПУ визнала, що Власенко був долучений до справи ЄЕСУ ще у жовтні 2011 року, і залишився в справі після того як її об'єднали зі справою про вбивство Щербаня.

Інша справа, як позбавлення мандату Веревського і Власенка відгукнеться у долі інших депутатів.

Як відомо, президент Віктор Янукович ще минулого року заявив, що виступає за зняття депутатської недоторканності.

Видно, намір був настільки серйозний, що Рінат Ахметов навіть вирішив не іти в депутати. http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/51377e130fbf9/

Ще влітку Партія регіонів активно стала просувати свій проект змін до Конституції щодо позбавлення депутатів недоторканності. Проект вже пройшов жорнова КС, але в залі немає 300 голосів, щоб провести цю реформу.

Більше того, після виборів президент Янукович зрозумів на прикладі призначення голови Нацбанку, що в нього не тільки немає 300 голосів, а навіть не факт, що є 226 голосів.

І те, що влада терпіла опозицію три тижні з її блокуванням і вимогами персонального голосування, свідчить зовсім не про її гуманність, а про те, що на Банковій зовсім не впевнені, що коли Рада запрацює, то там вдасться проводити "потрібні закони".

Звісно, в парламент можна було б постійно посилати Андрія Петровича Клюєва з валізою. Тільки в державі немає грошей.

Відтак замість пряника довелося застосовувати метод батога.

Першою ластівкою тут було рішення того ж ВАСУ (до речі, скандальні рішення ухвалює постійно та сама друга палата суддів) про позбавлення статусу депутата Павла Балоги та Олександра Домбровського. Але це рішення було ухвалено з масою порушень і пропущеними строками розгляду.

Натомість позбавлення депутата мандату через сумісництво — це унікальна форма боротьби. Адже вона дозволяє позбуватися неслухняного депутата в обхід сесійної зали. На відміну від норми про притягнення до кримінальної відповідальності, де потрібно 226 голосів.

Таким чином, депутатів просто позбавлено права проявляти цехову солідарність.

Можливо, заяви Віталія Кличка, що в нього можна забирати мандат за наявність спортивної ліцензії і Арсенія Яценюка, що це можна робити "за розчищання снігу" є емоційними, але вони не далекі від істини.

Так само, як справедливим є те, що Янукович таким рішенням ВАСУ ставить хрест на євроінтеграції України.

Замість того, щоб виконувати вимоги плану дій щодо асоціації про збільшення незалежності судів, президент їх використовує як засіб тиску на законодавчу гілку влади, і стає остаточним монополістом влади.

Депутат Бундестагу та Європарламенту Ребекка Хармс, яка у вівторок втратила свідомість у тісній кімнаті ВАСУ, забитій журналістами і депутатами, зможе в найяскравіших фарбах описати особливості українського судочинства і переконати не мати нічого спільного з цими "дикунами".

Більше того, Хармс вже натякнула, що українських чиновників можуть позбавити віз і застосувати до України аналог закону Магнітського.

"Це означатиме, що ні в яку Європу Януукович не збирається йти, а збирається йти в зовсім інше місце, де він нещодавно був. Від цього рішення залежить, чи рухатиметься Україна до Європейського союзу", - підсумував Яценюк наміри українського президента.

Хоча Росію в Януковичі цікавить лише труба і вступ України до Митного союзу.

Самого ж президента цікавить другий президентський термін. І байдуже як. Чи шляхом позбавлення права голосу тисяч українців як в окрузі Засухи чи через залякану Верховну Раду. Але в будь-якому разі потрібні слухняні судді, яким можна пообіцяти охорону і добробут або долю харківського судді Трофимова.

Янукович розуміє, що навкруги вороги і він в небезпеці, і зробить усе, щоб тотально і тоталітарно контролювати ситуацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді