Жванія відповів президенту: дружина і діти Ющенка є американцями

П'ятниця, 23 травня 2008, 10:37

Сім років тому Віктор Ющенко спокійно приймав гроші з рук Давида Жванії на фінансування своєї виборчої кампанії, а зараз, ставши президентом, ініціює питання позбавлення його громадянства.    

У цій ситуації варто замислитися Ігорю Коломойському, з рук якого сьогодні так само спокійно беруть гроші – можливо, через кілька років про його благодійність забудуть, а от питання громадянства раптом почне турбувати адресатів його грошових вливань.

Поки ж "Справа Жванії" з типового прикладу подвійних стандартів може перетворитися на бумеранг, який зрештою вдарить по її ініціаторах з секретаріату президента.

У четвер Генпрокуратура поширила повідомлення про те, що порушено кримінальну справу за фактами підроблення документів "одного із народних депутатів". На їх підставі він зміг "незаконно" отримати громадянство України.

Прізвище у прес-релізі не називалося, однак сам Жванія підтвердив "Українській правді", що справу порушено відносно його спроб набути громадянство. На допити вже викликають людей, які фігурували при отриманні ним паспорта.

Справу порушено попри те, що Святошинський суд не виніс жодного вердикту за поданою заявою генпрокурора Медведька, де він просив переглянути рішення відносно Жванії в зв’язку з нововиявленими обставинами.

У розпорядження "Української правди" потрапив лист заступника глави секретаріату президента Ігоря Пукшина до генпрокурора, яким, власне, і було дано початок цій історії.

Пукшин, звертаючись до Медведька, посилається на порушення в діях Жванії, викладені "в електронних засобах масової інформації". Цими джерелами виступило інтернет-видання, наближене до секретаріату президента.

Про зрежисований характер можна говорити, прослідкувавши хронологію подій.

14 травня о пів на восьму вечора на не дуже популярному сайті з'являється публікація про Жванію. Це видання входить до п’ятої-шостої десятки рейтингу "Бігмір", і, судячи зі статистики відвідуваності, навіть не кожен читач наважується зробити хоча б один клік на цій інтернет-сторінці.

Чиновники рівня Пукшина самі Інтернет не читають – їм приносять моніторинги. Однак у цьому випадку вже наступного дня заступник глави секретаріату не лише дізнався про публікацію такої статті, але і вирішив написати листа до генпрокурора.

Особливо звертає на себе увагу речення в листі Пукшина: "Прошу вас невідкладно провести перевірку та поінформувати про результати секретаріат президента для доповіді главі держави".

Тобто публікація на другорядному ресурсі настільки здалася Пукшину правдоподібною, що питання вмить набрало масштабу першої особи країни.

У свою чергу, генпрокурору Медведьку вистачило двох діб, щоб переконатися у правдивості написаного в Інтернет-виданні. Журналісти, які місяцями очікують будь-якої реакції від державних установ, можуть тільки порадіти такій оперативності, з якою питання пройшло найвищі державні кабінети.

Медведько уже через день після отриманого листа від Пукшина направляє до суду заяву з вимогою переглянути рішення відносно Жванії, яке відкривало шлях до його громадянства.

Показово ще й те, що генпрокурор потурбувався зробити це у вихідний день – в суботу.

Саме посилання Пукшина на те, що ситуація зі Жванією очікує на доповідь у Ющенка, говорить красномовніше за будь-які припущення, хто особисто займається цим питанням.

Тим часом "Українська правда", на жаль, отримала відмову від інтерв’ю з боку Ігоря Пукшина.

Одне з питань, надісланих до заступника Віктора Балоги, стосувалося подвійних стандартів секретаріату президента.

Безперечно, навести лад з громадянством одного з депутатів – це похвальний крок Банкової, спрямований на боротьбу з корупцією.

Але, започаткувавши процедуру проти Жванії, Ющенко повинен іти далі, аби це не виглядало як політична розправа над одним конкретним опозиціонером.

Президент же просто не прорахував, хто ще може опинитися під ударом. Наприклад, той же нинішній союзник секретаріату Ігор Коломойський.

Як відомо, Коломойський під час судового процесу з Костянтином Григоришиним у Лондонському арбітражному суді прямо зізнався, що є громадянином двох держав – України та Ізраїлю.

Зокрема, письмові свідчення Коломойського від 2 жовтня 2006 року починається зі слів: "Я, Игорь Валерьевич Коломойский, проживающий в г. Герцлия (Израиль), даю следующие показания: 1. Я являюсь гражданином Украины и Израиля...".

Навесні цього року в інтерв’ю "Українській правді" на питання, навіщо йому подвійне громадянство, України та Ізраїлю, бізнесмен зізнався:

"Я давно получил гражданство Израиля, еще в 1995 году. Тогда все вообще по–другому виделось. С одной стороны, я собирался эмигрировать из СССР в Израиль. Но Америка была уже закрыта, потом я колебался, в итоге не ехал...".

Таким чином, своїми пафосними заявами "закон один для всіх" секретаріат загнав себе у кут. Особливої ж пікантності ситуація набуває, враховуючи той факт, що Пукшин тривалий час обслуговував проекти Коломойського – а тепер, за ідеєю, має ініціювати розслідування відносно свого колишнього клієнта.

Однак казус Коломойського – це лише епізод на фоні можливих проблем, що могли би виникнути, якби в Україні неупереджено підійшли до питання подвійного громадянства у представників еліт.

Оголосивши війну своїм колишній союзникам, президент розв’язав їм руки.

Після заяви про порушення кримінальної справи Давид Жванія повідомив "Українській правді", що дружина Ющенка, отримавши громадянство України, паралельно зберегла статус американської підданої.

"Якщо Юшенка так зацікавило моє громадянство, то нехай він розбереться зі своєю родиною. Я одержав громадянство України, відмовившись від грузинського. А дружина Ющенка, ставши громадянкою України, залишилася в американському громадянстві", - заявив Жванія в інтерв’ю "Українській правді".

"Я хочу, щоб мої діти були українцями, а в Ющенка діти – американці, тому що їхньою мамою була громадянка США. Зверніться до посольства Америки і запитайте – вони вам це підтвердять".

Як офіційно повідомлялося, Катерина Ющенко отримала громадянство України в березні 2005, про що заявила журналістам прес-секретар президента Ірина Геращенко. Вона додала, що "найближчим часом відповідні державні відомства зроблять публічну заяву з цього приводу".

Однак такого не відбулося, так само нічого не повідомлялося і про вихід дружини Ющенка з громадянства США та про приналежність її дітей.

Більше того, Жванія стверджує, що Катерина Ющенко стала громадянкою України в порушення норми закону про необхідність перебувати в шлюбі з українцем протягом двох років. За словами депутата, офіційно Віктор і Катерина Ющенки розписалися лише в 2004 році, тоді як громадянство їй було надано в 2005.

Утім, на сайті президента сказано інше – що "одружилися вони у січні 1998".

***

Звичайно, не викликає жодних сумнівів, що зараз перша леді та неповнолітні діти президента мають українські документи, за якими, вони, зокрема, їздять за кордон. Інакше і бути не може, оскільки це миттєво потрапило би в пресу і спричинило скандал.

Однак факт отримання українського паспорта не заперечує наявність американського. Звичайно, можна посилатися на заборону в Україні подвійного громадянства – однак на практиці ця норма просто ігнорується.

У секретаріаті президента заяви Жванії назвали "шантажем", на який вони будуть "реагувати після того, як він заявить про це публічно".

Водночас у фонді Катерини Ющенко "Українській правді" повідомили, що до обіду п’ятниці готові надати повідомлення посольства США, які підтверджують, що перша леді направила заяву про відмову від американського громадянства.

На питання, чи було Катериною Ющенко до кінця завершено процес виходу з громадянства США, співрозмовник "Української правди" сказав: "За нашим законодавством, неможливо отримати українське громадянство, поки не отримаєш підтвердження від посольства про вихід з громадянства іншої країни".

Однак залишилося загадкою, де і коли Катерина Ющенко пройшла спеціальну процедуру – складання присяги відмови від громадянства США.

Ще одна тема – це статус неповнолітніх дітей президента, які поки не мають паспортів.

У фонді першої леді сказали, що вони подорожують за виїзними документами України. Однак, за словами Жванії, президентські діти мали й американські аналоги. Чи відмовилися вони від них, "Українській правді" пообіцяли повідомити у фонді Катерини Ющенко письмово.

"Свого часу ми з Ющенком багато їздили родинами на відпочинок – відвідували Домініку, були і в Австрії, і у Швейцарії, і в Італії. Тому я, Давид Жванія, стверджую, що не просто бачив американські документи дітей Ющенка. Я їх особисто тримав у руках", - додав Жванія.

За словам Жванії, "якщо секретаріату президента цього не досить, я можу продовжувати розповідати і далі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді