"Регіонали" загрожують доларом

Четвер, 13 липня 2006, 16:37

В контексті останніх політичних подій питання фінансової стабільності в країні і, зокрема, курсу національної грошової одиниці цікавить все більше громадян. 13 липня декілька банків висловили прогнози щодо можливої девальвації національної грошової одиниці у випадку, якщо парламент буде розпущено.

Так, голова правління ЗАТ "Банк НРБ" Владислав Кравець в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна заявив, що в разі, якщо політична ситуація у країні не стабілізується, то за місяць готівковий курс може сягнути 5 грн. 10 коп. за 1 долар і продовжувати девальвувати.

Директор казначейства "Укргазбанку" Андрій Пономарьов заявив: "У випадку, якщо деструктивні процеси в парламенті призведуть до розпуску Верховної Ради, курс на готівковому ринку може скласти 5,12-5,2 за 1 долар". (До речі, одним із засновників "Укргазбанку" є нардеп від Партії Регіонів Василь Горбаль)

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь дотримується дещо іншої точки зору.

Жолудь вказує на те, що під час будь-яких політичних негараздів – відставка уряду Тимошенко, "газова війна" з Росією і т.п. – курс гривні схильний падати на готівковому ринку.

Проте ці коливання національної грошової одиниці обмежуються жорстким контролем з боку НБУ.

Жолудь допускає, що курс долара на готівковому ринку може бути вищим за офіційний курс НБУ - 5,05 грн. за долар, - але він вважає, що готівковий долар не підніметься (тимчасово) вище відмітки 5,10-5.15 гривень.

Експерт підкреслює, що більшого подорожчання долара не допустить Нацбанк. На його думку, Національний банк має усі необхідні засоби, щоб не допустити зростання курсу вище "розумних" меж аж до формування наступного уряду.

Крім того Олександр Жолудь вказує на те, що насправді Партія регіонів на чолі так званої антикризової коаліції є найбільшою небезпекою гривні. У складі ПР є багато лобістів експортних галузей, які, напевне, будуть лобіювати знецінення національної валюти.

"Справа в тому, що бізнес-кола, які входять до складу Партії регіонів, є великими експортерами, і вони, відповідно, вельми зацікавлені у послабленні гривні відносно до долара" – пояснив свою думку експерт.

Наразі на готівковому ринку Києва ситуація стабільна. Готівковий курс купівлі американської валюти не виходить за межі офіційно встановленого НБУ – 5,05 за долар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді