Тимошенко стала прем'єром. День у парламенті

Четвер, 3 лютого 2005, 23:00
Ющенко з'явився в залі о 12 годині. Через 15 хвилин розповіді про те, що буде робити новий уряд, він запропонував Тимошенко на посаду прем'єра. Тимошенко в цей час сиділа в ложі уряду у сіро-блакитній сукні з рукавами-ліхтариками, які закінчувалися чорними гіпюровими вставками. За традицією Тимошенко заплела косу.

У момент розгляду питання про призначення Юлії Тимошенко прем’єром зібралася повна сесійна зала парламенту. В урядовій ложі Юлія Тимошенко сиділа на місці глави уряду. Всі інші місця у ложі вільні. В останньому ряду сидять лише комендант будинку Верховної Ради з помічниками, комендант будинку уряду і керівник служби прем’єра.

В ложі губернаторів зайняли місця голови Конституційного, Верховного, Верховного адміністративного і Верховного господарського судів, також омбудсмен Ніна Карпачова, голова Рахункової палати Валентин Симоненко, генпрокурор Святослав Піскун, мер Києва Олександр Омельченко, кандидат у перші віце-прем’єри Анатолій Кінах.

У президії парламенту поряд із спікером Литвином – його заступник Олександр Зінченко, який уже став держсекретарем України, але поки не склав депутатські повноваження.

Віктор Ющенко – на місці президента в правому куту президії парламенту. Після того, як Тимошенко вийшла на трибуну, він її слухав, підперши підборіддя руками, або з ручкою в руках. У якийсь момент до Ющенка з паперами підійшов керівник його секретаріату Зінченко.

У сесійній залі на місці Ющенка – депутат Олена Бондаренко, обрана за передвиборчим списком замість президента.

У залі немає Григорія Суркіса – кажуть, що він продовжує хворіти на запалення легенів. Зате на своєму місці – інший опонент Тимошенко Віктор Пінчук. Один з соратників Тимошенко Олександр Волков слухає її стоячи.

Ложа преси у парламенті вщент заповнена журналістами. Люди, які не вмістилися на балконі, зібралися біля великого екрану в кулуарах другого поверху.

Перед початком розгляду питання спікер Литвин представив процедуру розгляду питання – спочатку слово президента, час кандидату в прем’єри для виступу, потім 45 хвилин для відповіді на запитання, потім 45 хвилин для обговорення Тимошенко у сесійній залі. Після цього – голосування.

Пізніше Тимошенко презентувала свою програму на трибуні парламенту, її виступ переривався аплодисментами. Тимошенко заявила, що суттєво змінила суть програми. Її уряд в перший раз подав філософію мислення розбудови українського суспільства. Вона нагадала, що владу і бізнес порівнюють з сіамськими близнюками – у яких зрослися печінка, серце і всі органи нижче. "Але це не так. Можна зробити операцію і відокремити владу і бізнес. І обидва будуть життєздатні", сказала вона.



Президент Віктор Ющенко, презентуючи новий уряд, заявив, що це люди, які найбільше можуть претендувати на посади.

"Я хочу сказати, що я представляю перший склад команди, тих людей, які на мій погляд, найбільше можуть претендувати на ці посади", - сказав Ющенко.

"Добре жить у країні, де від уряду мало що залежить, бо там працюють закони, традиції, норми, етика мораль традиційна і таке інше", - сказав він.

"На жаль, ми живемо в тій країні, де від тих людей, які будуть сидіти поки що на цих пустих кріслах, залежатиме доля майже 48 мільйонів. Залежно від того, яка в них мораль, чи вони будуть красти, чи вони не будуть красти, залежно від того, як вони професійно публічно бачать свою місію. Це суперважливе питання", - сказав він.

"Я хотів би сказати, що мій уряд не буде робити. Я знаю, яка відповідальність зараз за цими словами буде стояти, але я маю честь вам сказати - мій уряд не буде красти. Я знаю, що це фантазія для України, я знаю, що ви звикли бачити в цих людях не партнерів, дуже часто - не тільки нації, але й національних інтересів", - сказав Ющенко.

"Я знаю, що в цій країні проблемою номер один є корупція. І починається вона з голови. Я хабарів брати не буду. Я красти не буду, я того вимагаю від уряду", додав президент.

"Якщо у вас буде спосіб аргументовано сказати, що та людина, яка сидить у третьому кріслі краде… третє крісло я маю на увазі не тут…" - сказав Ющенко, і засміявся, бо третє крісло від місця президента належить віце-спікеру, комуністу Адаму Мартинюку.

Але Ющенко виправився: "Адам Іванович, ви розумієте, що ви ніякого відношення до цього порівняння не маєте".

"Я хочу, друзі, сказати, що уряд не просто не буде красти, уряд не буде брати хабарів. Уряд не буде заносити гроші в парламент, щоб провести будь-яку кандидатуру або будь-який закон. Вдумайтесь, будь ласка, уряд не буде заносити гроші в парламент", - сказав він.

"Я призиваю вас і уряд стояти на виключно публічних, прозорих процедурах в державі. Я хочу засвідчити, що прозорість і публічність буде одною з характеристик роботи мого уряду", - сказав Ющенко.

"Рішення прийматимуться виключно в залі засідань, а не в кімнаті для відпочинку. Рішення будуть підписуватися публічно - чи це стосується фінансів, чи ресурсів, чи приватизації", - сказав він.

Він також заявив, що "уряд представить вам програму, яка дасть відповідь на те, як прожити 2005 рік з чітким соціальним портретом нації: що треба зробити в першу чергу для найбільш обездолених людей нації".

"Ми маємо на меті відмінити всі корпоративні пільги, які заведено не один рік. Ми скажемо, яких структур ці пільги стосуються і разом з вами їх відмінемо. Давайте починати з своїх конюшень чистити", - сказав Ющенко.



 
Прихильники Тимошенко під стінами парламенту. Photo AP
 
Президент України Віктора Ющенко запропонував парламенту затвердити прем'єр-міністром України Юлію Тимошенко.

"Юлія Володимирівна - мій політичний партнер, як у біографіях ВКПБ писалося, мій політичний друг, людина професійна. Я мав нагоду працювати у 1999-2001 з нею в уряді, де вона відповідала за одну з резонансних сфер – ПЕК. Я пригадую, в якому стані він був, там платили 5% коштами, решта або кралося або платилося валянками і кожухами, коли ми йшли, працювали 80"%, - сказав Ющенко.

Він наголосив, що Тимошенко багато вдалося на цій посаді, і він цінує її роботу.

"Ми пройшли тяжку кампанію, я довіряю їй і вірю! Довіряю, як мільйони людей, і думаю Юлія Володимирівна усвідомлює відповідальність перед мільйонами пар очей, вони чекають, що нова влада буде чесною і принесе вирішення тих проблем, у яких моя нація знаходиться 14 років", - зазначив президент.

Говорячи про новий уряд, Ющенко зазначив, що виходив з того, що його діяльність виглядатиме "не як схоластика". За його словами, у кожного міністра буде дві-три галузевих загальнонаціональних програми.

"Все це в грудні має завершитися вашим моніторингом. У нас буде загальнонаціональний моніторинг, ми звітуватимемо не про приріст валового продукту, а скільки робочих місць відкрив той чи інший губернатор, що робиться, щоб зупинити беззаконня", - зазначив президент.

За його словами, сили, які підтримують уряд у парламенті, будуть "прямою кореспондентською парою" для Кабміну.

"Ми пропонуємо прозору чесну і відповідальну політику, де ніхто не заховається. На мій погляд, це розмова чесна. Нам слід по-новому подивитися на стосунки, які були 14 років. Сила волі для цього у нас є", - наголосив він.

"Ми хочемо відмінити політику держави в системі управління державною власністю. Коли буде публічно працювати "Укрнафта", НАК "Нафтогаз", "Укрзалізниця", "Укрпошта", ви отримаєте багато мільярдів поступлень до бюджету, які на сьогодні не заплановані, для того, щоб віддати бідній людині".

Ющенко також заявив, що уряд перевірить роботу всіх вільних економічних зон, завдяки чому можна отримати багато прозорих публічних фінансових потоків. "Щоб це не було ударом. 24 еконономічних зони і в Китаї немає", - сказав він, додавши, "у нас, де знаходиться клан, там знаходиться зона, я не думав у такому значенні, але так вийшло".

Він також пообіцяв, що уряд проведе чесну приватизацію в рамках закону, і "вкрадені гроші" будуть повернуті державі, починаючи з "Криворіжсталі".

Він також пообіцяв, що уряд подолає "крадіжки землі, які відбулися в Криму і в Києві", та поверне землі, "кому вони належать".

Після цього Тимошенко вийшла на трибуну, щоб представити свою програму.

"Шановний народе України, шановний президент України, голова Верховної Ради, всі присутні в цьому залі!

Ми з вами всі, незалежно від політичної приналежності, пройшли дуже важкий виборчий шлях", - розпочала Тимошенко.

"І ми зробили унікальну річ, причому кожний зі своєї сторони: ми пробудили в народі віру і надію, що влада може працювати не тільки для себе, не тільки для задоволення своїх потреб, а вона може працювати для тих людей, які 12 років спостерігають за владою і хочуть отримати від неї результат", - сказала вона.

Тимошенко подякувала народу України, президенту і парламенту за честь мати можливість представляти програму і мати можливість бути поданою до Верховної Ради до розгляду на посаду прем'єр-міністра України.

"Ця честь для мене є визначальною в житті. І крім того, щоб виправдати очікування людей, в моєму житті мало що залишиться", - пообіцяла вона.

За словами Тимошенко, процедура, яка завжди була щодо розгляду кандидатури прем'єр-міністра в залі Верховної Ради, складалась з того, що "прем'єр-міністр приходив, розповідав про себе і своє життя, але не про програму діяльності уряду. А потім через місяць розглядалася ця програма і тільки після місяця розумів і парламент, і сусіпільство, що буде робити цей прем'єр-міністр".

"Тому в мене завжди було питання: як визначалися, чи підходить цей прем'єр-міністр? По кольору очей, по косі, по зросту? Я думаю, це є абсолютно нелогічний підхід. І тому я звертаюся зараз до голови Верховної Ради, щоб ви заслухали доповідь, яка стосується виключно програми діяльності уряду", - сказала вона.

За словами Тимошенко, дуже змінилася суть урядової програми: "Якщо завжди уряди намагалися подати цифри, якісь конкретні дії в галузі, і люди не відчували, що за цими цифрами стоїть, то уряд перший раз хотів подати на ваш розгляд філософію нашого мислення, філософію побудови урядової роботи, філософію розбудови нашого суспільства".

"І якщо ця філософія буде зрозумілою, то конкретні успіхи в економіці, фінансах, окремих галузях – це наслідок того, наскільки справедливі, наскільки правові й чіткі умови були закладені у базі цієї конкретної роботи. Тому ця програма, яка була запропонована, має навіть нестандартні розділи. Вона має шість розділів, і перший з цих розділів – це Віра", - сказала Тимошенко.

"Ви знаєте, що все, що стосувалося гуманітарної сфери, завжди було через кому в останньому розділі програми. І завжди здавалося, що це є абсолютно нереальна, нематеріальна річ, яку не можна відчути на дотик", - розпочала вона.

"Насправді це не так. Ми переконалися в тому, коли під час виборів десятки мільйонів людей з усіх політичних таборів вийшли на Майдан захищати своє право впливу на владу, ми бачимо, що вони вийшли за своє життя, за свою свободу, за свою гідність, і саме ця віра творила реальні матеріальні зміни. І тому я хочу розпочати з того, що віра – це складова всіх матеріальних успіхів. І перший розділ програми присвячений тому, щоб народити справжню віру в Бога в нашому суспільстві", - зазначила Тимошенко.

"Це значить, що наша віра і віра наших людей потрібна не Богові, вона потрібна людині і нашому суспільству. Ми з вами отримаємо справжній моральний стержень нашого життя", - сказала вона.

Перш за все, на думку Тимошенко, потрібно зробити частиною освіти духовну складову. "Коли я була в одній з розвинутих європейських країн і в неділю потрапила до загальноосвітньої школи і побачила, що маленькі діти 7-8 років, які тільки почали навчатися, починають свій тиждень з того, що йдуть до церкви... повірте мені, це тільки дає дітям духовність, моральність, наснагу", - розповіла вона.

Крім того, Тимошенко пропонує переглянути статус духовної освіти в Україні. "Для того, щоб вона у нас не була по остаточному принципу. Щоб вона була достойною освітою і рівною серед всіх. І я вірю в те, що те гасло, яка я сказала перший раз, коли прийшла в політику, що Україна ніколи не стане з колін, поки не стане на коліна перед Богом, я вірю в це гасло, вірю в те, що так воно і буде", - сказала Тимошенко.

"Наступна віра, яка мусить народитися – це віра людей у власну країну. Віра в те, що це їх власний дім, що він завжди захистить і дасть нормальне гідне життя", - відзначила вона.

"Віра в країну починається з того, наскільки ми дотримуємося наших традицій, наскільки ми глибоко знаємо і усвідомлюємо нашу історію. Наша віра в країну почнеться з того, що ми відновимо і зробимо абсолютно чіткою нашу історію. Щоб не було ніяких перетягувань, ніякий політичних передьоргувань. А щоб ми знали, як насправді розвивалося наше життя історичне, наша країна", - сказала Тимошенко.

"Також я хочу поділитися з вами тим відчуттям, яке є сьогодні в світі. Тому що світ був колись і рахувався європейсько-центричним, американо-центричним, але повірте мені, під час цих виборів світ став україно-центричним", - вважає вона.

"І сьогодні те, про що говорять в вищих політичних кулуарах світу, починається так, що політика в світі або погана, або дуже погана, але єдине світе, яскраве, що є в світі – це Україна. І тому Україна – це не тільки надія наша, це надія світу", - наголосила Тимошенко.

За її словами, "всі сприймають сьогодні Україну як країну, яка несе унікальну місію в світ – дати абсолютно нові стандарти суспільного, політичного й соціального життя. На порядок справедливіші, ніж вони сьогодні існують навіть в найрозвинутіших країнах".

"І тому таку місію України наше завдання підтримати і пронести з честю і не вронити цей прапор, тому що інакше нам доведеться починати все спочатку. На цій прекрасній хвилі дати такі стандарти життя, яким будуть заздрити найзаможніші країни світу. І ми зробимо це з вами, тому що це є свята й достойна мета", - зазначила Тимошенко.

Крім того, сказала вона, "ми мусимо народити віру людини в саму себе. І ми знаємо, що шлях відкритий людині – це є прекрасна модель, по якій мусить працювати уряд. Ми мусимо прибрати зі шляху людини все, що заважає їй жити, всі перешкоди, перепони, і дати їй можливість і сильній людині, і слабкій знайти своє місце в нашому суспільному житті".

Вона наголосила, що ми мусимо показати світу, що ми сильні в духовній складовій.

"Мені було дуже приємно, коли вирують кадрові пристрасті, коли в усіх кабінетах ішли якісь кадрові розподіли, і я зайшла до кабінету Віктора Ющенка і почула, що він першу проблему, яку обговорює – це створення українського Ермітажу. І він обговорює це так, як це є мета нашого життя. І тому я знаю, що з такими пріоритетами ми завжди подолаємо всі складнощі", - сказала Тимошенко.

 
Photo Reuters
 
Почавши говорити про частину програми, що називається "Справедливість", Тимошенко зазначила, що "принцип верховенства права мусить стати принципом нашого життя".

"Якщо говорити про справедливість, то відразу постає питання рівності і нерівності. Звичайно, в певній частині життя всі люди є нерівними – вони мають різні здібності. Але є нерівність, яка не може бути допущена", - сказала Тимошенко.

"Перш за все, це нерівність дітей при народженні. Це найбільша несправедливість, яка існує в нашій країні. Коли дитина народилася, не має значення, яка в неї родина. Ми мусимо відкрити рівне життя для кожної дитини".

Тимошенко нагадала, що "першим пунктом програми президента під час виборів було збільшення в 10 разів допомоги матерям при народженні дитини. Тому, що коли дитина народилась, вона мусить знати, що їй є за що вчитися, і отримувати все необхідне для життя".

Тимошенко також пообіцяла вирішити питання заробітної плати. "Люди рухаються на своєму шляху - хтось іде в бізнес, хтось як найманий працівник. Але люди, що володіють підприємствами, можуть заробити, а наймані працівники вкладають все своє життя в роботу підприємства, але їх доходи дуже обмежені. І як би вони не трудились, хоч працювали 24 години на добу, вони не зможуть заробити більше", - сказала вона.

"Ми мусимо дати людині шанс отримати достойну плату за свою роботу. Це стосується і плати по акціям, і сплати частини прибутку, і підвищення заробітної плати. Щоб ми припинили говорити про мінімальні прожиткові зарплати. Бо ми штовхаємо людей на бідність і потім намагаємося забезпечити цей рівень", - наголосила в.о. прем'єр-міністра.

Наступною темою Тимошенко торкнулася судів. "Українські суди мусять бути незалежними, чесними і некорумпованими. Ми не можемо зараз напроти цих якостей поставити знак "плюс". І дуже багато доведеться працювати для того, щоб люди могли прийти в суди", - сказала вона.

"Правосуддя або є, або немає. Ми зробимо так, щоб воно було. Але є питання доступу людини до системи правосуддя. Ми знаємо, що зараз людина мусить заплатити гроші для розгляду судової справи. Добре, що суди отримують фінансову підтримку. Але якщо сама бідна, знедолена і навіть бездомна людина не може звернутися до суду, то про яку справедливість ми говоримо?", - відзначила Тимошенко.

Вона наголосила, що доступ до судів починається з того, що люди мусять мати гроші на достойного адвоката. За її словами, сьогодні 80% людей в Україні не може дозволити собі адвокатських послуг.

Тимошенко розповіла також про механізми боротьби з корупцією. "Я знаю, що невід'ємною частиною несправедливості в країні є подолання махрової корупції, яка опанувала все суспільство, яка є в кожній нашій клітині", - сказала вона.

"По-перше, ми зруйнуємо корупційну вертикль. У нас не буде такого, як раніше, коли збирали внизу гроші на корупцію, а потім їх піднімали до вищих посадовців. Бо один одного прикривали. Ми почали руйнувати цю систему, коли передавали конверти. До речі, зараз уже іноді не конверти, а чемодани носяться", - сказала Тимошенко.

"По-друге, ми налагодимо зв'язок з суспільством. Ми створимо чорний реєстр, за що люди змушені платити хабарі. Ми переглянемо докорінно всі ліцензії й інші функції чиновників, за які вони беруть хабарі", - пообіцяла Тимошенко.

"Але постає інше питання: якщо позбавити можливості брати хабарі, то за що вони будуть жити?"

Тимошенко розповіла, що урядовцям та іншим високопосадовцям, які претендували на посади, вони поставили чіткі умови: "Перше - ніякого зв'язку з бізнесом. Друге - ніякого лобіювання бізнес-інтересів. Третє – вони не повинні брати хабарів. І тільки четверте – професіоналізм".

"Вони відповіли: "Добре, прийнято рішення працювати чиновником на громадських засадах". Але для них ми також зробимо достойні умови, щоб у них не було потреби лізти в кишені наших громадян", - сказала Тимошенко.

Третій розділ програми, представлений Тимошенко, називається "Гармонія".

Він стосувався "місця держави в суспільстві". За словами Тимошенко, головним завданням цього пункту було "докорінно змінити роль влади в країні, гармонізувати стосунки в країні між державою і суспільством".

Першим пунктом цієї програми Тимошенко назвала налагодження зворотного зв'язку між владою і суспільством.

Другим пунктом вона назвала розподіл влади і бізнесу, влади і капіталу. При цьому Тимошенко зазначила, що "в Україні склалося сприйняття влади і бізнесу як сіамських близнюків, у яких спільні мозок, шлунок, серце і печінка і якщо їх розділити вони обов'язково помруть".

Вона запевнила, що все це не так. І нагадала, що "сама працювала і там, і там, і може сказати, що вони можуть жити окремо".

Третім пунктом Тимошенко назвала переосмислення ролі держави в володінні державною власністю. Вона назвала "застарілою концепцією" підхід, що "все живе має бути приватизоване державою".

При цьому вона відзначила, що в європейських країнах лише 20-35% підприємств в системі державної власності, наголосивши, що головне в цьому не форма управління, а відсутність корупції.

"Я хочу вам сказати, мета уряду – всебічно підтримати приватну власність, звільнити від неправового впливу влади, надати доступ до інвестицій, з іншого боку - ми створимо жорстку систему управління державною власністю", - сказала Тимошенко.

Виконуюча обов'язки прем'єра також пообіцяла провести тендер на управління державними підприємствами, щоб від цього мали зиск і держава, і бізнес.

"Але ми не дозволимо більше грабувати. З перших днів роботи уряду буде поставлена вимога створення бюджетів для державних монополій. Я буду за цим особисто слідкувати, за рахунок ефективних дій бюджет може збільшиться на 30% і жодна копійка не піде на тіньові схеми", - пообіцяла Тимошенко.

Також Тимошенко згадала про державні частки у підприємствах спільної власності, вона пообіцяла відновити паритет, щоб держава нарешті почала отримувати свої відсотки з них.

Наступним пунктом Тимошенко назвала реформування бюджетної сфери, де "за кожним рядком у бюджеті стоятиме програма перебудови нашого життя".

Ще одним пунктом в програмі стала проблема контрабанди. Тимошенко пообіцяла знищити це ганебне явище. "Ми зробимо податки посильними, не буде корупції і отримаємо реальні надходження", - сказала вона.

Щодо регіональної політики, то Тимошенко пообіцяла зробити так, що "розмежування державних і регіональних повноважень будуть розумно побудовані і отримають фінансову підтримку".

Також вона наголосила на захисті соціальних інтересів пенсіонерів та малозабезпечених верств. Пообіцяла у найближчі дні сказати, що може уряд для людей, а що ні.

Торкаючись пенсійної реформи, вона наголосила, що пенсії постійно зростатимуть.

"Людина, коли йде на пенсію, має отримувати не менше, ніж коли працювала, бо ми не виганяємо людину в жебрацтво", - сказала Тимошенко.

Вона також наголосила, що розмір пенсії відповідатиме стажу і умовам праці, засудивши попередню політику "зрівняння всіх і вся".

Тимошенко також пообіцяла знищити різницю між великими пенсіями державних службовців і простих людей за рахунок підвищення пенсій іншим.

Наступний розділ програми Тимошенко називається "Життя". Він стосується всього, що пов'язано з матеріальним життям людини.

"Почнемо з народження дитини, щоб вона мала доступ до всіх ступенів освіти, яка має починатися від народження, від самого садочку", - сказала Тимошенко.

За її словами, сьогодні якість нашої освіти "поступово втрачається і ми повинні відновити стару славу", відновивши достойне фінансування навчальних закладів.

Наступним пункт програми Тимошенко стосувався створення робочих місць. "На першій же нараді губернатори отримають завдання, згідно з яким вони мають зробити інвентаризацію підприємств, які не працюють", - сказала Тимошенко.

За її словами, під час приватизації "забрали вершки ( кращі підприємства), а решту кинули напризволяще". Тому ці підприємства слід відновити.

Водночас вона наголосила, що головні робочі місця мають бути створені за рахунок розвитку малого і середнього підприємництва. Вона пообіцяла спростити реєстрацію підприємств, надавати консультації, регуляторну політику спрямувати на зменшення перешкод малому і середньому підприємництву.

Наступним пунктом програми Тимошенко назвала забезпечення громадян житлом.

"Зробимо все, щоб люди отримали доступ до житла. Всі, і молоді родини, зокрема. Уряд має можливості для облаштування життя людини", - сказала Тимошенко.

Розділ Безпека. Юлія Тимошенко стверджує, що оборонні доктрини, які існують, абсолютно не відповідають запросам, які існують для України в світі. Такі запроси вже не настільки серйозні, щоб Україна мала велику армію і налаштована була на агресію.

Вона заявила, що українська армія буде перебудована і буде базуватися на професійних засадах, а термін служби буде скорочено. Тимошенко також зауважила, що буде "бережне" ставлення до тих людей, які залишають армію, і їх соціальний захист буде достатнім.

Юлія Тимошенко перейшла до останньою частини своєї програма, яка має назву Світ і стосується позиції України в світі.

Тимошенко заявила, що після всіх цих подій, Україна має всі можливості на те, щоб займати достойне місце в світі.

"Україні завжди ставили альтернативні запитання: де і з ким Україна... Я твердо скажу, що Україна і Росія, їх стосунки будуть партнерськими, будуть ефективними, і вони будуть абсолютно відповідати інтересам обох країн", - заявила Тимошенко.

Вона також торкнулась питань розбіжностей навколо ЄЕП, роботи СНД. "Я знаю, що Україна навіть у тих напрямках знайде своє достойне місце".

Вона також заявила, що для того, щоб якісно відстоювати свої інтереси, Україна має очолювати ці процеси і зробити так, "щоб зона вільної торгівлі була повноцінна з Росією, щоб не було ніяких вилучень і обмежень, щоб всі партнерські справи по побудові спільного паливно-енергетичного комплексу були вибудувані на взаємовигідних і взаємоефективних стосунках".

Вона також заявила, що як свідчить перший візит президента Ющенка, Росія є першим і пріоритетним партнером, "але ж наш шлях з вами лежить до Європи". "І тому ми мусимо ухвалити оновлену національну стратегію європейської інтеграції України, створити засадничі бази для набуття Україною повноправного членства в ЄС та сформувати в суспільстві стійку проєвропейську більшість", - заявила Тимошенко.

Вона також визнала, що під час виборів "суспільство програмами було трошки розділено на дві частини", тому хода до ЄС і інтеграція повинна початися "з глибокої суспільної відкритої дискусії, щоб всі страхи і фобії, які штучно народжені в Україні, були подолані, і люди розуміли всі прекрасні привілеї для Українаип при вступі у Європейський Союз".

"Я знаю, що Україна цей шлях пройде швидко і достойно", додала вона.

За її словами, ця програма є справжньою вірою в "незворотність нашого поступу, в остаточне пробудження суспільної енергії, творчного потенціалу, та високої громадянської позиції".

"Нас з вами чекає дуже складна, але прекрасна місія своїм трудом закласти засади добробуту і благополуччя для наших дітей і онуків, будувати нову Україну", - зазначила Тимошенко.

Вона також сказала, що її уряд у своїй діяльності сподівається на солідарну відповідальність з Верховною Радою. Вона попросила парламент підтримати її кандидатуру а також свою викладену програму, яка, за її словами, буде продовжена розробленням "програми першочергових заходів", де будуть враховані всі зауваження та пропозиції депутатів.

"Я знаю, що ця програма буде доповнена прекрасними вашими пропозиціями і буде реальною і дієвою для України. Я дякую вам за увагу", - закінчила вона представлення програми.

Потім парламент перейшов до питань-відповідей.

Перше питання до Тимошенко поставив "нашоукраїнець" Іван Заєць, який програв боротьбу за місце нового міністра екології. Його цікавило, чому рідна сфера не представлена у виступі Тимошенко. Кандидатка відповіла, що "ці кроки відображені у програмі та будуть проводитися новим урядом".

Сергій Дорогунцов із КПУ зізнався, що має до Тимошенко "тисячу питань, але змушений передати слово Леоніду Грачу".

Лідер кримських комуністів почав з того, що "ложь поднимается на знамя, а правда остается в тени" і нагадав, що на прапорі переможців цих виборів була написана боротьба з корупцією. Грач запропонував Тимошенко "тест" – зупинити "мафію", яка діє у сфері охорони здоров’я в Криму.

Тимошенко зрозуміла з почутого не так багато: "Це надзвичайно конкретне питання, і я прошу: ви приходьте до уряду і ми розберемося, в чому там проблема".

"Я хочу звернутися до всіх депутатів. Кожен з вас є носієм довіри суспільства. І двері уряду будуть відкриті для депутатів і вирішення їх проблем", - сказала Тимошенко.

Депутат з Партії регіонів Валентин Ландик зізнався, що "я репрезентую групу Норд, найпотужнішу в колишньому СРСР по виробництву побутової техніки". Він висловив готовність протягнути новій владі руку бізнесу. Після цього він підійшов до трибуни, передав Тимошенко папери і свою руку.

Тимошенко подякувала за протягнуту руку і запропонувала уряду разом із бізнесом "зібратися і визначитися, як працювати".

Сергій Ратушняк нагадав Тимошенко, що нова влада за прозорість і відкритість. "Я прошу оголосити перед вашим голосуванням склад уряду і керівників обласних адміністрацій». Ратушняк хоче знати, чи буде серед нових губернаторів "бандит, який розкрадав область два роки і тепер буде представлений губернатором". Кого він мав на увазі, Ратушняк не сказав. Але, можливо, мав на увазі Віктора Балогу.

Тимошенко сказала, що оголосити весь уряд зможуть лише після голосування за її кандидатуру. Але, вважає вона, дуже багато значить і сам той факт, що президент Ющенко підпише укази і оголосить нову владу прямо в залі парламенту "вперше за все існування незалежної України".

Тимошенко пояснила, що інакше не можна – бо коли призначать її прем’єром, вона зробить подання на всіх міністрів, а потім відбудеться перше "урочисте засідання уряду", в якому також братимуть участь спікер парламенту і лідери фракцій.

"Щодо якості призначених... Якщо думаєте, що люди, які прийшли у владу – янголи, то це не є правда. Всі пройшли свій шлях, і всі різний. Проблема, що будуть робити посадовці на своїй посаді. Першим пунктом є моральність! І якщо є запитання – давайте поставимо їх через 3-4 місяці. І якщо ці вимоги порушують, я першою зроблю подання на звільнення такого урядовця", - сказала Тимошенко.

Представник Соцпартії Іван Бокий питав у Тимошенко, чи буде вона виконувати угоду, підписану між Морозом і Ющенком, а також чому програма Тимошенко розрахована на п’ять років.

Тимошенко здивувалася, що тут незрозумілого: "Президент запропонував програму суспільству, тепер президент наймає на роботу уряд. Тому про філософію програми ідеться на 5 років. Наш уряд працюватиме якісно і чітко, що ми і через рік підтвердимо свої повноваження, і це буде абсолютно реально".

Щодо угоди Ющенко-Мороз та політреформи, яку не сприймає Тимошенко, вона сказала: "Всі угоди, які підписав президент Ющенко, будуть свято виконуватися урядом".

Представник СДПУ(о) Ігор Шурма відразу зізнався, що не буде голосувати за Тимошенко, але запитав про її ставлення до запровадження страхової медицини. Друге, що його цікавило – чи складуть нові урядовці з числа депутатів свої парламентські мандати.

Тимошенко страхову медицину підтримала, як і визначення переліку безкоштовних послуг. "Щодо зняття повноважень – я почну з себе . І відразу після голосування зніму повноваження. Думаю, всі урядовці вчинять так само", - сказала вона. Зал поаплодував.

Орест Климпуш запитав про транзитний статус України і чому Тимошенко щодо цього мовчала у промові. Вона сказала, що хотіла б виступати на годину довше, і тоді б торкнулася більшого числа тем.

Тимошенко пообіцяла диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв до України – до цього будівництво "газо- і нафтопроводів стримувалося політичним рішенням".

"Наш уряд почне виконувати великі проекти світового рівня!", - пообіцяла Тимошенко. Так само в питанні автотрас ми "нічого не упустимо". "Буде народження в Україні високоякісних магістралей".

Депутат Микола Драчевський вирішив бути автором ще одного оригінального питання – чи буде Тимошенко підтримувати людей з тих районів, де знаходяться атомні станції.

Тимошенко пообіцяла для "депресивних" (?!) регіонів зробити програми, які їх "захищають і піднімають".

Микола Оніщук як член правового комітету запитав, чи готовий уряд запропонувати державну програму будівництва і реконструкцію приміщень для місцевих судів.

Тимошенко сказала, що не проти цього, "але питання не в тому, чи буде побудовано кабінети для суддів", а в тому, що є судді, "які не знають, що таке справедливе правосуддя".

Тому, за словами Тимошенко, слід починати "з народження справедливого правосуддя". "У суддів, які будуть некорумповані, і кабінети будуть прекрасні!".

Василь Гаврилюк з групи "Центр" обурився у своєму питанні практикою попередньою влади – яка спускала у парламент законопроекти з вимогою негайно їх ухвалювати,при цьому депутатів "ломали через коліно".

"Яка буде практика зараз і чи не скатимося ми, що депутати перетворяться на кнопкодавів?", - запитав Гаврилюк.

"Твердо не можу пообіцяти, що буде розслабленість у нашій роботі. У нас не буде часу місяцями ухвалювати потрібні закони!". Тимошенко пообіцяла "не знижувати динаміку", але при цьому налагодити співпрацю між Кабміном і комітетами парламенту.

Соратник Тимошенко Олександр Волков, коли взяв слово, не приховував симпатій: "Спасибі за незвичну програму уряду, вірю в вас і прошу передати слово Шуфричу!".

По сесійній залі парламенту пройшлася хвиля збудження і смішків. Волков зрозумів, що помилився, і попросив слово для депутата Сушкевича. Але його не виявилося поруч, і питання пішли далі.

Павло Качур з "Нашої України" запитав, як Тимошенко приведе молоді обличчя у владу на районному рівні. Тимошенко нагадала, що в Україні "була зруйнована система кадрового підбору". "Це ми обов’язково розпочнемо, - пообіцяла Тимошенко. - Той уряд, який запропонує Ющенко – відповідатиме вашій вимозі. І середній вік урядовців буде на рівні...18 років!".

Комуніст Сергій Челноков виступав майже в кінці – він сказав, що "прослухав фантазії симпатичної жінки". Він хотів від Тимошенко "справжньої програми дій уряду" з планами надходжень і видатків на роки вперед.

Тимошенко виклик прийняла: "Я фракцію КПУ дуже поважаю, але хочу нагадати 5-річні плани часів СРСР. Це були чудові плани, де було мільйони цифр. Але наші громадяни стояли у великих чергах і їм давали в навантаження товари, які виробляли планово, але вони були непотрібні".

Олександр Пеклушенко з "Регіонів України" попросив Тимошенко пообіцяти, що сільські школи не будуть закриватися. Тимошенко пообіцяла. Але якщо у таких школах будуть діти.

Потім хтось із залу кинув репліку, Тимошенко засміялася і додала в мікрофон: "Чоловіки з Народної аграрної партії кажуть, що це їх справа, щоб у школах були діти. Тобто діти будуть".

Комуніст-поет Борис Олійник зізнався Тимошенко у підтримці. Вона зізналася, що "новий уряд і я особисто ідемо до влади далеко не як каральний орган".

"Ми пройшли дуже важкий політичний шлях. Ми маємо підвести риску під ворожнечею і протистоянням. І простягнути один одному руку". Після цього Тимошенко підняла у руках програму дій уряду. "Якщо подивитися на цю обкладинку – там два прапори, помаранчевий і блакитний. Ми будемо урядом єднання і порозуміння!".


 
Photo AP
 
Більшість депутаських фракцій та груп повідомили, що збираються підтримати кандидатуру Тимошенко та її програму:

Депутатська група "Демократична Україна", від імені якої виступав депутат Микола Нощенко, заявила про рішення одноголосно підтримати кандидатуру Тимошенко. До складу групи входять 16 депутатів.

Від Блоку Юлії Тимошенко виступив Олександр Турчинов, який заявив, що фракція підтримує кандидатуру Тимошенко і урядову програму. До складу групи входять 19 депутатів.

Від фракції СПУ виступив Олександр Мороз, який заявив, що у його фракції "немає політичних мотивів не підтримувати Юлію Тимошенко". Входять 24 депутати.

СДПУ(о) Володимир Заєць, зауважив, що фракція ухвалила рішення щодо вільного голосування по кандидатурі. У фракцію входять 23 депутати.

Від фракції Комуністичної партії виступив Петро Симоненко і заявив про "неможливість голосувати за програму і кандидатуру Тимошенко". фракція Налічує 59 депутатів.

Фракція "Регіони України". Вказуючи на те, що на виборах програми кандидатів в президенти були схожими, партія вирішила не переходити в опозицію. Готові до конструктивної співпраці з урядом. Більшість депутатів підтримають кандидатуру Тимошенко. У фракцію входять 54 особи.

Від НАПУ виступив Ігор Єрємєєв. Підтримує кандидатуру Тимошенко та програму уряду. До фракції входять 33 депутати.

Валерій Пустовойтенко виступив від НДП та "Республіка" і заявив, що фракція підтримає Тимошенко. Фракція налічує 10 осіб.

Від групи "Демократичні ініціативи" виступив Степан Гавриш. Підтримає кандидатуру Тимошенко та її програму. Група налічує 14 депутатів.

Від фракції "Єдина Україна" виступив Богдан Губський. Підтримує кандидатуру Тимошенко та програму її уряду. Налічує 22 депутати.

Фракцію "Наша Україна" представив Михайло Косів. Підтримає кандидатуру Тимошенко та програму її уряду. Фракція налічує 101 депутат.

Після цього відбулося голосування. За Тимошенко проголосували 373 депутати.

Першим Тимошенко привітав президент Ющенко, обнявши її. Спікер Литвин подарував скромний букет білих квітів. Олександр Турчинов подарував велику охапку білих троянд.

Перед цим Литвин назвав голосування за Тимошенко логічним продовженням президентських виборів.

"На моє переконання, ми маємо визначити базу, з якої починає рух новий уряд, у нас мало часу, ми маємо бігти і працювати, працювати і бігти, щоб отримати результат", - сказав Литвин.

Тимошенко подякувала за довіру, пообіцяла, що "жодним кроком не зіпсує цього" і "триматиме моральну планку так високо, щоб ніхто не подував що помилився".

Вона також висловила побажання, що завдяки співпраці уряду і парламенту, Україна "заблищала, як брильянт, у світі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді