Володимир Рибак: Я слухаю Шуфрича і думаю: ти хто такий, щоб записувати Партію регіонів в опозицію?!

Четвер, 27 січня 2005, 13:29
Як це не парадоксально звучить, Партія регіонів не збирається в опозицію до президента Ющенка. Правда, поки про це мовчить сам Янукович, але один із лідерів "донецьких" і засновник Партії регіонів Володимир Рибак сказав, що ні про яку опозиційність не може бути мови. А той, хто хоче - нехай створює свою власну партію.

Звичайно, Рибак - це не вся партія. Він належить до числа "старих донецьких", вплив яких в останні роки підточували більш молоді Клюєв, Прутник чи Колесников. Однак Рибак - глава політвиконкому Партії регіонів. І, більше того, за його словами, до опозиції... не готовий взагалі ніхто з перших осіб партії.

- У середу СДПУ(о) оголосила про перехід в опозицію. Скажіть, коли ми почуємо таку ж офіційну заяву від Партія регіонів?

- Це питання буде вирішувати з'їзд. Але я знаю думки більшості партійних обласних організацій, і я буду все робити, щоб партія в опозиції не була.

- Та ви що! Чому?

- Тому що не бачу в цьому необхідності. Ті, хто ведуть ці розмови про опозиційність, знаходяться біля партії. Або з такими ініціативами виступають ті, хто вчора-сьогодні прийшли в партію.

- Хто це? Чорновіл, хіба?

- Чорновіл не є членом партії. Сьогодні говорити від імені партії, не будучи членом партії, - це неправильно. Той, хто хоче в опозицію, нехай створює опозиційну партію і йде туди. Ще немає нового уряду, керівництва країни, а вже кричати, що ми в опозиції - це абсурд!

- Чому немає уряду. От уже Тимошенко внесли як кандидата в прем'єри...

- Ну й нормально...

- Ви будете за неї голосувати?

- Це питання буде розглядати фракція. Я не можу зараз однозначно говорити, що ми її не приймаємо. Я її знаю як віце-прем'єра: вона фахівець, і вона знає цей напрямок дуже серйозно. У мене про неї ніколи не було негативної інформації.

- Ви знаєте, якщо подивитися її інтерв'ю за 2001 рік, то вона говорить, що її посадили у в'язницю й зняли з поста віце-прем'єра за те, що вона почала реформу вугільної галузі й зачепила інтереси донецького клану.

- Якщо це вона так говорила, то в неї й треба запитувати. Я не належу ні до якого клану. Я проробив 25 років у системі керування містом. І моє ім'я по сьогоднішній день у Донбасі й Україні залишилося чистим і незаплямованим.

- Кажуть, вас навіть на іконі разом з Януковичем у Донецьку зобразили...

- Я не знаю, хто це зробив. Хто й для чого? Чути про це я чув. Це таке...

Я людина дуже постійна і в мене є особиста думка. Я ніколи ні за ким не бігав... Коли виникло запитання про опозицію Партії регіонів, я сказав: почекайте, ще влади немає! До кого ви в опозиції?

- А Янукович що, не готовий до опозиції?

- Звичайно, ні! Форми й методи опозиції і центристських партій - різні. Давайте зараз у Партії регіонів кожного візьмемо - вони не готові до опозиції! Внутрішньо у них такий стан. Тому в третій декаді лютого ми проводимо з'їзд, у нас буде дискусія з цього приводу. Я думаю, що думка центристських сил у партії буде переважати.

У програмі Партії регіонального відродження, а потім і Партії регіонів чітко записано: ми працюємо в рамках законів, Конституції і з усіма гілками влади. Партія у нас центристська, і вона буде працювати з існуючим президентом і з усіма гілками влади.

У 1997 році партія нікому не була потрібна, крім мене. До 2000 я був керівником партії. І я, і ті, хто були зі мною - ми проповідували центристські погляди. І ми від них не відійдемо.

- А колишній віце-прем'єр Андрій Клюєв до опозиції схиляється?

- Ні! Він не знає, що таке опозиція!

- А, наприклад, Віталій Гайдук?

- Він входить у політбюро партії, але якось останнім часом більше приділяв увагу іншим питанням - бізнесу.

- А лідер фракції Раїса Богатирьова?

- Вона тільки прийшла в партію - із приходом Віктора Федоровича. Я думаю, що Богатирьова теж не готова до опозиції. Ті міркування, які ми вели на політвиконкомі - а я голова політвиконкому - вона дотримується центристських поглядів і у крайнощі не впадає.


ПАРТІЇ РЕГІОНІВ ПРОПОНУВАЛИ БОЙКОТУВАТИ ІНАВГУРАЦІЮ ЮЩЕНКА

- Поясніть інше. Очевидно, що Ющенко в уряд вас не покличе...

- Так мені й не треба! До речі, якби виграв Янукович, я б теж не пішов.

- Мається на увазі, що не буде в уряді Партії регіонів...

- Думаю, що не так. Будуть від Партії регіонів люди в уряді. От подивитеся! Є ряд професіоналів. Якщо зараз не прийдуть - то через три-чотири місяців прийдуть. Я навіть у цьому не сумніваюся.

- Але якщо ви не при владі, то ви повинні бути в опозиції. Якщо ви не при владі і не в опозиції, то тоді ви ніде! Це ж болото виходить?

- Я б не так сказав. У нас є праві, ліві й центристи. Є готові і справа, і зліва підтягти людей, щоб забезпечити стабільність у суспільстві, щоб критикуючи - пропонувати уряду... А вибори є вибори. Прийдуть наступні вибори - народ буде оцінювати і тих, і інших. Не може бути крайнощів: або ти з нами, або ти ворог.

- Ця схема працювала в останні роки, коли була чітка опозиція й чітка влада.

- Була опозиція, цілком правильно. Ліві і праві постійно перебувають в опозиції в усьому світі. І є центристи, які налаштовані більш конструктивно.

- Але якщо взяти останні тижні - у Донецьку ж щодня були антиющенківські мітинги.

- Я поїхав спеціально подивитися в Донецьк, і виступав перед народом позаминулої суботи. Зібралося тисяч десять. Там настрої такі: людей хвилює російська мова, питання федеративного устрою - до речі, більш нав'язане. Це політикам зрозуміло. А простій людині, що таке федеративне, що таке унітарне - він ні того, ні іншого не знає.

- Але ж самі ви й нав'язували!

- Якщо ви звернули увагу, я ні в Сіверодонецьк, ні в Харків не поїхав. А я не остання людина в Донбасі!

- Але були ваші люди! От Богатирьова виступала в Сіверодонецьку й говорила: якщо будуть перевибори другого туру, то ми на них не підемо, а будемо проводити референдум про створення окремої держави!

- Вона не від партії виступала, а від себе.

- А Вітренко, яка підтримує Януковича!

- Вона більше піклується про вибори 2006 року й про свою партію. Перед приїздом у Донецьк, я довго там не був, і мені треба було оцінити ситуацію. Там почали збиратися наметові містечка. Я свою думку сказав: цього робити не потрібно. Хтось хоче використати Партію регіонів, щоб розвивати інші партії.

- Хто, Вітренко, Шуфрич?

- Я не знаю. Я знаю, що представники інших партій, у тому числі й Шуфрич, говорять про Партію регіонів, що вона буде в опозиції. Я так слухаю і думаю: "Ти хто такий, щоб взагалі про Партію регіонів говорити?! Який ти маєш стосунок до неї?"

У партії є різні думки. От ми обговорювали на фракції рішення взяти участь в інаугурації. Один встає й говорить: давайте зберемо біля Верховної Ради мітинг у 10-15 тисяч осіб! Інший говорить: ми повинні бойкотувати інавгурацію в залі! Але ми дуже жорстко провели, визначили: закінчилися вибори, згорнули намети, згорнули все, і продовжуємо жити й працювати.

Я не виключаю, що якщо будуть утиски, до лідерів будуть застосовуватися санкції - що партію можуть зрештою підігнати туди, в опозиції... Але я не думаю, що так буде.

- Дивіться, а що буде з Януковичем: якщо він не в парламенті, він не лідер опозиції, то він ніде! Якщо він не критикує владу - він не заробляє бали на 2006 рік!

- Він не буде в опозиції. Програму, яка була у Януковича, ми будемо пропонувати новому урядові, новій владі. Ми будемо аналізувати: може, вони сьогодні краще запропонують, ніж є програма в нас? Так що, нам потрібно критикувати і йти проти людей? Якщо буде гірше, те будемо критикувати й пропонувати.

- Але не перебуваючи в опозиції?

- Так.

- Як же так?

- А от так!


ЯНУКОВИЧ ВІДПОЧИНЕ 10 ДНІВ

- Чому, на вашу думку, Янукович програв вибори?

- З одного боку, органи влади - обласні адміністрації, та й адміністрація президента - занадто хотіли догодити. З іншого боку, агітаційно-масова робота з людьми велася слабко.

- Це робота штабу Тігіпка?

- Так.

- А чим же Клюєв тоді займався?

- У Клюєва була інша функція. Він вів технологічний штаб. Для простої людини він не настільки помітний. Він управляв штабами на місцях.

- А те, що говорять про транзитний сервер, яким він маніпулював?

- Я цього не знаю. Нехай слідчі органи говорять. Я далекий від усього цього, тому що в мене була своя робота на цих виборах. Я займався проведенням з'їзду, контактами з іншими партіями.

- Чим Янукович буде займатися цей рік до виборів?

- Він буде лідером Партії регіонів.

- Дообиратися в нинішній парламент він уже не встигне згідно із законом.

- А ми навіть і не збиралися його висувати, а він не наполягав. Те, що говорять, що депутат Зубанов хотів скласти повноваження, щоб звільнити округ для Януковича... Зубанов ніякого стосунку до Януковичу не має. Якщо про щось домовленість у нього була, то не для Януковича, а для когось іншого

- Ви знаєте, де зараз Янукович?

- Де саме - не знаю. У відпустці. Я в останній день із ним бачився, він сказав: "Я поїду у відпустку, днів 10 відпочину". За цей час ми всі організаційні питання підготуємо для підготовки з'їзду.

Я відвідав із прем'єром всі регіони України, бачив, як приймають. Є дуже багато нюансів. Все це буде предметом аналізу на з'їзді партії.

- Там не буде підніматися питання про зняття Януковича з поста лідера партії?

- Я не бачу такої небезпеки або необхідності.

- Яке у вас найяскравіше враження від виборів?

- У мене немає яскравих вражень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді