Ющенко видав секрет про олігарха Таруту і баян у своєму дитинстві

Четвер, 28 квітня 2005, 03:11
"Щось подібне у мене було чотири роки тому, я ті події пам'ятаю до хвилини... Ввечері я потелефонував мамі, а вона мене питає: "Тебе показували по телевізору – чому в тебе голова постійно була опущена?". Я пам'ятаю, з яких слів Леонід Данилович тоді привітав мій уряд з першими 90 днів. Я не хотів би зараз так робити. Ми піднімемо цю країну...

Мені було цікаво бачити міністрів не на Майдані, а в залі засідання уряду. Це люди, які забезпечать виконання завдань, які поставив уряд і Майдан.

- Так, це було прекрасне засідання уряду на чолі з президентом. Коли почалося засідання, я згадала часи, коли ми так само сиділи, Віктор Андрійович був прем'єром, а я була віце-прем'єром. У мене просто з'явилися теплі почуття, що ми багато років разом і ми рухаємося до мети…

- Юлія Володимирівна ще каже, що є фотокартки і вона їх сьогодні-завтра передасть".

З цією сценою сімейної ідилії Ющенко і Тимошенко вийшли до журналістів після шестигодинного засідання уряду. Це зібрання транслювалося в сусідню кімнату прес-центру, а журналістам, які сиділи тихо, Тимошенко навіть дозволила залишатися в залі.

Всі вони підтвердять, що цей довжелезний Кабмін не був інквізицією, як це траплялося при Кучмі, але і назвати його безхмарним теж не можна. Швидше, це можна назвати класною годиною. Не в сенсі, що все гарно, а в сенсі, що як в школі: класний керівник зібрав всіх учнів, вислухав їх і дав кожному завдання.

У підсумку Ющенко сказав, що ставить всім п'ять (або 12 балів за системою Кременя). Тимошенко від щастя сяяла – бо компліментів протягом засідання Ющенко сказав мало, і з тих, що запам'яталися, були адресовані... Оксані Білозір. Вона говорила про те, про що завжди говорять міністри культури – про відродження духовності.

Ющенко репліками на заяви Білозір врятував це засідання, яке проходило під знаком високих матерій ревальвації, прихованого дефіциту бюджету і картельних змов. Але досить було Білозір вийти на трибуну, як у Ющенкові заснув банкір і прокинувся художник.

Ющенко почав свої експромти, під час яких країна дізналася як мінімум два нових факти – як треба колишнім олігархам спілкуватися з новою владою, щоб її приємно дивувати, а також що саме Ющенку не подобається в урядовцях настільки, що він хоче, щоб нові діти були інші.

Для початку Ющенко запропонував відродити кіно, бо це спосіб виховання нації.

"Ми говоримо про унікальну роль кінофільму. Знаєте, на "Броненосце Потемкине" виховувалося не одне покоління наших людей.. Не одне! Ми не даємо оцінку фільму, а говоримо про факт", - пояснив Ющенко.

"Знаєте, як подивився "Хоробре серце", і відразу ідеш на сторону повстанців... У Голлівуді створена спілка шанувальників України, Депард'є просить – хочу знятися в "Тарасі Бульбі"... Приїжджає шостого числа зі сценарієм, який ми йому надіслали. Потім дзвоню цьому самому, польському режисеру... Тому, що зняв "Огнем і мечем"... Гофману! Він готовий".

"Якщо не знайдемо бюджетного фінансування, то зробимо фільм, по якому приватний бізнес отримає мотивації для наступних стрічок", - пообіцяв Ющенко.

Потім Ющенко розповів про відомий проект своєї мрії – відродження гетьманського палацу в Батурині.

"Я даю слово, що ми піднімемо Батурин без жодної копійки бюджетних грошей за 12-24 місяці. Я добре знаю людей, з якими ми їздили туди (як відомо, в березні після конференції з бізнесменами окремі екс-олігархи поїхали за запрошенням Ющенка в Батурин)..."

"Наприклад, колись було прохання від Сергія Тарути купити частину трипільської колекції... Сьогодні це найбільший колекціонер трипільської культури! Тільки зайшла мова про національний музей, він прийшов і сказав: я готовий фінансувати "Арсенал" не менше як 200 мільйонів доларів, щоб половина з цього музею належала державі".

Так одним секретом в державі стало менше. Ющенко тим часом також висловився за всебічний розвиток нового покоління, зокрема, відродження в Україні музичних шкіл.

"Якщо трирічна дитина не отримає в руки скрипку, рояль, акордеон, дуду, то вона буде така, як ми. Бо у нас дві третини уряду ні на чому не грає. Бо не подали вчасно... Хоча коли мені подали, так я тим футляром від баяну кидався з гори", - сказав Ющенко і поставив вимогу, щоб "наші діти були заведені в музичну програму".

"Бо ми хочемо бачити європейця, який знає дві-три мови, грає на трьох-чотирьох інструментах, має дві-три освіти", - пояснив Ющенко.

Про все це він заявив уже в самому кінці засідання Кабміну, протягом якого уряд звітував Ющенку за підсумками першого кварталу. Тимошенко явно хотіла запам'ятатися Ющенку числом згадок його прізвища – "це робиться на ваше доручення, Вікторе Андрійовичу, це робимо за вашою вказівкою, а цей прекрасний крок з вашої програми". Тимошенко розповіла, як так сталося, що українські родини за перший квартал стали багатше на 25%, а також про 17 програм, які будуть введені в дію указами президента.

Ющенко в кінці підсумував: "За 100 днів ми не посрамили Майдан і його ідеали".

"Проблема номер один – це боротьба з бідністю. Та концепція, яку ми започаткували в бюджеті, по суті є вірна. Але завдання, щоб ця висока фінансова планка була взята без порушень макроекономічної стабільності. Це гарантії, які дає міністр економіки. Серьожа (Ющенко звернувся до Терьохіна), коли ми в мене розглядали це, ти казав, що з цінами буде все спокійно. Я це свідомо озвучую на ряд камер, які там працюють", - сказав Ющенко і вказав на тележурналістів.

З цінами було щось негарне. Ющенко критикував за те, що з ними боролися зниженням курсу долара, а в підсумку постраждали люди.

"Я попросив би керівників міністерства фінансів, міністерства економіки і Нацбанку – разом вставати, разом починати день і разом його закінчувати", - сказав Ющенко під враженням легкої образи глави НБУ Стельмаха на міністра економіки Терьохіна – за те, що другий почав повчати першого перед всім Кабміном. За словами Стельмаха, йому відомо, що розповідав Терьохін, бо написано так у "підручнику Найдьонова".

"Знаємо ми все це, не треба нас учити", - сказав Стельмах міністру економіку.

Натомість Ющенко сказав і Стельмаху, що "для ринку завжди буде шоком зміна курсу гривні, бо нація привчилася роками, що вона стабільна". "Курс не повинен бути як премія експортерам чи імпортерам, а повинен був би працювати як єдина мірка".

Щоправда, ці роздуми Ющенка так і не вилилися в щось однозначне. Навпаки, розкритикувавши рішення Нацбанку, він водночас знайшов для нього виправдання. "Так трапилося, що бездарну політику, яка проводилася в НБУ останні півтора роки, доводиться виправляти (зміною курсу)", - сказав Ющенко.

Крім виплат грошей як теми номер один, є також і "пріоритет номер один". Це "село", програму розвитку якого Ющенко випустить через декілька тижнів. "Хотів би побачити внесок кожного міністра, з яким він іде в село. Там побачать своє місце і міністр освіти, і культури, і МВС..."

Ющенко також доручив до 1 червня по всім митницям зробити принцип проходу контролю в одному вікні, Кінаху за два тижні остаточно сформувати список погано приватизованих підприємств, за які будуть доплачувати, а також "поставити українські літаки на крило", тобто подумати, які їм дати пільги, а Жванії до 1 липня визначитися з проектом саркофагу на ЧАЕС.

В підсумку Ющенко пообіцяв скоро (очевидно, в середині травня, після повернення з Криму) провести другу нараду з бізнесменами, щоб "почути їх оцінку тенденцій, які виникли в першому кварталі".

Ющенко розповів також про підсумки набору до команди Майдану.

"До результатів першого кварталу відноситься те, що ми завершили формувати всі рівні влади. Відбулося близько 18 тисяч нових призначень. Як правило, вони досить вдалі, але я б закликав не боятися робити ревізію", - сказав Ющенко.

"Надзвичайно важливо слухати громаду. Яка була помилка попередньої влади? Вона не доклала жодних зусиль, щоб владу і бізнес, владу і громадян примирити. На майдані ми поклялися, що те, що говорить громада, ми будемо нести у серці. Щоб ми не відмахувалися від людей, які мають іншу думку", - сказав Ющенко.

Неочікуваною ілюстрацію його побажання був випадок, який стався через годину після цих слів. Міністр охорони здоров'я Поліщук вийшов з Кабміну, сів у машину і поїхав, ігноруючи нечисельний мітинг під урядом з гаслами "Поліщука – у відставку". Дійсно, про що тут говорити?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді