Круглий стіл у Ющенка. Головне - не заснути

Четвер, 27 липня 2006, 18:01
О 16.00 в секретаріаті президента розпочався загальнонаціональний круглий стіл за участю президента, представників політичних сил та представників громадськості.
На початку зустрічі президент наголосив, що єдиний прийнятний шлях вирішення конфлікту – переговори. Ющенко наполягає на цивілізованому варіанті зняття політичної напруги – знаходження компромісу за круглим столом.

"Переконаний, що в політичному житті країни наступає момент істини. Нам треба приймати рішення", - сказав Ющенко.

За словами президента, політичні сили мають "неминучий вибір - або іти дорогою конфронтації, або покласти шлях до реального згуртування нації".

Ющенко також сказав, що результатом круглого столу має стати документ - "універсал національної єдності".

Спікер Олександр Мороз зауважив у виступі, що формулою виходу з кризової ситуації є створення широкої коаліції і формування уряду.

"Формула вирішення проблеми – це розширення коаліції у Верховній Раді, куди повинні увійти представники різних політичних сил. Тоді ми даємо сигнал для суспільства, створюємо умови, щоб ця проблема була знята", - наголосив Мороз.

Він також зазначив, що документ, запропонований для підписання, можна взяти за основу та підписати.

Водночас він припустив, що не варто називати цей документ Універсалом національного єднання, як це пропонував президент Віктор Ющенко.

Подія десятиріччя - вона подала йому руку!!!!

Віктор Янукович висловив сподівання, що "президент буде на боці держави, народу, а не окремих політичних партій", додавши, що "останнім часом так і відбувається".

Лідер фракції "Наша Україна" Роман Безсмертний заявив, що політичні сили, що представлені в нинішньому парламенті, повинні домовитися між собою.

"Наша Україна" вела діалог, готова до діалогу і розуміє, що без неї не відбудеться розв'язання конфлікту. Це наш хрест... Ми приречені на те, щоб домовитись", - сказав він.

Серед нагальних завдань Безсмертний назвав приведення до присяги суддів Конституційного Суду, зокрема, за квотою Верховної Ради, забезпечення прав опозиції.

"Ми ніколи не створимо достойну коаліцію, поки не гарантуємо права опозиції. Літак буде давати крен. Права опозиції, її вплив на прийняття рішень мають бути одним з основних завдань на цьому етапі", - зазначив представник "Нашої України".

"Якщо ми не домовимось, у вас, пане президент, є можливість відправити нас порадитись із громадськістю", - додав наостанок Безсмертний.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко у своєму виступі наголосила, що, згідно з останніми соціологічними опитуваннями, більше 80% населення негативно ставляться до створення антикризової коаліції.

"У нас 80% людей радості від цього не відчувають. Я хочу, щоб ми не списували з рахунків суспільство. Щоб ми не думали, що натягнути на голову суспільству можна все", - сказала вона.

"Ми не підемо в жодні широкі коаліції за жодних обставин. Я проти того, щоб бізнес став політикою, а політика бізнесом остаточно", - сказала вона, додавши, що БЮТ залишає за собою право вимагати дострокових виборів.

Тимошенко також наголосила, що зараз стоїть питання не підписання універсалу національної єдності, а питання принципів.

"Що б ми не написали на папері, є різні світогляди людей, політиків. І коли був Майдан, я проти того, щоб ми його по кольору формували. Але я за те, щоб ми думали, що те, що було - це уособлення надії народу на принципи. Якщо те, що сьогодні у Верховній Раді відбувається, є уособленням принципів, то мені, мабуть, треба було в іншому університеті вчитися", - сказала вона.

Прем’єр Юрій Єхануров зауважив, що має бути створена широкая коаліція без комуністичної партії.

"Компроміс має дозволити сформувати єдино прийнятну широку коаліцію для національного єднання. Без компартії із збереженням за її представниками посад, які вони здобули в нелегкій боротьбі", - наголосив Єхануров.

Він також наголосив, що єдиним стабільним інститутом в даній ситуації є інститут президента.

Лідер комуністів Петро Симоненко говорив довго і дуже "комуністично". Найцікавішим моментом його виступу була пропозиція, щоб перед призначенням міністрів вони отримували характеристику від МВС, СБУ та прокуратури.

"Наприклад, подає Янукович міністрів. Тоді нехай прийдуть у парламент представники МВС, СБУ і прокуратури і скажуть, чи є претензії до цих людей", - зазначив Симоненко.

Після його виступу та виступу прем’єр-міністра Єханурова Ющенко передав слово представниками громадських організацій та вченим.

Натомість Симоненко запропонував зробити перерву.

На що президент Ющенко відповів: "Терпіть, Петро Миколайович, терпіть. Якщо ми не говоритимемо, говоритиме вулиця. Я віддаю перевагу тому, щоб говорили ми".

Після двох годин круглого столу стає зрозуміло, що вихід з кризи на ньому навряд чи буде знайдено. Його учасники стійко борються із собою, щоб не заснути, а не щоб знайти вихід.

Всі фото Миколи Лазаренка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді