Нові правила Кабміну, або Бійка під приймальнею Януковича

П'ятниця, 13 жовтня 2006, 16:35

Віктор Янукович має бзик на темі власної безпеки. Схоже, навіть у будинку уряду він не почуваєтья у повному спокої. Тому після другого пришестя у владу одним із кроків Януковича стало посилення захисних редутів біля кабінету прем’єр-міністра.

Раніше до приймальні глави уряду можна було пройти двома шляхами. Перший – у правому крилі цієї величної будівлі по вулиці Грушевського піднятися ліфтом до шостого поверху, потім повернутися в центральну галерею й піднятися сходами, схожими на гвинтові, на сьомий поверх. Тоді ви відразу потрапляєте в невелике фойє біля кабінету прем’єра.

Така схема існувала за часів старої влади, залишилася вона й при Тимошенко, й при Єханурові. Наприклад, після закінчення Кабміну зону біля зали засідань закривали, і журналісти, які не встигли передати всі новини, могли продовжити роботу, розмістившись на диванах біля приймальні прем’єра.

Але з призначенням Януковича тепер тут ходити заборонено. Сходи між шостим і сьомим поверхами заблоковано суцільною скляною огорожею.

Тепер пройти у крило Януковича на сьомий поверх неможливо
Вхід до Януковича тільки за магнітною карткою

Існує й інший шлях дістатися до кабінету прем’єра. Для цього центральним ліфтом слід піднятися на шостий поверх будинку уряду, потім – пройти шостим поверхом у ліве крило будинку і там піднятися на сьомий поверх. Далі, щоб потрапити до Януковича, треба пройти всю центральну галереєю сьомого поверху. Дорогою можна помилуватися розвішаними навколо портретами керівників вітчизняних урядів, починаючи з часів Української народної республіки.

У результаті ви вийдете до того ж невеликого фойє з диванами, якщо б пішли першим шляхом. Але далі ви не зможете безперешкодно пересуватися. У кінці галереї, після другого пришестя Януковича на посаду, було встановлено рамку металопошуку й пост охорони. Оминути його неможливо фізично.

Раніше тут був вільний прохід, а додаткову перевірку у виняткових випадках робили в окремій кімнаті охорони.

На фото, зробленому крізь скляні двері, видно нову рамку металопошуку. Саме тут стався інцидент. Усі фото Ганни Андрієвської

Таким чином, усі відвідувачі Януковича перед тим, як потрапити до керівника уряду, проходять три кордони охорони. Перший раз – коли заходять до будинку уряду, другий – коли піднімаються ліфтом, на четвертому або шостому поверсі, й останній – біля приймальні.

Для прикладу, в секретаріаті президента, якщо ви йдете до Ющенка, то побачите лише два пости охорони – на вході в будівлю й на четвертому поверсі, де розташований кабінет глави держави.

З чим пов’язане посилення заходів безпеки Януковича – з таким питанням "Українська правда" протягом тижня зверталася до прес-служби уряду, але відповіді не отримала. "Ми цю тему не коментуємо", – сказав речник Януковича Денис Іванеско.

У військовій комендатурі будинку уряду сказали, що вони не були ініціаторами встановлення скляних перегородок і додаткової рамки на шляху до кабінету Януковича, направивши до особистої охорони Януковича. Втім, її керівник Ігор Суліма віджартувався на наші запитання про нові кордони.

На цьому фоні посилення безпеки Януковича стався інцидент, який намагалися приховати від громадськості.

Біля нової рамки металошукача, встановленої поруч із кабінетом Януковича, губернатор Запорізької області Євген Червоненко побився з представником охорони, який стояв на посту і відмовлявся пропустити його до приймальні прем’єра.

Чутки стосовно бійки за участі Червоненка й охоронця протягом одного дня погуляли по інтернету – але у щось більше, ніж чутки, це не вилилося.

Оскільки історія сама по собі є делікатною, а також стосується такої закритої силової установи, якою є Управління держохорони, то отримати інформацію доволі складно.

Втім, "Українська правда" після розмови з багатьма джерелами спробувала відтворити картину тих подій.

Так, у третій декаді вересня (за деякою інформацією, це сталося 26 числа), перебуваючи в будинку уряду, Євген Червоненко мав намір пройти до прем’єр-міністра.

Але, прямуючи до його кабінету, губернатор натрапив на нещодавно встановлену рамку з охоронцем. Прапорщик відмовився пропустити Червоненка до приймальні, пояснивши, що той відсутній у списку людей, яким Янукович призначив зустріч.

Він відіслав Червоненка до керівника служби прем’єра Сергія Льовочкіна, кабінет якого розташований на початку коридору.

Червоненко не застав Льовочкіна на місці, повернувся до рамки і ще раз заявив про свій намір потрапити до Януковича. Але отримав негативну відповідь.

Що далі стало причиною агресії Червоненка, нам невідомо. Не можна виключати, що він був спровокований прапорщиком – але так само не можна виключати, що наступні події стали наслідком загальновідомої вразливості колишнього керівника охорони Ющенка.

Одним словом, Червоненко вирішив пройти до приймальні Януковича попри заборону прапорщика. Той не пустив губернатора. Червоненко пішов на штурм. Охоронець став у рамці металошукача. Між ними зав’язалася бійка. За словами джерел у Кабміні, Червоненко двічі вдарив прапорщика в обличчя. З того спала фуражка...

Після цього з приймальні вибіг прикріплений до Януковича охоронець, який розтягнув бійців. Прапорщика було відразу замінено. Але той вирішив не залишати справу просто так, зняв побої. Рапорти в зв’язку з цією бійкою написали начальник комендатури, черговий по зміні та власне сам прапорщик.

Найжахливішим є те, що інцидент знімався на відео – оскільки біля кабінету Януковича крім стаціонарного посту встановлено ще й камеру спостереження.

Доля цього запису невідома. За однією інформацією, відео (або, принаймні, його копія) є в керівника охорони Януковича Ігоря Суліми. За іншою інформацією, справу намагалися зам'яти, і відео забрав керівник УДО Петро Плюта. За третьою інформацією, воно долучене до кримінальної справи.

Тож ніхто не дасть гарантії, що цей диск не стане предметом для шантажу Запорізького губернатора.

Коли "Українська правда" в зв’язку з інцидентом звернулася по коментар до самого Червоненка, він обмежився емоційною фразою: "Це бред і провокація, які я не коментую. Я зайнятий проблемами Запорізької області!"

Також відмовилася спілкуватися на цю тему прес-служба уряду, а керівник відділення охорони комендатури будинку уряду сказав журналісту "Української правди" буквально таке: "Ми нічого не коментуємо".

Втім, офіційне підтвердження інциденту між Червоненком і охоронцем ми знайшли в Управлінні державної охорони, представники якого й забезпечують порядок і спокій навколо перших осіб держави.

Прес-секретар УДО повідомив "Українській правді", що у Червоненка стався конфлікт з прапорщиком Русланом Кантуром.

"По службі цей прапорщик характеризується позитивно, претензій до нього немає. Наша офіційна позиція – Руслан Кантур у тій ситуації діяв відповідно до своїх службових обов’язків", – сказав речник Управління держохорони Віталій Закревський.

Він додав, що Кантура не звільнено, нині він продовжує нести службу в Кабінеті міністрів. На якийсь інший об’єкт після тієї бійки його переводити не збираються.

Речник Управління держохорони також пояснив, чому не було проведено внутрішнього розслідування інциденту.

"Це робиться у випадку, коли є провина з боку нашого військовослужбовця. У даному випадку порушень не було, так що всі питання щодо розслідування вам слід адресувати до Генпрокуратури", – додав Закревський.

Як повідомляють джерела "Української правди" з числа офіцерів Управління держохорони, за фактом бійки за участі Червоненка прокуратура або вже порушила, або має намір порушити кримінальну справу за "нанесення тілесних ушкоджень при виконанні службових обов'язків".

Ми не змогли з'ясувати, чи так це, і на якій стадії перебуває розслідування.

Прес-секретар Генпрокуратури Олексій Бебель спрямував до заступника керівника головного слідчого управління Василя Драгана, телефон якого протягом дня не відповідав. Утім, речник відомства пообіцяв надати якусь інформацію з цього приводу в понеділок.

P.S. Уже після публікації матеріалу до редакції "Української правди" зателефонував Євген Червоненко, який сказав, що наполягає на своїй версії – він не бив прапорщика. "Я до нього рукою не доторкнувся!", - рішуче заявив Червоненко. Натомість, за його словами, прапорщик порвав йому піджак.

Він підкреслив, що у той день мав донести до Януковича секретну інформацію про можливі негативні події в області, але був зупинений представником Управління державної охорони. "Яке вони мають право так поводитися з державним службовцем першого рангу?!", - запитав Червоненко.

Губернатор сказав, що інцидент має ознаки політичної розправи над ним. Натомість Червоненко пообіцяв не здаватися, додавши, що вся правда стосовно тих подій стане відома наступного тижня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді