Останній, найважчий процент "Криворіжсталі"

Середа, 14 червня 2006, 15:43

Голова Фонду держмайна Валентина Семенюк вкотре заявила про намір виставити на фондові торги пакети акцій ВАТ "Mittal Steel Кривий Ріг".

За її словами, така подія має відбутися протягом найближчого місяця, після того, як голова ФДМ "пройдеться по усім біржам, щоб визначити, куди виставляти пакети акцій".

Подібна ідея виникає у Фонді не вперше. Наприклад, наприкінці квітня голова ФДМ заявляла, що попередня ціна за 0,5%-ий пакет акцій компанії вже визначена і складає 67 мільйонів гривень.

Пакет акцій "Криворіжсталі" Фонд планує продавати багатьма лотами і не лише в Україні, але винести його і на міжнародні торги після того, як у законодавство України внесуть відповідні зміни.

Втім, експерти зазначають, що головним полем бою буде все-таки Україна. "Попиту "там" немає. Ринок є один, це український ринок, це український емітент. Створюється попит все одно тут", - стверджує директор Dragon Capital Дмитро Тарабакін.

Одночасно він підкреслює, що головним фактором, який вплине на попит на акції Криворіжсталі буде сама Mittal Steel та її бажання чи небажання задекларувати Криворіжсталь як відкриту та публічну компанію.

Втім, навіть за підтримки компанією намірів Фонду державного майна, на думку експерта, є ряд кроків, які необхідно зробити для успішної реалізації планів продажу, особливо за кордоном. Це, зокрема, випуск депозитарних розписок, без яких, зазначає Тарабакін, "багато людей ці акції купити не зможуть".

"Треба зробити американські депозитарні розписки, ще багато чого треба пройти", - говорить директор Dragon Capital.

Однак Дмитро Тарабакін підкреслює, що подібні кроки є простою технікою, а не ціллю. Говорячи про вартість акцій "Киворіжсталі", експерт зазначив, що, згідно розрахунків Dragon Capital, справедлива ціна компанії складає близько 3 млрд. доларів.

Втім, серед спеціалістів з інвестиційної діяльності, існує й інша позиція. Згідно з нею, слова про продаж акцій Криворіжсталі залишаться просто заявами. Таку думку поділяє, зокрема, спеціаліст компанії "Альфа-Інвест" Іван Харчук.

На його думку, подібні заяви Валентини Семенюк є пустими і робляться нею задля того, щоб залишити за собою посаду голови ФДМ.

"Дуже мала вірогідність того, що ці події насправді відбудуться. Окрім того, вона сама каже про те, що до багатьох речей слід підготуватись", сказав Іван Харчук, додавши що особисто він "абсолютно не сприймає серйозно такі заяви".

Слід нагадати, що після продажу державою восени 2005 року 93,02% акцій "Криворіжсталі" корпорації Mittal Steel за 24,8 мільярдів гривень (близько 6,74 гривні за акцію), у власності держави залишились 1,74% акцій. Продаж цього пакету спершу було заплановано на вересень 2005 року, перед продажем основного пакету, однак потім ФДМ відклав цей крок на невизначений термін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді