"Воїни світла" Тимошенко влаштували антикризовій коаліції "темну"

Середа, 21 лютого 2007, 14:38

У середу Верховна Рада знову нагадала всім про свою скандальну славу. Якщо раніше сонні будні у парламенті не йшли у жодне порівняння з мордобиттям у Київраді, то тепер народні депутати нарешті зробили щось гідне свого іміджа.

Вперше з часів "парнокопитного голосування" за внесення змін до Конституції 24 грудня 2003 року у Верховній Раді голосували руками.

Сталося це після того, як опозиція зробила креативний хід – захопила "рубильник" і перекрила електропостачання до системи "Рада", залишивши струм лише під кількома мікрофонами. Щоб депутати, які залишилися у залі, могли "оголосити про евакуацію".

Зранку ніщо не віщувало бурхливого розвитку подій. "Регіонали", як і у вівторок, мирно блокували трибуну, випередивши при цьому БЮТівців, які ще з минулого тижня погрожували зірвати засідання. Розпал пристрастей прийшовся на полудень.

Причиною блокування стала відмова антикризової коаліції голосувати за закони опозиції про тарифи та мінімальну зарплату. Не домовившись з януковичами, тимошенківці пішли у наступ.

Об 11.30 перший віце-спікер Адам Мартинюк зробив оголошення – у сесійній залі не працює система для голосування. Виявилося, 15 "воїнів світла" з БЮТ захопили електрощитові в будинку парламенту.

Як розповів "Українській правді" завгосп Верховної Ради Дмитро Рудковський, біля електрощитка чергував охоронець. "Але уявляєте, людина відійшла в туалет, і члени БЮТ захопили рубильник", розповів він про підступність дій тимошенківців.

За словами членів БЮТ, передову групу нардепів, які заблокували електрощитову, очолював Віталій Чудновський – кремезний депутат, який у виборчих документах значиться як директор зі стратегічного розвитку банку "Контракт". На минулих виборах Чудновський був куратором охорони Тимошенко і навіть на своїх плечах ніс її на Майдан.

Дізнавшись про барикадування ключової кімнати парламенту, Мартинюк одразу нагадав, що вони за ці дії можуть потрапити у в’язницю.

"Ви менше слухайте своїх вождів, бо вони залишаться в стороні, умиють руки, а вам доведеться нести кримінальну відповідальність", заявив віце-спікер.

Після цього Мартинюк доручив апарату Верховної Ради та службі охорони викликати представників Генпрокуратури, зафіксувати порушення і подати на розгляд парламенту притягнення до відповідальності "тих депутатів, які підлягають під карну справу".

"А ми такий дозвіл потім дамо!", пообіцяв Мартинюк.

Пізніше він взявся "рулити" засідання у ручному режимі. Запис на виступи здійснювався з голосу, а саме голосування – руками.

При цьому перший заступник Мороза так образився на опозицію, що відібрав у них голос.

Так, на прохання одного з тимошенківців надати йому слово, Мартинюк сказав:

"БЮТ сьогодні слова не отримає. Проти лома є прийом. "Наша Україна" через одного буде одержувати. Є запитання? Нема!".

При цьому особливою "любов’ю" відзначилися стосунки Мартинюка з членом БЮТ Олегом Ляшком. Слово останній отримав лише за 3 години після свого прохання.

"Ляшку голос дамо тоді, коли запрацює система "Рада", - познущався віце-спікер, а потім відверто зізнався: "Думка опозиції нас не цікавить!".

Тим часом у кулуарах Верховної Ради пристрасті кипіли ще з більшою силою.

Спочатку кілька депутатів від Партії регіонів спробували скласти протокол про блокування щитової, розташованої на першому поверсі парламенту. "Ви посягнули на роботу режимного органу!", намагався переконати бютівців перший заступник Богатирьової Василь Кисельов.

"За те, що вони роблять, передбачена кримінальна відповідальність. І, повірте, ми дамо згоду на ваше притягнення!", сказав Кисельов.

При цьому він тримав у руках журнал з портретами депутатів та звіряв з ним присутніх бютівців. Однак присутні не сприйняли всерйоз погрози Кисельова. "Ви спочатку встановіть особу депутата, що я – це я, а потім будете казати!", сказав один із не ідентифікованих соратників Тимошенко.

"Нічого, присутні камери все це знімають!", відповів Кисельов

Водночас, заступник відсутньої лідерки БЮТ Олександр Турчинов сказав, що вони тільки "забезпечують зберігання майна Верховної Ради".

"Згадайте, ви минулого літа тиждень тримали заблокованою систему "Рада", щоб отримати посади, а ми блокуємо, щоб знизити тарифи для людей", - заявив Турчинов і пообіцяв у разі необхідності ночувати під кімнатою.

Ситуація розрядилася після того, як у ході перепалки між представниками Партії регіонів та БЮТ стався конфуз. Намагаючись достукатися до членів блоку Тимошенко, Кисельов згадав про справу ЄЕСУ.

"Хто більший бандит, той, хто шапку зняв з перехожого, чи хто вкрав 7 мільярдів?!", запитав він. Кисельов сам не помітив, наскільки ризиковані аналогії він провів між Януковичем і Тимошенко.

Усі присутні бютівці зустріли цю заяву реготом, після чого Кисельов пішов, а для Турчинова принесли стілець, на якому він став позувати перед журналістами.

Наступним вгамувати соратників Тимошенко прибув співробітник управління загального нагляду Генпрокуратури Сергій Домбровський. Однак і його депутати від фракції БЮТ не пустили всередину.

Представник відомства Медведька пояснив, що він має звернення від керівництва Верховної Ради про захоплення приміщення. Натомість депутати попросили його надати документ, на підставі якого він хоче потрапити до кімнати, але Домбровський цього не зробив.

"Якщо покажете офіційний папірець, то тільки тоді ви можете говорити про перешкоджання", відповіли бютівці.

Втім, така відважність "воїнів світла" Тимошенко може вилитися для них цілком темною справою.

Інший представник Партії регіонів Василь Грицак вже заявив, що може бути порушена кримінальна справа.

"Згідно із 341 статтею Кримінального кодексу, якщо особа або група осіб захопила державну установу і заважають роботі державної установи, то їм загрожує термін ув’язнення від шести місяців до трьох років", сказав Грицак.

Заступник Мороза Адам Мартинюк також пообіцяв, що антикризова коаліція готова проголосувати за притягнення повстанців до кримінальної відповідальності та їх арешт.

Втім, опозиція вирішила не здаватися, пообіцявши сидіти біля "рубильника" до кінця тижня.

Мартинюк: "БЮТ сьогодні слова не отримає. Проти лома є прийом. "Наша Україна" через одного буде одержувати. Є запитання? Нема!".
"Регіонал" Кисельов звіряє БЮТівців по списку, щоб притягнути до відповідальності
Турчинов своїм тілом закриває доступ до електрощитової
До нього приєднався "нашоукраїнець" Поживанов

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді