Податкова хоче стати судом?

Понеділок, 3 липня 2006, 19:09

Голова Державної податкової адміністрації Олександр Кіреєв направив на розгляд уряду законопроект, що створює серйозну загрозу для бізнес-клімату в країні.

ДПАУ пропонує диференціювати непрямі методи оподатковування, зокрема, надати податківцям право списання коштів з рахунків платників податків при наявності заборгованості перед бюджетом.

За словами Олександра Кіреєва, подібний спосіб збору податків є "міжнародною практикою".

Як прокоментував "УП" новації Податкової партнер юридичної фірми "Саєнко Харенко" Микола Орлов, урядовці люблять посилатися на загадковий світовий досвід, забуваючи, що в українських умовах такий закон призведе до збільшення свавілля податківців.

"Подібні правила діяли в Україні ще кілька років тому, до набрання чинності 1 січня 2004 року Цивільного кодексу, за яким гроші з рахунків можуть зніматися або самим клієнтом, або за рішенням суду", – зазначає він.

Так само і Генеральний директор Асоціації платників податків України Ельвіра Єрмолаєва виступає категорично проти такого проекту.

"Наявність та стан грошей на рахунку є власністю платника податків, а тому держава не має права керувати їх змінами " – зазначає вона.

Микола Орлов звертає увагу на те, що з цього часу з’явилися і нормативні акти Національного банку, і рішення Верховного суду, які забороняють самовільне зняття органами влади коштів із банківських рахунків.

"Наслідком такого рішення може бути втрата інвестиційної привабливості країни, погіршення відносин влади і бізнесу (який вже звик до цивілізованих умов, зокрема, до права на приватну власність), а в довгостроковій перспективі – до сповільнення економічного зростання", – прогнозує він.

Як приклад, Орлов нагадує необдуману податкову реформу березня 2005 року, яка коштувала Україні суттєвого економічного спаду.

"Не забуваймо також, що в нас відсутні ефективні механізми втілення рішень судів щодо стягнення коштів з держави. Тобто, навіть вигравши в суді у Податкової, підприємець, в якого держава і так вилучила кошти з обороту, може й не отримати свої кошти від Держказначейства" – прогнозує Микола Орлов.

Зараз загальний психоз, пов’язаний із можливим невиконанням дохідної частини держбюджету в 2006-му році, на думку Орлова, суттєво збільшує шанси прийняття цього небезпечного для бізнесу законопроекту.

"Податківці неодмінно скористаються ситуацією з держбюджетом, запропонувавши з прийняттям такого закону збільшити доходи держави" – стверджує юрист.

В свою чергу Ельвіра Єрмолаєва вважає, що причиною появи такого законопроекту стали намагання ДПАУ протидіяти зменшенню доходів держбюджету, і що така податкова новація не знайде підтримки у Верховній Раді.

"Недоліки цього законопроекту є настільки очевидними, що депутати не стануть голосувати за нього" – переконана голова Асоціації платників податків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді