Звернення президента щодо стану Конституційного Суду

Середа, 23 травня 2007, 21:05

Шановні співвітчизники!

Я хочу дати чітку оцінку подіям останніх днів.

Мою різку стурбованість викликала ситуація, що склалася в Конституційному Суді України. Суд паралізовано і деморалізовано. Як гарант Конституції я категорично не приймаю такого стану справ. Я був, є і завжди буду на стороні чесного і відповідального Конституційного Суду як верховного конституційного арбітра країни.

Неодноразово я наголошував на трьох непорушних принципах його роботи:

Перше. Суд зобов’язаний діяти виключно у рамках Конституції України.

Друге. Він має бути поза політикою.

Третє. Він повинен приймати компетентні рішення, що гарантують верховенство Основного Закону.

Вам добре відомо – впродовж двох років я вимагав і добився відновлення роботи Конституційного Суду, заблокованого Верховною Радою. Але політичні інтриги зробили свою справу. Відновлений суд виявив цілковиту бездіяльність. Майже рік він не схвалював жодного, підкреслюю – жодного рішення. Безпрецедентна невизначеність суду підірвала його авторитет і поставила під сумнів компетентність деяких його членів.

Більше того, окремі судді були запідозрені в масштабній корупції.

З жовтня 2006 року на розгляді Конституційного Суду знаходиться подання щодо імперативного мандату народних депутатів – неможливості одноосібного переходу з фракції у фракцію. Закон визначає три місяці для розгляду подання. За вісім місяців суд рішення не прийняв, а отже порушив законодавство, яке має захищати.

Відсутність рішень, бездіяльність суду стала однією з причин нинішньої політичної кризи в державі.

Кажу гранично чітко: таке становище ставить під загрозу ваші, шановні співвітчизники, права і свободи, діяльність інститутів влади і стабільність політичної системи країни в цілому.

Таку політику і таку роботу я відхиляю.

У відповідь на порушення присяги я прийняв рішення звільнити трьох суддів і призначити відповідну заміну. Я діяв швидко і відкрито, щоб уберегти суд від краху його статусу і рішень.

Обурливі, принизливі для конституційної демократії технології втягнули суд в політичний конфлікт. Усупереч закону, в кількох місцевих, далеких від Києва судах, було вчинено протиправну спробу призупинити рішення Президента. Завдяки такій ревізії звільнені судді самочинно відновили себе на посаді. З’явився нелегітимний керівник Конституційного Суду. У результаті єдиний орган конституційної юрисдикції прийняв антиконституційне рішення щодо призначення суддів на адміністративні посади.

Цей крок поставив крапку у будь-яких надіях на незаангажованість тих, хто має бути бездоганним арбітром. Настав час припинити цей безлад.

Я змушений визнати, що Конституційний Суд втрачає свою конституційну легітимність і не може в умовах, що склалися, виконувати функцію із збереження верховенства Основного Закону держави. Тому я доручаю Генеральній прокуратурі дати негайну правову оцінку ситуації, яка склалася в Конституційному Суді з порушенням Конституції і національного законодавства. Прошу Верховний Суд вжити невідкладних заходів, щоб припинити практику використання судових рішень у політичних цілях.

Я звертаюся до всіх політичних сил з категоричною вимогою припинити тиск на Конституційний Суд.

Вірю, що Український народ підтримає мій заклик і мою позицію.

Шановні співвітчизники, я твердо покладаюся на ваше розуміння і підтримку. Я бачу перспективу роботи, що ведеться для підготовки дострокових парламентських виборів. Вони – будуть. Вже найближчим часом.

Головним переможцем розв’язання політичної кризи станете ви, кожен український виборець.

Спільно ми досягнемо усіх поставлених цілей.

Ваша надія творить мою рішучість.

Дякую за увагу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді