Ахметов-енерго

П'ятниця, 14 вересня 2007, 15:56

Одним із ключових напрямів бізнесу Ахметова є створення енергетичної імперії. Її ядром є "Донбаська паливно-енергетична компанія", що об’єднує три з чотирьох теплових електростанцій шахтарського краю.

Контроль над ними Ахметов отримав на початку 2000-х за рахунок відчуження майна в держпідприємства "Донбасенерго". Допомагав йому Андрій Клюєв, який також мав долю в електростанціях, але зрештою продав її президенту "Шахтаря" за 80 мільйонів доларів.

Наступним великим активом Ахметова мало стати "Дніпроенерго", яке об’єднує три теплові електростанції (25 енергоблоків) у Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Як зазначається на сайті "Дніпроенерго", ця компанія – найпотужніший з виробників електроенергії в Україні. У середньому 9 відсотків електроенергії, що виробляється в країні, припадає на частку підприємства.

До процедури банкрутства, яка почалася у 2001 році, спочатку були причетні структури Віктора Пінчука, яких замінив Рінат Ахметов.

Реєстр кредиторів включав 65 компаній, а загальна сума претензій, підтверджених судом, станом на травень 2007 року складала 952 мільйона гривень.

26 січня цього року комітет кредиторів за результатами конкурсу затвердив як інвесторів вуглевидобувні компанії шахта "Комсомолець Донбасу" і "Павлоградвугілля", що входять до складу корпорації Ахметова "Донбаська паливно-енергетична компанія". Саме перед цими підприємствами "Дніпроенерго" має найбільші визнані борги.

13 червня уряд Януковича доручив НАК "Енергетична компанія України", що керувала на той момент 76% "Дніпроенерго", підтримати додаткову емісію "Дніпроенерго" на 51,85 мільйонів гривень.

Емісія була передбачена планом санації, запропонованим "Павлоградвугілля" і шахтою "Комсомолець Донбасу". Вони ж мали першочергове право на викуп допемісії як найбільші кредитори.

Ахметов запропонував внести 200 мільйонів доларів інвестицій у підприємство плюс погасити борги на таку ж суму.

За інформацією "Української правди", великим акціонером "Дніпроенерго" Ахметов став на початку 2007 року, коли придбав у російської "Альфа-груп" близько 15 відсотків генеруючої компанії за 50 мільйонів доларів.

Тепер, зосередивши за результатами додаткової емісії в своїх руках 39,7%, Ахметову залишилося докупити на вторинному ринку незначний пакет, щоб отримати 40% плюс 1 акція. Це дозволить контролювати "Дніпроенерго" – саме за такою схемою Коломойський тримає в своїх руках "Укрнафту".

Обурена опозиція може звинувачувати тільки своїх лідерів. Минулого року Віктор Ющенко наклав вето на закон, який мав зламати абсурдну ситуацію, коли міноритарний акціонер користується більшими правами, ніж мажоритарний. Крім того, днями Юлія Тимошенко також заявила, що виступає за збереження законодавчих норм, які дозволяють власнику 40% плюс 1 акція контролювати підприємство.

Хоча через процедуру банкрутства власниками підприємств ставали і помаранчеві, і біло-блакитні, події, які дозволили Ахметову отримати блокуючий пакет "Дніпроенерго", не могли не опинитися в центрі уваги.

Ці схеми б'ють рекорди за масштабністю концентрації стратегічної галузі в одних руках. Крім того, відбувається все у переддень виборів, чим автоматично створюється аналогія з продажем "Криворіжсталі" тому ж таки Ахметову і Пінчуку в 2004 році.

Команді президента було відомо про намір Ріната Ахметова отримати контроль над частиною акцій компанії "Дніпроенерго". Це випливає з листа, який потрапив у розпорядження "Української правди" за підписом виконуючого обов’язки голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка.

Його було направлено на Банкову – нам відомий конкретний адресат, хоча ми не вказуємо його прізвище. "Українська правда" не хоче створювати людині проблему, тим більше вона жодним чином не причетна до витоку цього документу.

Лист Наливайченка містить гриф "для службового користування". Глава спецслужби зазначає, що "в ході контррозвідувального супроводу діяльності підприємств паливно-енергетичного комплексу СБУ отримала інформацію щодо реалізації механізму прихованої приватизації "Дніпроенерго".

Далі керівник СБУ описує спосіб переходу енергогенеруючої компанії під контроль структур Ахметова.

"В разі реалізації вищевказаного механізму, державі буде нанесено прямих збитків на суму близько 3 мільярдів гривень", - зазначає Наливайченко.

Далі, за словами джерел "Української правди", почали відбуватися дивні події – СБУ під впливом керівництва секретаріату президента намагалася... відкликати листи наведеного змісту з держустанов. Джерело стверджує, що це їм вдалося – і листи було замінено на нейтральні послання.

Варто визнати, що "Українська правда" не змогла отримати підтвердження чи спростування інформації від джерел у Службі безпеки. Натомість ці дані підтвердили у блоці Тимошенко, для якого тема "Дніпроенерго" стала подарунком в розпал виборчої кампанії.

Є ще одна ознака, яка вказує на незрозумілу позицію секретаріату президента – це відсутність з боку Ющенка будь-якої реакції на події навколо "Дніпроенерго".

Як показують останні місяці, президент навчився швидко і часто за межею фолу реагувати на дії уряду Януковича, які його не задовольняють.

Ющенко працює за одним сценарієм – зупиняє постанову Кабміну з одночасним поданням до Конституційного суду. Наприклад, так само він днями загальмував приватизацію Одеського припортового заводу.

Однак у випадку з "Дніпроенерго" аналогічних дій з боку Банкової не було – хоча президент цілком міг під надуманими або реальними підставами зупинити розпорядження уряду, яким "Енергетичній компанії України" доручалося підтримати додаткову емісію "Дніпроенерго" в інтересах компанії Ахметова.

У розмові без диктофонів один з керівників секретаріату президента перевів стрілки на Юрія Продана, оскільки саме він як заступник секретаря Радбезу веде енергетику.

У свою чергу Продан в розмові з "Українською правдою" зазначив, що прерогатива готувати укази президента, які зупиняють розпорядження уряду, належить саме секретаріату Ющенка, а не апарату РНБОУ.

Єдиною реакцією з боку Банкової можна вважати абзац в рішенні Ради нацбезпеки від 15 червня, де Кабміну та Фонду держмайна доручалося "вжити заходів для недопущення позаприватизаційного відчуження (в тому числі шляхом додаткової емісії) об'єктів держвласності у ПЕК".

Однак Янукович проігнорував рішення Радбезу – і цього було би достатньо для виходу указу президента, яким би розпорядження зупинялося. Однак Ющенко на це не пішов.

"Тепер події навколо "Дніпроенерго" – це відповідальність уряду і "Енергетичної компанії України", які без конкурсу віддали компанію в приватні руки. Санація мала закінчитися у жовтні і залишилася зовсім невелика частка боргів. Не було проблем довести санацію до кінця – з тим, щоб в майбутньому "Дніпроенерго" могло або успішно функціонувати в складі НАК "Енергетична компанія України", або бути проданим на конкурсі", - зазначив Продан "Українській правді".

За інформацією джерел, Продан, ще будучи радником президента, давав пропозиції зупинити указом розпорядження Кабміну – однак безрезультатно.

Більше того, є підстави вважати, що чиновники секретаріату президента стали на бік Ахметова.

Зокрема, стверджують джерела, заступник глави секретаріату президента Ігор Пукшин телефонував до Запорізького апеляційного суду з вимогою скасувати ухвалу, яка забороняла певні дії з підприємством "Дніпроенерго".

Співрозмовник "Української правди" у БЮТ підтвердив цю інформацію, натомість один з керівників секретаріату назвав її "абсурдом".

За інформацією "Української правди", позов до Запорізького суду подавав Південний гірничо-збагачувальний комбінат, який частково належить групі "Приват" та перебуває в оперативному управління Ігоря Коломойського.

Це вже не перший раз, коли збіглися інтереси БЮТ і групи "Приват" – так само це було в 2005 році навколо боротьби за Нікопольський завод феросплавів.

Тим часом Ахметов продовжив інтеграцію "Дніпроенерго" в свій бізнес-холдинг.

У четвер був підписаний інвестиційний договір між "Дніпроенерго" і підконтрольними йому підприємствами "Павлоградвугілля" і "Шахта "Комсомолець Донбасу".

"Ми зобов'язуємося вкласти в розвиток енергогенеруючої компанії 1 мільярд 10 мільйонів гривень протягом 2008-2012 років. Із урахуванням погашення кредиторської заборгованості компанії, інвестором буде внесено понад 2 мільярди гривень, що забезпечить фінансове оздоровлення підприємства і припинення процедури банкрутства", - повідомила прес-служба Ахметова.

За їх словами, гроші будуть спрямовані на переоснащення і капремонт семи з двадцяти п'яти енергоблоків, а також "інші масштабні проекти".

У зв’язку з претензіями Тимошенко до Ахметова зі спеціальною заявою також виступила Партія регіонів.

За їх версією, прихід Ахметова має збільшити капіталізацію "Дніпроенерго", а відтак і вартість державної частки. "При цьому держава зберегла контроль над компанією (50% плюс 1 акція), а також – більшість своїх представників в органах управління", - сказано в заяві.

Насправді із деякими тезами можна сперечатися, згадавши, що частину з того 1 мільярду, які Ахметов обіцяв внести на розрахунок з кредиторами, він заплатить сам собі – оскільки саме його підприємства є найбільшими кредиторами "Дніпроенерго".

Крім того, заява Партії регіонів про збереження за державою більшості в органах управління теж є маніпуляцією.

Перед цим з наглядової ради були виведені представники Мінпаливенерго, Запорізької обладміністрації, Фонду держмайна та трудового колективу. Замість них членами наглядової ради стали керівники "Енергетичної компанії України". Формально вони представники держави, але кожний конкретно до того працював на підприємствах Ахметова.

У розмові з "Українською правдою" один з відомих бізнесменів спрогнозував, що ринкова вартість здорової "Дніпроенерго" може складати 4 мільярди доларів. Відповідно 25%, які зараз отримав Ахметов, мали б коштувати мільярд. Він же обмежився сумою на порядок менше - вніс 10 мільйонів на викуп додаткової емісії плюс 200 мільйонів у розвиток підприємства, які сам же і засвоюватиме, плюс заплатив ще 200 мільйонів в погашення боргів, які великою мірою були перед його ж компаніями.

Крім того, аналітики БЮТ вирахували, що за такою ж схемою структури найбагатшого українця можуть отримати контроль над "Центренерго" і "Одесаобленерго".

Історія з "Дніпроенерго" органічно вбудувалася у виборчу кампанію Тимошенко – на кожному мітингу чи телеефірі вона не забуває згадати прізвище Ахметова в контексті "удару по енергетичній безпеці України".

У СКМ зрозуміли, що історія у викладі Тимошенко може зіпсувати їхню репутацію – тому в газеті Ахметова "Сегодня" стали з'являтися рекламні публікації на цю тему, а в інтернеті пішли банери, що ведуть на статті з інтерпретацією подій Ахметовим.

Крім того, штаб Партії регіонів готує викриття про те, що в складне становище "Дніпроенерго" потрапила внаслідок дій "Єдиних енергетичних систем України" та близької до Тимошенко компанії "Ітера". Війна обіцяє бути затяжною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді