Новий шпигунський скандал. Колишній співробітник СБУ – російський агент?

Четвер, 27 липня 2006, 13:16

Днями колишній полковник СБУ Валентин Крижановський наказом президента Путіна одержав російське громадянство.

У цей час Крижановський перебував у СІЗО міста Твері, а українські та російські силовики за поданням Генпрокуратури України вели переговори про його экстрадицію.

Надання російського громадянства Крижановському стало повною несподіванкою для Києва.

Високопосадовець керівництва СБУ заявив у коментарі для "Української правди": "Назвати те, що трапилось, недружнім жестом проти України і її правоохоронних органів буде занадто м'якою оцінкою.

У відношенні Крижановського був застосований особливий механізм одержання громадянства Росії, передбачений лише у виняткових випадках. Фактично, це було зроблено з метою врятувати від правосуддя людину, проти якої розслідується кримінальна справа в Україні.

 У СБУ є підстави вважати, що полковник Крижановський, будучи тривалий час співробітником українських спецслужб (ГУР МО і СБУ), де-факто під глибоким прикриттям працював на російські розвідувальні органи".

Історія з втечею в Росію Крижановського – третій шпигунський скандал в історії незалежної України. Його можна поставити в один ряд з епопеєю майора держохорони Миколи Мельниченка і демаршем на початку 2004 року розвідника СБУ в Берліні генерала Валерія Кравченка.

Конфлікт Валентина Крижановського з СБУ тривав без малого два роки. Остання прокламація від його імені у вигляді відкритого листа на ім'я Секретаря СНБОУ Горбуліна була поширена наприкінці червня.

У своєму посланні заколотний полковник заявив, що страждає "від правового "бєспрєдєла і цинізма" шефа СБУ і заступника генпрокурора Віктора Шокіна.

Причиною своїх переслідувань Крижановський назвав обнародування ним "фактів особистої участі Дрижчаного в контрабанді ядерних матеріалів у Китай та інші його злочини".

Екс-полковник СБУ пообіцяв незабаром опублікувати цілу книгу, присвячену описові злодіянь Дрижчаного – від прослуховування ним розмов Ющенка і Тимошенко під час помаранчевої революції до присвоєння мільйонів Павла Лазаренка.

Крижановський також повідомив, що звернувся до президента Росії Путіна з проханням про надання політичного притулку. При цьому він попередив, що "усі наявні в його розпорядженні матеріали будуть передані компетентним російським органам".

Прес-служба СБУ, захищаючи свого шефа, у відповідь заявила, що Крижановський "намагається дезорієнтувати громадськість, переадресовуючи на посадових осіб СБУ й інших правоохоронних органів обвинувачення саме в тих правопорушеннях, здійснення яких інкримінується безпосередньо йому самому".

За версією СБУ, продаж у Китай гафнію і цирконію – справа рук самого Крижановського. Зрозуміло, ці рідкоземельні метали не є ядерними матеріалами і легально продаються на ринку.

Угода була здійснена за посередництвом фірми "Свитязь і ДО", одним із засновників якої виступав "Фонд підтримки національної безпеки України" на чолі з генералом СБУ у відставці Олександром Скибинецьким.

Примітно, що компанія "Свитязь і ДО" була зареєстрована

11 травня 2004 року – у той самий день, коли Крижановського зарахували на службу в СБУ помічником начальника Керування "ДО" - департаменту по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю.

Керування "ДО" традиційно вважається "хлібним" місцем у відомстві на Володимирській. Існує жарт, що шкарпетки на ногах "кашників" коштують дорожче, ніж годинник на руках їхніх товаришів по службі з інших департаментів СБУ.

Крижановський не приховував, що прийшов у Службу, щоб займатися господарськими питаннями – операціями з арештованим і конфіскованим майном. Зокрема, він підшукав покупців на партію рідкоземельних металів, що спочивали на складі СБУ ще з 1992 року.

У свій час вантаж, що складається з 1 887 кг гафнію і 794 кг цирконію, був затриманий при спробі контрабандного вивозу з аеропорту Ужгорода в Естонію. Пізніше суд ухвалив конфіскувати товар на користь держави.

Суть афери полягала в тому, що, користуючись службовим становищем, Крижановський істотно занизив відпускну вартість металів, реалізованих згодом через фірму "Свитязь і ДО".

Здійснивши угоду, у жовтні 2004 року Крижановський звільнився зі Служби, обзавівшись новеньким джипом Toyota Land Cruiser і, одночасно, численними недругами з числа колишніх колег.

Найбільш правдоподібне пояснення конфлікту екс-полковника з СБУ полягає в тому, що він банально пересварився з товаришами по службі на фінансовому ґрунті. Тому можна допустити, що нинішні його переслідування – акт помсти колишніх колег.

Раніше екс-полковник викривав фігур нижчого рангу, в основному, співробітників департаменту "ДО" і керування внутрішньої безпеки СБУ. Для цього він цілеспрямовано "зливав" компромат на них через анонімні сайти в Інтернеті.

Об'єкти нападок Крижановського, у свою чергу, затверджують, що його творчість серйозно зашкодила розслідуванню вбивства Валерія Прищика і деяких інших справ, якими займалася Служба.

З приходом у лютому 2005 року на Володимирську нового керівництва деякі зі співробітників СБУ, з якими боровся Крижановський, були звільнені і навіть виявилися під загрозою карного переслідування.

Після помаранчевої революції Крижановський розраховував на повернення в Службу, однак цього не відбулося.

Навпаки, у квітні 2005 року Генпрокуратура (злі язики стверджують, що тут не обійшлося без особистої участі замгенпрокурора Віктора Шокіна) почала розслідування обставин продажу гафнію і цирконію, а в червні була порушена кримінальна справа проти самого Крижановського.

На думку слідства, при реалізації металів в держбюджет було недораховано близько 700 тисяч гривень, що перекочували в кишені Крижановського і його компаньйонів.

Улітку минулого року Генпрокуратура добилася санкції на затримку заколотного полковника. Наприкінці вересня його спіймали на україно-російському кордоні. Суд спочатку ухвалив "закрити" Крижановського на п'ятнадцять діб, однак потім його звільнили під заставу в 255 тисяч гривень.

11 листопада 2005 року Крижановський провів у Києві прес-конференцію, на якій озвучив чергову порцію обвинувачень на адресу керівництва СБУ і Генпрокуратури.

Увечері того ж дня на вулиці Пушкінській на нього був здійснений напад. За словами екс-полковника, невідомий у масці з викриком "сука!" двічі вистрілив у нього впритул, однак завдяки щасливому випадку промахнувся.

Крижановський відкрив у відповідь вогонь гумовими кулями, після чого той, що нападав, ретирувався.

Викликавши міліцію, колишній СБУшник заявив про замах і подав речові докази – свою продірявлену куртку, пістолет із глушителем і шапку з прорізом для очей, нібито кинуті тим, хто здійснив напад.

Винним у нападі на себе Крижановський оголосив Ігоря Дрижчаного. Однак слідство по факту, що відбувся, котрим займалося МВС, прийшло до висновку, що замах був інсценований самим потерпілим.

Після цього дивного інциденту полковник-бунтар зник з України, а Генпрокуратура знову оголосила його в розшук по лінії Інтерполу.

Тим часом велике інтерв'ю з Крижановським з'явилося в російській газеті"Известия".

У своєму виступі скандальний СБУшник, зокрема, спростував факт отруєння Віктора Ющенко: "Зараз найреальніша версія – омолодження клітин з наступним вживанням спиртного й алергічною реакцією".

У додаток Крижановський заявив про нібито фальсифікацію СБУ розслідування убивства Гонгадзе: "Ця "справа" стала для СБУ самоціллю, особливо коли Ющенко прийшов до влади і пообіцяв Заходові знайти убивць журналіста. Я знаю, що тіло, що чотири роки видають за труп Гонгадзе, не має до нього відношення".

Згодом адвокат Крижановського спростував дійсність інтерв'ю його клієнта. Однак кореспондент "Известий" Яніна Соколовська абсолютно переконана, що спілкувалася саме з Валентином Крижановським.

У недавньому листі на ім'я Горбуліна Крижановський знову повторив, що, мовляв, "у Київському морзі знаходиться труп невідомої людини, а не журналіста Георгія Гонгадзе. Однак Дрижчаний приховує цей факт від правосуддя і громадськості".

Спроба спекулювати на справі Гонгадзе може поставити під сумнів, принаймні, частину голосних заяв Крижановського.

Вірогідно відомо, що за час служби в СБУ він не мав ні найменшого відношення ні до розслідування убивства Гонгадзе, ні до слідства по факту отруєння Віктора Ющенка.

Епопея Крижановського, за логікою речей, повинна була завершитися його арештом і судом в Україні – згідно пред'явленим Генпрокуратурою обвинуваченням.

У березні цього року російським правоохоронцям, по наводці з Києва, вдалося встановити його місцезнаходження. Крижановського знайшли у Твері, де він ховався на квартирі в сестри своєї дружини.

Збіглого полковника СБУ відправили прямо в СІЗО, після чого відразу ж почалися переговори про його екстрадиції в Україну. У відповідь Крижановський звернувся з клопотанням до президента Путіна про надання йому російського громадянства.

Так, сугубо на господарському ґрунті, виник шпигунський скандал між Україною і Росією, що, безсумнівно, додасть головного болю Ігорю Дрижчаному.

Джерела в СБУ вважають, що скандал навколо персони Крижановського навряд чи становить загрозу національній безпеці України.

А люди з оточення попереднього голови СБУ Олександра Турчинова затверджують, що втеча Крыжановского в Росію є підсумком його особистого конфлікту з Ігорем Дрижчаним, що почався ще при Ігорі Смешко.

"Крижановський і Дрижчаний воювали один з одним у боротьбі за реалізацію конфіскату. Одних людей заарештовували, потім відпускали, брали інших. Після приходу Дрижчаного Крижановський цю боротьбу програв", - пояснило свою версію джерело.

Сумнівно, що перебіжчик (або агент?) може розповісти росіянам щось більш істотне, ніж деталі сумнівних фінансових угод СБУ. Причому часів колишнього керівництва і, зрозуміло, у власній інтерпретації.

При цьому інформація, якою може володіти Крижановський у зв'язку зі службою в українській військовій розвідці, напевне, є застарілою. Відомо, що він звільнився з ГУР МО України ще в 1999 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді