Законспірована нерухомість Юлії Тимошенко

Середа, 18 червня 2008, 12:57

Юлія Тимошенко протягом усієї політичної кар’єри хронічно уникає пояснень про бізнес своєї родини. Навіть після оприлюднення декларації про доходи у квітні прем’єр не змогла сказати, де її чоловік заробив 3,5 мільйона гривень.

Гроші родини Тимошенко мають багато спільного з полтергейстом. Вони начебто є, але їх походження пояснити ніхто не може. За останні три роки прем’єр з найближчими родичами звели три пристойних маєтки, але джерела їх доходів залишаються загадкою.

Досі публічно було заявлено тільки три прояви ділової активності Тимошенків. Перше – це ферма з розведення перепелиних яєць Юліного чоловіка Олександра, до якої він, як виявилося зі слів помічниці прем’єра Ольги Трегубової, вже не має стосунку. Друге – це варенична і кафе в Дніпропетровську доньки і двоюрідної сестри Юлії Тимошенко. Третє ж – обробка граніту з власного кар’єру в Дніпропетровській області.

Тимошенко, коли чує питання про бізнес, запевняє, що все було зруйновано в часи знищення ЄЕСУ. "Залишили випалену землю", - додає в таких випадках прем’єр.

Насправді власність Тимошенко законспірована настільки глибоко, що складається враження, наче на дворі не демократичний режим, до становлення якого доклала руки прем’єр, а кучмізм у розквіті сил.

Хронічне небажання Тимошенко заявити сферу ділових інтересів своїх родичів, щоб раз і назавжди зняти запитання, не відповідає тій прозорості, про яку на кожному брифінгу вихваляється прем’єр.

Перебуваючи в Дніпропетровську, кореспондент "Української правди" знайшов принаймні один актив Тимошенко, який досі публічно не заявлявся нею як власність.

Якщо розібратися у структурі засновників, то можна дійти висновку, що Тимошенко через своїх родичів є фактичним господарем величезної будівлі в самому центрі Дніпропетровська, на площі Леніна.

Раніше тут був розташований науково-дослідний інститут при Міністерстві чорної металургії УРСР, яке в радянські часи базувалося в Дніпропетровську.

Компанії "Міжнародні ділові проекти" належить частина будівлі безпосередньо за Леніним...
...а також крило, яке виходить на проспект Карла Маркса

Споруда, яка належить спорідненим до прем’єр-міністра фірмам, має загальну площу понад сім тисяч квадратних метрів.

Докази цього вдалося виявити у договорах купівлі-продажу, укладених у 2006 році, які потрапили в розпорядження "Української правди".

Згідно з цим документом, товариство з обмеженою відповідальністю "Міжнародні ділові проекти" продало, а донька Юлії Тимошенко Євгенія придбала приміщення на першому поверсі в цій монументальній будівлі. Згодом вона відкрила тут вареничну.

За першою угодою від 11 березня 2006 Женя стала власницею 41 квадратного метру, заплативши 104 тисячі 300 гривень. Тобто один квадратний метр обійшовся їй у 2 500 гривень, що еквівалентно 500 доларам.

За другою угодою від 4 квітня 2006 року донька Тимошенко купила ще 156 квадратних метрів – за 396 тисяч гривень. Тобто один метр коштував ті ж 2 500 гривень.

Навіть два роки тому це була занадто низька ціна – 500 доларів за метр нерухомості на центральній площі Дніпропетровська. Ринкова вартість одного квадратного метру в цьому місці є значно вищою.

Так, у 2006 році офісні приміщення в старих будинках цього району продавалися за ціною від 1 600 до 2 500 доларів, повідомили "Українській правді" у бюлетені нерухомості Дніпропетровська "Недвижимость в движении".

А, приміром, приміщення напроти будівлі Міністерства чорної металургії у 2006 році було продано з розрахунку 5 тисяч доларів за метр.

Зазвичай продавець і покупець занижують вартість нерухомості, щоб зекономити на податках. Але піти на цей крок вони можуть за умови, якщо не сумніваються в благонадійності один одного. Тому в цій історії найбільше зацікавило, хто здійснив такий широкий жест для Жені Тимошенко.

Згідно з документами, фірма "Міжнародні ділові проекти" є власником всього правого крила помпезної споруди на площі Леніна. Так, станом на початок 2006 року цій компанії належало 7 361 квадратний метр.

Першим засновником ТОВ "Міжнародні ділові проекти" є кіпрська компанія "Фолден Ентерпрайзес Лімітед".

З'ясувати походження офшорної фірми не просто. Зате можна подивитися, хто був попереднім власником цього пакету, тобто чиє місце зайняла компанія "Фолден Ентерпрайзес Лімітед" у структурі власності ТОВ "Міжнародні ділові проекти".

Раніше цей пайовий внесок належав Україно-кіпрському спільному підприємству "Корпорація Транспорт", яке входило до ЄЕСУ. Безпосереднім куратором "Корпорації Транспорт" був Олександр Тимошенко, чоловік Юлії Тимошенко.

Натомість другий учасник ТОВ "Міжнародні ділові проекти" дає ще більш прозоро зрозуміти, хто стоїть за цієї компанією.

Отже, інший акціонер ТОВ "Міжнародні ділові проекти" – це компанія "Улан".

У свою чергу, "Улан" має двох засновників. Перша – це відома фірма "Беютага", яка займається видобутком і обробкою граніту. Колись у середині 1990-х років "Беютагу" разом створювали Тимошенко та... її нинішній ворог Віктор Пінчук. Фірма також мала статус україно-кіпрського спільного підприємства.

У момент розлучення з Пінчуком Тимошенко вирішила забрати собі гранітний напрямок. Зараз власниками "Беютаги" є мама Юлії Тимошенко Людмила Телегіна, донька прем’єра Женя Тимошенко і юліна тітка Антоніна Ульяхіна.

Другий акціонер ТОВ "Улан" має назву ТОВ "Оригінал". Засновники цієї компанії зрештою розподіляються ще на кілька фірм, акціонерами яких виступають згадана Ульяхіна та її донька, двоюрідна сестра Юлії Тимошенко Тетяна Шарапова.

Цікаві також назви структур, які входять до мережі цього бізнесу родини Тимошенко. Так, товариство з обмеженою відповідальністю "Фенікс" нагадує про улюбленого птаха Геннадія Тимошенка. Зокрема, за його наполяганням фенікс став символом партії "Громада". Назва іншої компанії – "Стрілець" – ідентична до знаку зодіаку, під яким народилася Юлія Тимошенко.

Директором ТОВ "Міжнародні ділові проекти" є Келеберда Леонід Федорович. Це – одна найближчих осіб в дніпропетровському оточенні Юлії Тимошенко, він ще з 1996 року працює в системі ЄЕСУ.

Зокрема, саме на ім'я Келеберди були виписані довіреності фірмами, які володіли акціями Південного гірничо-збагачувального комбінату в часи, коли Тимошенко була непрямим акціонером цього підприємства. І є всі підстави вважати, що Келеберда був її представником.

Фактично, Леонід Келеберда – людина, яка користується довірою родини Тимошенко, тому він виступає як номінальний власник їх активів. Так, на Келеберду був навіть оформлений броньований "Мерседес" Тимошенко, на якому вона їздила в часи, коли пішла у відставку з посади прем’єр-міністра в 2006 році.

Сама Юлія Тимошенко на останній прес-конференції не стала коментувати інформацію про приналежність будівлі на площі Леніна її структурам.

– Шановні друзі, всі бізнес-питання задавайте тим, хто займається бізнесом. Я вже давно не займаюся бізнесом, власне, дякуючи політичним репресіям, які мали місце в 1996, 97, 98 аж до 2004 року. Тому я і бізнес – речі неспівставні, - пояснила прем’єр.

– Але ви придбали цю споруду, коли ще працювали в ЄЕСУ? – намагалася уточнити "Українська правда".

– Я ще раз кажу – консультуйтеся з бізнесменами, - відповіла Тимошенко. - Я не маю стосунку до жодного бізнесу.

Насправді ж, розібравшись у структурі власності компанії "Міжнародні ділові проекти", легко дійти до висновку, що навесні 2006 року Тимошенко продала перший поверх будівлі... сама собі. І якщо раніше власником були фірми, які опосередковано причетні до неї, то потім власником стала безпосередньо донька Юлі.

А враховуючи, що і продавець, і покупець пов’язані між собою, то і їм було нескладно домовитися про "гуманну" вартість квадратного метра в центрі Дніпропетровська. Все одно гроші, за великим рахунком, перекладалися з однієї кишені в іншу.

Натомість Леонід Келеберда розповів, що продав частину цієї нерухомості Жені Тимошенко за такою ціною, оскільки приміщення перебувало в непридатному стані.

"Ви би бачили, що там було – все зруйновано, стіни в грибку, груди каміння", - розповів Келеберда. Він також визнав, що ідея створити компанію "Міжнародні ділові проекти" належала йому і Геннадію Тимошенку, свекру нинішнього прем’єр-міністра ще в 1998 році.

"У 1990-х роках ця будівля належала науково-дослідному інституту "Чорметмеханізація", який перебував у кризовому стані, а ми просто були одним з орендарів. Ми тривалий час сплачували замість них за газ, за електроенергію, борги накопичувалися, вони їх нам не повертали. Зрештою "Міжнародні ділові проекти" викупили цю будівлю. Акуратність продажу була дотримана, ми пройшли усі суди", - запевнив Келеберда.

За даними дніпропетровських ріелторів, у першій половині 2008 році ціна продажу одного квадратного метру в будинку "Чорметмеханізації" складає 2,5 тисячі доларів. Враховуючи, що фірма "Міжнародні ділові проекти" має 7 тисяч квадратних метрів, то вартість цього об’єкту нерухомості може сягати 17,5 мільйонів доларів.

Але ринкова ціна будівлі дедалі збільшуватиметься, оскільки в Дніпропетровську запланована масштабна реконструкція площі Леніна. Її збираються здійснювати фірми, які пов'язують з соратниками Тимошенко, депутатами від БЮТ Гарегіном Арутюновим і Михайлом Соколовим. Згодом, коли площа Леніна стане діловим і розважальним центром, то і квадратний метр на прилеглих територіях коштуватиме дорожче.

Зрештою, нічого протизаконного в тому, що Тимошенко оформила власність на родичів, немає. Просто при цьому родичам прем’єра недоречно розповідати історії, що навіть на оновлення гардеробу Тимошенко доводиться "скидатися всією сім'єю, підчищаючи всі коморки".

Ще одна цікава деталь. У цьому ж будинку на площі Леніна, яке належить ТОВ "Міжнародні ділові проекти", розташований офіс Дніпропетровської обласної організації партії "Батьківщина". За словами Леоніда Келеберди, партійний осередок винаймає це приміщення не безкоштовно, а на загальних засадах – по 30 доларів за метр.

У таких випадках заведено казати: "Нічого особистого, це просто бізнес".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді