Коли Тимошенко прийде до Ющенка, варто зазирнути до шафи - чи не ховається там Янукович?

Вівторок, 28 березня 2006, 02:26

У ніч, коли вся країна рахувала голоси, в автора цих рядків збулася маленька журналістська мрія – нарешті вдалося побачити людину, яку дуже давно шукав.

Це американський політтехнолог Віктора Януковича та Рината Ахметова, якого звати Пол Манафорт. Він має на зріст десь 1 метр 85 сантиметрів, говорить тихим голосом та носить синій костюм. Особисто познайомитися з ним поки не вдалося, зате пощастило побачити специфіку його роботи.

Близько другої ночі з 26 на 27 березня в кінотеатрі "Зоряний", який досі є резиденцією Януковича, відбувся брифінг керівника штабу Партії регіонів Василя Джарти. Його заява не дуже відрізнялася від усього сказаного донецькими, які вирішили загравати з Ющенком: "Помаранчева коаліція себе уже показала. Народ більше не хоче такої влади!".

Виступ тривав близько п’яти хвилин і дослівно повторював заяву Януковича, яка пролунала тут само годину тому. Після цього Джарти у супроводі американських порадників зник за дверима, які відразу ж зсередини закрилися на ключ. Але охорона прогавила журналіста "Української правди", за що ми їй вдячні – бо таким чином вдалося стати свідком цікавого діалогу донецького начальника і американських консультантів.

"Пол каже, що ви трималися молодцем", - сказав Василю Джарти перекладач Манафорта. "Я зробив все, як ви казали!", - запевнив його Джарти. "У вас зараз включення на каналі "Інтер", ви можете сказати те ж саме", - порадив Манафорт Джарти. І тут в розмову втрутився український помічник Джарти, який сказав убивчу фразу: "Ну, якщо Пол скаже, ми можемо врегулювати з "Інтером" запитання...".

...Ті, хто через двадцять хвилин після того дивився "Інтер", підтвердять – Джарти так само відповів: "Помаранчева влада себе уже показала. Народ більше не хоче такої влади!"

Оскільки творчий вечір Януковича у "Зоряному" обмежився його десятихвилинним виступом перед журналістами, які не мали права ставити питання, ловити у цьому закладі культури зовсім не було чого. Це розуміли навіть дівчата, які сиділи на сцені за Януковичем. Вони дивилися у монітори комп’ютерів й робили вигляд, що беруть участь у "гарячій лінії" з фіксації порушень на виборах. Насправді бідні діти здебільшого грали в пасьянс "Косынка". Вони страждали так чотирнадцять годин поспіль, і, за словами кураторів, перепрацювання їм пообіцяли компенсувати грошима.

Штаб Януковича у ніч виборів

Одним словом, відчуття підказувало, що сенсації треба шукати не в цьому місці й не зараз. І правильно підказувало, бо найцікавіше відбувалося наступного ранку в штаб-квартирі "Нашої України", що розташований у невеличкому маєтку на Подолі.

Ранок після виборів

В будинку по вулиці Спаській зібралися керівники партій-учасниць блоку Ющенка, щоб зрозуміти, що робити їм далі зі своїм третім місцем на виборах.

Хоча офіційно повідомлялося, що історична політрада блоку "Наша Україна" почалася о 10:30, Романа Безсмертного там не було. Як не було його на брифінгу для іноземних дипломатів, який на цей же час призначили в цьому ж офісі нашоукраїнців. Секретарі посольств, яких не попередили про скасування зустрічі, засмучені від'їжджали від штабу "Нашої України".

Безсмертний прибув на робоче місце о 12:00, через три хвилини по тому, як там з'явився кортеж прем'єра Юрія Єханурова. Мовчати – ось головна установка, яка була на цей день у керівників "Нашої України". Безсмертний зайшов у особняк, не вимовивши ані слова у відповідь на питання про підсумки зустрічі в президента. Тільки обличчя осявала непомітна усмішка, яка заплуталася десь у бороді.

Між тим життя в штабі "Нашої України" вирувало. Туди чомусь заїхали, наприклад, заступниця міністра внутрішніх справ Лідія Поречкіна і заступник голови Фонду держмайна Олександр Бондарь, радник Ющенка з питань мистецтв Анатолій Гайдамака та відсторонений від президента Петро Порошенко.

Уже після дванадцятої дня з'явився власник цього приміщення, Олександр Третьяков, засмучений вираз обличчя якого нагадував не найкращі часи після другого туру президентських виборів.

Третьяков розповів, чому такий сумний результат спіткав "Нашу Україну". "Від трьох до п’яти відсотків ми втратили на чергах до скриньки для голосування", - розповів він. "Люди приходили на дільницю, стояли протягом годин, лаяли владу за нездатність організувати вибори... Так і відбувався перетік до блоку Тимошенко".

Цей же ребус – що могло трапитися, що БЮТ так стрімко обійшов на фініші "Нашу Україну" – полонив думки й інших співробітників штабу.

Одна людина назвала причиною те, що на місцевих виборах партії-учасниці пішли окремо. Зокрема, промисловці та підприємці Кінаха самостійно балотувалися до 21 облради. Так блок втрачав єдність, і відбувалося розпорошення голосів.

Інший посадовець назвав слабку харизму Єханурова та відсутність його виборчого туру. Третій виявив, що західні області перейшли на бік Тимошенко після слів Ющенка, що партнерів по наступному уряду він зможе назвати "тільки через 31 день" – і галичани злякалися об'єднання "Нашої України" з Януковичем.

Тим часом політрада блоку "Наша Україна" закінчилася, і керівники партій-учасниць хутенько побігли під дощем до своїх машин.

Першим з офісу вийшов вождь Конгресу українських націоналістів Олексій Івченко, який сів у "Мерседес" S 550 найостаннішої моделі, яка випускається лише кілька місяців, і, відтак, це авто було придбано вже при новій владі. Очевидно, старий автопарк "Нафтогазу" не міг задовольнити побажання Івченка.

Новий мерседес Івченка. Куплений за рахунок державної компанії?

На питання про створення помаранчевої коаліції цей чоловік впевнено сказав: "Обов’язково!". Можна вже уявити, як Івченко і Тимошенко, які під час виборів заочно перегризли одне одному горло, тепер знову стануть командою однодумців.

Наступним зі штабу вийшов лідер Християнсько-демократичної партії Володимир Стретович, який виглядав ще більшим оптимістом: "Взято курс на помаранчеву коаліцію!"

Представник партії Кінаха, Микола Оніщук, сказав ще сильніше: "Є рішення визнати за доцільне створення помаранчевої коаліції, оскільки це відповідає позиції народу".

Здавалося, момент тріумфу Юлії Тимошенко наближався. Але насправді у цей час від неї віддалявся.

День після виборів

Можливо, цих політиків забули поставити до відома, але зранку Роман Безсмертний був викликаний на Банкову не для поздоровлення з перемогою на виборах. Він отримав від Ющенка сувору догану за те, що вступив у переговори з Тимошенко і майже погодився на її умову, за якої вона стане прем’єром, а він – спікером нового парламенту. Його дії було розцінено як песимістичні та нервово-панічні.

Рішенням Ющенка Безсмертного було усунуто від переговорів з Тимошенко. Це питання було доручено Єханурову. Другого переговірника, Романа Зварича, замінив ще один "заклятий товариш Тимошенко" Анатолій Кінах. Крім того, частиною нашоукраїнців було запущено інформацію про розпорядження місцевим штабам готуватися до повторних виборів, на яких Безсмертний більше не буде керівником штабу.

Після обіду до "Нашої України" прибули Олександр Мороз із Йосипом Вінським. Всередині вони знаходилися годину, а на виході зізналися, що пили чай з партнерами по коаліції. Крім того, лідер СПУ привіз з собою у подарунок збірку власних поезій, тому розмова пройшла на ліричних нотах.

Мороз заявив, що у них спільний погляд з "Нашою Україною" на принципи нової коаліції, але які вони – це залишатиметься секретом. Ще Мороз додав, що збирається зустрітися з Тимошенко.

На питання ж, чи буде майбутня коаліція помаранчевою, лідер СПУ відповів: "Подивимось. Ймовірно, так...". Однак у цей момент ініціативу вирішив узяти в свої руки Вінський, який додав: "Ми вважаємо, що має бути жовто-блакитна коаліція".

Далі Мороз видав невеликий секрет: "Позиція президента в тому, що коаліція має бути державною, а кольори треба відкласти".

Анатолій Кінах у своїх коментарях після наради жодним словом не згадав про Тимошенко. "Ми не будемо проводити переговори на засадах банального поділу посад. Ми повинні створювати коаліцію, що ґрунтується на загальнонаціональних цінностях. Прізвища прем’єра та спікера повинні бути консолідуючими", - прийняв Кінах форму думок Ющенка.

Ставало зрозуміло, що ідея Тимошенко про стрімке повернення в прем’єри на очах перетворюється на порох. Процес став відверто гальмуватися. Так, один з лідерів "Нашої України", Микола Катеринчук, запропонував навіть такий вельми затяжний сценарій: створенню коаліції має передувати проведення з’їздів партій-учасниць блоку, а потім – спільного з’їзду "Нашої України". Там також має бути ухвалена програма дій майбутнього уряду.

За його словами, це займе десь два-три тижні. Очевидно, якщо прем’єра підтримають не всі партії з блоку "Наша Україна", це стане інструментом зупинити амбіції Тимошенко..

Штаб "Нашої України"

Та найбільш красномовним був жест Єханурова, який вийшов зі штабу "Нашої України", ніяк не прореагувавши і навіть не повернувши голови у бік преси, яка кликала його підійти та пояснити, що відбувається у цьому політичному організмі.

Вечір після виборів

Тим часом Тимошенко у понеділок встигла поговорити з послом США, а також провести ознайомчу зустріч з новою командою переговірників від "Нашої України" – Кінахом і Єхануровим. Там вперше пролунала нова теза: майбутній прем’єр і спікер мають не викликати заперечень у жодного з учасників коаліції. Як відомо, раніше була інша ідея – БЮТ, "Наша Україна" і Соцпартія по черзі обирають собі посаду і призначають на це місце того, кого вважають за потрібне.

Лідерка БЮТ після того провела прес-конференцію, де усміхалася і казала, що "помаранчева коаліція має шанс на створення" – за результатами паралельного підрахунку голосів три проющенківські фракції матимуть 255 депутатів. І є тільки одна причина, через яку вони можуть не об'єднатися. "Зараз розгортається проект про створення великої коаліції ("Нашої України" і Партії регіонів). Ті люди, які принесли цей проект у кишені, у підсумку матимуть абсолютний нуль", - пообіцяла Тимошенко, яку на вівторок запросили зустрітися з Ющенком.

Але коли вона відправиться на Банкову, то не повинна дивуватися, якщо побачить там Януковича. За інформацією джерел "Української правди", президент схиляється до рішення, яке не дуже порадує Тимошенко.

Отже, Ющенко непереборний у своєму бажанні не бачити Тимошенко прем’єр-міністром. І на зустрічі він начебто запропонує БЮТ, "Нашій Україні", Соцпартії та... Партії регіонів створити одну велику коаліцію.

При цьому главою уряду не буде ні Янукович, ні Тимошенко, ні Єхануров, а нейтральна фігура. "Хтось типу Яценюка", - вкотре джерела вимовляють прізвище міністра економіки, який за півроку став фаворитом Ющенка.

Другим компромісним варіантом Тимошенко можуть запропонувати... Сергія Таруту. Лідерка БЮТ начебто сама висувала кандидатуру співвласника "Індустріального союзу Донбасу" кілька місяців тому, коли її рейтинг не дозволяв сподіватися на друге місце у виборах.

При цьому джерела наголошують, що прізвища Яценюка чи Тарути є умовними, а на їх місці може опинитися хтось зовсім інший.

Крім Єханурова та Кінаха, ідею нейтрального прем’єра та супервеликої коаліції висувають також Петро Порошенко, Микола Мартиненко, Олександр Третьяков.

Запорукою реалізації сценарію буде непідтримка прем’єрства Тимошенко з боку "Нашої України". А забезпечити баланс на користь провалу лідерки БЮТ має позиція президента-почесного голови партії. От таке замкнене коло.

"Хтось думає, що Тимошенко виграла вибори. Насправді ці вибори не виграв ніхто. Бо якби вона перемогла, то могла б формувати більшість без нас. А цього немає. Тому результат виборів можна вважати позитивним для президента, бо у нього є золота акція на призначення прем’єра. І механізм реалізації цієї золотої акції – "Народний Союз Наша Україна", - розповів "Українській правді" логіку майбутніх подій один із наближених до штабу вироблення рішень.

Тут є логіка, а є і алогізми. Якщо зараз "Наша Україна" готова діяти таким чином, то виникає питання правомірності дій Ющенка, який вимагав від Кучми посаду прем’єра в 2002 році, після перемоги на парламентських виборах.

Другий момент – у Партії регіонів не буде бажання брати відповідальність на себе за умов, коли основні урядові портфелі дістануться не їм.

Ідеологи суперкоаліції переконані, що Тимошенко буде змушена піти на поступки. Інакше, в разі переходу в опозицію, відбудеться внутрішньофракційний вибух – набрані нею бізнесмени не погодяться жити в маргінальному статусі три з половиною роки.

А в те, що імперативний мандат гарантуватиме дисципліну парламентських голосувань, не вірять навіть у самому БЮТ. Щоб перестрахуватися, ще в грудні Тимошенко взяла з усіх своїх кандидатів у депутати розписку, останній абзац якої звучав так:

"Якщо я порушу фракційну дисципліну, чи мої дії завдадуть шкоди репутації і авторитету БЮТ, або ж я буду виключений зі складу фракції, я зобов'язуюсь добровільно, без примусу скласти повноваження народного депутата України".

Але сила й такого документу тільки в психологічному тискові на "зрадника" – змусити його віддати мандат не зможе ніхто.

В "Нашій Україні" також є люди, які переконують не вірити обіцянкам Тимошенко, що в разі обрання прем'єром не піде не вибори президента-2009 – без цього вона просто не змобілізує електорат на парламентські вибори-2011.

Прихильники союзу "Нашої України" з Партією регіонів висувають аргумент, що януковичі взяли обласні та районні ради півдня та сходу України, і ситуація в регіонах залишатиметься слабоконтрольованою. І ніхто не сумнівається, що об'єднання "Нашої України" і Партії регіонів зробить найбільше для примирення в країні.

З іншого боку, об’єднання "Нашої України" та "донецьких" може стати найпотужнішим антипіаром для Ющенка, до того ж – власного виробництва.

Також є одне тонке місце, яке "Наша Україна" сама собі й створила. Оскільки вони пішли на вибори в блоці, то й рішення про коаліцію має ухвалювати блок. І тут починається ідеологічний конфлікт – бо складно уявити, що союз з Януковичем навіть у рамках широкої коаліції підтримають Народний Рух, Християнсько-демократична партія та Конгрес українських націоналістів. Їх лідери будують власну політичну кар’єру і вірять, що мають власного виборця, який їм не пробачить "зраду".

Але головна причина, яка заважатиме сценарію гіперкоаліції – це те, що команда Ющенка вчергове програла інформаційно. За півтори доби, які минули після закінчення виборів, Тимошенко навмисно поселила серед електорату Майдану віру у відтворення помаранчевої коаліції, що начебто мало відбутися ще о 22 годині 26 березня. І всі подальші кроки "Нашої України" геть від цієї тези будуть виглядати ножем у спину – тим більше враховуючи абсолютну нездатність ющенківців переконливо артикулювати свої думки та доносити їх до виборця.

... А між тим в близькому оточенні Тимошенко кореспонденту "Української правди" вже вдалося відшукати одну людину, яка вважає, що їй слід відмовитися від прем’єрства і йти спікером парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді