Таємниці Януковича

Понеділок, 7 листопада 2005, 11:58

Майже рік тому від Віктора Януковича відвернулася удача і президентське крісло вислизнуло з його рук. Тепер вона знову до нього повернулася – і партія Януковича є лідером виборчої кампанії до Верховної Ради. Рік тому Януковича кидали його соратники й сателіти. Тепер він сам кинув тих, хто хотів на його спині в'їхати до парламенту. Минулої суботи на другому етапі VII з'їзду Партії регіонів було ухвалено рішення, що партія йтиме на вибори самостійно.

Які аргументи на користь цього рішення висував Віктор Федорович, і яким його тезам аплодував зал "Зоряного", широка громадськість ніколи не дізнається. Оскільки журналістів на з'їзд партії не пустили. Чому? Ніхто не пояснив. А Янукович навіть розіграв щире здивування. "А я бачив в залі камери і думав... Політбюро такого рішення не ухвалювало....Але якби ви до мене звернулись раніше, то проблем би не було".

Тепер проблемка є. Бо тези учасників з'їзду про те, що рішення про самостійну участь у виборах вже ухвалене, дисонують з тезою Януковича про те, що "офіційно це рішення буде прийматися третього грудня на позачерговому з'їзді, а сьогодні воно обговорене і схвалене на з'їзді".

Можливо, Віктор Федорович неточно висловився - він, як з'ясувалося, "не навчився красиво говорити" – а можливо, йому все ще хочеться очолити блок. До того ж, він же начебто вже "одружився з Кушнарьовим", а тут виявляється, що "тому що послідовний" дає задній хід.

Втім, у партії будь-які дискусії щодо формату участі у виборах відкидають.

"Вся соціологія показує, що партія здатна йти на вибори самостійно і вигравати їх", - каже молодий "регіонал" Віталій Хомутиннік".

"Суперечки, звісно, були, але набагато раніше", – визнає секретар політради Партії регіонів Андрій Клюєв. "Зараз ми чітко бачили соціологію", - додає він.

"Якщо у однієї сили є 5% і в іншої 5%, то коли вони об'єднуються і виходить 11% або хоча б 10,55, тоді є сенс в об'єднанні, а якщо просто 10%, то тоді ще варто подумати, а якщо нічого не додає, то тоді ніякого сенсу немає", - зазначає Клюєв і пояснює, що повинен бути "синергетичний ефект".

А від партій Кушнарьова, Зубанова чи "слов'янофіла" Близнюка ефект відомо який – 0-05%, в межах статистичної помилки. При цьому місце в раді, як відомо, коштує мільйони. Але як бути з тими, кому давалися публічні обіцянки?

Янукович каже, що на з'їзді партії обговорювалося питання участі "окремих фізичних осіб", які не є членами Партії регіонів, але мають "величезний потенціал".

"З ними Партія регіонів укладатиме спеціальні угоди, і можливо, включатиме до списку різних рівнів", - наголошує лідер партії.

Що стосується Кушнарьова, то здається, тут розглядається можливість злиття двох партій, але остаточної згоди поки що не досягнуто.

"Я думаю для нього перший шлях – це влитися партією до Партії регіонів. Такий процес вже є, його не раз проходили інші формування. Як відомо, Партія регіонів утворилася на базі 5 партій", - каже Хомутиннік.

"Інший шлях – вихід з партії і вступ до ПР. Або ж людина повинна бути безпартійною і вона теж зможе бути представлена в тому чи іншому нашому списку", - нагадує він законні шляхи пройти в парламент.

Але найкраще, вважає Хомутиннік, все ж вступати до Партії регіонів. Цим рецептом минулої суботи вже скористалися кілька "кмітливих" бізнесменів і депутатів.

Так, партійні квитки у суботу отримали начальник управління ВАТ "Укргазбанк" Олександр Білоконь, помічник нардепа Людмила Ляшенко, екс-соціал-демократ Микола Злочевський (віце-президент "Інфокс") і Дмитро Святаш - засновник корпорації АІС, яка контролює близько 20% автомобільного ринку України.

Останній нещодавно в інтерв'ю "Публичным людям" зізнався, що "політика – це просто затратна частина". "Гроші, про які необхідно одразу забути після того, як ти їх витратив", - вважає він. І додає, що головна проблема - як фінансовий актив трасформувати в електоральний.

Чи не з цих міркувань Святаш минулого тижня залишив фракцію Народної партії Литвина, де прохідна частина списку значно коротша ніж в Януковича?

Між тим, 10% списку Януковича вже начебто обіцяно "молодіжці" партії. Віталій Хомутиннік радів, що начебто вже знайшов "розуміння" з цього приводу у партійного керманича.

Ще б пак, адже одним з активістів "молодіжки" є молодший син Януковича Віктор, який був учасником і нинішнього з'їзду. От тільки дізнатися в нього, чи хоче він в депутати не вдалося – колегам-журналістам лише за спробу сфотографувати сина опозиціонера довелося давати пояснення місцевій сек'юріті, а зроблені фото були тут же стерті під пильним наглядом.

Є в організації Хомутинніка і ще дві "перлини" – олімпійська чемпіонка Лілія Підкопаєва та адвокат Януковича Олена Лукаш. І якщо щодо депутатських планів першої нічого невідомо, то друга якось під час штурму Печерського суду в справі Колесникова, коли її, як й інших громадян, не пускали до залу суду, сказала, що не відмовилась би від депутатської недоторканності, щоб більше таких неприємностей не було.

Сам Янукович нічого про списки і кількість прогнозованих місць у парламенті не говорить.

"Зараз є проміжні рейтинги і їх треба поважати. Я багато в житті займався різними змаганнями, але ніколи не казав, що буде... Дасть Бог і допоможуть люди – ми отримаємо дуже серйозний результат", - каже він.

"Ми ставимо за мету провести потужну політичну силу, яка зможе ефективно працювати на державу", - патетично додає Янукович.

Його однопартійці більш прозаїчні і кажуть, що їх мета - отримати якнайбільше голосів, щоб стати основою майбутнього уряду.

Щодо вигляду парламентської коаліції, яка формуватиме уряд, то, за словами Клюєва, в партії "йдуть консультації і дискусії на цю тему".

"Вже ближче до кінця виборів закінчаться консультації, і ми бачитимемо картину, як будуть виглядати справи після виборів", - зазначив він.

Сам Янукович на питання про можливість коаліції з Ющенком і Тимошенко, сказав, що говорити про це ще рано. Але брудом опонентів поливати не став, натомість заявивши: "Ми з повагою ставимося до всіх партій, бо жодна з них не ставить за мету шкодити людям. Але є багато прикладів, коли на словах одне, а на справах інше".

А от самому Януковичу в очі людям дивитися несоромно, бо він всі обіцянки виконав. І наступні виконувати обіцяє.

Ще Янукович збирається виправляти помилки минулої кампанії: "Раніше це були мої особисті недоліки. Я вже неодноразово казав, що я не навчився так красиво говорити, як деякі... Мене так виховували, що краще більше робити, ніж говорити. І я соромився говорити багато слів. Це був мій недолік".

Тепер, судячи з візитів на базари, Янукович з ним активно бореться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді