Реприватизації не буде?

Четвер, 22 червня 2006, 18:23

Опитані "УП" експерти прогнозують радикалізацію економічної політики після приходу уряду на чолі з Юлією Тимошенко, хоча і сумніваються у продовженні реприватизації.

При цьому найбільш серйозним викликом для стабільності буде вступ України до СОТ та дефіцит торгового балансу через зростання вартості енергоносіїв.

Так, за оцінкою президента Центру економічного розвитку Олександра Пасхавера, зважаючи на характер майбутнього прем’єра, політика її Кабміну буде виглядати шоу із постійною боротьбою з призначеними ворогами.

Пасхавер назвав свої очікування від потенційного нового складу уряду "сценарієм надії".

"Насамперед показовою є сама коаліційна угода, видно, що над нею багато працювали. Це консервативний документ, що продовжує лінію розвитку країни, в якому майже немає місця популізму. Є незначні поступки, пов’язані із земельним питанням, крім того, те, що мене насамперед цікавило – питання приватизації та реприватизації – вкрите туманом", – зазначає економіст.

Однак при цьому Президент Центру економічного розвитку прогнозує, що повторення політики 2005 року не буде.

"Все буде залежати від стримуючих факторів всередині Кабміну – балансу сил, що перешкоджатиме популістським діям. У випадку їхньої ефективності робота Тимошенко може бути досить вдалою, насамперед у сфері енергетики", – стверджує він.

Появу нових криз під час нового прем’єрства Тимошенко припускає директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

"Незважаючи на передвиборчі обіцянки, газ дешевшим не стане. А зважаючи на світові процеси, коли наприкінці року ціна на газ прогнозується на рівні 250 доларів, ця ціна зросте і для України. Втім, скоріш за все, Юлії Володимирівні вдасться “виторгувати” ціну на рівні 150-170 доларів" – зазначає він.

Подорожчання газу, за оцінкою Соскіна, призведе до перегляду взаємовідносин із металургійними підприємствами. "Аби наша промисловість взимку не зупинила свою роботу, новому прем’єру доведеться звільняти підприємства від частини податків – насамперед від податку на додану вартість. Однак Тимошенко відома своїм державним соціалізмом, тим, що ніколи не зменшувала тиск на бізнес", – вважає експерт.

Виходом із кризи, за твердженням Соскіна, є або залучення інвестицій, або, що імовірніше, штучне скорочення імпорту.

"Однак за умови вступу до СОТ просто так імпорт не заборониш. Чи не вирішить Юлія Володимирівна, як відомий споживач імпортних розкошів, міняти імідж, подавши собою приклад еліті?" – фантазує експерт.

Соскін сумнівається у повторенні реприватизаційних подій 2005-го: "Вже немає з ким воювати. Імперія Пінчука вже вмонтована у владу Ющенка".

"Хоча, - зазначає Олег Соскін, - Тимошенко може вторгнутися у "святу святих" спонсорів Партії регіонів – вугільну галузь, створивши вертикально інтегрований вугільний холдинг".

НАЙБІЛЬШЕ ЧИТАЮТЬ НА УП

Директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин дає більш обережну оцінку економічним перспективам майбутнього уряду.

"Скоріш за все, на ключові економічні посади повернуться ті ж самі особи, що займали їх у першій половині 2005-го року. Годі сподіватися, що ці люди відмовляться від звичних їм методів роботи – від ручного керування економікою, реприватизаційної риторики" – зазначає він.

Протягом року, за оцінкою Юрчишина, з’явиться ще один ризик для вітчизняної економіки. "Цього року Україна, найвірогідніше, таки стане членом СОТ, - зазначає експерт. – Як наслідок, відразу по тому суттєво погіршиться торгове сальдо, однак протидіяти цьому старими методами - шляхом протекціоністських дій або девальвацією валют - уряду вже не буде можна".

За оцінкою Юрчишина, все залежить від здатності нового уряду розвивати сферу послуг, залучати прямі іноземні інвестиції, залучаючи світові корпорації у сферу фінансів та телекомунікації.

"А притому, зважаючи, що й посаду голови Фонду держмайна може зберегти людина, відома своїм критичним відношенням до приватизації, оптимістичний розвиток подій є малоймовірним".

Крім того, директор економічних програм вважає, що перегляд газових угод все-таки не відбудеться, "принаймні, у короткостроковій перспективі".

За оцінкою заступника директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валерія Новицького, від майбутнього прем’єра насамперед вимагатиметься вміння вести важкі переговори та домовлятися.

"До того ж, не слід забувати, що стабільної більшості у Верховній Раді коаліція не матиме – будь-яка невдача уряду призведе до вотуму недовіри".

Оцінюючи загрози від продовження реприватизації, Валерій Новицький стверджує, що створення цільової концепції розвитку економіки (яку за часів першого прем’єрства намагалася створити Тимошенко) суттєво зменшить ризики перерозподілу майна, зробить економічну політику більш прогнозованою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді