З життя помаранчевої еліти: маєток Юлії Тимошенко

Середа, 27 червня 2007, 17:19
Коли два роки тому Юлія Тимошенко була прем'єр-міністром, журналісти часто цікавилися її матеріальними статками. Зрештою вона була змушена оприлюднити декларацію про доходи – через півроку після того, як її подала – а також запросила двох журналістів до себе додому, щоб показати свій аскетичний побут.

Тоді Тимошенко справді мешкала у двоповерховому будинку в Конча-Озерній. Житлову площу, за словами лідерки БЮТ, вона... безкоштовно орендувала у друзів.

Однак з тих часів Тимошенко значно покращила побутові умови – не тільки свої, але і власної доньки.

Головний український опозиціонер перебралася у елітну забудову в котеджному містечку "Срібна затока" на дамбі в районі Конча-Заспи.

Про це помешкання лідерки БЮТ відомо дуже малій кількості людей. Так, тут жодного разу не бували її деякі найближчі соратники.

Кореспондент "Української правди" присвятив середу тому, щоб виправити несправедливість і з'ясувати, що з себе являє будинок Тимошенко.

Безпосередньо з самої дамби резиденцію опозиційного вождя не видно – можна побачити частину галявини за будинком, дуб і верби, паркові ліхтарі та охайну доріжку, яка веде до ріки.

Маєток лідерки опозиції стоїть на березі одного з каналів, проведених від Дніпра до котеджного містечка.

Всередину, на територію "Срібної затоки" вдалося потрапити, підібравши попутника, який працює у цьому поселенні оздоблювачем.

Будинок Тимошенко має умовну назву – "п'ята ділянка".

Тією стороною, якою садиба Тимошенко виходить на вулицю, вся територія закрита високим парканом.

Очевидно, перед дизайнерами було поставлене спеціальне завдання – максимально заховатися від сторонніх очей. Тому огорожа увита суцільним плющем, а за нею на додачу ростуть ялинки і туї.

Паркан будинку Тимошенко. Сам маєток не видно за живою огорожею. Зліва - сусідський будинок

Будинок Тимошенко – двоповерховий, площею понад 450 квадратних метрів, під червоною черепицею, оформлений кованим оздобленням. У такому ж стилі витримано і паркан.

Сфотографувати будинок Тимошенко можна буквально з однієї точки

Однак все це помітити вдається лише протягом тридцяти секунд. Далі події почали розвиватися блискавично.

Майже миттєво з'явилася охорона, яка почала вимагати віддати їм знімки. Кореспонденту "Української правди" вдається закритися всередині власного автомобіля, однак охоронець заблокував машину біля контрольно-пропускного пункту на в'їзді в котеджне містечко.

Представник приватної фірми, яка слідкує за порядком в "Срібній затоці", був не на жарт роздратований появою журналіста. Він почав ломитися у двері, спробував просунути руку у вікно. Але, коли зрозумів свою безсилість перед центральним замком автомобіля, став викликати підкріплення.

Автор цих рядків теж не нудьгував і спробував зателефонувати по 02 до міліції, щоб та визволила з полону. Однак закінчилося це нічим – на тому кінці дроту телефону екстреного виклику ніхто не відповідав.

Зрештою, довелося скористатися номером одного із заступників міністра внутрішніх справ. Той відгукнувся на прохання про допомогу, ще за десять хвилин зателефонував начальник обласного главка, потім надійшов дзвінок на пост "Срібної затоки". Зі словами "Щоб ми вас тут більше не бачили!" зрештою охорона відпустила.

Втім, і цей час не минувся дарма. Протягом півгодини, коли журналіст "Української правди" сидів заблокований на в'їзді в "Срібну затоку", він став свідком, як на територію містечка заїхав "Мерседес" із номерами 61 – як відомо, цим автомобілем користується саме Юлія Тимошенко.

За розповідями очевидців, маєток Тимошенко унікальний тим, що на подвір'ї височать вісім рідних дубів, тобто не пересаджених сюди. Вихід Тимошенко до води дозволяє пришвартуватися будь-якому катеру – глибина сягає дев'яти метрів.

Резиденція Тимошенко має невеликий парк і вихід до води

У селищі "Срібна затока", яке нараховує 23 котеджі, крім охорони, діє система автономної очистки водопроводу.

Вартість такої вілли, де зараз живе Тимошенко, може сягати кількох мільйонів доларів.

Так, на сайті одного з агентств нерухомості продається будинок у "Срібній затоці", розташований напроти Тимошенко. Декілька місяців тому за нього просили 3 мільйони 800 тисяч доларів. Однак, як пояснив агент з продажу, зараз ціна виросла на десять відсотків і складає 4 мільйони 200 тисяч доларів.

До свого нового житла Тимошенко переїхала навесні 2006, вже під час опозиційної діяльності. Єдиним значущим джерелом доходів у цей час в Тимошенко була плата за прохідні місця в списку БЮТ на парламентських виборах.

За інформацією з оточення Тимошенко, попереднім власником цієї нерухомості був депутат Ігор Плохой, який також сподівався отримати місце у виборчому списку блоку Тимошенко.

Втім, інші джерела в команді БЮТ стверджують, що цю резиденцію вона не купувала, а бере в оренду.

Ремонт же для Тимошенко робили фірми також екс-депутата Олександра Грановського, який у минулому скликанні був членом СДПУ(о), проходив по кримінальній справі реконструкції "Артеку", а, крім того, підтримує дружні стосунки з Нестором Шуфричем.

Котеджне містечко "Срібна затока" взимку. Будинок Тимошенко та її територія обведені червоним

Загалом тема грошей на особисті витрати – це табу для Тимошенко. Вона любить розповідати, що в минулому була бізнесменом, але зароблені тоді фінанси не зафіксовані у офіційній статистиці, яку зобов'язана подавати Тимошенко. А отримати її декларацію у 2005 році вдалося тільки після кількох місяців наполегливих запитів до служби прем'єр-міністра.

Зрештою виявилося, що Тимошенко не має інших доходів, крім зарплати депутата, а її чоловік взагалі тоді не отримував грошей. Ще у чоловіка була квартира площею цілих 32 квадратних метри і гараж, у Юлії Тимошенко – 900 гривень на рахунку в українському банку, у Олександра Тимошенко – 16 тисяч гривень закордоном плюс ті ж таки 900 гривень в Україні. І все.

Коли тема доходів стала зовсім неприємною, особливо в контексті неспівідношення зарплати Тимошенко та її гардеробу, лідерка БЮТ пояснила, що її чоловік займається "дрібним агробізнесом" – вирощуванням перепелів на агрофермі.

Однак, крім самої Юлії Тимошенко, значно комфортніше стала жити і її донька Євгенія. Маєток розташований неподалік від мами – у п'яти хвилинах їзди, в не менш престижній Кончі-Озерній.

Маєток Євгенії Тимошенко

За офіційною легендою, цей будинок Жені Тимошенко подарувала тітка Юлії Володимирівни Антоніна Ульяхіна, яка очолює партію "Батьківщина" в Дніпропетровську.

Котедж Тимошенко-молодшої оточений соснами та... письменниками. Конча-Озерна в радянські часи була дачним поселенням провідних українських прозаїків. Тут і зараз є будинок президентського радника Миколи Жулинського. Колись навколишня природа була першим свідком творчості Андрія Головка, Миколи Бажана і Олеся Гончара. Зараз же її розважають ритми Шона Карра.

P.S. "Українська правда", зацікавлена у об'єктивному висвітленні теми рівня життя Юлії Тимошенко, звернулася до неї з відповідним запитом і готова вмістити її точку зору в будь-який зручний час. Так само як і декларацію про доходи, оприлюднювати яку Тимошенко зобов’язана згідно із законом про боротьбу з корупцією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді