Юля починає

П'ятниця, 25 листопада 2005, 17:19

Юлія Тимошенко розпочинає свою виборчу кампанію. І якщо у липні 2004 року Ющенко їхав до своєї мами по благословення, то Тимошенко вирушила у місця свого дитинства і юності, щоб "трішечки цієї енергії отримати з власної землі". Бо "зараз починається нова виборча кампанія. Буде важко".

Втім, такий відпочинок екс-прем'єра був дуже насиченим: заходи проводились до пізньої ночі. І після майже годинного ефіру на дніпровському регіональному телебаченні майже об 11 годині вечора Тимошенко вирушила на зустріч з партійним активом "Батьківщини".

Розумненька дівчинка з автоматом

"Видно було одразу, що вона розумненька дівчинка. З однією, буває, спілкуєшся, але бачиш, що вона "пустенька". А Юля була якраз дуже розумною і відповідальною дівчинкою. Якщо їй щось доручали, то вона обов'язково це виконувала", - розповідає шкільний вчитель навчальної військової підготовки Тимошенко Володимир Логак . Але від запитань про якісь дитячі витівки Тимошенко одразу ухиляється: "На уроці прививаються основи військової справи. Тут не можуть бути якісь записочки чи ще щось".

Інші викладачі в унісон твердять те ж саме: Тимошенко була дисциплінованою, розумненькою і просто гарною дівчинкою. Тепер її фото навіть висить на дошці пошани, мовляв, "знай наших!" І як тільки Тимошенко переступила поріг рідної школи, вчителі одразу ж сказали їй, як сильно вони нею пишаються. І показали цю дошку пошани.

У відповідь Тимошенко постійно повторювала: "Я вам так вдячна за все!" Свою подяку вона, вочевидь, матеріалізувала у подарунки школі (за кілька хвилин до її приїзду, старшокласники активно розвантажували джип з рожевою наклейкою "I love Ю", наповнений різною оргтехнікою) та у запис до книги побажань: "Моє життя присвячене Україні. Дякую, що ви дали мені натхнення. З любов'ю, завжди Ваша, Юлія Тимошенко".

Похід преси з Тимошенко по місцям її шкільної слави виявився проблематичним: перед входом у приміщення, де з учнями спілкувалась Тимошенко, охорона чемно відтягувала журналістів за обмежувальний поріг. А якщо кореспонденту УП і вдавалось прорватись до аудиторії, то руки охоронців чіплялись за рюкзак і чемно пояснювали: "Тільки камери".

Все ж, у деяких місцях таки вдалось побувати. Так, вдалось почути, як Юлія Володимирівна повчала учнів багато працювати, щоб чогось досягнути. "Я дуже рано вийшла заміж", - розповідала Тимошенко. А коли вчитель додала, що "це ж добре!", Тимошенко з сумним виразом обличчя пояснила членам учнівського парламенту, що "нічого доброго в цьому нема. Інші проблеми, інші турботи виникають", - уточнила одразу Тимошенко. Спочатку, на її думку, треба чогось досягнути.

Відчувалось, що до приїзду Тимошенко школа серйозно підготувалась: екскурси у колишні класи Тимошенко, у шкільний музей народознавства тощо закінчились заплітанням кіс учениці 8-б класу 75-тої загальноосвітньої школи Дніпропетровська Діани Карташової. Зробила це Тимошенко вправно і швидко.

Сама Діана розповіла, що "мені сказали буквально за дві хвилини, що ось так склалося. Я навіть не думала, що у мене буде така косичка а ля Тимошенко". На радощах дівчинка заявила, що тепер навіть голову мити не буде. І лунко розсміялась.

Ініціаторами косозаплітання стали вчителі. Втім, збіг обставин доволі дивний: і шпильки під руками були, і дівчинка підходяща теж...

Про свої шкільні роки Тимошенко пригадала ось що: "Мені один раз двійку поставили. Я навіть щоденник приховала. Хотіла щось сховати від мами. Але від неї нічого не сховаєш. Тітка продала. Вона сказала мамі: Подивись у чобіток, там лежить той щоденник".

Так виглядає школа, де навчалась Тимошенко

А улюбленим предметом екс-прем'єрки у школі була математика: "Це завжди було для мене не предметом навчання, а захопленням".

На зустрічі з вчителями школи Тимошенко пояснила, що "боротьба іде страшна. За те, щоб в цій країні можна було щось побудувати. Я не знаю, чи вдасться це мені чи ні. Але зусилля для цього докладу максимальні". Втім, "система", за словами Тимошенко, швидко виживає тих, хто є білими воронами. "Я хочу сказати, що ви можете покладатись на мене. І я хочу, щоб ви думали про мене добре, незважаючи на всі брудні фальсифікації.

Я вам скажу, що там в Києві мені трошки вище, але у вас набагато тепліше. Я наскільки відпочила тут душею. Я років 20, як не плакала так. Просто робота така, що неможливо". І справді, сліди від сліз на обличчі Тимошенко залишались до її приїзду у своє колишнє помешкання – трикімнатну квартиру по вулиці Кірова 50а.

Рідний дім

Тут жила Тимошенко, а зараз, як стверджують, живе її мама
Біля будинку Юлію Володимирівну вже чекала її подруга дитинства Олена Волкова та сусіди і сусідки, які й досі проживають у знаменитій хрущовці і пам'ятають Тимошенко змалечку.

"Це буде просто прекрасно, якщо ми (Тимошенко і Волкова) зараз разом підемо до мене додому. Ми, до речі, постійно ночували одна в одної. Їли пили, жили разом", - повідомила журналістам Тимошенко після того, як зустріла подругу дитинства.

Але пішли вони додому до Олени: у квартирі Тимошенко були лише її тітка та двоюрідна сестра. "Мати Юлі захворіла і зараз в лікарні", - пояснила кузена Тимошенко, яка охоче показувала невеличкі кімнати квартири №32.

Так бачить Тимошенко невідомий хужожник

Квартира доволі затишна і навколо – речі Тимошенко. На стіні – її портрет ("Вона тут така, якою побачив її художник", - прокоментувала кузена Тимошенко несхожість обличчя на портреті з нинішньої Тимошенко), домашні фото, плюшевий собака.

"У бібліотеці залишились старі, улюблені книги авторів Франса, Стейнбека, Гюго, Драйзера, Гашека, а також 3-томне видання "Нюрнберзького процесу", - повідомила прес-служба. Самі ж журналісти просто не мали можливості нормально оглянути квартиру – після п'яти хвилин перебування у ній, кореспондента УП попросили вийти, бо "інші журналісти теж мають подивитись квартиру".

А надворі сусідка Тимошенко, Валентина Кащенко розповідала про свої спогади: "Її ровесників тут було дуже багато. Вона була лідером. Це була така дівчина! Але вона з усіма дружила. До неї приходили. Вони були дуже гостинними людьми.

Вони були бідними. Працювала одна мати. А сім'я була велика. Вона з донькою, пристарілі батьки мами Людмили Миколаївни. А потім ще сестра, поки була незаміжня. А потім ще Юлічка дуже рано вийшла заміж. Народила Женєчку. І тут вони всі жили".

"Я з нею познайомилася так. У мене була маленька собачка. І коли всі переїхали сюди, то я завжди з нею гуляла рано зранку. А вони – до школи. "Бабусю, а можна з вашою собачкою погратись?" - Я кажу, звичайно, можна. А потім з мамою познайомились. І взагалі дім був як одна велика сім'я. Люди були добрі, ніхто нікому не заздрив" - додала сусідка Тимошенко.

Родичі Тимошенко стверджували, що у цій квартирі зараз проживає мати Юлії Володимирівни. Чим викликали великий сумнів у журналістської гвардії: попри те, що квартира і відремонтована, умови життя все ж не назвеш гідними матері екс-прем'єрки.

Валентина Кащенко теж спочатку стверджувала, що у квартирі зараз живе мати Юлії Володимирівни. Однак потім додала: "Ну, є вона (мати Тимошенко) там, в основному".

Без шансу на Тимошенко

У Дніпропетровському Національному університеті Тимошенко зустрічали студенти з символікою її блоку. Під гучне скандування "Юля!" Тимошенко пішла в деканат. Всі подальші її розмови зі своїми колишніми викладачами, з ректором і деканом університету були приватними.

"Я хочу особисто поспілкуватись з моїми колишніми викладачами", - пояснила Тимошенко. А перед тим своїм колишнім наставникам повідомила: "Якби я не хотіла нічого змінити, я, мабуть, стала б золотим політиком".

А у коридорі однокурсник Тимошенко і екс-голова Ощадбанку України Микола Суганяка розповідав, як Тимошенко розчарувала багатьох студентів університету. "Вона була симпатичною дівчиною, але рано вийшла заміж, тим самим позбавивши шансу багатьох інших. Багато за нею шкодували".

Чи був сам Суганяка серед цих розчарованих, однокурсник Тимошенко не сказав, жартома ухилившись від відповіді: "Моя дружина вчилась у цьому ж університеті. Уявляєте, якщо вона таке прочитає?!"

"5 дівчат серед усього потоку були помітні. І вона була серед них. Я тоді дискотеки організовував. У нас була своя дискотека, дискотека економічного факультету – дискотека "РІФФ". Ми проводили дискотеки і тут на першому поверсі, і в аудиторіях, і в гуртожитку. Тимошенко на них ходила".

Але загалом, за визначенням Суганяки, "вона була нормальною симпатичною дівчинкою і нічого такого експресивного і надзвичайного за нею не водилось".

А от вчитель систем управління Сергій Кучеренко Тимошенко у студентстві не пам'ятає. "Як студентку я її зовсім не пам'ятаю. Ви собі уявіть, це було так давно". А Юрій Карцев, викладач політекономії, який Тимошенко пам'ятає добре, додає, що "у кожній групі через нас проходять по 200 студентів. І в кожній групі десь з десяток Юлій Володимирівн сидить!"

"А я її запам'ятав тоді, коли вона прийшла до мене з подругою. І попросили фотографію для випускного планшету такого, де всі є. І ось вони в мене попросили останню фотографію. І я там опинився", - розповів Карцев.

А Тимошенко між тим повчала студентів не списувати, бо це не модно, і ставити перед собою нездійсненні цілі. "Ви повинні ставити перед собою максимально нездійсненні ідеї. Якщо ви поставите дуже високу ціль і пройдете дві третіх шляху, то вважайте, що ваше життя склалося".

Як стати Кашпіровським

Розмова зі студентами продовжилась у Палаці Юнацтва ДНУ. Там Тимошенко просвітила студентів про нововведення у Конституцію і пояснила, що "ви можете з політиками робити все. Ви можете їх знімати, призначати. Ви можете ними керувати, не доторкаючись до них руками. На відстані, як Кашпіровський. Коли ми стояли на Майдані, політики у своїх кабінетах змінювались просто на очах".

Відчувалось, що вона хоче сподобатись. Неодноразово повторювала, що хоче чути запитання студентів, а не промови викладачів, жартувала і розповідала про свої мрії.

"Вони були різними. Іноді – успішно здати іспити. Іноді була мрія один день не піти на навчання, на пари, і день відпочити. Це теж нормально. Нічого страшного у цьому нема, якщо потім успішно здати іспити. У мене ще була мрія як у кожної нормальної дівчини, одружитись з тим хлопцем, якого я кохала. Це мій чоловік".

Тимошенко розповіла, що вона вийшла заміж у 18 років, і що "це було справжнє кохання". Але пізніше додала, що "у нас не було 10 копійок, щоб купити дитині сік. Ми обоє були студентами".

"Хто з вас є членами "Батьківщини?" - запитала раптом Тимошенко. З 250-300 студентів руки підняли приблизно 30-40 (можливо, цифри наведені не точно, але співвідношення є таким).

"А хто хоче вступити в партію "Батьківщина?" - продовжувала Тимошенко. Руки підняли ще з десь 20 студентів. Тоді я хочу ще більше відповісти на запитання" - заявила Тимошенко. І наприкінці виступу додала: "Моя команда – це ваша команда. І краще відстояти ваші інтереси навряд чи хтось зможе".

Команда КВН-ДНУ подарувала Тимошенко книгу, на якій на сторінці подяки "на першому місці Тимошенко, на сьомому – Пінчук. Сподіваюсь, ви не відмовитесь від подарунку", - сказав виступаючий, і Тимошенко, засміявшись, взяла книгу.

Студенти слухали Тимошенко уважно. Ще коли вона виходила з Дніпропетровського університету, студенти їй навздогін напівпошепки кинули "подумайте про стипендії!"

У Будинку Юнацтва на розмови Тимошенко про зняття обвинувачень з неї Верховним Судом студенти реагували питанням: "А як стосовно Болонської системи? А як стосовно збільшення стипендій?" Але її виступ слухали. На балконах висіли прапори "Батьківщини", а в холі – великий портрет Тимошенко та дошка, заклеєна вже згаданими рожевими наліпками.

Неодноразові репліки стосовно розпаду помаранчевої команди Тимошенко цього разу прокоментувала так: "Я не є ініціатором всіх цих процесів. Думаю, президент має тепер це зробити".

На вибори – із українським прізвищем і душею

Впродовж всього візиту Тимошенко повторювала кілька своїх чітких меседжів. І ці думки звучали всюди: і на прес-конференції, і на регіональному телебаченні та радіо, і на зустрічі зі студентами. З усього нею сказаного вимальовується доволі чітка картина.

По-перше, Тимошенко хоче, щоб Ющенко її підтримав на цих парламентських виборах. Так, як вона його підтримала на президентських. На цих виборах НСНУ і "Батьківщина" підуть паралельними колонами, щоб потім об'єднатись у парламенті. "Ющенко мені не конкурент, бо він не може балотуватись у прем'єри" і як завжди, критикує Єханурова, Порошенка, "помаранчеві клани".

Нинішню передвиборчу ситуацію вона порівнює з аналогічною президентською: за прем'єрське крісло боротимуться реально вона і Янукович (як колись Ющенко і Янукович).

По-друге, всі невдачі свого уряду Тимошенко аргументує фіктивним ВВП, реальним експортом-імпортом тощо. Тимошенко стверджує, що "доходи до бюджету зросли на 70%! Це – рекорд Гіннеса!" Президент про це, за словами екс-прем'єрки, знав, але "коли треба було звільнити прем'єр-міністра по політичним мотивам, то це просто на хвилинку забулось".

По-третє, Тимошенко активно взялась за відбілювання свого іміджу: на кожній зустрічі вона розповідала про 46 суддів Верховного суду, які зняли з неї і сім'ї всі обвинувачення. При цьому Тимошенко завжди наголошує, що питання про фальсифікацію виборів розглядали 20 суддів.

Крім того, Тимошенко аргументує свою політику боротьбою з кланами. А свою відставку – тим, що її плани реформування країни дуже сильно вдарили б по їх інтересам.

Тимошенко намагається давати аргументацію на всі закиди її опонентів. І навіть питання свого походження вона прояснила в прямому ефірі "9 каналу": "Моя мама українка. Наші корні ідуть до козацького роду".

Але батько Тимошенко "по своїй лінії до 100 коліна латиш". Справжнє дівоче прізвище Тимошенко – Грігяс. Але в період комуністичного режиму, на фоні репресій, буква "с" в кінці слова була замінена на "н". Таким чином, Тимошенко стала Грігян. Але все своє життя Тимошенко прожила на Україні. Відтак вважає себе справжньою українкою.

Фото автора

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді