Кому відходять відсотки Юлії Тимошенко?

Середа, 9 жовтня 2013, 10:27

Минулої п’ятниці "Українська правда" оприлюднила результати липневого соцопитування, проведеного компанією Research&Branding Group, згідно з якими на момент дослідження діючий президент Віктор Янукович програвав другий тур президентських виборів будь-якому опозиційному кандидату.

Одразу після публікації з’явились обвинувачення у маніпуляції суспільною думкою з огляду на те, що редакція надала дані, зібрані три місяці тому.

В той же час у прикінцевій частині статті "Українська правда" повідомила, що має у своєму розпорядженні й інші докази наведених в статті тез, які базуються не дослідженні, проведеному на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (IRI).

За інформацією редакції, лідери опозиції – Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок – були ознайомлені з результатами цього дослідження під час їх візиту у Вільнюс наприкінці вересня, де вони зустрілись з президентом Литви Далею Грибаускайте. Ми публічно звернулись до всіх трьох опозиційних сил з проханням підтвердити або спростувати існування такого дослідження, але не отримали жодної реакції. Немає відповіді і на наш лист від IRI.

Тим не менш у "Української правди" є достатньо доказів і підтверджень, що таке дослідження дійсно було проведено, а його результати були передані всім трьом штабам під час закритої презентації.

Отже у розпорядження редакції потрапили результати опитування, проведеного на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (IRI) з 27 серпня до 9 вересня серед 1 200 українських громадян. Документ містить 90 сторінок з розлогим аналізом суспільної думки українців. Згідно із вступною частиною, дослідження проводилося компаніями The Gallup Organization та Baltic Survey Ltd. у співробітництві з однією з українських соціологічних служб.

В архіві сайту IRI можна знайти аналогічне дослідження за липень поточного року. Тоді опитування так само було замовлено компаніям The Gallup Organization та Baltic Survey Ltd, а його виконавцем в Україні виступила група Рейтинг. З повним текстом травневого дослідження можна ознайомитись тут. Його зовнішнє оформлення і деякі запитання майже ідентичні тим, що містяться в документі, який є у розпорядженні "Української правди".

 
 

Єдине виключення полягає в тому, що в травневому дослідженні немає жодної згадки про президентські вибори. Втім одразу декілька джерел "Української правди" повідомили, що питання щодо виборів 2015 року респондентам ставились.

Більше того, у двох опозиційних штабах нам розповіли, що бачили результати цього опитування але лише щодо свого лідера. Прізвища інших кандидатів у результатах опитування приховувались умовними цифрами. За їхніми словами, під час закритої презентації у Вільнюсі опозиційним кандидатам вперше одночасно показали заміри суспільної думки щодо кожного з них.

ПЕРШИЙ ТУР З ТИМОШЕНКО ТА БЕЗ

Під час вересневого опитування компанії The Gallup Organization та Baltic Survey Ltd дослідили результати одразу двох сценаріїв майбутніх виборів – за участі Юлії Тимошенко та без неї. Судячи з результатів, це було зроблено аби виявити, як саме розподіляються голоси електорату Тимошенко серед інших кандидатів.

Що цікаво, в разі участі Тимошенко, соціологи автоматично виключали з бюлетенів Арсенія Яценюка, вважаючи їх представниками однієї політичної сили. Отже, згідно з опитуванням IRI, якщо від Батьківщини висуватиметься Арсеній Яценюк, результати опитування у першому турі матимуть такий вигляд.

 

Як вже було зазначено вище, опозиціонерам не вказували, чиї саме прізвища ховаються за умовними цифрами. Втім не важко здогадатися, що на першому місці з результатом у 17% скоріш за все опинився Віктор Янукович. Інтрига зберігається лише за четвертим місцем перегонів. Якщо вірити результатам опитувань, оприлюднених в останні дні, за "четвіркою" ймовірно за все ховається Петро Симоненко.

Якщо ж у першому турі замість Арсенія Яценюка висуватиметься Юлія Тимошенко, голоси теоретично розподіляться наступним чином.

 

Втім головна інтрига полягає в тому, як саме розподілятимуться ці 15%, які теоретично отримує Юлія Тимошенко. Соціологи стверджують, що 68% рейтингу Тимошенко відходять Арсенію Яценюку, 9% - Віталію Кличку, 6% - Олегу Тягнибоку, 3% - Петру Порошенку і 1% Анатолію Гриценку.

 

Яким чином фахівці з The Gallup Organization та Baltic Survey Ltd дійшли таких висновків, в документі не пояснюється.

Втім, такий результат викликає деякі питання. В першу чергу не зрозуміло, до якого саме результату додаються відсотки від рейтингу Тимошенко. Наприклад, чи можна стверджувати, що особистий рейтинг Яценюка становить 2,8%, а інші 10,2% він отримав від Тимошенко? Або інше питання: якщо голоси Тимошенко дійсно розподіляються таким чином, чому при відсутності її прізвища в бюлетні, рейтинг Віталія Кличка залишається незмінним (13% - при наявності Тимошенко і без неї), а у Арсенія Яценюка зростає лише на 2%, а не на 10,2%?

Підкреслимо, відповіді на ці питання в документі відсутні.

ДРУГИЙ ТУР: У ЯНУКОВИЧА Є ЛИШЕ ОДИН ШАНС

Результати дослідження IRI щодо другого туру президентських виборів дещо різняться від тих, що з’явились останнім часом у ЗМІ – зокрема Research&Branding Group та КМІС.

Перша розбіжність полягає в тому, що згідно з опитуванням американців, найбільш зручним кандидатом для Віктора Януковича є Олег Тягнибок. Це єдиний опозиціонер, у якого діючий президент виграє другий тур з 5% відривом.

Якщо ж до другого туру вийде будь-хто інший з потенційних кандидатів – Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк або Віталій Кличко, у Віктора Януковича шансів на перемогу немає.

 

Розподіл голосів у другому турі по регіонах виглядає так.

 
 
 
 

ЕПІЛОГ

Найцікавішим у результатах опитування IRI та Research&Branding Group є довіра українців до результатів виборів президента у 2015 році. Дві різні організації, одна з яких близька до влади, а інша ймовірніше за все не підтримує її дії, і яких важко навіть запідозрити у змові, отримали майже один і той же результат на питання, поставлене респондентам з різницею у три місяці. А саме: "Якими будуть вибори президента України у 2015 році?".

 

Левова частина населення країни не вірить у те, що наступні президентські вибори будуть чесними та демократичними. Але що важливо – ані американці, які замовляли опитування українським соціологам, ані самі українські соціологи не вважали за необхідне уточнювати: хто саме і на чию користь будуть фальсифікувати вибори. Мабуть, це єдине питання, в якому сьогодні в українців не виникає розбіжностей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді