Тимошенко в провінції: "Коли з одного боку Янукович, а з іншого – Порошенко, то хочеться в космос злетіти"

Понеділок, 20 лютого 2006, 10:00

У політичній тусовці складно знайти людей, які серйозно б сприймали заяви Юлії Тимошенко про намір посісти перше місце на виборах. Навіть у самій команді екс-прем'єра в це вірить в кращому випадку кожен десятий. Але головне, що в числі цих людей сама лідерка БЮТ. Вона знає рецепт і хоче ризикнути.

Заради цього Тимошенко придбала чоботи на високій платформі та теплові рефлектори. Вона вірить, що знову спрацюють головні механізми, застосовані під час двох успішних кампаній 2002 та 2004 років.

Коли в день минулих парламентських виборів "Українська правда" запитала в Тимошенко про найбільш успішну політтехнологію тієї кампанії, вона відповіла: "Дуже серйозне значення мали поїздки регіонами. Особисті зустрічі завжди стояли на першому місці за ступенем впливу на рейтинг".

Зараз Тимошенко робить так само, як і два, і чотири роки тому. Зранку сідає в "Тойоту Камрі", слідом - джип з охороною й особистим фотографом. Вони їдуть або до аеропорту, де замовлено невеликий чартерний літак на вісім чоловік, або прямо в прилеглий до Києва регіон. Протягом дня відбувається від одного до чотирьох мітингів.

Наприкінці минулого тижня разом із Тимошенко до Чернігівської області попрямував і кореспондент "Української правди", щоб зрозуміти, як функціонує її головна пропагандистська машина.

Як би не лютували морози, Тимошенко не пішла б у зали, а виступала б на вілньому повітрі. Це створює атмосферу Майдану, який став її ідеологічним кодексом.

Наявність великих грошей у штабі Тимошенко відчувається за організацією процесу. Тепер у неї є фірмовий стиль – "серце" – який застосовується за тією ж схемою, як і під час виборів Ющенка. Тільки замість помаранчевого - все біле.

Інколи це набуває незграбних форм: штаби, демонструючи бурхливу діяльність, вздовж напрямку руху Тимошенко вивісили білі стрічки.

І їдете ви лісом, а на деревах вас зустрічає цей агітаційний поліетилен, який зливається зі снігом.

За схемою Майдану, серед прихильників штаби Тимошенко поширюють фірмові аксесуари. Шарфики відривають із руками. Білі шапки-вушанки з червоним серцем роблять бабусь схожими на активісток червоного хреста.

Якщо на минулих парламентських виборах Тимошенко виступала на постаментах пам’ятників, то тепер у неї є мобільні сцени, які монтуються перед приїздом лідерки БЮТ. Аналогічна інфраструктура супроводжувала Ющенка під час останньої президентської кампанії.

Ще кидається у вічі, що навколо Тимошенко немає нездорової опіки з боку власного оточення, як це трапилося з Ющенком, коли до лідера "Нашої України" у прямому сенсі цього слова було не підступитися. Тимошенко супроводжує лише охорона, помічник та кілька відповідальних за виборчу кампанію в регіоні.

Передвиборчі "майдани" Тимошенко відбуваються за будь-якої погоди – і це єдиний фаворит нинішніх виборів, який не просто проводить зустрічі на морозі, але і робить це без пижикової шапки на голові.

Це – героїзм, але у нього є одна хитрість – біля Тимошенко на сцені встановлюють обігрівачі, які маскують гірляндами з повітряних кульок. І якщо температура мінус п’ятнадцять, то біля Тимошенко – плюс п’ять.

Мітинг в Ніжині. У правому нижньому кутку та за трибуною - обігрівачі (Всі фото Олександра Прокопенка)

Вулиця дозволяє не обмежувати число присутніх на мітингу. Але виступ на майдані має ще одну позитивну перевагу, на відміну від промов у залах – холод знижує бажання в аудиторії вступати в дискусію.

Однак ці нюанси не перекреслюють заслуг екс-прем'єрки, яка має найкращі в країні ораторські таланти, силу волі вистоювати багатогодинні мітинги й здатність виступати без шпаргалки.

Тимошенко на мітингу – це час, коли вона не обмежує себе у епітетах на адресу ворогів. Вона розпалюється і у експромтах інколи переходить межу – як коректності, так і перебільшень реальних фактів.

Наприклад, слова "монстр" на адресу Януковича або фраза, що Пінчук придбав НЗФ "за декілька мільйонів гривень, а коштує він п’ять мільярдів доларів". Тут є дві неправди – за завод було сплачено 80 мільйонів, а реальна його ціна – до мільярда доларів.

Але несподіванки у виступі Тимошенко трапляються тільки в межах системи її промов. Спіч покликаний надати ситуації максимального драматизму та створити імідж лідерки БЮТ на виборах-2006: "Юлія Тимошенко – це екс-прем'єр, скинута кланами навколо Ющенка, які змовилися з кланами Кучми". При цьому вона дуже мало говорить про те, як сама бачить розвиток країни і якими методами досягатиме поставлених цілей.

Виступ Тимошенко складається з набору продуманих тез, які перекочовують з мітингу в мітинг, із міста в місто, від вуха до вуха.

Теза перша: Ющенко не хотів призначати її прем’єром, але був змушений

Тимошенко підкреслює, що клани навколо Ющенка ніколи не хотіли бачити її на чолі уряду, і тільки під тиском вулиці президент пішов на цей крок:

"Після перемоги президента його оточення місяць думало, як не призначати мене прем’єром. Більше місяця вони вели переговори про те, що я маю поступитися цим кріслом для Петра Порошенка.

Але після того, як Віктор Ющенко вийшов на Майдан на свою інавгурацію, то він зрозумів, що йому не вдасться позбутися нашої команди. І вони винесли соломонове рішення: пропустити мене на кілька місяців прем’єром, а одночасно створити другий потужний уряд у Раді національної безпеки. Вони називали мене популісткою, комуністкою. А вас вони розглядали за залишковим принципом, що якісь крихти впадуть вам з їх столу".

Теза друга. Команда Ющенка хотіла компромісу з Кучмою

На самому початку мітингу Тимошенко повідомляє, що в навколо Ющенка було дві групи. І якщо вона готова була боротися з оточенням Кучми, то Порошенко пішов із ними на компроміс.

"Наша команда біля президента хотіла вирвати клики кланам, не дати їм обрости м’ясом. Але була друга група, яка зробила тіньову амністію Кучмі та його кланам. Пропонували цей шлях три людини – Безсмертний, Порошенко і Мартиненко. Там же були Червоненко, Жванія та Третьяков – ви всіх їх добре знаєте.

І було обрано концепцію, про яку на Майдані ніхто не домовлявся. Уже через місяць старі та нові клани разом снідали та обідали, а через півроку призначали нових членів уряду. Безсмертний розробив меморандум Ющенка-Януковича, за яким звільнили всіх людей з тюрем, залишили кланам усі ЗМІ.

Чи погано, що помаранчева команда розділилася? Розумієте, ці люди (навколо Ющенка) змінитися вже не зможуть, їх інакше мама виховувала. Вони мають піти з політики і займатися хоч бізнесом, хоч чим завгодно".

Теза третя. Єхануров – людина Кучми

Не менш активно Тимошенко наголошує, що чинний прем’єр є результатом домовленості "старих та нових кланів".

"Коли прем’єром затвердили Єханурова, Кучма вийшов на телебачення, обтряхнувся, розцілував його з ніг до голови. Я вам чесно кажу – Кучма мене так ніколи не цілував.

Єхануров був і залишається ставлеником людей Кучми. Наприклад, у Борисполі було виділено тисячі гектарів Пінчуку. Так Єхануров своїм власним підписом доручив закрити окремі кримінальні справи та, більше того, віддати Пінчуку державний кредит у 250 мільйонів, виділений урядом Японії".

Теза четверта. Газові зради

Тимошенко, на відміну від влади, може підібрати зрозумілі слова у темі газових угод.

"Компанію "РосУкрЕнерго" ввели на українських ринок, щоб, коли під ціною газу, яка на 50-60 доларів вище світових, наші підприємства почнуть падати, було кому їх підбирати. Такі угоди підписують тільки, коли всіх учасників домовленостей тримають на гачках. І коли ви відмовляєте, вам пред’являють рахунок. (...) Якби ці газові угоди підписав Янукович в 2004 році, то на яких би вилах його винесли зі свого крісла патріоти?!

Треба скасувати всю цю підписану навколо газу макулатуру з Росією, і хай вона іде до Стокгольму. (...) Ми зможемо побудувати нормальні стосунки з Росією, але не тому, що будемо здавати Україну, а тому, що ми знаємо, в чому Росія залежить від нас".

Ще Тимошенко зізналася, що це вона організовувала витоки в пресу таємних газових договорів: "Ми їх знаходили підпільними шляхами і друкували в газетах".

Теза п`ята. Тимошенко наїжджає на Луценка

На виборах-2002 Тимошенко переманювала електорат опозиційних соратників однією фразою: "Якщо ви не хочете голосувати за мене, то голосуйте за "Нашу Україну" або Соціалістичну партію, бо ми з ними схожі".

Зараз її виступи кардинально відрізняються – вона агітує проти всіх, крім себе. І несподівано під вогонь окрім ющенківців потрапили соціалісти.

Можливо, це пояснюється специфікою чернігівського регіону, де завдяки Рудьковському в Мороза потужні позиції, а в самої Тимошенко – слабкий штаб.

"Ви бачите, прийшла на посаду міністра внутрішніх справ людина, яка дарувала Кучмі лапті. Це – почесна справа, але ж де бандити в тюрмах? Де Кучма, де вся його камарілья? Де фальсифікатори виборів?

І коли міністр внутрішніх справ говорить, що ми передаємо документи в прокуратуру, то це розмови для дітей. МВС має всі можливості, і коли говорять, що їх немає – то це свідчить, що відбуваються політичні домовленості.

Коли я стала прем’єр-міністром, то призначила у нову владу двох людей – Турчинова і представницю Соціалістичної партії Семенюк. Я думала, що вона є надійною людиною. У мене до неї є питання: де повернуті державі підприємства?"

Теза шоста. Кучма перебуває на свободі

Попри нелюбов до Порошенка, головні антигерої промов Тимошенко – це Кучма і Янукович.

"Кучма не просто перебуває на волі. Я скасувала постанову попереднього Кабінету міністрів про виділення Кучмі державної дачі, утримання з бюджету його слуг, лікарів та охорони, безкоштовного оздоровлення за кордоном. У мене питання: чому він не у в’язниці сидить, а на державній дачі живе? І це теж треба запитати у Міністерства внутрішніх справ".

Теза сьома. Тимошенко - за перебудову інформаційного ринку

Під час виступів лідерка БЮТ також зізнається у ще одній програмі відносню вчорашніх олігархів, яку вона не встигла розпочати.

"Моїми планами при владі було віддалити засоби масової інформації від кланів на чолі з їх батьком Кучмою. Зараз в Україні збереглася та сама інформаційна політика, коли ви навіть півправди не знаєте. І коли зараз Петя Порошенко "5 канал" звернув у бараній ріг, то я б хотіла їх захистити".

Теза восьма. "Наша Україна" об'єднається з Януковичем

Одна з ключових антирекламних тез на мітингах Тимошенко – це пряма апеляція до Майдану, коли вона попереджує, що "Наша Україна" піде на союз з Януковичем

"Безсмертний, Порошенко, Жванія, Мартиненко, Третьяков, Червоненко – от це реальні керівники "Нашої України". Це вони розвалили помаранчеву команду. Якщо ці люди потраплять до парламенту, я даю мінімум 50 відсотків, що вони будуть створювати коаліцію між "Нашою Україною" і Януковичем. Але я гарантую, що наш блок з Януковичем ніколи не об'єднається".

Теза дев`ята. Не голосуйте за дрібні партії

Ще одна антиреклама від Тимошенко спрямована на опозиційні напівмаргінальні структури, які не подолають тривідсотковий бар’єр, але сумарно наберуть п’ятнадцять-двадцять процентів. В цьому ряді вона згадує і партію "Еко плюс 25", створену "Індустріальним союзом Донбасу", який зараз надто регулярно обмінюється думками з лідеркою БЮТ.

"Чому в нас на цих виборах до Верховної Ради така висока кількість учасників – 45? Бо після президентських виборів в Україні з'явилося багато розчарованих людей. І політтехнологи розробили партій на всі смаки, і туди, як сачком, клани збиратимуть голоси. Пам’ятаєте, колись було озиме покоління, яке фінансував Пінчук? Зараз вони перейменувалися у "Віче". Те ж саме – партія "Еко плюс 25"...

Не розпорошуйте голоси – якщо ви підтримаєте ці симпатичні партії, то до парламенту вони все одно не потраплять, а ваші голоси розподіляться між Партією регіонів, СДПУ(о) і КПУ".

Теза десята. Про другі президентські вибори

Оскільки головний натхненник Тимошенко – це Майдан, то парламентські вибори слід зробити його продовженням. Для цього треба поставити знак рівності між кампаніями 2004 та 2006 років. На доказ своєї правоти Тимошенко згадує політреформу.

"Коли під час революції Кучма уже думав, через який кордон тікати з України, в парламенті проголосували політреформу. Коли я казала президенту не робити цього, він сказав: "Да чого ти така радикальна?! Ну, через півроку скасуємо її!" Але не вийшло, і я б радила президенту позбутися таких радників. Бо після цих змін у нас фактично відбуваються другі президентські вибори. І на цих виборах конкуруємо тільки ми вдвох – я і Янукович".

Теза одинадцята. Проти Януковича

У декого може скластися враження, що найбільше Тимошенко б'є по помаранчевих. Насправді лідеру донецьких дістається не менше.

"Янукович розбухає від рейтингів не тому, що навчився читати і писати... Це помаранчева команда виростила такого монстра.

У Партії регіонів давно керівник не Янукович, а Ринат Ахметов, який перебрав реальну владу. Три тижні тому Янукович заявив, що Ахметова висуватиме на прем’єр-міністра. У нас що, вже край життя, кінець розуміння. Янукович і ця команда – це просто страшно...

Нас і Януковича відрізняє одне – ми вісім років боремося за роз'єднання політики і бізнесу, а в разі перемоги Партії регіонів у нас буде один великий клан, де один департамент буде Верховною Радою, інший – Кабінетом міністрів, а всю Україну використовуватимуть як акціонерне товариство закритого типу.

У списку Януковича не просто судимі люди, але й ті, кого розшукують у кримінальних справах, хто вбивав... Їх Луценко оголошував, але ж чому тільки оголошував, але не бере? Треба опублікувати всіх, хто іде на вибори з кримінальним минулим – кого судили за вбивства, за зняття шапок, за зґвалтування. Ми вийдемо з ініціативою, щоб Луценко їх всіх опублікував".

Теза дванадцята. Янукович і НАТО

Хоча електорат Тимошенко і Януковича не перетинається, вона намагається вибити у нього один із козирів.

"Янукович повісив собі на шию табличку "Анти-НАТО". Я підняла в Кабміні всі документи, які він підписав за часів прем’єрства, і які ведуть Україну до НАТО. Навіщо ж ти таке говориш? Або подивіться, як його фракція голосувала за відсилку військ до Іраку. Янукович буде як Кучма, один в один, і з Росією, і з Заходом".

Теза тринадцята. Перші кроки на посаді прем’єра

Тимошенко обіцяє у разі повернення працювати на простих людей. Гроші ж для цього нададуть... її вороги.

"Перше, за що я візьмуся – це наповнення бюджету. І я почну притопляти жирок у певного середовища. Гроші на повернення внесків до Ощадбанку, погашення державних лотерей СРСР можна взяти тільки одним шляхом: дооцінки всієї приватизованої власності, яка була вкрадена. А то найкращі заводи приватизували, а інші – нехай ідуть на металобрухт".

Теза чотирнадцята. Я – не проти Ющенка

Попри критику, яка домінує у промовах Тимошенко, вона намагається підкреслити, що залишається союзницею Ющенка. Наскільки це переконливо після всього сказаного – судіть самі.

"На багатьох мітингах я чую питання: як розірвати серце між мною і Віктором Андрійовичем? Відповідь проста: ми не конкуруємо на цих виборах, президента ми обрали на п’ять років. Президент країни і партія "Наша Україна" – це не одне і теж саме.

Але я хочу, щоб якнайменше порошенків, безсмертних, третьякових і мартиненок було в парламенті. Я б мріяла провести таку кількість депутатів, щоб не треба було ідіотських компромісів: "Ви мені залиште потік у Мінтрансі, а я проголосую за закон про захист дітей війни". Але коли з одного боку коаліція з Януковичем, а з іншого – коаліція з Порошенком, то хочеться в космос злетіти".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді