Ющенко зупинив Віру Іванівну?

Понеділок, 5 червня 2006, 16:09

Якось непомітно повз очі уважної публіки пройшла одна політична подія. Всім відома Віра Іванівна Ульянченко мала стати заступником глави секретаріату президента. Але минали день за днем, а указ так і не виходив. Трапилося несподіване – джерела "Української правди" кажуть, що Ющенко відмовився призначити давню соратницю на керівне місце.

Вакансія на Банковій з'явилася після того, як Анатолій Матвієнко вирішив пересісти з крісла заступника Рибачука до сесійної зали парламенту – він обрався депутатом за списком "Нашої України".

Пошук йому заміни завершився тим, що кандидатуру Віри Іванівни визнали безальтернативною. Було вирішено готувати проект указу, згідно з яким вона нарешті отримувала можливість легалізувати свій реальний статус одного з центру впливу в оточенні Ющенка.

Як і Матвієнко, Віра Іванівна в ролі заступника глави секретаріату була би куратором регіонів. А, враховуючи міцні організаційні здібності легендарної жінки, дуже швидко вона би стала головним зв’язковим між Ющенком і всією місцевою владою в Україні.

Але, стверджують джерела, на прихід Ульянченко негативно прореагував... сам Ющенко. Він загальмував подальший кар’єрний зліт людини, яка працює з ним, починаючи з 1999 року.

Формально Віра Іванівна є позаштатним радником Ющенка. Але її реальний вплив незрівняно вищий ніж, наприклад, у інших позаштатних радників Володимира Гришка чи Бориса Немцова. Однак зараз, у найвідповідальніший момент, по Ульянченко ударив її імідж "головної подруги олігархів" на Банковій. (Саме в секретаріаті президента знаходиться її кабінет, хоча від березня 2005 її постійним місцем роботи значилася Верховна Рада. Коли Віра Іванівна приходила до парламенту, то у сесійній залі сиділа на кріслі, де раніше було місце Ющенка.)

Близькі стосунки з Вірою Іванівною не змогли переважити ризики, на які наражався Ющенко у разі її підвищення по службі. Ульянченко – це масштабна фігура в провладному таборі, а у велику мішень завжди легше влучити. І не довелося б навіть згадувати, що колись Віра Іванівна значилася у базі даних Інтерполу. Було б достатньо тієї ролі, яку вона виконує останні півтора роки.

Проти Віри Іванівни зіграла... сама Віра Іванівна. Вона надто сильно сконцентрувалася на темі контактів Ющенка з лідерами фінансово-промислових угруповань. Віра Іванівна не відмовляла їм, а вони – Вірі Іванівні.

Всі знали, до кого звертатися, якщо потрібен "вихід" на Ющенка. Останній рік Віра Іванівна була куратором збору коштів на президентські проекти "Батурин", "Софія Київська" чи "Арсенал" з Рината Ахметова, Віктора Пінчука, Віталія Гайдука, Сергія Тарути, Григорія Суркіса, лідерів групи "Приват". Українські мільйонери охоче ділилися грошима – так само, як і особливо близький до Ульянченко російський бізнесмен Вадим Новинський.

"Українська правда" зв’язалася з самою Вірою Іванівною, щоб дізнатися її думку про подальше місце роботи.

"Зі мною говорили про декілька посад, які я можу посісти у майбутньому, в тому числі проговорювалося й місце заступника секретаріату президента. Яке ухвалено остаточне рішення, мені ще невідомо, я чекаю на зустріч з Віктором Андрійовичем", - сказала вона.

Ульянченко додала, що станом на понеділок "не можна вважати, що призначення заступником глави секретаріату не відбулося". При цьому вона назвала "кадровою таємницею", які ще посади їй пропонувалися.

НАЙКРАЩІ СТАТТІ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"

За інформацією "Української правди", зараз Ющенко зайнятий питанням заміщення вакансії губернатора Київської області. І серед претендентів на це місце значиться Віра Іванівна.

Крім неї, називають кандидатури екс-керівниці бюджетним комітетом Людмили Супрун і заступниці міністра внутрішніх справ Лідії Поречкіної. Від блоку Тимошенко претендентом є депутат-куратор штабу на Київщині Сергій Осика. В цьому регіоні Ющенко зв’язаний позицією БЮТ, оскільки їх фракція має половину голосів в обласній раді й може легко організувати імпічмент незручному губернатору.

Ульянченко сьогодні – Васюник завтра?

Вірогідне непризначення Віри Іванівни стало символом змін, які мають відбутися на Банковій. Ющенко не згодний зі стилем управління останніх дев'яти місяців, коли Олег Рибачук "делегував" владу своїм заступникам, що зруйнувало піраміду підпорядкування та призвело до клонування керівників секретаріату.

Свою гру в офісі Ющенка грали Матвієнко, Дорошенко та Ульянченко, а головні процеси перейшли під контроль Івана Васюника. Його діяльність народила появу цілої підгрупи в організмі влади. Якщо раніше існувала тільки одна категорія одіозних діячів – "любі друзі", то тепер з'явилася друга – їх називають словом "галичани", а їх патроном є перший заступник глави адміністрації.

За словами інформованих людей, зараз Васюник – другий після Віри Іванівни претендент на немилість. "Не виключено, що під час формування коаліції він перейде працювати до уряду", - кажуть джерела "Української правди" в оточенні Ющенка, посилаючись на невдоволення президента результатами на ввірених Васюнику ділянках. А останній скандал – рішення Васюника організувати поїздку за Благодатним вогнем коштом російських спонсорів – стане ще одним приводом для президентського невдоволення.

Попри спроби, УП не змогла отримати точку зору Васюника – його прес-секретар повідомила, що перший заступник глави секретаріату не має часу на спілкування з журналістами.

Ще однією важливою рисою моменту є те, що, попри чутки про звільнення, високі шанси залишитися главою секретаріату має Олег Рибачук. Після кількох місяців прохолодних відносин, він і Ющенко змогли порозумітися.

Зараз Рибачук повертає владу, довірену Васюнику. Спочатку він зайняв місце секретаря політради при президенті, що передбачає участь у всіх переговорах в новому парламенті. Крім того, Рибачук став постійно супроводжувати Ющенка у поїздках по Україні та за кордон.

Так на межі смерті балансує ще одна чутка, що коаліційні переговори передбачають прихід главою секретаріату президента Олександра Третьякова. Скоріше навпаки – його повернення неможливо з тих же мотивів, що і призначення Віри Іванівни.

Мінімальний пакет вакансій на Банковій зараз складає дві посади – заступника глави секретаріату президента і секретаря Ради національної безпеки і оборони. Але навряд варто очікувати призначень до формування коаліції. Бо від того, хто піде працювати в уряд, буде видно, скільки залишиться безробітних сораткниів Ющенка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді