Виступ на сцені Пугачової: Янукович цитує п’яного лектора

П'ятниця, 10 листопада 2006, 21:31

Коли кілька днів тому Віктора Януковича запитали, як він збирається відсвяткувати 100 днів перебування при владі, той повідомив: "Урочистостей не буде, а буде підведення підсумків: що – вдалося, а що – ні".

Цей процес, як виявилося, полягав у годинному зачитуванні Януковичем своїх думок з паперу. Янукович наслідував класику цього жанру: все погане – це провина попередників, все гарне – мої досягнення.

Так само діяв прем’єр Ющенко, звинувачуючи Пустовойтенко, Кінах – Ющенка, Янукович під час першого пришестя – того ж Кінаха, Тимошенко – Януковича, а Єхануров – Тимошенко.

Тепер ця естафета перейшла далі. Якщо тільки наступним прем’єром не стане Ахметов (а він, наслухавшись Януковича, зізнався, що "про це не думає"), то і Янукович ще отримає в свою спину порцію докорів.

"Влада за попередні півтора роки не забезпечила позитивних результатів", – заявив Янукович, додавши, – "Без перебільшення треба було рятувати країну від хаосу і кризи".

Зокрема, Янукович розкритикував уряди Тимошенко і Єханурова за необґрунтовану любов до електорату: "Баланс між задекларованими соціальними обіцянками та реальними соцпрограмами було втрачено!".

Мабуть, тут Янукович забув, як сам перед виборами 2004 запровадив надбавку до пенсій, не підкріплену бюджетом на наступний рік – і, щоб не зменшувати виплати старшому поколінню, уряд Тимошенко зробив ці добавки тілом пенсій.

І якщо з твердженням Януковича про доведення до межі банкрутства "Нафтогазу" та "Укрзалізниці" можна погодитися, то наступну репліку легко відбити.

"Я запитую, де поділися 25 мільярдів від приватизації "Криворіжсталі, й не знаходжу відповіді?!", – заявив Янукович. Але так само складно знайти відповідь, куди поділася різниця між реальною ціною цього комбінату і грошима, сплаченими за "Криворіжсталь" холдингом Пінчука-Ахметова за часів попереднього прем’єрства Януковича.

При цьому чинний глава уряду забув сказати у своїй тріумфальній промові, що план приватизації його Кабміном повністю провалено.

Контраргументів до заяв Януковича можна назбирати на всю його доповідь, яка не подарувала жодної сенсації, зате дозволила додивитися сни депутатам, розслабленим несесійним тижнем.

Янукович повідомив, що планує урядувати принаймні до 2011 року – бо на цей термін орієнтована програма дій, яку зараз для нього пишуть.

"На часі перехід від латання тих дірок, які залишили наші попередники – до політики економічного прориву та випереджаючого розвитку", – пообіцяв Янукович.

Його заява про стосунки з НАТО не внесла якоїсь додаткової конкретики.

"Ми поглибили діалог з НАТО, не форсуючи питання про негайне приєднання до Альянсу. Це дає змогу прихильникам вступу України до НАТО проаналізувати, чому та куди саме вони прагнуть вступити. А противникам євроатлантичної інтеграції подумати – проти чого вони власно протестують. Проти реальних чи уявних загроз? І наші партнери в НАТО підтримали такий виважений підхід", – запевнив Янукович і знову пообіцяв дружити з НАТО "конкретними", але вкотре не названими справами.

Янукович повідомив, що досі розраховує на приєднання нашоукраїнців до коаліції. Щоправда, вже пізніше його соратниця Раїса Богатирьова роз'яснила, що Партія регіонів очікує на розвал блоку Ющенка і перехід їх не оптом, а вроздріб.

Коаліція як спосіб примирення Симоненка і Ахметова. Борця з олігархами (1) поставили через три людини від представника ворожого класу (2)

"Ми не дозволимо нікому з наших опонентів перетворити країну на заручника у боротьбі за владу. І тим, хто намагається перешкодити процесу розширення коаліції, я хотів би сказати словами відомого кіногероя: "Незалежно від того, є життя на Марсі, чи нема, Новий рік все одно наступить!", – упивався Янукович фразеологізмом, забувши, що цитував у цей момент... у зюзю п’яного лектора.

"Україні потрібні п’ять років стабільності, і ми взяли відповідальність за це п’ятиріччя... Спочатку п’ять, а потім ще багато років по п’ять", – заявив Янукович. У цьому контексті сказана ним пізніше фраза насторожила: "Демократія потребує порядку, як в політиці, так і в економіці".

"Є життя на Марсі чи немає – але я крутіший за Ющенка. Он який у мене великий телевізор!"

Далі Янукович дав відповідь на чутки про те, що члени коаліції незадоволені його недоступністю і навіть інколи думають над правильністю своїх вчинків улітку 2006 року.

"Дехто очікував і очікує, що певні ідеологічні розбіжності або кадрові питання зможуть зруйнувати нашу єдність. Вважаю, що відповідь може бути одна: не дочекаєтесь!", – сказав Янукович під кінець і, нарешті, почув оплески присутніх.

Драйву цьому нудному бенефісу додав інцидент, який стався після того, як Янукович закінчив зачитування своєї промови.

У момент, коли він подякував присутнім за увагу, на сцену... вискочив літній чоловік. Підстрибуючи, він на очах усього залу побіг по сцені за Януковичем, викрикуючи: "Віктор Федорович! Віктор Федорович!". Завдяки високому тембру, його було чути навіть у найвіддаленіших рядах. Тим більше, коли почалися події не за сценарієм, у залі повисла тиша...

Цей момент був подарунком долі для Януковича. На нього були націлені десятки телекамер, ішов прямий ефір на телебаченні – і прем’єру треба було просто по-людськи відреагувати на цей невеликий дебош: зупинитися, взяти діда під руку, заспокоїти, поговорити десять секунд...

Але Янукович така людина, яка робить тільки те, що говорять радники. У нього, між іншим, слово "дякую" друкують у промовах.

Тож Янукович навіть не озирнувся на літнього порушника порядку, а, посміхаючися, сів на своє місце в залі.

Чоловіка намагався утримати міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов, однак той вирвався з міцних рук урядового завгоспа. За цей час чоловік добіг до кінця сцени, і охорона вивела його з залу. Німа сцена.

"Ех, Віктор Федорович, треба бути гуманістом!"

У кулуарах дід пояснив, що хотів передати Януковичу листа, у якому виклав свої проблеми. Він назвався Іваном Дворецьким, колишнім машиністом Дарницького депо, якого ще в часи Щербицького позбавили квартири і помістили до психлікарні.

"40 років уже наді мною знущаються. Я кілька разів звертався до Симоненка за допомогою, але все безрезультатно", – розповів він, явно перебуваючи на межі істерики.

У цей час один приємно вдягнутий чоловік спробував дати вказівки журналістам з тим, щоб вони не брали коментар у цієї людини.

При більш детальному огляді цією людиною виявився Олександр Ревзін – режисер-постановник свята Януковича, який значну частину життя працював з Кіркоровим, Галкіним, Пугачовою та іншими подібними діячами.

У цей момент стало зрозуміло, чому сцена, на якій виступав Янукович, нагадувала антураж для запису програми "Пєсня года". Однак виникло й інше запитання.

Цікаво, як це покриття сцени називається на жаргоні поп-зірок?

Відомо, що Ревзін також працює з Ахметовим. Саме він був постановником дійства у Донецькому драмтеатрі, коли президент "Шахтаря" у лютому 2006 оголосив про перехід в політику.

Але послуги Ревзіна коштують грошей. Так само і величезний поліекран з діагоналлю тридцять метрів, який був встановлений за Януковичем, і спеціальне оздоблення сцени. І не зрозуміло, хто платив за цього дядю – бюджет або "любі друзі" прем’єра?

Якщо гроші державні, то чомусь не було чути про оголошення тендеру для закупівлі послуг, в результаті якого переміг пан Ревзін.

Якщо ж замість бюджету розплатилися Ахметов, Клюєв чи Пригодський – то як Янукович буде віддячувати за цей "подарунок"?

І як бути з його словами, що головне завдання уряду – це боротьба з корупцією?

P.S. На фоні снодійного зібрання в "Українському домі", також Янукович вирішив відзначити свої сто днів виступом у лояльній до нього газеті "2000".

Як відомо, живих і гострих інтерв’ю українським мас-медіа Янукович не дає вже багато років – замість цього він, наприклад, на правах реклами розміщує у різних виданнях підготовлені його піар-службою тексти.

Але цього разу замість роботів відповідав сам Янукович. І його фрази, сказані на питання про підготовку нового Майдану, мають особливу цінність – вони сказані Януковичем щиро. І тому є ще більш небезпечними.

"Загалом-то я нікому б не радив гратися з цими справами (організацією вуличних протестів проти Януковича). Нікому. Навіть найсміливішим не радив би з цим жартувати. Тому що відповідь може для них бути несподіваною.

Адже ми вже не ті, що були в 2004 році. Вже всі надивилися на те, що за минулий дворічний період часу було зроблено? Я не буду коментувати.

Але хочу сказати тільки одне. Усі, хто заважає якимось чином роботі уряду, повинні розуміти: вони фактично заважають українському народові спокійно й стабільно жити. І заважають розвивати країну. Про це вони повинні знати.

І я не раджу нікому заважати нам. Розумієте?

Ми готові співпрацювати з ким завгодно — з опозицією, з союзниками, поєднувати людей. Готові слухати критику і нормально до цього ставитися.

Але заважати нам працювати — нікому не раджу".

Ось так сказав Янукович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді