У руйнуванні Лаврської брами звинувачують Московський патріархат

Четвер, 11 жовтня 2007, 13:13

Українська православна церква Київського патріархату звинувачує представників УПЦ Московського патріархату в причетності до руйнування історичних пам'яток, зокрема, в'їздної брами у Києво-Печерській Лаврі.

У своїй заяві, що оприлюднена на прес-конференції прес-секретарем УПЦ КП архімандритом Євстратієм, Київський патріархат закликає державну владу звернути увагу на беззаконну, на його думку, діяльність УПЦ МП.

"8 жовтня 2007 року була повністю знищена в'їздна брама в Нижню Лавру - пам'ятка архітектури, збудована у 1850-х роках. Очевидно, що розміри брами не вписувалися в ту масштабну будівельну і комерційну діяльність, що розгорнуло на території Лаври її нинішнє керівництво на чолі з архієпископом Павлом", - йдеться у заяві.

За словами архімандрита Євстратія, "почавши із силового захоплення лаврських корпусів і знищення під виглядом "реставрації" українських барочних розписів у храмах, це керівництво дійшло до відкритої наруги над історією і культурою українського народу - знищення пам'яток архітектури, що охороняються законом".

Архімандрит Євстратій також підкреслив, що незабаром "кількість крамничок на території Києво-Печерської Лаври буде перевищувати кількість храмів", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У заяві звертається увага на "безконтрольну роздачу мощів святих печерських угідників, будівельні роботи і господарську діяльність, що стали причиною перших, за кілька століть, масштабних обвалів".

Вони і "відкрита антиукраїнська позиція намісника Лаври - архієпископа Павла, що привселюдно нехтує українською мовою і державою, а на додачу до цього удостоївся звання "ворога преси" за свою неповагу до ЗМІ - усе це тільки кілька аспектів того великого кола проблем, що нагромадилися навколо Лаври".

На думку прес-секретаря, ворота намагаються зруйнувати тільки для того, щоб пропускати на територію Лаври автомобілі лаврських служителів і високопоставлених прочан, а також важку будівельну техніку і вантажівки з товарами для численних крамничок.

"У всеукраїнській і всеправославній святині - Києво-Печерській Лаврі, що частково надана монастирю Московського патріархату в користування, архієпископ Павло поводиться як у приватній вотчині", - йдеться у заяві.

"Я упевнений, що ця ситуація стала можливою винятково з однієї причини - за мовчазної згоди державної влади. Архієпископ Павло, як і деякі інші представники УПЦ МП в Україні, ставлять себе вище закону", - додає УПЦ КП.

"Якщо сьогодні держава не зверне уваги на його безкарну, беззаконну діяльність, завтра ми можемо стати свідками знищення на території Лаври інших "зайвих" об'єктів", - підкреслюють у заяві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді