Ющенко забальзамував "любих друзів"

Понеділок, 2 квітня 2007, 00:03
За логікою, цю статтю варто було би почати з прізвища В’ячеслава Кириленка, який став новим лідером "Нашої України". Але справжній переможець, який розрулив півторарічну інтригу на свою користь, називається інакше: Віктор Балога.

Він виявився розумнішим за Віктора Медведчука. Балога змирився, що рідний фейс, відрощуй бороду чи голися, але не зробить його улюбленцем публічної політики.

Тому Балога склав повноваження керівника партії та повернувся за куліси процесів у "Нашій Україні". Він, на відміну від Медведчука, спромігся вчасно зняти капітанську пов’язку та сісти на лаву тренера.

Серйозної поразки зазнав Петро Порошенко. Завершено партійну війну з "любими друзями", яка почалася не вчора і навіть не півроку тому, а восени 2005. Тоді делегат з'їзду від Закарпаття поставив вимогу очистити керівництво "Нашої України" від фігурантів недоведених корупційних звинувачень.

У листопаді минулого року, коли була друга спроба перебрати контроль над партією, "любі друзі" показали Віктору Ющенку, що тут його вплив не більший, ніж на уряд Януковича. Але тепер уже сам Порошенко проводить безсонні ночі над роздумами, як зберегти свої позиції.

Такими є наслідки з'їзду Нашої України, який відбувся у суботу на своєму традиційному місці – в будинку культури Київського політехнічного інституту.

...Щойно Ющенко вийшов з "Мерседесу", як над парком КПІ пролунав істеричний крик: "Вікто-о-ор Андрі-і-і-йович! Вікто-о-ор Андрі-і-і-йович!"

До Ющенка, перестрибуючи кущі, побіг чоловік – як виявилося, він уже кілька місяців тому звертався до гаранта Конституції гарантувати його право на житло. Охоронці кинулися йому на зустріч та заблокували бідолагу, а президент, немов втратив слух, не обертаючись, тільки сухо привітався з партійними керівниками та зайшов до будівлі через службовий вхід.

Тут його вже чекала баба Параска, яка втомилася мирити "Вітю та Юлю" й вирішила зробити партійну кар’єру. Побачивши Ющенка, вона кинулася в його обійми зі слізним проханням позбавити Україну від Януковича.

Ця мелодраматична сцена вибила журналістів з колії, і вони ледь змогли вимовити сакраментальне питання року:

– Так ви будете розпускати парламент чи ні? – кволо прозвучало воно з натовпу.

– Зараз ви все почуєте у моєму виступі, – тихо відповів Ющенко і зник за дверима, де відбулася остання нарада.

Питання дострокових виборів стало не меншим яблуком розбрату в "Нашій Україні", ніж прізвище майбутнього голови партії.

Група Порошенка вважала некоректним ставити цю вимогу від імені "Нашої України" до президента, бо таким чином партія наче тисне на Ющенка.

Однак у Порошенка був і свій сенс – дострокові вибори на нинішньому етапі ще більше зменшать його вплив на партію, оскільки до нового списку, який він явно не формуватиме, потрапить ще менше його людей.

Втім, з думкою Порошенка про те, що руки Ющенка треба залишити розв’язаними, явно не погоджувалася левова частка учасників з'їзду. І як тільки президент торкнувся в своєму виступі головного питання, зал тут же загудив "зРаду геть!". Ющенко від несподіванки аж стиснув губи.

Він довго розігрівав присутніх, викладаючи свою аргументацію – розпочавши з цитування Конституції, що коаліція у Верховній Раді формується депутатськими фракціями, а не окремими депутатами.

"Достатньо чотирьох класів освіти, щоб зрозуміти цю тезу!", – обурився Ющенко. Натяк на Януковича сподобався присутнім – президенту відповіли оплесками.

Ющенко озброївся аргументами перед розпуском парламенту. Фото Ганни Андрієвської

"А що ми бачимо сьогодні? Сьогодні коаліційна більшість сягає 260 депутатів. А було, мені здається, 239. Мова йде про ревізію політичних результатів виборів", – ще раз висловив своє невдоволення президент.

"Протистояння сьогодні досягло апогею: ігнорується Конституція, відбувається публічна узурпація влади... Зараз по суті стоїть питання про зміну конституційного ладу", – Ющенко почав підбиратися до головного.

– Та є спосіб – треба розпустити парламент, – звернувся губернатор Миколаївської області Садиков до Запорізького губернатора Червоненка.

Той спробував щось відповісти, але Садиков жартома його перервав:

– Женя, не бубоні, а плескай президенту!

Тим часом Ющенко оголосив список вимог коаліції: "припинити антиконституційне формування коаліції", "забезпечити безперешкодний розгляд Конституційним Судом усіх резонансних справ..."

"Спроби тиску на Конституційний Суд присікаються!" – оголосив Ющенко. Ця вимога виявилася найбільш неконкретною, бо президент ніяк не роз'яснив, як відбуватиметься фіксація результату – тиск є чи його все ж немає?

"Вищі посадовці силових структур, які не справляються з виконанням своїх обов’язків, мають піти у відставку!" – додав Ющенко.

Також він захотів, щоб положення Універсалу національної єдності були закріплені як закон, а закон про Кабмін – ухвалений в новій редакції. Крім того, президенту необхідний закон про імперативний мандат, щоб зрадників можна було позбавляти депутатства.

І останнє – Ющенко поставив вимогу негайно розпочати зміни до Конституції.

"Конституційна комісія розпочинає роботу з наступного тижня, напрацьовані нею зміни обговорюються в квітні–травні. Другий етап політреформи ухвалюється восени", – намалював план своєї мрії Ющенко.

Зрештою він підібрався до головного: "Сьогодні ефір переповнений запитаннями: "Чи підпише президент указ про розпуск парламенту?" Я хочу сказати: якщо не буде відновлена діяльність більшості на конституційній основі, я підпишу указ про розпуск парламенту!" – поставив крапку в своєму виступі Ющенко.

Ідея дуже сподобалася присутнім – так Ющенку не аплодували з часів Майдану.

Озвучивши свій ультиматум, президент не поїхав додому, як робив це в попередні рази. Він залишився, щоб гарантувати нарешті результативність чергових спроб змінити владу в "Нашій Україні".

Балога зумів зробити те, про що Ющенко просив ще в 2005 - прибрати "любих друзів". Фото Ганни Андрієвської

– Вони привели Ющенка, бо думають, що при ньому ніхто рипатися не буде, – ображено шепнув Порошенко.

Тим часом з'їзд розпочав розглядати зміни до статуту. Порошенко запропонував нічого не чіпати, а змінити тільки одну норму – про обрання лідера партії з'їздом.

– Вельмишановний Вікторе Андрійовичу, я вдячний вам, що ви заявили, що якщо буде воля з'їзду, ви уважно розглянете питання про керівництво партією. Я переконаний: якби Віктор Андрійович був на чолі нашого списку на виборах, то ми з БЮТом вдвох змогли б сформувати коаліцію, і нам був би непотрібний ніякий Мороз! – звернувся Порошенко до президента, який за увесь виступ навіть не глянув у його бік.

У цей момент Балога розсміявся, до нього підключився Безсмертний. Коли після з'їзду главу секретаріату президента запитали про причини такої реакції, він почав клястися – Порошенко тут ні до чого, а в цей момент Балога начебто отримав смску романтичного змісту, яку й показав Безсмертному.

– Багато людей кажуть, що Порошенко нібито категорично проти розпуску парламенту. Це брехня! Я абсолютно переконаний, що ми маємо ухвалити резолюцію, де чітко засвідчити позицію за розпуск Верховної зРади, але...

– Без але, – почулося брутально з залу.

– ... ми не можемо ставити будь–які вимоги президенту, бо він має діяти за Конституцією. І ніхто не закриє мені рота, кажучи "без але"! – зірвався на крик Порошенко.

– Слухай! Це правда, що, Петя уходить в коаліцію, за що отримає посаду міністра фінансів? – повернувся Червоненко до Миколи Одайника, який є близьким соратником Порошенка.

– Перший раз про це чую! – побожився той.

Порошенко, який цього дня став єдиним опонентом задуманого сценарію, далі перейшов у наступ на зміни, запропоновані до статуту "Нашої України".

Зокрема, він розкритикував ідею, що регіональні організації партії мають підкорятися вказівкам з центру при обранні своїх керівників. Він розумів, що першими, кого почне зачищати в партії нове керівництво – це людей Порошенка на низовому рівні.

– Я з подивом знайшов це в проекті статуту! Наша партія завжди була зразком демократії. Не можна було побудувати демократію в країні, без демократії в партії. Регіональні організації самі здатні вирішити це (кадрове) питання!

Порошенко залишив трибуну, пройшовши за спиною в Ющенка. Але ні він, ні інші члени президії до нього не обернулися.

На Порошенка дивилася лише потилиця президента. Фото Ганни Андрієвської

Опонувати Порошенку вийшов автор статуту Юрій Ключковський, якому пафосу було не позичати.

– Знаєте, Петре Олексійовичу, ви вибрали невдалу тезу. Тому що регіоналізація партії, як і регіоналізація України – це знищення соборності характеру України! Армія, яка йде на фронт і не збирається виконувати накази, буде розгромлена! Я не хочу, щоб наша партія була розгромлена, бо сьогодні наша партія – це єдина надія України!

Порошенко запропонував ухвалити лише ті зміни до статуту, які стосуються обрання голови партії на з'їзді – "у тісний зв’язці зі зверненням до Віктора Андрійовича з проханням очолити партію".

Ідею Порошенка поставили на голосування, але його підтримали менше п’ятої частини делегатів.

– Ну майже 200 чоловік в присутності президента – це непоганий результат, – віджартувався Порошенко, натякаючи, що Ющенко своєю присутністю в президії не дозволить переламати задуману лінію з'їзду.

Батько Порошенко, який сидів у секторі делегатів від Вінницької області, зустрів провал сина незворушливо. "Я знаю, він боровся за демократію в "Нашій Україні", – поділився наболілим Олексій Порошенко.

Батько Порошенка ніяк не видавав своєї присутності

Сам же президент лише похвалив свою партію, відзначивши, що розуміє, звідки йдуть всі ці конфлікти навколо статуту.

Тепер в колоді "любих друзів" лишився один козир – висувати на посаду лідера Віктора Ющенка, добре розуміючи, що він ніколи не спуститься до реального управління партією – і цей процес очолить той, хто буде спритніший.

Пропозицію з прізвищем Ющенка озвучив Павло Жебрівський, близький до Порошенка. За ним вийшов Петро Олійник і висунув кандидатуру В’ячеслава Кириленка. Але той відразу ж заявив, що поступається президенту.

– Так, Славко, почекай! Дивіться, він тут уже готовий зняти свою кандидатуру, – по-батьківськи обірвав його Ющенко

– Я вдячний за пропозицію стати головою "Нашої України". Я невід’ємно є з партією. Я – почесний голова "Нашої України", за що я глибоко вдячний І був би вдячний, якби в новому офісі партії знайшовся і мій кабінет для роботи по партійній лінії, – пояснив Ющенко.

– Тому я просив би сприйняти мою репліку як пропозицію зняти мою кандидатуру і сконцентруватися на єдиній кандидатурі, яка залишається. Це – В’ячеслав Кириленко, – загітував Ющенко. Його заява потонула в оплесках, і тільки долоні Петра Порошенка не брали в цьому участь.

Президент же пожартував, що вибори лідера "Нашої України" стають чомусь подібним на з’їзд Компартії, коли висувається лише один претендент.

"Але зараз, можливо, ми маємо унікальну можливість говорити про консолідацію і демонстрацію єдності партії навколо фігури В’ячеслава Кириленка", – користуючись фірмовим набором слів, Ющенко навів останні аргументи.

Делегати почули президента: 1 тисяча 176 голосів "за" нового лідера, "проти" – 51, "утрималося" – 22.

Новий менеджмент партії Ющенка: Кириленко - лідер, Єхануров - перший заступник глави ради, Безсмертний - керівник виконкому, Балога - сірий кардинал

Перед обранням Кириленко пройшов необхідні процедури посвячення в ідейні побратими президента. Так, він став членом керівної ради організації "За помісну Україну", яку очолює брат глави держави Петро Ющенко.

– Я готовий працювати на посаді голови "Нашої України", – заявив Кириленко після вступу в повноваження. Наприкінці інавгураційної промови він оголосив про мобілізацію центрального та обласних штабів для підготовки до дострокових виборів.

– Браво! – закричав племінник президента Ярослав Ющенко в момент, коли Кириленко під оплески зійшов з трибуни.

На фініші з'їзд "Нашої України" ухвалив таки заклик до президента розігнати парламент та провів кілька ритуальних процедур. В партію прийняли депутатів Станіслава Аржевітіна та Ольгу Герасим’юк, а також самопроголошений символ помаранчевої революції бабу Параску.

– Тут на ім’я з’їзду прийшла заява, яку я б просив негайно розглянути: "Прошу прийняти мене до "Нашої України". Зі статутом і програмою партії ознайомлена. Підпис: Королюк Параска Василівна, – зачитав президент, розрядивши ситуацію в залі.

Під оплески присутніх Ющенко спустився в партер, піднявши з підлоги композицію з квітів, яка слугувала прикрасою сцені. Букет Ющенко вручив бабі Парасці, яка залилася сльозами на президентському плечі.

Баба Параска отримує президентське благословіння на політичну кар'єру

Іншим ритуалом стали виступи партнерських структур. Оскільки гостей від Тимошенко не було, то до слова запросили лідера "Народної самооборони" Юрія Луценка. Він оголосив, що пов'язує своє майбутнє з "Нашою Україною".

"Я знаю, ви спитаєте, де місце Луценка і "Народної самооборони"? Я знаю своє місце і свій обов’язок – воно буде спільно з вами в єдиному списку демократичних сил!, – сказав Луценко. – Я жартома кажу – а в кожному жарті лише доля жарту: НСНУ – це абревіатура "Народна самооборона" – "Наша Україна".

Дехто відразу зробив з цього висновок, що в разі проголошення дострокових виборів Луценко може стати першим номером списку – звичайно, якщо від цього місця відмовиться сам Віктор Ющенко.

Лідер Народного руху Борис Тарасюк привітав "Нашу Україну" з обранням на посаду лідера "достойної людини", назвавши Кириленка вихованцем рухівських структур. Водночас Тарасюк скористався присутністю Ющенка, щоб ще раз дорікнути йому в призначенні Арсенія Яценюка на посаду міністра закордонних справ, процитувавши один з висловів нового керівника МЗС, де він зайняв обережну позицію стосовно НАТО.

– Чому він так? Арсеній – хороший хлопець, – тихо прокоментувала Віра Іванівна Бориса Івановича.

Завершився з'їзд напуттям від патріарха Філарета, після чого без участі журналістів відбулося засідання новосформованої ради "Нашої України" – керівного органу, який складається з 203 осіб.

На збори не прийшов Петро Порошенко, зате в непоганому настрої перебував Олександр Третьяков. Він, єдиний з "любих друзів", потрапив не тільки до ради, але і став членом вищого органу управління "Нашої України" – президії.

Як стало відомо, на закритому засіданні ради Кириленко поінформував, що збирається зосередити увагу на місцевих осередках партії. "Найближчим часом я відвідаю обласні організації, незважаючи, ми будемо в режимі виборчої кампанії або в режимі очікування виборчої кампанії", - повідомив він.

Також Кириленко закликав усіх не роз’їжджатися, а йти на мітинг об’єднаної опозиції. "Нагадую, Майдан починається з 17 години і до упора... Закінчуємо через три тижні", – пожартував Кириленко, очевидно, згадуючи, що саме стільки тривала помаранчева революція.

Наостанок він запропонував проголосувати новий склад президії "Нашої України" – керівного органу, який ухвалює всі поточні рішення. "Може, підтримаємо цей список? Двадцять три – нормальне число", – попросив Кириленко.

Нова президія не пророкує нічого приємного Петру Порошенку. Принаймні сімнадцять ворожо або байдуже ставляться до "любих друзів".

Номінальним керівником ради за посадою став Кириленко, але його підперли першим заступником Юрієм Єхануровим, який ще в 2005 починав боротьбу з тодішніми акціонерами партії. Балога своїми вухами та очима делегував Ігоря Кріля, який став заступником голови ради "Нашої України". Роман Безсмертний зберіг за собою посаду керівника виконкому партії.

Завершилося все фуршетом, де право першого тосту надали Петру Ющенку. Саме брат президента, а також Віктор Балога та Іван Васюник складають ту групу, до думки яких найбільше дослухатиметься Кириленко під час керівництва партією.

"Кириленко – це мій ідеологічний побратим, і я робив все, щоб він мав перспективи у партії та владі", – прокоментував обрання нового лідера Васюник.

Учасники з'їзду залишали зібрання з різним настроєм.

– Безумовно, баба Параска підсилить партію. Можливо, погодиться ще Боря Моїсеєв – я йому сьогодні потелефоную і запропоную, – пообіцяв Євген Червоненко.

– Я радий, бо це був перший з'їзд, на якому я міг нормально працювати, – поскаржився Юрій Єхануров на попередні зібрання, де диригентами виступали "любі друзі".

Натомість Віктор Балога сяяв від щастя:

– Я сказав у грудні, що іду в партію, щоб привести новий менеджмент! За чотири місяці я сформував молоду амбіційну команду!

– Але ж тепер ви отримали внутрішнього ворога – Петра Порошенка, який програв боротьбу за партію?

– Якщо ви вважаєте, що Порошенко програв у цій ситуації – це ваше право. А я просто працюю... – сказав Балога, і задумавшись, додав, – А, якщо чесно, я думаю, він сам себе переграв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді