Тимошенко дарує серце і бореться з промиванням мозку

Четвер, 8 грудня 2005, 02:05

З'їзд Блоку Юлії Тимошенко для участі у попередніх парламентських виборах був лише в одному схожий на нинішній – лідер півтори години виступала без папірця. У 2001 році зібрання проходило у будинку культури КПІ, по якому гуляли протяги холоднючого повітря та люди з переляканими обличчями. Делегати сиділи у залі прямо в шубах та фуфайках, не роздягаючись, а в руках тримали саморобні транспаранти.

Зараз з'їзд був високотехнологічним шоу, за організацію якого взявся батько "Таврійських ігор" Микола Баграєв. Його провели у найдорожчому залі держави – палаці "Україна". Деякі делегати мали на руках годинники вартістю, еквівалентною таким же недешевим автомобілям, на яких вони прибули.

Юлія Тимошенко вдягнула визнані світові бренди. Фото Анни Андрієвської

У 2001 брюнетка Юлія Тимошенко прийшла на зібрання у звичайному сірому костюмі та білій сорочці з розкладеним коміром. У 2005 блондинка Юлія Тимошенко вдягнула улюблений наряд від Yves Saint Laurent Rive Gauche, туфлі Dolce & Gabbana та пояс Prada.

У 2001 дочка Тимошенко навчалася в Лондоні, а чоловік чи то сидів у СІЗО, чи то був у бігах. Зараз вони з шістнадцятого ряду палацу "України" вичитували в дизайні сцени своє прізвище.

Олександр і Євгенія Тимошенки впізнали знайоме слово на букву "Т". Фото Анни Андрієвської

На відміну від бідного 2001, у 2005 році БЮТ розробив свій власний стиль – червоне серце на білому фоні та чорні літери. "Це кольорова гамма української вишиванки", - вирішила пояснити Тимошенко. Кожному учаснику роздали по шарфу, футболці та прапорцю. На сцені встановили величезні екрани. В кінці з'їзду в залі запалали бенгальські вогні, а на голови делегатам полетіли повітряні кульки. Все це розкіш, про яку чотири роки тому керівник штабу Тимошенко Олександр Турчинов міг тільки мріяти. Життя змінюється на краще.

Тимошенко обрала західну стилістику з'їзду – у всьому, від появи лідера на сцені до приходу деяких вождів БЮТ разом з дружинами. Трапився лише один конфуз. Хтось "добрий" вирішив пустити повну версію гімну України. І наскільки радісно Тимошенко проспівала перший куплет, то настільки ж із суворим обличчям вона тримала стиснутими губи під час другого.

Для Михайла Бродського з'їзд став сімейним святом. Фото Анни Андрієвської

...Як і для Олександра Турчинова. Фото Анни Андрієвської

Олександр Тимошенко збирає фото своєї дружини. Фото Анни Андрієвської

Виступ Тимошенко почала із заряду оптимізму: "Коли під палацом "Україна" зібралися люди за бутилкою пива, готуючи провокації, я зрозуміла, що наші опоненти в курсі... Всі знають, в тому числі й наші конкуренти, що ми переможно крокуємо до влади! Тому що наші помисли чисті!"

Далі Тимошенко вирішила познущатися з Ющенка: "Студенти кажуть, що на цих виборах ми змушені обирати не ідеологію, а між руками, які нічого не крали, і мізками, які ніколи не думали". При цьому Тимошенко послалася, що це фраза з абстрактного "інтернету", який вона вирішила "почитати" перед з’їздом. Хоча насправді порадити їй вставити таку репліку в промову могли небагато людей: наприклад, Михайло Бродський або Олег Медведєв.

Власне, на цьому весела частина закінчилася, і почалася промова Тимошенко про ідеологію її блоку, яка називається "солідаризм" і на підставі якої БЮТом готується програма з романтичним заголовком "Ідеальна Україна".

Тимошенко пообіцяла:

- стипендію студентам на рівні прожиткового мінімуму – 423 гривні на місяць

- допомогу інвалідам від держави мінімум 1 500 гривень на місяць

- пенсійну реформу, щоб люди протягом всього життя відкладали собі на пенсію скільки забажають.

Також Тимошенко пообіцяла:

- пріоритетом номер один буде моральність і духовність, а діти будуть отримувати "добру духовну освіту"

- "прибрати насилля з життя людей", зменшити кримінальне покарання з боку держави

- боротися з нерівністю дітей від народження шляхом надання бідним грошей на освіту.

Крім того, Тимошенко пообіцяла:

- проводити референдуми щодо важливих питань ("Референдуми у нас будуть такою ж звичайною подією, як дихати чистим повітрям", - пообіцяла Тимошенко)

- перейти до обрання суддів громадою, введення права відкликання судді

- позбавити президента права призначати голів суду, і передати цю функцію колегії суддів

- ліквідувати мито за звернення до суду, запровадити безкоштовне надання адвоката

- залучати людей до розробки стратегії України шляхом інтернет-спілкування та голосування

- запровадити проект "Електронна демократія", який дозволить людям через інтернет надавати БЮТ пропозицій до законів.

Під час виступу Тимошенко делегати із захопленням слухали Томенка. Фото Анни Андрієвської

Тимошенко гарантувала:

- право парламентської опозиції призначати Рахункову палату, об’єднавши її з Контрольно-ревізійним управлінням

- право парламентської опозиції призначати генпрокурора

- право парламентської опозиції на керівництво комітетами Верховної Ради

- право працівника на достатню зарплату, частину прибутку підприємства та дрібну акцію.

Ще Тимошенко обіцяла:

- податкову реформу і скасування ПДВ

- доступне житло

- створення бізнесу умов для взяття кредитів під 5% річних ("Тому ми запросимо у фракцію найбільших банкірів в якості консультантів", - пояснила Тимошенко майбутню появу у списку деяких мільйонерів)

- євроінтеграцію ("Шлях України лежить до ЄС і ми будемо його гідними учасниками, як тільки почнемо відповідати умовам, а Європа зможе відкрити нам двері")

- дружбу з усіма сусідами

Тимошенко збирається проводити:

- енергонезалежність України, перехід теплоелектростанцій з газу на вугілля

- побудову нових нафто- і газових магістралей ("Якщо ми це зробимо, ми будемо найвпливовішою державою у світі!", - відчеканила вона)

- реформування сільського господарства.

Тимошенко пригрозила:

- повторною приватизацією ("Коли ми прийдемо до влади, ми продовжимо перегляд об’єктів нечесної приватизації", - сказала вона і зірвала найбурхливіші оплески зали).

Микола Баграєв більше ходив, ніж сидів. Фото Анни Андрієвської

Комплект обіцянок Тимошенко інколи виходив за межі, бо вона торкалася компетенції президента, який і після політреформи залишить владу за собою. Наприклад, право формувати зовнішню політику.

Був у виступі ще один момент, коли Тимошенко вирішила скласти конкуренцію Ющенку. Стосувалося це дивного бачення ними ролі журналістів. Як відомо, на з'їзді "Нашої України" у липні Ющенко спочатку поскаржився, що "ми не отримали національного інформаційного простору", потім пообіцяв, що "жулики скоро покинуть українське телебачення, й там буде наведений державний порядок", а в кінці пригрозив "випестувати спеціальну касту українських журналістів – гордих, чесних, сміливих".

Інтонації Тимошенко були більш різкими. А брови журналіста Андрія Шевченка, який тепер є п’ятим номером списку БЮТ і який слухав промову із зали, з кожним новим її реченням долали один сантиметр вгору до чуба. Схоже, багато з почутого і для нього стало новиною. Отже, на з'їзді у середу Тимошенко заявила дослівно таке:

"Багато чого в нашому житті залежить від того, як виглядають засоби масової інформації. Давайте зрозуміємо, що і в світі, і в Україні іде глибока промивка свідомості людей, глибока промивка нашого відчуття, як виглядає життя! Це є одним з найважливіших пріоритетів – зробити інформацію адекватною, яка не руйнує моральності людини і відчуття, яким є світ.

Промивка мозків може зруйнувати будь-яку духовність! Тому ми велику увагу віддаємо цьому питанню. І для нас є абсолютно однаково, хто формує неадекватну інформаційну політику – або влада, або політизований капітал.

ЗМІ не можуть бути тільки бізнесом! Очистити їх, зробити їх такими, як потрібно людям – можна! Для цього ми хочемо, щоб володіли ЗМІ не влада і не політизований капітал, а суспільство або журналісти.

І ми зробимо систему фінансово-організаційної незалежності ЗМІ. Але водночас, надаючи можливість будувати чесне інформаційне поле журналістам, ми побудуємо гарну систему відповідальності за кожне неправдиве слово.

І ми зробимо так, що система відповідальності буде закладена в процедурі судового розгляду на захист честі та гідності кожної людини. У нас три дні буде іти на те, що якщо когось образили або сказали неправдиве слово – щоб людина за три дні отримала в суді справедливе і вірне рішення.

Якщо ми припинимо маніпулювати свідомістю, ми зможемо більш якісно будувати наше життя!", - сказала Тимошенко і викликала величезне нерозуміння у автора цих рядків.

По закінченню виступу Тимошенко приступила до головної дії у цей день – презентації десятки БЮТ. Власне, зранку в середу відбувся перший етап міжпартійного з'їзду, знову в закритому режимі, й у підсумку було визначено людей, з якими асоціюватиметься ця політична сила на виборах-2006:

  1. Юлія Тимошенко, екс-прем'єр, лідер партії "Батьківщина"
  2. Олександр Турчинов, екс-голова СБУ
  3. Микола Томенко, екс-віце-прем'єр
  4. Василь Онопенко, лідер Української соціал-демократичної партії
  5. Андрій Шевченко, журналіст
  6. Левко Лук’яненко, народний депутат
  7. Григорій Омельченко, народний депутат
  8. Віталій Куріло, ректор Луганського національного педагогічного університету
  9. Микола Петрук, командувач сухопутних військ Збройних сил України
  10. Євген Суслов, мер міста Сквира

Найбільшим сюрпризом стала поява у першій п’ятірці екс-віце-президента НТКУ Андрія Шевченка. Навіть після початку з'їзду на його обличчі читалася розгубленість. Людина, виштовхнута у політику самим Віктором Ющенком, який спочатку оголосив конкурс на кращий проект перетворення УТ-1 в громадське телебачення, де Андрій опинився серед переможців – але у підсумку національну компанію очолив інший чоловік, Віталій Докаленко з "Тонісу". Можливо, розгадка всієї цієї історії в тому, що минулої суботи 61 номером "Нашої України" опинився власник цього телеканалу Володимир Костерін.

Втіхою для Шевченка може бути те, що він впевнено переміг у заочній конкуренції з прес-секретарем Ющенка Іриною Геращенко, яка також багато зробила, щоб він не очолив УТ-1. Як відомо, речник президента була поставлена аж на 93 місце в списку "Нашої України".

Шевченко пояснив, що іде в БЮТ з метою повернення в Національну телекомпанію: "Я отримав чітку пропозицію від Тимошенко, яка сказала, що вона та її політична сила готова стояти за суспільне мовлення і відповідним чином діяти в парламенті".

Привнесення Шевченка в список було важливим для Тимошенко як спроба вплинути на інтелектуальну частину електорату, на представників громадянського суспільства, які часто списують БЮТ до виразника інтересів маргінесу.

Із-за спини старших товаришів виходить Євген Суслов. Фото Анни Андрієвської

Восьмий номер списку – луганський ректор – має бути сигналом східній Україні. Десятка списку – 24-річний мер, наймолодшій в Україні – покликаний показати, що БЮТ спирається на молодь і нове пострадянське покоління.

Між цими двома політичними дебютантами стоїть командуючий сухопутними військами Петрук. Крім спроби загравання з військовим ресурсом, цей жест також є подякою за роль під час помаранчевої революції. Правду розкрила сама Тимошенко під час з'їзду.

"Коли Кучма і його оточення віддали команду роздати зброю внутрішнім військам МВС і рухатись на Київ, я сказала на Майдані, щоб жінки та діти пішли звідти, а залишилися тільки чоловіки. Після цього я поїхала до тих генералів, які були готові стати на захист народу України зі зброєю. І ця людина (Тимошенко вказала на Петрука) підняла трубку і зателефонувала до одного з керівників МВС. Він сказав, що якщо внутрішні війська хоч на один кілометр просунуться до Майдану, 62% армії по всій території України піднімуться на захист народу", - заявила Тимошенко.

Які вагони будуть тягнути ці десять паровозів, стане відомо після другого етапу міжпартійного з'їзду, що запланований на 17 грудня. Саме тоді буде визначено весь список БЮТ на виборах-2006.

Поки триває боротьба колишніх і дуже колишніх кучмістів за місця в майбутньому парламенті. В зоні ризику знаходяться Олександр Волков, Олександр Задорожній, Петро Диминський та Олександр Фельдман. Хоча, судячи із відповіді Тимошенко на прес-конференції, усі вони отримають позиції у списку. І зовсім немає ризику для Богдана Губського або Сергія Осики.

Богдан Губський освоївся зі зміною кольору шарфику. Рік тому він носив біло-блакитний

Несподівано на з'їзді БЮТ були помічені брати-банкіри Буряки. Власники "Брокбізнесбанку", старший Сергій – кум Віктора Ющенка. Це, слід розуміти, і є ті самі "консультанти", яких Тимошенко обіцяла взяти до блоку.

Буряк-молодший (в окулярах), Васадзе, Буряк-старший (в окулярах) і Сігал. Всі депутати з великим досвідом підтримки Кучми. Фото Анни Андрієвської

Зате, схоже, стала зрозуміла доля Михайла Бродського. "Я не йду до парламенту на знак протесту, тому що туди балотується Ахметов!", - заявив він перед початком з'їзду. Насправді ж він просто поведе блок Тимошенко на вибори до Київської міської ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді