Хоче вся наша країна бачити лисим Блохіна

Вівторок, 27 червня 2006, 10:30

"Хоче вся наша країна бачити лисим Блохіна". Саме такий банер перед грою 1/8 фіналу чемпіонату світу зі Швейцарією розгорнули українські вболівальники, пам`ятаючи про обіцянку Олега Блохіна підстригтися налисо в разі виграшу ЧС-2006. Після перемоги в 1/8 фіналу у серії післяматчевих пенальті у Швейцарії Блохін вже може потроху змінювати зачіску на більш коротку.

На стадіоні в Кьольні українські фанати збірної України залишилися в меншості, але це не завадило їм гідно вже в четвертий раз заспівати на весь світ гімн України.

Вже на другій хвилині матчу міг створити небезпечний момент Воронін, але перетримав пас на Шевченка, і його блокували захисники. До того ж, Воронін чимало грішив затримкою паса і кілька разів Шевченко щось йому вичитував.

У стартові хвилини швейцарці повністю перегравали збірну України. У команди Блохіна не йшов пас, було багато незрозумілих та поперечних передач поблизу свого штрафного.

Одна з таких обрізок на 13-ій хвилині ледве не завершилася голом. Пас Тимощука перехопив Вікі і бив з метрів 18-ти, але Шовковський м`яч витягнув.

Фото Рейтерз

В України за вісім хвилин також був шанс забити. Вороніна збивають на лівому фланзі, зі штрафного навішує Калініченко, Шевченко в падінні б`є головою з-під Джуру, і м`яч влучає в поперечину.

На 30-ій хвилині вже настала черга струсонути поперечину воріт Шовковського. Шелаєв заробив необов`язковий штрафний, і Фрай з 20 метрів поцілив у хрестовину воріт збірної України.

Ближче до завершення першого тайму команди трохи заспокоїлися, і моментів біля обох воріт не було. Два удари Шелаєва були не точними, а постріл зі штрафного Якіна вибив кулаками Шовковський.

Другий тайм збірна України розпочала більш цікаво, і вже на 47-ій хвилині після пасу Гусєва бив головою Воронін, але поруч зі штангою. За чотири хвилини Воронін пробивав метрів з 18-ти, але просто в руки Цубербюлеру.

Далі українці продовжували насідати на ворота збірної Швейцарії. Після фолу проти Несмачного бив зі штрафного Шевченко, і м`яч на своєму шляху знайшов лікоть Мегніна. Суддя вирішив пенальті не давати, хоча Шевченко і дуже його прохав.

На 62-ій хвилині вкотре дісталося Несмачному. Йому в ногу бутсами заїхав Кабанас, але мексиканський рефері Рамірез не показав швейцарцю навіть карточку.

Через чотири хвилини ледь не шокував швейцарських вболівальників Шевченко, який поблизу штрафного прибрав на замаху Гріхтінга і пробив, але знову лише поруч з площиною воріт.

На 75-ій хвилині Калініченко подає кутовий, і Кабанас у боротьбі з Гусіним мало не зрізає його у власні ворота. За 30 секунд Блохін вирішив увести до гри свіжі сили, замінивши Калініченка, що не надто вдало зіграв уже другий матч, на Ротаня, який на чемпіонаті також не показував гри, якої від нього очікували.

Ближче до закінчення гри суддя мав вилучати Барнетту, який, маючи вже на той момент жовту картку, прямою ногою в`їхав Ващуку. Але Рамірез знову не витягнув попередження. На 82-ій хвилині Воробей видав пас на лінію штрафного на Шевченка, але той звалився з ніг без допомогти швейцарців.

Фото Рейтерз
Ми перемогли! Фото Рейтерз
В останні 10 хвилин гри українці практично зупинилися, але й Швейцарія більше дивилася на додатковий час. На початку першої додаткової 15-ти хвилинки Блохін випустив замість Воробея Реброва.

Втім, у нападі ми мало що створили, а ось швейцарці, навпаки, активізувалися. Після двох відскоків м`яча він мало не опинився у Фрая, який був у трьох метрах від стійки наших воріт. За три хвилин метрів з 17-ти бив Фогель, і Шовковський впевнено м`яча забрав.

Під кінець 15-ти хвилинки Блохін підізвав до себе Ротаня і жестами розповідав йому, як потрібно грати...

У другій 15-ти хвилинці Блохін випускає замість Вороніна Мілевського, який вже ледве не першим дотиком до м`яча заробив штрафний, а за 30-ть секунд його пас на Шевченка міг стати гольовим, але на випередження зіграв захисник.

Комбінація Мілевський-Шевченко-Ребров закінчилася ударом останнього, але прямо в ноги захисника.

Міг суддя Рамірез дати Україні і пенальті, коли Гусін у штрафній зіштовхнувся з Штреллером, але свисток промовчав, цього разу на користь збірної України....

Потім був свисток і післямачтеві пенальті. Першим б`є Шевченко, і безхитрісний удар капітана синьо-жовтих воротар парирує. Виручив українську команду Шовковський, який відбив удар Штреллера. Вивів збірну України вперед Мілевський, який, неначе знущаючись, спокійно переграв Цубербюллера. У Швейцарії пробиває Барнетта і потрапляє в поперечину.

В збірної України до 11-метрової позначки підійшов Ребров, і його удар точний – 2:0. Удар Кабанаса Шовковський парирує, і стає зрозуміло, що в разі влучного пробиття пенальті Гусєвим Україна виходить до чвертьфіналу. Гусєв не схибив, зробивши рахунок 3:0 у серії після матчевих пенальті.

Після цього були сльози Шовковського, нашатир для Олега Блохіна та Андрій Несмачний, що лежав у центрі поля, переживаючи митті радості наодинці. Потім вся збірна України дякувала вболівальникам з прапором збірної України.

Наступний екзамен для збірної України пройде в Гамбурзі 30-го червня, де вона гратиме з Італією.

Мить щастя. Фото Рейтерз

1/8 фіналу.

Швейцарія – Україна – 0:0 (0:3 по пенальті)

Швейцарія: Цубербюллер, Джуру (Гріхтінг 34), Мегнін, Фогель, Кабанас, Вікі, Фрай (Лустрінеллі 116), Барнетта, Мюллер, Якін (Штреллер 61), Деген.

УКРАЇНА: Шовковський, Несмачний, Тимощук, Шелаєв, Гусєв, Гусін, Ващук, Шевченко, Воронін (Мілевський 110), Воробей (Ребров 93), Калініченко (Ротань 75).

ІНТЕРВ'Ю БЛОХІНА

На післяматчевій прес-конференції, після гри Швейцарія – України Олег Блохін виглядав втомленим і вижатим емоційно.

Сьогодні грали дві рівних команди з однаковими шансами на перемогу, які були гідні того, щоб вийти до 1/4 фіналу. І Швейцарія і Україна по одному разу влучили в попереччину. Були якісь напівмоменти в грі. Нам більше пощастило в серії пенальті. Це як російська рулетка. Я відчуваю радість і колосальну втому.

Багато хто очікував голу від Шевченка. Як ви вважаєте, чому він не забив?

Мені без різниці, хто забиває – головне, щоб вигравала команда. Шевченко набирає від гри до гри. Він нещодавно отримав травму, тому я задоволений його грою. Він був лідером сьогодні на футбольному полі.

Ми очікували, що ви залишитеся на полі, коли буде пенальті, а ви пішли?

Це дуже важко - висидіти на лавці 120 хвилин, а ще потім пенальті. Для глядачів це цікаво, а для тренера дуже важко. Я був у цей час в роздягальні.

Мені здалося, що ваша команда грала дуже обережно...

Що значить - обережно грати у футбол? Ви мені поясність! Одні грають в красивий футбол, інші - в обережний, хтось - в прагматичний. Головне, щоб команда добилася результату. Що значить - обережний футбол?

Здавалося, що м`яч...

Якщо здається, то потрібно хреститися. Ви мене вибачте. Ваша думка - будь-ласка, пишіть, якщо вважаєте за потрібне.

Які завдання ставляться перед командою на 1/4 фіналу в грі з Італією?

Ви знаєте, мені так здається, що ми вже й так високо зійшли. Я думаю, що в 1/8 і в 1/4 фіналу всі команди рівні. Італія – дуже гарна команда, яка грамотно діє в обороні, і створювати їй моменти дуже тяжко. Та гра, що була зі Швейцарією, не матиме значення, тому що Італія на ЧС-2006 долала. У них був не визначений основний склад, зараз же визначився кістяк, а проблема, напевно, та, що й у нас перед грою зі Швейцарією - вилучили Матерацци, а Неста має травму.

Чому Шевченко не забив пенальті?

Я дуже сумнівався, що Шевченко не забив пенальті. І я цього не бачив, я був у роздягальні. Шевченко не забив? (з подивом. прим). Коли ми збирали хлопців, після закінчення додаткового часу я запитав: хто буде бити? Ми зібрали 5-ть чоловік.

Коли у вас виникло відчуття, що пенальті не уникнути, і чи готували ви якось до пробиття 11-метрових пенальті?

Пенальті не уникнути, але на останніх хвилинах абсурдна справа - атакувати. Можна пропустити контратаку на 120-ій хвилині і програти гру. Тут потрібна розсудливість. Ми не готувалися до пенальті, і не били їх на тренуваннях, а Шовковський завжди гарно відбивав пенальті.

За рахунок чого ви намагалися обіграти збірну Швейцарії?

По першим хвилинам у команди відчувалося хвилювання. І ми мали перевагу в середині поля і не давали збірній Швейцарії розвернутися, і вона грала біля своїх воріт. Поставлене завдання в першому таймі ми виконали. Але, напевно, припустилися дуже багато помилок, які могли привести до голу у наші ворота. Ми чітко знали, хто буде вести гру. Хочу вам сказати, що гра збірної Швейцарії - це десь модельна гра збірної України, і ми практично грали зі своєю тінню. За рахунок флангів ми намагалися вриватися в їх зони. Шкода, що хтось повинен виграти, а хтось програти.

Вам як гравцю не вдавалося так виступити на ЧС-2006. Як тренеру вже вдалося. Порівняйте відчуття.

Для цього, можливо, ми й стаємо тренерами, щоб досягти більшого, ніж досягали гравцями. Можливо, це мені допомагає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді