Хмари над Рибачуком

Вівторок, 5 вересня 2006, 21:17

На Банковій чекають Юрія Єханурова. Працевлаштування колишнього прем'єр-міністра на посадах в близькому оточенні Ющенка вважається питанням вирішеним. Залишається нез'ясованим, в який кабінет він переїде і в який службовий автомобіль пересяде – глави Секретаріату президента або секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Коли після відставки з уряду Єхануров заявив, що тепер працюватиме пересічним членом комітету парламенту з питань освіти і науки, він кокетував. Єхануров знав, що буде покликаний до Ющенка.

У президента і без того надто коротка лава запасних при нерозв'язаній задачі – як зберегти вплив в умовах наступу Януковича у всіх сферах життя. Інструментів у Ющенка два – Секретаріат президента і Радбез.

Чутки про заміну Рибачука на посаді глави Секретаріату почали ходити від того моменту, як у нього зіпсувалися відносини з Олександром Третьяковим.

Колись Олег Рибачук разом з Катериною Ющенко хрестили дочку Третьякова. Але рік тому куми не зрозуміли один іншого.

Третьяков думав, що Рибачук, на відміну від Зінченка, не буде породжувати конфлікти. Сподіваючись, що Рибачук без зайвих ревнощів або тихо відійде в тінь, або зосередиться на вузькому профілі, бажано, міжнародних питань, або стане продовженням Третьякова.

Сам він мав намір повернутися в Секретаріат чи то першим заступником глави, чи то першим помічником президента.

Рибачук, натомість, поставив за мету "зачистку" оточення Ющенка від представників соціальної групи, названої у народі "любі друзі".

Посада Третьякова була ліквідована, його повноваження перейшли непублічному Андрію Кислинському, а за Третьяковим залишився лише кабінет на Банковій та статус радника.

Втім, Третьяков не втратив зв'язку з родиною президента, що дозволяло йому час від часу піднімати питання про заміну Рибачука.

Він навіть придумав йому нове місце роботи – послом в одній із західних країн, а на державне свято послав Рибачуку подарунок з натяком – книжку про дипломатію.

Ще однією розвагою Третьякова є час від часу нагадувати Ющенку про свою відданість, публікуючи за своїм підписом у різних виданнях пафосні патріотичні статті, стилю яких би позаздрив Володимир Сосюра.

Претендентів на місце Рибачука, прізвища яких називають джерела в оточенні Ющенка, троє – Безсмертний, Єхануров і Балога.

Головним чи то плюсом, чи то мінусом Романа Безсмертного є підтримка його кандидатури з боку Третьякова. І призначення Безсмертного обговорюється виключно "у пакеті" разом з екс-першим помічником.

Стосовно Безсмертного доводиться чути протилежну інформацію. Так, чиновники в Кабміні розповідають, що Безсмертний у приватних розмовах уже дає зрозуміти: треба мати справу тільки з ним, оскільки він – майбутній глава Секретаріату.

Водночас джерела в оточенні Безсмертного кажуть, що сам він не хоче переходити на Банкову і може наважитися на це тільки після гарантій від Ющенка, що той буде дотримуватися бачення Романа Петровича у організації роботи Секретаріату.

Як відомо, Безсмертний ще півтора роки тому підготував проект реформування колишньої адміністрації Кучми.

Тим часом у "Нашій Україні" розповідають історію, як після обрання Януковича прем'єром політрада блоку винесла непублічну "рекомендацію" Ющенку: призначити Безсмертного главою Секретаріату, а Єханурова – секретарем Ради нацбезпеки.

Але зупинити Ющенка у реалізації першої частини задуму може кілька факторів.

По-перше, Безсмертний асоціюється як кандидатура "любих друзів". Його призначенню особливо б зрадів Петро Порошенко, перед яким, до всього іншого, відкрилась би реальна перспектива очолити фракцію "Наша Україна".

По-друге, схильність Безсмертного до історичних експериментів Ющенко міг оцінити ще під час президентських виборів, коли власні ж соратники пішли на внутрішній путч, щоб усунути Безсмертного від керівництва штабом.

По-третє, на Безсмертному лежить відповідальність за провал "Нашої України" під час виборів 2006 року.

По-четверте, саме Безсмертний був ідеологом подій 8 вересня 2005 року – за його пропозицією Ющенко пішов на "нульовий варіант", звільнивши і Тимошенко, і Порошенко.

Чим це у підсумку закінчилося для рейтингу президента, країна може спостерігати зараз.

Зате Безсмертний, на відміну від інших претендентів, не боявся б доводити Ющенку свою правоту, казати сумну правду в очі та тягнути на собі апаратну роботу.

Шанси Віктора Балоги очолити Секретаріат зараз виглядають не такими виразними, як навесні, коли його кандидатура була фаворитом номер один.

Переведення Балоги на Банкову неодноразово лобіювалося Михайлом Дорошенком – радником і другом дитинства президента. Втім, перепризначення Балоги на посаду міністра надзвичайних ситуацій, яке відбулося у серпні, продемонструвало намір Ющенка залишити його на цій ділянці.

У разі рішення замінити главу Секретаріату Юрій Єхануров є найбільш вірогідним кандидатом на цю посаду – Ющенку сподобалася робота попереднього Кабміна, який створив йому комфортне неконфлікне середовище.

Але для цього немає ясності в іншому питанні – скільки правди в чутках про готовність Ющенка до відставки Рибачука?

У цих двох – різне розуміння функцій глави Секретаріату. За рік Рибачук не проявив організаторських здібностей чиновника. Влітку він уже балансував на межі звільнення, коли Ющенко дізнався про плани свого помічника – Рибачук, не довго думаючи... зазбирався у відпустку в розпал парламентської кризи, за кілька днів до можливого розпуску Верховної Ради!

Розповідають, що тільки зусиллями помічника президента Кислинського і голови "Ощадбанку" Морозова від Рибачука вдалося відвернути хмари.

У вівторок джерело в оточенні Ющенка прямо сказало "Українській правді": "Імовірність відставки Рибачука велика". Сам глава Секретаріату обрав тактику поведінки, всім своїм виглядом показуючи, що він не чіпляється за крісло.

Але є багато причин, які тримають Рибачука і Ющенка разом.

Рибачук – це фільтр від "любих друзів", це правильна презентація Ющенка на Заході, це відсутність власних амбіцій – на відміну від того ж Єханурова, який після того, як не зміг відвоювати "Нашу Україну" в Порошенка, загорівся ідеєю власного політичного проекту.

Давні дружні стосунки не дозволяють Ющенку звільнити Рибачука в нікуди, а нового портфеля, на який би він погодився, не знайшлося.

Зокрема, Рибачуку пропонували або вакантну посаду посла в Швейцарії, або місце голови представництва України при ЄС в Брюсселі, де Роман Шпек уже сидить два терміни.

Другий варіант для Рибачука – керівник холдингу "Ощадбанк" плюс "Укрпошта", створення якого лобіює Морозов.

Третій – посада голови Нацбанку в зв'язку з досягненням Володимиром Стельмахом пенсійного віку.

Однак Рибачук з різною долею категоричності відхилив усі пропозиції. Тому не виключений варіант, коли Рибачук поки залишиться на своїй посаді, а Єхануров буде призначений секретарем Ради нацбезпеки.

Крісло першого заступника секретаря Радбезу при Єханурові зарезервоване для Віктора Пинзеника. Також можливе запровадження посади для Володимира Горбуліна, вік якого не дозволяє зарахувати на держслужбу.

У разі, якщо шеф Секретаріату президента не зміниться, з високою долею імовірності можлива поява Арсенія Яценюка – в якості заступника Рибачука або радника Ющенка.

Також в заступники мітить Павло Качур, якого на місце куратора регіонів веде давній друг і компаньйон Іван Васюник.

Закінчаться ж кадрові перестановки на Банковій початком нових інтриг – тому що в результаті змін все одно залишаться незадоволені, ображені та переможені.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді