Від опозиції до Януковича. Технологія поповнення більшості

Четвер, 29 березня 2007, 13:49

Перший "Зубик" антикризової коаліції виріс у цілу щелепу перебіжчиків. Депутат з таким стоматологічним прізвищем, обраний до парламенту за списком БЮТ, минулого літа започаткував у нинішній Верховній Раді донорство антикризової коаліції з боку опозиції. Назване нею словом "зрада".

Із самого початку створення антикризової коаліції почалися дискусії навколо того, якими методами більшість почне перетягувати до свого складу депутатів з інших фракцій.

Журналісти і самі депутати, звикли до методів перекуповування у попередні скликання, за інерцією почали вираховувати мільйонні суми, які можуть пропонуватися за підпис під заявою про приєднання до новоствореної коаліції.

У нових політичних реаліях банальний розрахунок на гроші виявився дещо наївним. По-перше, це не вигідно потенційним перебіжчикам.

– Треба бути ненормальним, щоб на таке погодитися, тому що тоді це буде вічним компроматом на тебе в руках донецьких, – впевнений один із екс-опозиціонерів.

А, по-друге, в нових політичних реаліях, коли Конституція передбачає зосередження практично всіх важелів управління країною в руках парламентської більшості, у коаліції є значно більш ефективні інструменти для переконання своїх опонентів.

Сьогодні головним ідеологом і керівником процесу поповнення коаліції виступає віце-прем'єр Андрій Клюєв. Багато екс-представників опозиції підтверджують, що переговори про приєднання до коаліції з ними вів саме Клюєв.

– Мені навіть розказували, що ще до створення антикризової коаліції Клюєв зустрічався з Коломойським і просив його в майбутньому "посприяти" переходу 30-40 депутатів БЮТ.

Головним помічником віце-прем'єра у цій справі є депутат Партії регіонів Володимир Сівкович.

– Сівкович з'являється у парламенті дуже рідко, проводить адресні розмови і щезає, – розповідає один з депутатів, який перейшов до коаліції. – Сівкович - тонкий психолог, до того ж, як у будь-якого працівника спецслужб у минулому, у нього є доступ до багатьох архівів, і він знає дуже специфічні дані з біографії тих, з ким він веде розмову.

За декілька днів до останнього масованого переходу в коаліцію опозиціонерів у "душевних" бесідах з Володимиром Сівковичем були помічені практично всі нові члени коаліції.

Проте Сівкович працює не один. Депутати кажуть, що в кожному окремому випадку він знаходить депутата з самої фракції, який і підказує йому, хто може стати потенційним перебіжчиком. Останнього разу в БЮТ такою людиною був Олег Надоша, якому Володимир Сівкович особисто передав форму заяви для вступу в коаліцію, щоб той роздав її іншим перебіжчикам, Олександру Ковтуненку і Сергію Поліщуку.

– Я зустрічався з Олегом Надошею за день до того, як оголосили про його перехід в антикризову коаліцію, – розказує депутат Олексій Данілов. – Він переконував мене, що ніколи в житті цього кроку не зробить! Потім я вже з'ясував, що ввечері того ж дня він у приміщенні готелю "Київ" підписав папери про перехід до коаліції. Разом з Надошею це ж зробив Володя Ткаченко – керівник Чернігівської організації партії "Батьківщина". Це, до речі, теж дуже показово... А промоутером цієї ситуації виступає людина, яка пішла до коаліції ще влітку – Максим Луцький.

Депутата Луцького називають постійним помічником Сівковича у переманюванні депутатів. Проте сам Луцький ці факти в ефірі "Свободи слова" на каналі ICTV рішучо заперечив.

Згодом ті, хто пройшли підготовку у Володимира Сівковича, починають з'являтися у приймальні Андрія Клюєва. Найбільш серйозних депутатів Клюєв перенаправляє до Віктора Януковича.

До речі, за годину до того, як Анатолій Кінах дав згоду на приєднання до коаліції, він близько півгодини провів у кабінеті віце-прем'єра.

Характер бесіди "нагорі" залежить від статусу потенційного перебіжчика, його амбіцій або існування у нього бізнес-активів. Відповідно застосовуються й різні важелі.

Перший, найбільш простий мотив переходу, – можливість реалізувати себе.

З молодими депутатами розмова йде приблизно в такому ключі. "Уявляєте, ми всі – молоді здорові люди! А ви ходите як барани – то блокуєте щитову, то дудите в дудки. Уже рік як обраний парламент – і що за цей час було зроблено? Нічого!"

Нереалізованість потенціалу і можливостей може підштовхнути до переходу в антикризову коаліцію і більш досвідчених політиків.

За деякою інформацією, у цій групі ризику знаходиться член "Нашої України", один з найбільш послідовних прихильників широкої коаліції Юрій Єхануров, та його група депутатів – Станіслав Сташевський, Володимир Поляченко, Богдан Буца та Олександр Горошкевич.

Екс-прем'єр досі ображений на Віктора Ющенка, який не зробив йому жодної гідної кадрової пропозиції. Єхануров чекає з'їзду "Нашої України", який має відбутися в суботу. Якщо і там його кандидатура буде проігнорована, це, скоріше за все, підштовхне його у напрямку до антикризової коаліції.

Друге слабке місце, на яке розраховують антикризовики, переважно стосовно депутатів із старої когорти БЮТ – неприязнь, яка виникла між старими депутатами та новим оточенням Юлії Тимошенко – Йосипом Вінським, Богданом Губським і Олександром Абдуліним.

– Вінський повністю перебрав на себе функції половини ісполкому блоку, – жаліється один із перебіжчиків з БЮТ. – Людина, яка спочатку своїм невдалим керуванням під час парламентських виборів вщент вбила рейтинг Соцпартії, зараз взялась за "Батьківщину". Його методи вкрай авторитарні, своїм фюрерством він дуже імпонує Юлії Володимирівні.

Вчорашні соратники, які багато зробили для перемоги БЮТ на виборах, виявилися непотрібними Тимошенко, яка збудувала навколо себе ієрархічну піраміду. Колишні заступники керівника штабу тепер не можуть потрапити навіть до Олександра Турчинова.

Далі йдуть більш серйозні інструменти для переконання опозиціонерів.

Третій важіль – отримання посади.

Закріпившись у владі, антикризовики все більш охоче діляться із перебіжчиками незначними, а деколи й доволі вагомими посадами. Найбільш дорогий "подарунок" отримав Анатолій Кінах, призначений міністром економіки.

"Ресурс", що звільнився після Кінаха у вигляді посади керівника голови комітету з нацбезпеки й оборони, за деякою інформацією, запропонований іншому перебіжчику з "Нашої України" – Льву Гнатенку.

А екс-опозиціонер Олег Надоша (БЮТ), скоріш за все, буде претендувати на посаду керівника або Держкомрезерву, де він уже працював заступником, або якогось новоствореного державного комітету.

Сьогодні у коаліції існує принаймні ще дві цікаві пропозиції – посада міністра по зв'язкам з Верховною радою та постійного представника уряду у парламенті. Ці дві посади Віктор Янукович особисто пропонував заступнику голови фракції "Наша Україна" Миколі Онищуку. І отримав відмову.

Невдалу пропозицію зробили й іншому депутату з "Нашої України" Станіславу Довгому. Скоріше за все, "трансфер" не відбувся через небезпеку, яка нависла над сином цього депутата – секретаря Київради Олеся Довгого. Якби батько приєднався до більшості, фракція "Наша Україна" у Київраді стовідсотково поділилася б своїми голосами, і у Олеся не залишилося б жодних шансів втриматися у своєму кріслі.

Одним з різновидів цього методу переманювання є обіцянка включити перебіжчика до списку Партії регіонів на майбутніх виборах.

Четвертий важіль – надання преференцій у бізнесі або можливості приймати участь у державних програмах.

Як розповів один депутат, який достатньо близько спілкується з Андрієм Клюєвим, з осені технологія співбесід з перебіжчиками набула зовсім іншого характеру – депутатам пропонують не "тупий перехід", а "співробітництво".

– Кличуть до себе, поважно запрошують за стіл, секретарка приносить гостю чай або каву - і починають йому потихеньку розказувати, що країна прямує до об'єднання, в коаліції все вже стало на свої місця – "сам бачиш". "Просто допоможи нам! Так сталося, що Ми не просимо тебе виходити з партії або з фракції… Просто в деяких ключових питаннях нам потрібна твоя підтримка. А ми тобі теж допоможемо". Той, звісно починає нервувати, а його заспокоюють. "Ні, не грошима! Ми знаємо, що ти людина принципова і поважаємо в тобі це. Ні! Чому ти про нас так погано подумав? Це ж життя! Все може статися – може й тобі треба якісь питання вирішити. Приходь! Сам знаєш як буває, зараз ми в цих кабінетах, завтра – ти. Треба співпрацювати".

Далі щасливому претенденту на членство в коаліції натякають на той чи інший бізнес, в якому він зацікавлений. Наприклад, за деякою інформацією, депутату Олександру Ковтуненку з БЮТ, який у минулому мав невеликий рекламний бізнес, пообіцяли сприяти в участі в ядерних контрактах, пов'язаних з ТВЕЛами.

– Він вже давно мріє створити на Україні повний ядерний цикл, – розповів один з друзів депутата. – А нещодавно він хвалився, що нарешті в нього все вийде, нібито "там" дали добро.

П'ятий і, можливо найвпливовіший важіль – тиск на бізнес-інтереси депутатів-опозиціонерів.

З моменту створення уряду і початку роботи парламенту, більшість все більше і більше зміцнює свої позиції, в першу чергу, в економічному секторі. І зараз, найбільш ефективним інструментом для переманювання є не гроші, а дозвіл "власть імущих" на їх заробляння.

Як казав Сталін, "щоб зробити людину щасливою, треба спочатку все відібрати, а потім повернути половину".

Найбільшому тиску піддаються підприємства депутатів фракції БЮТ. І, за іронією долі, згідно з рішенням уряду, підтримувати контакти з фракцією Тимошенко закріплений саме Андрій Клюєв.

Клюєв спілкується з Тимошенко мовою жестів

За два дні до переходу в коаліцію депутата БЮТ Сергія Поліщука бачили в прийомній віце-прем'єра. На питання, що він тут робить, Поліщук жалівся, що "його підвели під великі борги" і зараз він вимушений домовлятися. У депутата невеликий рекламний бізнес.

– Вид у нього був не кращий, – розповів приятель Поліщука. – Він відверто сказав, показуючи в сторону дверей Клюєва, що йому пропонували перейти до коаліцію. А через два дні про це заявили з трибуни.

Відверто про те, що коаліція чинить тиск на бізнес його доньки, нещодавно заявляв і депутат Валентин Зубов.

– І мені сказали, що один рух – і всі ваші проблеми будуть зняті, – заявив депутат, відмовившись розповісти, хто вступав із ним в контакт.

Відомо, що в останні дні посилився тиск на бізнес ще одного депутата БЮТ – Костянтина Жеваго.

– Жеваго має намір побудувати теплоелектростанцію на бурому вугіллі для подачі електроенергії на свій Полтавський ГОК. Він вже вклав в це близько 75 мільйонів, – розповів один з товаришів депутата. – Але зараз на нього тиснуть в усіх напрямках – по закупці КрАЗів та по видобутку вугілля у Олександрії. А термін оренди ділянки добігає кінця. Клюєв натякає, що в нього вже є 101 мільйон гривень, і він готовий сам продовжити роботи. Він пропонує Жеваго приєднатися до коаліції разом із своєю групою депутатів.

До групи Жеваго входять три парламентаря – Анжеліка Лабунська, Руслан Зозуля та Зоя Шишкіна. Наразі усі вони знаходяться у потенційній групі ризику.

Відомо, що ще тиждень тому Юлія Тимошенко особисто дзвонила на мобільні телефони усіх депутатів, які у минулу п'ятницю перейшли до антикризової коаліції. В розмові вони категорично заперечували інформацію про підписання заяв про вступ у коаліцію.

Аналогічний дзвінок отримав і депутат Олексій Данилов:

– Так, мені телефонувала Юлія Володимирівна і поставила запитання: "У мене є список людей, які переходять в антикризову коаліцію. Ти, Олексій, у цьому списку". Я обурився, як вона взагалі може мені таке питання ставити! Я розумію, якби вона це зробила Губському або Фельдману, або ще комусь".

Вочевидь, питання було продиктоване тим, що Данілов, як і Ковтуненко, Поліщук і Надоша, входять до групи, яка потрапила до списку за квотою Михайла Бродського. До цієї ж групи належать Дмитро Видрін, Олексій Данилов, Володимир Курений та Олег Радковський. І зараз керівництво БЮТ дивиться у їх бік з особливою підозрою.

За інформацією "Української правди", продовжує поповнюватися список депутатів, які вже попередили лідерів БЮТ про те, що на їх бізнес, або бізнес їх родичів чиниться тиск з метою змусити перейти до більшості.

Зараз серед таких депутатів є: Іван Куровський, Ігор Рибаков, Валерій Писаренко, Павло Костенко, Юрій Триндюк та Микола Ковзель.

– Ми не здивуємось, якщо через деякий час ці депутати прийдуть і відверто скажуть, що в них немає іншого виходу, як перейти до коаліції, – розповів "Українській правді" один з лідерів БЮТ. – У нас вже був такий приклад. Василь Хмельницький ще восени тихесенько підійшов до Юлії Володимирівни і відверто сказав, що його душать, що в нього з'явились великі проблеми, і він більше не буде ходити на засідання фракції, а свою карточку віддає коаліції.

Також є інформація про те, що до коаліції можуть приєднатися Олег Антіпов, Валерій Чичков, Тарієл Васадзе, брати Буряки тощо.

Все вищевикладене лише підтверджує заяви представників більшості, що коаліція семимильними кроками рухається до конституційної більшості. І чим ближче до цифри 300, тим швидше йтиме процес, адже у тих опозиціонерів, які поки що сумніваються, буде все більше і більше прикладів і все менше і менше сенсу залишатися в меншості.

Проте паралельно з наближенням до конституційної більшості проходять ще деякі процеси.

По-перше, невпинно буде зменшуватися вплив на коаліцію з боку соціалістів і комуністів, що вигідно "регіоналам". Теоретично, більшість вже зараз може обійтися без комуністів, які все частіше стають причиною конфліктів в коаліції. До того ж, "регіонали" хочуть звільнити міністра промполітики Анатолій Головка, який пройшов в Кабмін за квотою КПУ, і поставити на це місце свою людину.

По-друге, навіть якщо антикризова коаліція виросте до 300 голосів, це не гарантуватиме результативного голосування поподоланню вето з усіх без виключення питань. Тому що немає жодних гарантій, що перефарбовані бютівці та нашоукраїнці будуть підтримувати вибухонебезпечні закони, такі як статус державної мови для російської.

Отже, збільшення кількості депутатів у більшості призведе до жорсткої залежності коаліції від перебіжчиків. Більш того, вже зараз нові члени коаліції вдаються до спроб об'єднатися, а лідер цієї групи претендуватиме на статус окремого учасника переговорного процесу.

Отримати право виступати від імені колишніх опозиціонерів намагається депутат Володимир Заплатинський, який підтримав Віктора Януковича одним з найперших і взяв за це посаду голови комітету з економічної політики.

Заплатинський вже намагається позиціонувати себе лідером групи "Незалежна Україна", хоча названі ним члени цього об'єднання жодних заяв не писали.

По-третє, збільшення кількості депутатів у більшості буде зменшувати вплив на більшість з боку Ріната Ахметова.

Справа в тому, що сьогодні, за деякою інформацією, прихильників Ахметова у фракції близько 70, в той час як у Віктора Януковича лише 53. А всі нові члени коаліції, які перейшли з опозиції, проходять через кабінети або прем'єра, або його довіреної особи – Андрія Клюєва.

Зазвичай всі вони, хоча і не вступають у Партію регіонів, але орієнтуються саме на цих людей. Наприклад, ходять на засідання групи Сергія Клюєва (брата Андрія Клюєва) у фракції "регіоналів".

І останнє, як не дивно - збільшення кількості депутатів більшості грає на руку БЮТ. За словами депутатів, наближених до Юлії Тимошенко, лідер блоку все менше і менше намагається протидіяти відпливу депутатів фракції. Публічно це видається за очищення фракції, насправді ж це вагомий важіль впливу на президента, щоб підштовхнути його до дострокових виборів.

До того ж, за інформацією у Конституційному Суді, наступного тижня Суд може ухвалити рішення про застосування імперативного мандату у Верховній Раді. Згідно з інформацією, станом на минулу середу на користь рішення, яке вигідне опозиції, схилялися 9 суддів з 10 необхідних для його ухвалення.

P.S. "Українській правді" після засідання Кабміну вдалося взяти коментар у самого Андрія Клюєва стосовно його ролі в накачуванні коаліції.

– Кажуть, що ви куруєте переходом депутатів з опозиції, це правда?

– Да ну що ви таке кажете, це нісенітниця!

– Але ж у вас перед самим переходом бачили і Ковтуненка, і Поліщука, і навіть Кінаха...

– Ну то й що? До мене дві треті парламенту ходить! До мене багато хто ходить… А Кінах мій товариш.

В цей момент до розмови приєднався і сам новопризначений міністр економіки.

– Пане Кінах, а правда, що перейти до коаліції вам пропонував Клюєв?

– Та ну перестаньте! Це робиться не так...

– А як?!

– Згідно з принципами людини, яка приймає рішення...

P.P.S. Після публікації даної статті до "Української правди" зателефонував Михайло Бродський, який спростував, що він рекомендував до списку БЮТ перебіжчиків Надошу, Ковтуненка і Поліщука. Бродський також висловив готовність розповісти історію потрапляння кожного члена до списку блоку Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді