Секрети виборчих технологій Партії регіонів

Середа, 15 серпня 2007, 19:04

Після поразки на президентських виборах 2004 року команда Віктора Януковича любила звинувачувати "помаранчевих" у масштабному використанні передвиборчих технологій.

Проте вже через рік Партія регіонів пішла тим самим шляхом, інтенсивно нарощуючи "технологічні" м’язи. Тепер регіонали балотуються на дострокових виборах за усіма правилами політичного маркетингу.

До редакції "Української правди" потрапив план Партії регіонів – "Презентація стратегії парламентської виборчої кампанії-2007". Документ нагадує стратегію виводу певної продукції на новий ринок.

Це й не дивно, адже в цілому політичні технології схожі на бізнесові так само, як "ринок влади" – на ринок товарів і послуг. Фахівці з політтехнологій навіть жартують, що проект "Путін", який запускався свого часу у Росії – це те саме, що проект "Снікерс", який так само колись виходив на пострадянський ринок...

"Регіональна" математика

Партія регіонів планує збільшити кількість своїх виборців майже в усіх регіонах України.

Стратегія виборчої кампанії містить головну мету, якої прагнуть досягти "регіонали" 30 вересня – набрати не менше 37% голосів виборців.

Це майже на п’ять відсотків більше, ніж на минулих виборах півтора роки тому.

Спираючись на соціологічні розрахунки, технологи Партії регіонів заявляють про покращення свого рейтингу у 17 областях України в період із березня 2006 по червень 2007 року.

У презентації стратегії наведено порівняльну таблицю, де вказані результати голосування на минулих парламентських виборах 2006 року та цифри, які Партія регіонів планує завоювати на цих виборах.

Масштаб задуманих змін вражає. Так, партія Януковича планує покращити свій результат в середньому майже на 2%, або на 315 тисяч голосів, у Південно-Східному регіоні, куди входить Крим, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Херсонська, Харківська області і Севастополь.

Наприклад, якщо на минулих виборах на Дніпропетровщині за Партію регіонів проголосувало 44,98%, то на цих вони планують взяти 50%.

У Луганську і області "регіонали" планують залучити на свою користь додатково майже 4% громадян, прогнозуючи результат на рівні 74% голосів. До речі, саме цю цифру вже озвучив "регіонал" Віктор Тихонов, і це свідчить про те, що партійцям роздані відповідні технологічні вказівки.

Але кидається в очі й інше – Партія регіонів поставила перед собою на цих виборах мету вибити грунт з-під ніг блоку Тимошенко.

Команда Януковича включила 12 областей центральної України і місто Київ до так званої "зони розширення" свого впливу. Це означає, що саме в ці регіони будуть спущені директиви про покращення результатів на виборах. Ще раніше у центральній Україні змінилося керівництво штабів Партії регіонів.

Як відомо, саме блок Тимошенко раніше пожинав електоральні плоди в центрі держави та в її столиці.

Спеціалісти Партії регіонів прорахували, що у Центральній Україні можна сподіватися на збільшення кількості голосів у середньому на 7,08%, або на майже 700 тисяч. При цьому зробити це можна, переагітувавши виборців інших партій – бо явка, на їхню думку, зменшиться порівняно з 2006 роком на 1,44%.

Так, в одній із найбільших цитаделей "помаранчевих" – у Києві – Партія регіонів планує покращити свій результат на 3,23% - з 11,77% у 2006 році до 15% - у 2007-му.

На Вінниччині "регіонали" хочуть здобути 20% (у 2006-му вони тут мали 8,15%),
на Житомирщині – 30% (17,98%),
на Закарпатті – 20% (18,65%),
у Київській області – 20% (9,88%),
на Кіровоградщині – 30% (20,10%),
на Полтавщині – 30% (20,39%),
на Рівненщині – 10% (7,25%),
на Сумщині – 20% (10,93%),
на Хмельниччині – 15% (10%),
на Черкащині – 15% (10,67%),
на Чернігівщині – 25% (15,60%),
у Чернівецькій області – 15% (12,73%).

Чотири регіони – Волинь, Івано-Франківщину, Львівщину і Тернопільщину – Партія регіонів виділила у окрему підгрупу, яку назвала "області присутності". Тут планується збільшення рейтингу в середньому на 1,8%.

Так, у Волинській області "регіонали" хочуть набрати 8% голосів (у 2006-му – 4,5%),
у Івано-Франківській – 4% (1,94%),
у Львівській – 4% (3,02%),
у Тернопільській – 4% (2,02%).

При цьому кількість громадян, що прийдуть на вибори, за їхніми даними, зменшиться на 7,62%.

На виборах обіцяйте все всім

Розчарування виборців у помаранчевих лідерах – основний коник, на який ставить Партія регіонів на цих виборах. У стратегії виборчої кампанії прописані мессиджі, які "регіоналам" буде потрібно донести до людей. Усі вони перераховані у розділі, який називається "Фундаментальні висновки, які зробили виборці".

Ними, на думку технологів штабу Януковича, є такі:

- Помаранчева революція провалилася;
- Помаранчева коаліція – не функціональна, а її учасники не можуть працювати разом;
- Україна як держава не може собі дозволити повернення в минуле;
- Ці вибори повинні привести до влади компетентний уряд, здатний досягти того, що необхідно для покращення якості життя.

Із чіткою регулярністю саме ці гасла виборець чує протягом виборчої кампанії з вуст лідерів Партії регіонів.

При цьому особлива увага у штабі партії Януковича надається регіонам, які входять до "областей розширення" їхнього впливу. Тут наголос робиться на те, що виборці "довіряють Януковичу так само, як і Тимошенко і Ющенку".

Найголовнішим ворогом для Партії регіонів у цих областях є Тимошенко. Тому виборцям будуть намагатися довести, що вона – "не та сила, яка виступає за стабільність". Агітатори Януковича будуть переконувати, що Тимошенко "хоче створити хаос і дестабілізувати у своїх інтересах ситуацію в країні".

Що ж до проблематики кампанії, то тут Партія регіонів обрала дев’ять тем, які хвилюють виборців – покращення рівня життя, підвищення зарплат, боротьба з бідністю, стабільність цін.

Зокрема, у "зоні розширення" покращення свого життя вже сьогодні прагнуть 52%. Ця тема – лідер з усіх проблем, які хвилюють виборця у областях центру України та в Києві.

А от, наприклад, підтримання зв’язків із Росією хвилює лише 5% виборців із зони розширення.

Тому, очевидно, що гасла анти-НАТО та другої мови Партія регіонів буде експлуатувати тільки на сході та півдні України, а в центральних регіонах змінить головні мессиджі.

Вибори також засвідчили проблему Партії регіонів – це різне сприйняття їхнього лідера.

У базових електоральних зонах, на Донбасі та в Криму, Януковича вважають "найчеснішим" і "найнадійнішим" 55% виборців. А от у зоні розширення так вважають у три рази менше людей, 19%.

На півдні та сході України "компетентним і відповідальним" Януковича вважають 64%, тоді як у зоні розширення – знову в три рази менше людей, тільки 23%.

Серед своїх виборців Януковича вважають "сильним лідером" 59%. А от у "областях розширення" так думають лише 31%. Тут перемогла Тимошенко – її сильним лідером назвали 37%.

Останній посил, на який також ставитимуть "регіонали" у своїй кампанії, буде тема об’єднання країни.

У розділі "Головні особливості кампанії" піарники Партії регіонів перерахували, на чому буде робитися наголос у агітації:

"1. Виборців на Південному Сході та в Центрі хвилюють одні й ті ж самі проблеми – насамперед соціально-економічного характеру.

2. Теми кампанії і основні месиджі за цільовими областями (Південний Схід) і за областями розширення – подібні.

Головний упор в агітації повинен робитися на таких аспектах:

а) Уряд Януковича забезпечує найвищу ефективність і результативність, найкращу динаміку економічного зростання;

б) Це дає можливість забезпечити зростання добробуту;

в) Партія регіонів та її лідер Віктор Янукович – гарантія стабільності і гідного життя; помаранчеві – хаос, непередбачуваність, спад;

г) Голосуючи за Партію регіонів, люди захищають своє надійне і стабільне майбутнє".

З усього видно, що на цих виборах "регіонали" майже не змінили свою риторику. В агітаційних роликах знову звучатимуть обіцянки про "покращення життя" і зростання ВВП, а "помаранчевим" буде відведено роль бунтівників, які нічого не можуть дати виборцям, окрім хаосу.

Отримай листа від Лідера

Ще перед стартом виборчої кампанії основні політичні лідери ніби прописалися у телевізорах. Проте справжній наступ на суспільну свідомість розпочнеться наприкінці серпня - на початку вересня. Тоді, якщо говорити словами технологів Партії регіонів, "етап розгортання" агітації плавно переросте в "етап закріплення" мессиджів у головах виборців.

Якщо вірити стратегії виборчої кампанії Партії регіонів, найефективніше "промивку мізків" напередодні виборів забезпечують телеканали.

Так, 57,3% бюджету, передбаченого на медіа-забезпечення кампанії, Партія регіонів планує витратити на рекламу на телебаченні.

На агітаційні ролики на радіо відведено 25,14% ресурсів, у пресі – 9,8%, на зовнішню рекламу – 6,19%. Значно менші суми передбачені для реклами в інтернеті – 0,7% від усього медіа-бюджету.

0,58% своїх медійних коштів, судячи з усього, "регіонали" планують віддати журналістам, які писатимуть PR-статті. Цей пункт у медіа-плані виборчої кампанії партії звучить як "інформагентства, консалтинг, журналістські розслідування". Ще 0,32% грошей спонсорів Партії регіонів будуть віддані на "Відео-, аудіо-, арт-дизайн".

Сам період агітації "регіонали" розбили на кілька етапів:

– підготовчий (липень),

– етап розгортання (серпень),

– етап закріплення (1-20 вересня),

– етап мобілізації (20-28 вересня).

Кожному з них відповідають свої заходи, які будуть здійснюватися в рамках кампанії.

Так, на першому етапі, що розпочався ще всередині літа, була запланована "друга хвиля роликів на ТБ" та початок розміщення інформаційних матеріалів у пресі плюс пряма реклама в інтернеті. Незважаючи на те, що за законом виборча кампанія розпочалася в Україні у серпні.

Основні мессиджі, які мають бути озвучені журналістами, звучатимуть так: "Успіхи уряду Януковича. Критика помаранчевого табору".

Крім того, у липні Партія регіонів розпочала вивчати пропозиції операторів зовнішньої реклами, а також вивела у світ посібник для партійних активістів "Партія регіонів у питаннях і відповідях" і два партійні буклети. Арсенал поліграфічної продукції також поповнився календариками з символікою Партії регіонів.

З кінця липня розпочався другий етап агітаційної кампанії.

Тут "регіонали" знову розраховують на журналістів. Так, першим пунктом серед інформприводів для преси в цей період став з’їзд Партії регіонів. У стратегії кампанії це називається "непряма агітація через новинні блоки". Також у цей період було заплановано впровадити "третю хвилю прямої реклами".

"Основні теми: вибори – це вибір майбутнього, протиставлення результатів роботи Кабміну Януковича і помаранчевих", - саме на цьому, яка вказано в стратегії, повинен базуватися другий етап кампанії.

У цей же період у Партії регіонів запланували активне впровадження реклами на біл-бордах і сіті-лайтах, у чому вже зараз можуть переконатися виборці.

Із плакатів їх закликають "захистити своє майбутнє", стверджують, що "Стабільність – це основа добробуту", а також агітують слоганом "Лідерство – Компетентність - Результативність".

До кінця серпня "регіонали" також планують випустити кілька видів поліграфії: платформу партії, план розвитку України, брошуру з правових аспектів кампанії, брошуру з ключових питань мікроекономіки, брошуру і флаєр "Порівняйте самі".

З першого вересня, коли почнеться третій етап медіа-супроводу, виборцю слід готуватися до продовження наступу.

Так, вже 27 серпня почнуться "ролики прямої агітації", а з 20 вересня "регіонали" обіцяють запустити тридцятихвилинний фільм про партію на центральних телеканалах.

Крім того, у програмі зазначені "ток-шоу, спецпроекти на ТБ і FM-станціях".

"Основні теми: лідерство Партії регіонів, соціальна ефективність, місцеве самоуправління", - сказано в стратегії. При цьому передбачається участь у ток-шоу депутатів від партії на всіх рівнях.

У цей період також очікується поява нових біл-бордів із написом "Гарантуємо стабільність!".

Крім того, у вересні Партія регіонів планує у буквальному сенсі потрапити в кожну українську оселю. Для цього на поліграфічних фабриках вже, мабуть, друкують вітальні листівки "від лідера Партії регіонів" до днів визволення областей від німецько-фашистських загарбників.

Цього ж місяця свою бурхливу діяльність має розпочати і Союз молоді регіонів під проводом Віктора Януковича-молодшого. Команда сина прем’єра має закидати виборців своїми буклетами та "стікерами". Окремий пункт поліграфічної програми – "настільний календар-будиночок із логотипом Партії регіонів".

Останній, четвертий етап, називається "мобілізаційним" і триватиме він лише тиждень, з 20 по 28 вересня. У цей період на регіональних телеканалах має вийти в ефір тридцятихвилинний фільм про партію і Януковича. Крім того, планується організація мітингів-телемостів. Щось подібне регіонали вже намагалися робити на блакитному Майдані, коли підключали трансляцію то Донецька, то Луганська.

У цей період мессидж про стабільність має змінитися на заклик до мобілізації: "Необхідність рішучого вибору", "Твій голос вирішує!"

Біл-борди і сіті-лайти наприкінці кампанії світитимуться гаслом "Прийди і проголосуй", а плакати і стікери повідомлятимуть про номер Партії регіонів у виборчому бюлетені.

Але найкреативнішою фішкою серед усіх агітаційних матеріалів, якою біло-блакитні намагатимуться достукатися до виборця, має стати пряма розсилка "листа від Лідера". 500 тисяч таких "привітів" від Януковича планують запустити "в областях розширення", тобто у регіонах Центральної України.

Проте свою виборчу кампанію Партія регіонів побудувала не лише на масштабній присутності у ЗМІ. Окремий пункт стратегії – робота з виборцями "у полях".

Головний удар у цій роботі візьмуть на себе депутати від Партії регіонів у Верховній Раді і в місцевих радах.

Усього за підрахунком технологів партії, "регіонали" мають у своєму розпорядженні 31 тисячу 384 "багнетів", тобто депутатів різних рівнів. Ще "у полях" працюватимуть мобільні групи, агітпікетувальники, агітбригади та групи швидкого реагування.

Крім того, у стратегії партії передбачені виїзди на місця лідера і VIP-агітаторів.

До речі, нещодавно третій номер списку Партії регіонів Тарас Чорновіл зізнався, що проведе майже весь агітаційний період на Тернопільщині, де "говоритиме людям правду про діяльність уряду Януковича". А у четвер депутатів Верховної Ради від Партії регіонів зібрали у "Зоряному" на технологічний тренінг.

Уся робота з агітації вестиметься через регіональні штаби партії, а керівництво процесами здійснюватиметься у Києві. Судячи зі схеми, наведеної у стратегії кампанії, дві людини у партії мають право безпосередньо координувати свої дії з Лідером. Це керівник центрального виборчого штабу і керівник виборчої кампанії.

Центральний штаб складається з шести департаментів. Департамент креатива і досліджень займається виробництвом агітпродукції, департамент з комунікацій – її розміщенням, департамент з організації політичної роботи – координацією і контролем за веденням кампанії, юридичний департамент – юридичним супроводом, фінансовий департамент – менеджментом. Існує у штабі "регіонів" і департамент внутрішньої безпеки.

Після виборів Янукович буде бити у "дзвін"

30 вересня команда Януковича підготувала своїм політичним опонентам одразу кілька сюрпризів. Називається це "Проект "День голосування".

Судячи з документу, після виборів своєю головною зброєю "регіонали" оберуть заяви про фальсифікації.

Наприклад, один із блоків проекту "День голосування" має назву "Міжнародні спостерігачі".

Наступати на ворогів вони будуть одразу з кількох флангів – через міжнародних спостерігачів (очевидно, з СНД) та "тотальну мобілізацію прихильників", які протестуватимуть проти фальшування результатів виборів. Також у центральному штабі планують користуватися результатами екзит-полів.

Окремим пунктом у проекті "День голосування" значиться "викриття фальсифікацій" на Заході України. У Центральних регіонах, у так званій "області розширення", Партія регіонів планує запустити у хід кампанію збільшення явки своїх прихильників, а також нейтралізації своїх противників.

У ніч виборів у прес-центрі кінотеатру "Зоряний" Партія регіонів традиційно проводитиме телемарафон. Він матиме назву "Дзвін" (російською "Колокол") і включатиме у себе телемости, виступи експертів-політологів, соціологів та VIP-персон.

Вже 1 жовтня, наступного дня після виборів, "Регіони" планують запустити акцію "Захист результатів голосування", що може служити ще одним аргументом на користь версії про те, що командою Януковича буде постійно порушуватися тема фальсифікацій.

Для цього розроблений чіткий план: члени дільничних виборчих комісій від Партії регіонів, спостерігачі та юристи надсилають свої скарги членам окружкомів, ті – надають їх представникам партії у ЦВК. Далі, згідно з проектом, передбачається подання позовів до судів з метою оскарження результатів виборів в окремих округах.

Уся ця кампанія має супроводжуватися повідомленнями у пресі з оприлюдненням рейтингів Партії регіонів та даних екзит-полів. Окрему роль у цьому процесі відведено міжнародним спостерігачам.

Звичайно, наведені вище приклади застосування технологій – далеко не все, що підготувала Партія регіонів на вибори. Це – презентація виборчої кампанії для внутрішнього вжитку. Головні знахідки тримаються в секреті, до яких посвячена лише обмежена група людей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді