Віктор Балога створює політичний холдинг

Вівторок, 19 лютого 2008, 16:07

Коли у 1994 році Віктор Медведчук вступив до лав СДПУ(о), то опинився там в якості рядового члена. Але протягом кількох років Медведчук зміг розгорнутися на повну. Зрештою, тодішній лідер партії Василь Онопенко був змушений піти створювати інший проект, а новим керівником СДПУ(о) став майбутній "князь тьмы и темников".

Уже багатьом очевидно, що Віктор Балога в деяких рисах перевершив свого тезку. Однак у питанні завоювання партійної влади нинішній глава секретаріату президента виявився на голову нижчим від Медведчука.

Уперше претензії на провідну роль Балоги в НСНУ стали помітні на з'їзді партії наприкінці 2005 року. Тоді Балога увійшов до групи людей, які намагалися здійснити "внутрішнє очищення", прибравши з провідних посад Порошенка, Третьякова, Мартиненка та інших жертв корупційного скандалу.

На початку того з'їзду керівник однієї з районних адміністрацій Закарпаття – довірена особа Балоги на прізвище Кулібаба – запропонував звільнити з керівництва партії "любих друзів". Задум провалився, і операцію вдалося завершити тільки через рік.

Взявши НУНС у тимчасове адміністрування в 2006, Балога зробив лідером партії В’ячеслава Кириленка, однак не врахував амбіцій колишнього лідера Молодого Руху.

Їхні стосунки переросли у холодну війну. Однак усе, чого зумів домогтися Балога – це "Наша Україна", яка опинилася на шпагаті між ним і Кириленком. У гімнастичних тренуваннях депутатів далі цього він просунутися не зміг.

Зрештою Балога зрозумів, що вичерпав себе у внутрішній боротьбі: переробити НСНУ під себе йому не вдалося. Однак і власне обличчя партія не зберегла, обравши долю бути сателітом БЮТ.

Тому глава секретаріату президента вважав за краще створити новий майданчик, куди перейде частина його однодумців – як з "Нашої України", так і з Партії регіонів.

Балога починає займатися будівництвом структури під другий термін Віктора Ющенка.

Очевидно, новий проект не матиме проблем з фінансуванням. Чи не кожен українець з рейтингу Forbes винен Балозі за кроки, які той здійснив, або, навпаки, не здійснив, будучи главою секретаріату.

Політична реінкарнація Балоги буде складатися з кількох етапів, і риси його проекту стануть проглядатися пізніше. Не станеться такого, що вже наступного тижня оголосять збір під його прапори.

Спочатку буде створено оргструктуру, яка поки не матиме політичної вивіски, однак кожен охочий знатиме, що саме в ці двері треба заходити, якщо хочеш потрапити в проект Балоги.

Другим етапом стане пошук обличчя, яке зможе говорити на телекамеру у паузах між тим, як генеральну лінію виголошуватиме Ющенко. Балога в силу своїх комплексів та непублічності на цю роль не претендуватиме, тому найбільш реальним виглядає кандидатура спікера Яценюка, який, між іншим, досі так і не став членом "Нашої України".

Третім етапом має стати оформлення створеної організаційної структури як політичної сили.

Очевидно, що є два варіанти – або зареєструвати нову партію, вигадавши потужну назву, або придбати існуючий бренд. Хоча ім'я "Вперед, Україно!" уже приватизовано Луценком, але, наприклад, є партія з назвою "Велика Україна", яку рекомендувати Балозі може його новий соратник Михайло Бродський.

"Українській правді" вдалося отримати документи, які вказують на певні рамки нового об'єднання Віктора Балоги.

Зараз його ресурс зосереджено в структурі під назвою "Фонд регіональних ініціатив "Гарт".

Її очолює депутат Ігор Кріль – бізнес-компаньйон глави секретаріату президента з середини 1990-х, його очі у парламенті, заступник Балоги, коли той очолював виборчий штаб "Нашої України – Народної самооборони".

Сам Кріль, коментуючи останні події, подякував журналістам за безкоштовну рекламу і заявив, що "ніякої політичної партії "Гарт" у найближчі роки створено не буде – тим більше, на базі громадського об'єднання "Фонд регіональних ініціатив "Гарт".

Однак і применшувати роль цього утворення було би помилково. Очевидно, що "Гарт" для глави секретаріату президента – це як СКМ для Ріната Ахметова.

Тобто "Гарт" – це керуюча компанія, і з її офісу здійснюватиметься стратегічне управління проектами Балоги. Причому оформляти їх на себе є непринциповим.

А в якийсь умовний момент, коли буде оголошено про створення нової партії, її розгортатимуть на базі створеної "Гартом" мережі.

Або, якщо з партією вирішать поки почекати, то "Гарт" стане вертикально інтегрованим штабом Ющенка на виборах президента. І неважливо, тіньовим штабом чи офіційним.

У розпорядження редакції потрапили аналітичні матеріали для внутрішнього використання, які готує "Фонд регіональних ініціатив "Гарт".

Це своєрідні темники, які, втім, адресовані не журналістам, а політикам. Їх отримують ті, хто входить у орбіту майбутніх союзників Балоги.

- Такі аналітичні матеріали надсилають фізичним особам, з якими ми хочемо співпрацювати і які можуть використовувати їх від свого імені, - розповів співрозмовник "Української правди" в "Гарті".

Документ називається "Аналітична картина дня", там описуються політичні перипетії, їх наслідки та пропозиції для реагування тими людьми, яким адресовано ці інструкції.

У рекомендаціях за понеділок, 18 лютого окремо прописано тему виходу Віктора Балоги з партії "Народний Союз Наша Україна".

Аналітики Кріля (читай – Балоги) звертають увагу на кілька ризиків, які спричинила реінтеграція глави секретаріату Ющенка з НУНС.

Перше – "ситуація, незрозуміла для простих прихильників президента та НСНУ, може спровокувати відтік електорату в бік Тимошенко".

Друге – "тривала пауза з оприлюдненням позитивної частини плану подальшої політичної діяльності Віктора Балоги може негативно позначитися на його перспективах".

Третє – "ризикованим і провокативним може бути розгортання взаємопоборювання в рамках фракції НУНС".

Четверте – "поспішне об’єднання групи Віктора Балоги з частиною ПР може зашкодити іміджу президента і Віктора Балоги".

Кидається в очі, що теза про "об'єднання Балоги з частиною Партії регіонів" не відкидається – навпаки, там міститься застереження, що "поспішність" з реалізацією задуму може призвести до втрат.

Тут же міститься низка вказівок, як саме політики, орієнтовані на Балогу, повинні виступати у пресі, коментуючи вихід глави секретаріату президента з "Нашої України".

Перше – вони мають переконати суспільство, що "відбулося переорієнтування частини фракції НУНС на Тимошенко, з чим не мали б миритися прихильники Ющенка в блоці НУНС і не міг миритися Балога, як керівник секретаріату президента та штабу Блоку на виборах 2007 року".

Друга теза, яку мають нести люди з орбіти Балоги в народ – "потрібно долати поділ держави за регіонально-політичним принципом і робити належні кроки на цьому шляху".

Це якраз лягає у канву політичного проекту Балоги, який має зламати матрицю поділу на помаранчевих і біло-блакитних.

Третє, що повинно бути виголошено – "вихід Балоги з НСНУ не означає автоматичне створення нової політичної партії, бо подальша партійна фрагментація суспільства є шкідливою. Потрібно об’єднання країни на національному рівні навколо президента".

Більш цілісну картину, хто є союзниками і опонентами нового проекту Балоги, можна зрозуміти з іншого випуску рекомендацій від "Гарту", які датовані минулою п’ятницею, 15 лютого.

Так, безперечним союзником Балоги виглядає спікер Арсеній Яценюк. Описуючи тему блокування парламенту, аналітики "Гарту" серед ризиків перераховують:

Перше – "дискредитація Яценюка як самостійної політичної фігури".

Друге – "дрейф частини фракції НУНС в сторону БЮТ і протиставлення президенту".

Третє – "перетворення КПУ на рупор невигідних думок Тимошенко".

Як ідею, аналітичний штаб Кріля-Балоги пропонує орієнтованим на них політикам запевняти пресу, а через нею – і суспільство, що "ініціативи Яценюка врегулюють ситуацію, а їх сприйняття частиною опозиції є свідченням його високої здатності як політика та спікера".

Також служби Балоги рекомендують протиставляти "помірковану позицію Партії регіонів та істеричну – КПУ".

Ще одна настанова "Гарту" своїм політикам – наголошувати, що заблокований парламент "ставить під великий сумнів спроможність парламентсько-президентського устрою країни".

А ця теза, зрозуміло, лягає у контекст змін до Конституції на користь глави держави, які готують в секретаріаті президента.

Крім того, абоненти балогівських рекомендацій повинні "вимагати від БЮТ та Тимошенко особисто висловлення офіційної позиції щодо підтримки курсу України в НАТО".

Звісно, примусити Тимошенко бути послідовною і відповідати за свій підпис під листом до генсека Альянсу – ідея правильна. Однак результату це не дасть. Тимошенко, яка переконана, що в тему НАТО її втягнули з метою зниження рейтингу, тепер ще більше зміцниться у цій думці.

БЮТ у матеріалах "Гарту" позиціонують як політичного конкурента. Зокрема, це видно у випуску рекомендацій за минулу п’ятницю в розділі, де порушується питання про тендерні закупівлі.

"Оскільки інтереси фракції БЮТ очевидно присутні в чинній схемі держзакупівель, потрібно активно піднімати питання про їх політичну відповідальність", - рекомендують аналітики "Гарт" депутатам, які дослухаються до їх думки.

Загалом поширення рекомендацій серед членів своїх політичних сил є звичайною практикою. Цим займаються і в Партії регіонів, і в блоці Тимошенко, і в "Нашій Україні".

Цікаво інше – що "Гарт", який поки функціонує у форматі фонду, дає рекомендації конкретним депутатам і чиновникам. Тобто "Фонд регіональних ініціатив" вже заявляє про себе як про фактор політики. Що є ще одним підтвердженням – саме "Гарт" буде ключовою ланкою в розбудові політичного холдінгу Балоги.

До речі, у розпорядження "Української правди" також потрапили рекомендації конкуруючої контори – їх готує своїм депутатам блок "Наша Україна – Народна самооборона".

Депутатські "темники" серед нашоукраїнців також розповсюджують щоденно – документ озаглавлено як "пропозиції до коментування".

Судячи з ідей аналітиків "НУНС", вихід Балоги для них не є приводом драматизувати ситуацію. Вони рекомендують коментувати дану подію як "шанс для політичної сили, яку ця людина залишає, отримати більшу ступінь монолітності".

Блаженний той, хто вірує...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді