Тимошенко взялася за дітей і онуків Ахметова

Вівторок, 18 вересня 2007, 00:16
Юлія Тимошенко підхопила останні модні тенденції виборів 2007 року. До Кременчука, який Тимошенко відвідала у неділю, вона прибула на вертольоті.

Належить це повітряне судно Костянтину Жеваго – найбагатшому члену БЮТ, який посів п’яте місце в рейтингу журналу "Кореспондент" з капіталом 2,7 мільярда доларів.

Жеваго супроводжував Тимошенко на борту. І з відвідання Кременчуцького автомобільного заводу, що належить також йому, починалася програма поїздки Тимошенко.

Полтавська область входить до так званої "зони розширення", де штаб Януковича збирається радикально покращити свої результати порівняно з минулими виборами. Крім того, Полтавщина була базовим регіоном Соцпартії, де в 2006 році вони мали майже 13%. Зараз помаранчеві та біло-блакитні воюють, хто розтягне цей електорат.

За оцінками одного з керівників області, Партія регіонів, яка розгорнула мережу агітаторів до кожного села, виявилася більш успішною за рахунок своїх необмежених фінансових ресурсів. Тимошенко приїхала виправляти ситуацію своїми традиційними методами.

– Вони вже летять, - прозвітували співробітники місцевого штабу БЮТ Андрію Веревському. Ця людина, за деякими оцінками, контролює чверть українського ринку рафінованої олії – і вже другі вибори поспіль очолює блок Тимошенко в Полтавській області.

Тимошенко в Кременчуку спустилася "з небес на землю"

Вертоліт італійської марки Agusta сів на території АвтоКразу. Там Тимошенко вже чекав броньований "Мерседес", який окремо від неї прибув з Києва, щоб далі возити її областю. Але Тимошенко ця ідея не дуже сподобалася.

– Вона каже, що втомлюється від переїздів, і хоче летіти з Кременчука до Полтави на гелікоптері, - звернувся до Жеваго начальник штабу.

– Якщо хоче – будь ласка! Їхати-то годину, а летіти – всього 15 хвилин, - відповів молодий мільярдер, який так і не зміг затягнути Тимошенко ще й на свій м’ясокомбінат.

Жеваго за рік один раз був у парламенті. Але прилетів заради Тимошенко в Кременчук. Фото Олександра Прокопенка

Візит Тимошенко розпочався зустріччю з представниками малого та середнього бізнесу, що зібралися на АвтоКразі поговорити про наболіле. Жеваго, щоб не порушувати вагові категорії, до зали навіть не зайшов.

– Я сама не з газет знаю, як складно працювати! – поскаржилася Тимошенко присутнім. – У своїй родині я маю чотирьох малих підприємців – це моя сестра, мої найближчі родичі... Вони розповідають, як чиновники знущаються над вами.

Заява Тимошенко про те, що кількість бізнесменів у її родині збільшилася, стала справжньою новиною. Раніше було відомо лише, що її чоловік розводить перепелині яйця. Однак лідер опозиції відмовилася говорити, чим саме займається її рідня або хоча б донька Євгенія.

– Вона вчиться, як взяти кредит, щоб розпочати малий бізнес, - відійшла Тимошенко від відповіді на питання "Української правди".

Тимошенко пообіцяла кременчуцьким бізнесменам допомагати всім й у всьому – і навіть тим, хто ще не в курсі, що він буде займатися бізнесом.

– Є сотні тисяч людей, які не знають, який напрямок є рентабельним, що є перспективним. І ми зробимо базу даних, реєстр видів діяльності, щоб в інтернет-режимі можна було визначатися, чим займатися, - пообіцяла Тимошенко їм оригінальний старт підприємницької кар’єри.

Тимошенко також заявила, що вирішить і проблему стартового капіталу для цих людей.

– Вади грошово-кредитної системи ми будемо міняти – або з нинішнім керівником Нацбанку, або з наступним, але ставка кредитів має бути як в Європі – від 3 до 6 процентів.

Присутні виступ Тимошенко супроводжували мовчанням.

Серед "представників малого та середнього бізнесу" вирізнялася група людей, яких організовано звезли на автобусі, і які швидше нагадували продавців з базару. Тимошенко адресувала месідж і їм.

– Я знаю, що зараз починають боротьбу зі стихійними ринками, щоб замість них будувати супермаркети. Це не можна робити, бо на базарах у нас стоять люди з такою освітою, яку не зустрінеш і в уряді! Я не хочу образити прем’єра, бо в інших міністрів також є проблема з цим, - підтримала Тимошенко присутніх.

Також Тимошенко пообіцяла скасувати податок на додану вартість, запровадивши замість нього інший. "І якщо людина купує тільки хліб і воду, або користується яхтами і віллами, але всередині вже буде податок на споживання, і людина це навантаження просто не відчуватиме".

Але головна проблема бізнесу – це корупція, кинути виклик якій також пообіцяла Тимошенко.

– Ми відкриємо в інтернеті реєстр послуг, за які чиновники беруть хабарі. Ви зможете скаржитися на анонімній основі, щоб ми могли системно з цим боротися.

Крім того, Тимошенко заявила, що зменшить вплив чиновників на життя. Вона розповіла, що коли була прем’єром, то скасувала понад п’ять тисяч нормативних актів, які були причиною для корупції.

– Але знищенням займалися самі чиновники. Ви уявляєте, вони здали під ніж всі ті постанови, які для них були не критичними! Ця вертикаль працювала до самого міністра. Коли, наприклад, торкаєшся пожежників, першим у повний зріст стає міністр з надзвичайних ситуацій: "Тут не чіпайте, це священні корови". А зачепиш ветеринарну службу, то з міністром АПК у нас був просто рукопашний бій, - обурилася Тимошенко.

Головним же борцем з корупцією Тимошенко збирається зробити наступну опозицію.

– Я сподіваюся, що туди потрапить Янукович, і ми дамо їм повноваження контролювати владу, дамо їм в руки ніж і виделку, щоб вони могли перевірити, що там з'їв чиновник на сніданок.

Наприклад, Тимошенко запропонувала опозиції повноваження ледь не нової силової структури, "щоб вони могли діяти в обхід генпрокуратури – через слідчі комісії парламенту, обминаючи всю цю вертикаль, яка кришує владу".

Як найбільш радикальний засіб Тимошенко запропонувала довічне ув’язнення за корупцію, навівши досвід побудови "демократії" в Китаї.

– Але я думаю, у нас жодного разу не буде застосована ця норма – бо всі будуть боятися. Це як у Китаї не застосовують смертну кару за корупцію, бо її там просто немає!

Коли Тимошенко закінчила свій виступ, вона запропонувала ставити їй запитання, але зал та лідерка БЮТ тільки мовчки обмінювалися поглядами. Коли пауза стала зовсім недоречною, один чоловік підняв руку. Він не хотів виступати – він просто передав Тимошенко свої письмові пропозиції. Вона їх забрала, але наказала в подальшому все надсилати до неї через БЮТівський сайт.

– Бо спілкуватися ми повинні на рівні не 18 сторіччя, а 21 сторіччя, - вказала кременчуцьким "підприємцям" київська гостя.

Завершився односторонній діалог одностороннім підписанням Тимошенко зобов’язань перед малим бізнесом. Це – одна з технологій БЮТ на виборах: у кожному новому місті вона підписує якісь зобов’язання – чи то перед медиками, чи вчителями, чи підприємцями.

Після цього Тимошенко чекали на площі Перемоги. Мітинг, що відбувався у неділю вдень, зібрав близько чотирьох тисяч людей та кілька великих "КрАЗів", прикрашених ідеологічними настановами лідерки БЮТ.

"КрАЗи" за Тимошенко

Тимошенко розповіла своїм прихильникам, що заради збереження минулого парламенту її навіть кликали до широкої коаліції.

– Мені пропонували посаду спікера та ще половину міністрів. Коли я відмовилася, мене запитали: "Так вам що, дати ще десяток підприємств?" Але я не піду в жодну широку коаліцію! Не піду! Бо в цьому разі ми будемо зв’язані по рукам і ногам пошуком компромісу, - пояснила Тимошенко.

Головний же компроміс, на який би її штовхали – це погодитися з рішеннями уряду Януковича в розподілі майна.

– Першого вересня діти ідуть до школи... Хтось на перше вересня подарував своїй дитині портфель, хтось щоденник. А Рінат Ахметов подарував своєму сину "Дніпроенерго". І тепер рахунки за електроенергію ви будете отримувати не від держави, а від Ріната Леонідовича – чи його сина. А через 20 років – від його внука, - взялася Тимошенко за улюблену тему.

Далі Тимошенко почала агітувати присутніх проявити активність на виборах.

– Вам будуть розповідати, що "скільки не ходіть на вибори, нічого не зміниться, парламент все одно буде такий самий". Мовляв, "не тратьте сили, куме, ідіть на дно", - пригадала Тимошенко анекдот.

– Але це не так! У парламенті вже точно не буде дєдушкі Мороза, - послала фамільярний привіт вона колишньому соратнику. - Мороз вже направився, тепер його чекає пенсія!

На цих словах Тимошенко бере паузу і розводить руками перед собою, як роблять рибалки, коли хваляться уловом.

– У Мороза буде не просто пенсія, а П-Е-Н-С-І-Я, - Тимошенко сказала таким голосом, що начебто в пенсії Мороза буде стільки ж нулів, скільки букв у цьому слові.

Наступна жертва Тимошенко – це комуністи.

– П’ятдесят на п’ятдесят, що їх не буде в парламенті. А на що вони розраховували – уявляєте, комуністи увійшли в коаліцію з диким капіталізмом?!

Щоб нижче опустити Симоненка, Тимошенко згадала студентські роки.

– Я мала п’ятірку по предмету "Науковий комунізм", тому я знаю, що таке справжній комунізм. Я навіть готова укласти парі – якщо хтось знайде мені у Симоненка комунізм, я готова за них проголосувати, - запропонувала вона.

– А якщо ви раптом надумали голосувати за Партію регіонів – я вас прошу, будь ласка, сходіть у церкву і зніміть з себе порчу, - попросила Тимошенко присутніх.

– Ги-ги-ги! – відповів їй мітинг.

Насправді причини, чому при кожній нагоді Тимошенко повторює, що в парламент потрапляють лише три сили, є простими – тільки в цьому разі БЮТ і "Наша Україна" гарантовано у сумі матимуть більше, ніж Партія регіонів. У разі проходження комуністів та Литвина ситуація стає непередбачуваною.

За словами Тимошенко, протягом поїздок в регіони вона виявила чотири причини, чому люди голосують за Януковича.

– Мені кажуть: Янукович – це друга російська мова. Але Кучма двічі став на цьому гаслі президентом. Питання мови – це ширма, за якою ділять ресурси!

Друга тема, в якій Янукович не виправдав сподівань Тимошенко – це НАТО.

– У 2004 році Партія регіонів на чолі з Януковичем проголосувала за те, щоб відправити наших хлопців у Ірак. Але це не просто участь в НАТО – це війна разом з НАТО! – обурилася Тимошенко. Вона активно вводила громадськість у оману, оскільки в Іраку НАТО як організація не присутня в жодній формі.

Третя причина підтримки Януковича, яку виявила Тимошенко, – це стосунки з Росією.

– Але про що він говорить? Моя дружба з Росією виражалася як 50 доларів за тисячу кубометрів газу, дружба Єханурова – як 95 доларів, а дружба Януковича – як 130 доларів.

Четверту ж причину Тимошенко почула протягом відвідин Луганська.

– До мене підскочили жінки років по так 60 і давай до мене звертатися: "Навіщо ви чіпаєте Януковича, ви ж десять років керуєте країною, а Янукович – молодий перспективний політик, якому ви заважаєте працювати?"

Вийшло технологічно – Тимошенко сама собі дала пас, який залишилося закріпити голом.

– Та Янукович, коли був губернатором Донецької області, залишив після себе випалене поле, там цілі дев'ятиповерхові будинки стоять порожніми, буває, що в такому будинку може жити дві родини, а коли навіть пропонують пожити там безкоштовно – ніхто не хоче!

– А коли Кучма був президентом, то хто останні три роки був прем’єром? Папа Римський? Ні, Янукович! І вони втрьох – там у них ще зять Кучми підпрацьовував на підряді – вони поділили всю країну, не залишивши жодного стратегічного підприємства!

Однак на цьому, за словами Тимошенко, злочинна діяльність Януковича не вичерпалася.

– А коли Янукович вдруге прийшов прем’єр-міністром, він першою ж постановою повернув Кучмі дачу на дві тисячі квадратних метрів, з кухарками, офіціантками, масажистками, з басейном. І звільнив його, як найбільш бідну людину, від сплати житлово-комунальних послуг!

– У-у-у-у! – відповів мітинг.

Тому, за словами Тимошенко, без розпуску парламенту вже було неможливо.

– Тут немає ніякої трагедії. В Америці вибори кожні два роки. Або в Ізраїлі – кажуть, найрозумніша держава в світі! – зібрав 100 тисяч підписів, і до побачення, проводиш дострокові вибори.

Попри щедрі "компліменти" на адресу Януковича з боку Тимошенко, цей мітинг, який проходив за незначної присутності людей з прапорами Партії регіонів, закінчився мирно.

Наступною точкою агітаційного маршруту Тимошенко стала Полтава, де зібралося більше – близько 10 тисяч осіб.

Мітинг у Полтаві відбувся біля стадіону "Ворскла". Цей клуб, за збігом обставин, також належить Жеваго

Виступ Тимошенко був побудований за аналогічним сценарієм, а деякі фрази повторювалися як штампи.

– Нам знову дорікають, що вибори нічого не змінять. Але це неправда. Хіба дєдушка Мороз буде в парламенті? – знову запитує Тимошенко в присутніх.

– Ні-і-і! – відповідає їй площа перед стадіоном "Ворскла".

– А хіба є щось спільне між ідеологією комуністів та Компартією України? Якщо б Ленін побачив, що робить Петро Симоненко, він би в гробу вертівся зі швидкістю 60 обертів на хвилину!

Далі – знову про чотири причини, через які люди голосують за Януковича. З особливою насолодою Тимошенко добиває Януковича темою НАТО.

– ...І тільки Янукович став прем’єр-міністром, він дав інтерв’ю німецькій газеті "Франкфуртер Альгемайне Цайтунг". Я розумію, що ви не знаєте про це, але інтерв’ю можна знайти в інтернеті. І журналіст питає Януковича: "Вы договорились с президентом Ющенко, что вопрос вступления в НАТО будет решаться на референдуме. Как бы вы проголосовали сами?" На що Янукович відповів: "Нашей стратегической целью остается вступление в НАТО". Журналіст його запитує: "Означает ли это членство?" Янукович відповідає: "Да, эту цель никто отменять не будет".

Тимошенко смакувала кожне речення з відповідей Януковича. Утім, коли "Українська правда" звернулася до самої Тимошенко з питанням, як би вона проголосувала на референдумі про вступ до НАТО, вона уникла конкретики.

Оскільки мітинг у Полтаві був головною подією її візиту в область, і відбувався він ввечері, Тимошенко виступала довше.

Зокрема, лідер БЮТ спробувала відповісти на звинувачення, що саме вона підвищила зарплати чиновникам, породивши в очах простих людей несправедливість. Аргументи Тимошенко наводила, явно прикрашаючи дійсність.

– Коли я прийшла, зарплата у міністра була п’ятсот гривень. З чого жили чиновники? От, наприклад, у бюджеті існують дотації на розвиток сільського господарства. Але жодна корова за ці роки жодної дотації не отримала. Все пішло до двоногих тварин. Тому, може, я там на якусь тисячу підняла їм зарплату, але я закрила їм всі корупційні потоки, - пояснила Тимошенко.

Ця відповідь вступала в суперечку із зізнанням Тимошенко, яке вона зробила на кілька годин раніше перед малим та середнім бізнесом про те, що їй так і не вдалося скасувати найбільші корупційні схеми.

За словами Тимошенко, завершити замислене їй завадила відставка. Протягом дня вона жодного разу не згадала в негативному контексті Ющенка – цим Тимошенко кардинально відрізнялася від себе самої на мітингах у переддень виборів-2006. Зараз Тимошенко тільки один раз натякнула.

– Корупційний скандал виник у тій команді, але прибрати вирішили мене з посади прем’єра. Бо час прийшов, і не було сил працювати з таким прем’єром... Я була в опозиції і до першої, і до другої влади, - зізналася Тимошенко, не називаючи імен своїх роботодавців – Кучми і Ющенка.

Завершуючи зустріч, Тимошенко попередила, що існує ризик фальсифікації виборів.

– Уся Житомирська область вкрита мережею, де тобі платять 150 гривень, а ти даєш паспортні дані та пишеш заяву про голосування на дому. І рахувати ці голоси будуть десь в підворотні, - заявила вона.

– Чому Партія регіонів має 20% в Полтавській області? Підніміть руки, хто готовий за ті дні, що залишилися до виборів, загітувати десять людей навколо себе? – звернулася Тимошенко до присутніх.

– Я-а-а-а! – відповів їй мітинг.

– А п’ятнадцять? – засміялася вона.

Цього разу тих, хто кричав "я", стало менше.

Врятувати ситуацію, за словами Тимошенко може тільки "народний телеграф". За аналогічним сценарієм проходила її виборча кампанія і в 2002, і в 2006 роках.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді