Кому держава будує маєток під парканом в Івана Плюща?

П'ятниця, 16 травня 2008, 15:34

Не просто знайти владну установу, яка може скласти конкуренцію Державному управлінню справами в питанні закритості. Тобто існує така собі ДУСя, що отримує з бюджету 1,2 мільярда гривень, однак розповідати громадськості про свої витрати не любить.    

Особливий статус ДУСі спричинений не державними секретами або військовими таємницями, за якими шпигують розвідки сусідніх країн.

ДУСя створює умови життя для вітчизняних небожителів – політичної еліти України. А співвітчизникам не обов’язково знати, як кошти держави – а, фактично, платників податків – ідуть на утримання групи особливо важливих персон.

"Українська правда" старанно намагається відслідковувати спосіб життя українських вождів, порівнюючи його з легальними статками фігурантів розслідування "з життя політичної еліти".

Однак окрема стаття – це утриманці, за добробут яких платить українських народ. Вони проживають у державних резерваціях, лікуються у спецлікарнях і, за бажання, можуть навіть харчуватися з власного лікеро-горілчаного заводу.

Київ з двох боків оточують так звані державні санаторії – "Конча-Заспа", якщо їхати Обухівською трасою, та "Пуща-Водиця" – якщо їхати Вишгородською. Власне, на цій території й розташовані помешкання, які щедра українська держава роздає чиновникам.

Минулої осені "Українська правда" писала, як тоді ще секретар Ради національної безпеки Іван Плющ звернувся до президента Віктора Ющенка з проханням подарувати (!) йому земельну ділянку і будинок на території санаторію "Пуща-Водиця".

Плющ аргументував свою ідею тим, що проживає на цій території ще з 1994 року як екс-спікер парламенту.

Ющенко не здивувався скромності Івана Степановича і дав доручення прем’єру Януковичу "вирішити питання в установленому порядку".

Однак попередній Кабмін не встиг розглянути це питання – за підсумками дострокових виборів була сформована інша коаліція, Янукович став лідером опозиції, і його думки зайняли інші проблеми – як би самому вберегти відчужену нерухомість на території рідного "Межигір’я".

Півроку тому, коли "Українська правда" готувала попередню публікацію на тему нерухомості Плюща, джерела у ДУСі розповідали, що Іван Степанович претендує не на дачу, де він зараз мешкає, а на фундамент нового маєтку, який розташований на цій же території. Держава почала його зводити кілька років тому, але будівництво зупинилося через відсутність фінансування.

Нещодавно "Українській правді" вдалося відвідати територію державного санаторію "Пуща-Водиця", щоб переконатися, що справи виглядають не настільки погано, як люблять скаржитися чиновники.

Потрапити на закриті землі можна тільки домовившись з особою, яка має легальний доступ за ворота. Вештатися територією не рекомендується, щоб не привертати увагу. Крім того, біля самого об’єкту нашого інтересу стоїть будка з охороною, тому робити знімки доводиться через автомобільне скло.

Отже, Іван Плющ живе у відреставрованому будинку, зведеному ще в радянські часи. А буквально в десяти кроках від цього місця перед журналістськими очима постає майже завершена дача десь на 400 квадратних метрів.

Очевидно, за задумом архітекторів маєток матиме спільні риси з австрійським гірським "шалє".

Якщо придивитися, то з боку можна побачити каркас одноповерхового павільйону. Можна не сумніватися, що тут буде критий басейн.

За версією джерел "Української правди", цей новий будинок зводиться безпосередньо для Івана Плюща, оскільки старий вже не відповідає вимогам сучасності.

"Українська правда" звернулася по коментар до двічі екс-спікера. У відповідь надійшов лист електронною поштою доволі лаконічного змісту:

"На порушені вами питання щодо будівництва будинку на території комплексу "Пуща Водиця" надати відповіді не можу, оскільки я не є замовником будівництва".

А, як відомо, ще раніше, коли тільки спалахнув скандал з дачею Плюща, він плутано пояснив свій намір отримати її у власність бажанням залишити спадок доньці і молодій дружині.

У самому Державному управлінні справами спочатку взагалі відмовилися надавати будь-яку інформацію. На перший запит "Українській правді" повідомили, що жодної відповіді не буде. Ми підготували повторне звернення, реакція на яке надійшла через півтора місяці.

Однак у листі, який ми отримали, так і не було сказано, в чиїх інтересах ведеться це будівництво на території держсанаторію. Підставою для утаємниченості ДУС назвало той факт, що мешканці "Пущі-Водиці"... є охоронюваними особами.

"Надання інформації про осіб, щодо яких здійснюється державно охорона, не належить до компетенції Державного управління справами", - ідеться у відповіді президентського завгоспа Ігоря Тарасюка.

"Інформуємо, що на сьогодні комплекс відпочинку "Пуща-Водиця" є державним неприбутковим закладом охорони здоров'я, який утримується за рахунок бюджету і призначений для виконання Державним управлінням справами своїх функцій, зокрема зі створення належних умов для відпочинку певних категорій осіб, в тому числі тих, щодо яких здійснюється державна охорона", - повідомив Тарасюк.

"З огляду на припинення повноважень голови Верховної Ради Плюща І.С. розпорядженням Кабміну від 20 травня 1994 року йому надано державну дачу з необхідним обслуговуванням на території комплексу відпочинку "Пуща-Водиця", - також зазначив він.

Тарасюк фактично визнав, що будівництво, свідком якого стала "Українська правда", ведеться державним коштом: "Утримання комплексу відпочинку здійснюється за рахунок бюджетних призначень... У тому числі і видатки на проведення ремонтних робіт об’єктів".

Він також уточнив, що "усі об’єкти та земля на території комплексу відпочинку є державною власністю". Цим самим Тарасюк дав зрозуміти, що відчуження, про яке просив Плющ, так і не відбулося.

Але тим самим він підтвердив й інше – що маєток будується за гроші платників податків. І немає гарантій, що завтра хтось знову не попросить подарувати йому об’єкт нерухомості. Тим більше, що в самому санаторії "Пуща-Водиця" впевнені – новобудова чекає саме на Плюща.

Однак у цій ситуації до ДУСі залишається декілька простих питань. По-перше, хто насправді буде заселений у новий сучасний котедж? По-друге, чому громадяни України повинні сплачувати за примхи чиновників? І, по-третє, невже на Банковій не бачать інших проблем, які вимагали би державних грошей, окрім як вкладатися у будівництво дачі для чергового пенсіонера всеукраїнського значення?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді